Conference Paper
BibTex RIS Cite

Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Zeytin Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Çalışmalar

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1207 - 1211, 31.03.2016

Abstract

Bu araştırma, Çanakkale koşullarında yetişen ve farklı olgunluk zamanlarda hasat edilen bazı zeytin çeşitlerinin meyvelerinde meydana gelen değişimleri incelemek amacıyla 2012 yılında yapılmıştır. Çalışmada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Dardanos Yerleşkesi Koleksiyon Parselinde bulunan Samanlı, Kiraz ve Lucques ele alınmıştır. Bu klonlara ait ağaçlardan zeytin meyveleri 4 Ekim, 15 Ekim, 31 Ekim ve 9 Kasım olmak üzere 10 günlük aralıklarla 4 farklı zamanda hasat edilerek, meyvelerinde bazı pomolojik ve biyokimyasal özellikler incelenmiştir. Bu amaçla hasat edilen zeytinlerde meyve ve çekirdek eni ile boyu (mm), meyve indeksi (boy/en), çekirdek boyu ve eni (mm), 100 meyve ve çekirdek ağırlığı (g), meyve et ve nem oranı (%), olgunluk indeksi, klorofil a (mg/l), klorofil b (mg/l) ve toplam karotenoid içeriği (µg/ml) incelemiştir. Ayrıca meyve şekli, meyve olgunluk indeksleri de belirlenmiştir. Çalışma sonunda Samanlı, Kiraz ve Lucques çeşitlerinin meyvelerinde, hasat zamanlarına bağlı olarak önemli pomolojik ve biyokimyasal değişimler olduğu belirlenmiştir.

References

  • Canözer, Ö., 1991. Standart Zeytin Çeşitleri Kataloğu. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Mesleki Yayınlar Serisi. Genel No:334. Seri No:16. Ankara. 107s.
  • Gündoğdu, M.A., Şeker, M., 2012. Investigation of monthly changes of different olive varieties for some pomological characteristics and fatty acid composition in cool subtropical condition of Turkey. 5. International Symposium on Tropical and Subtropical Fruits, 18-22 June 2012, China.
  • Gündoğdu, M.A., 2011. Bazı yerli ve yabancı zeytin çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özellikleri ile zeytinyağı bileşenlerinin aylık değişimlerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.
  • IOOC, 2007. Optimal harvest time. In: Tombesi A., Tombesi S., (Eds.), Production Techniques in Olive Growing. Artegraf S.A., Madrid. 319-327.
  • Nergiz, C., Engez, Y., 2000. Compositional variation of olive fruit during ripening. Food Chemistry, 69:55-59.
  • Özışık, S., Öztürk, F., 2012. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün Türkiye ekonomisindeki yeri ve SWOT analizi. 20-21 Nisan, Çanakkale Zeytin Çalıştayı, 13-35.
  • Tressler, D.K., Woodroof, J.G., 1976., Food Products Formulary. The AVI Publishing Comp. Inc., Connecticut, 276p.
  • Wellburn, A.R., 1994., The spectral determination of chlorophylls a and b, as well as total carotenoids, using various solvents with spectrophotometers of different resolution., J. Plant Phys. 144:307-313.
  • Woodroof, J.G., Luh, B.S., 1975., Commercial Fruit Processing. The AVI Publishing Comp. Inc., Connecticut, 710p.

Studies on Determination of Fruit Characteristics of Some Olive Cultivars Harvested at Different Maturity Stages

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1207 - 1211, 31.03.2016

Abstract

This research was carried out to determine of fruit characteristics of Gemlik olive clones harvested at different maturation period under Çanakkale ecological condition in 2012. In the study Samanlı, Kiraz ve Lucques olive cultivars were used. Some pomological and biochemical characteristics of olive fruits harvested at 10 days interval in 4 October, 15 October, 31 October and 9 December dates were investigated. In this examinations fruit length and width (mm), fruit index (length/width), seed length (mm), seed width (mm), 100 fruit weight (g), 100 seed weight (g), fruit flesh rate (%), fruit humidity rate (%), maturity index, chlorophyl a (mg/l), chlorophyl b (mg/l) and total carotenoids compounds (µg/ml) were determined. At the end of the study, pomological and biochemical characteristics of fruits of Samanlı, Kiraz ve Lucques olive cultivars harvested in different maturity times showed important changes.

References

  • Canözer, Ö., 1991. Standart Zeytin Çeşitleri Kataloğu. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Mesleki Yayınlar Serisi. Genel No:334. Seri No:16. Ankara. 107s.
  • Gündoğdu, M.A., Şeker, M., 2012. Investigation of monthly changes of different olive varieties for some pomological characteristics and fatty acid composition in cool subtropical condition of Turkey. 5. International Symposium on Tropical and Subtropical Fruits, 18-22 June 2012, China.
  • Gündoğdu, M.A., 2011. Bazı yerli ve yabancı zeytin çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özellikleri ile zeytinyağı bileşenlerinin aylık değişimlerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.
  • IOOC, 2007. Optimal harvest time. In: Tombesi A., Tombesi S., (Eds.), Production Techniques in Olive Growing. Artegraf S.A., Madrid. 319-327.
  • Nergiz, C., Engez, Y., 2000. Compositional variation of olive fruit during ripening. Food Chemistry, 69:55-59.
  • Özışık, S., Öztürk, F., 2012. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün Türkiye ekonomisindeki yeri ve SWOT analizi. 20-21 Nisan, Çanakkale Zeytin Çalıştayı, 13-35.
  • Tressler, D.K., Woodroof, J.G., 1976., Food Products Formulary. The AVI Publishing Comp. Inc., Connecticut, 276p.
  • Wellburn, A.R., 1994., The spectral determination of chlorophylls a and b, as well as total carotenoids, using various solvents with spectrophotometers of different resolution., J. Plant Phys. 144:307-313.
  • Woodroof, J.G., Luh, B.S., 1975., Commercial Fruit Processing. The AVI Publishing Comp. Inc., Connecticut, 710p.
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Nilüfer Kaleci

Mehmet Ali Gündoğdu

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Kaleci, N., & Gündoğdu, M. A. (2016). Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Zeytin Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Çalışmalar. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 1207-1211.
AMA Kaleci N, Gündoğdu MA. Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Zeytin Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Çalışmalar. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1207-1211.
Chicago Kaleci, Nilüfer, and Mehmet Ali Gündoğdu. “Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Zeytin Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Çalışmalar”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 1207-11.
EndNote Kaleci N, Gündoğdu MA (March 1, 2016) Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Zeytin Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Çalışmalar. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 1207–1211.
IEEE N. Kaleci and M. A. Gündoğdu, “Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Zeytin Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Çalışmalar”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 1207–1211, 2016.
ISNAD Kaleci, Nilüfer - Gündoğdu, Mehmet Ali. “Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Zeytin Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Çalışmalar”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 1207-1211.
JAMA Kaleci N, Gündoğdu MA. Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Zeytin Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Çalışmalar. Bahçe. 2016;45:1207–1211.
MLA Kaleci, Nilüfer and Mehmet Ali Gündoğdu. “Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Zeytin Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Çalışmalar”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 1207-11.
Vancouver Kaleci N, Gündoğdu MA. Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Zeytin Çeşitlerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Çalışmalar. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1207-11.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram