Son yıllarda yetiştiricilere fırsat sağlayan Asya armut çeşitlerine artan bir ilgi vardır. Bu çeşitlerde, çok yüksek çiçek oluşumu ve meyve tutumu nedeniyle, meyve seyreltilmesi zorunluluktur ve sürdürülebilir etkili seyreltme stratejilerin geliştirilmesi gerekir. Elle seyreltme, yüksek kaliteli meyveye ulaşmak için yaygın bir uygulamadır ve fazla meyvenin uzaklaştırılması için güvenli bir yoldur. Bu çalışmada, 2014 yılında, Uşak İli Ulubey ilçesinde bulunan ticari bir bahçede, iki Asya armut çeşidinin (P.betulaufolia üzerine aşılı Atago ve Kosui) meyve iriliği ve kalitesi üzerine elle seyreltme seviyelerinin etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için ağaçlar ya seyreltilmemiş (kontrol) ya da bir hüzmede bir meyve, iki hüzmede bir meyve ve üç hüzmede bir meyve olacak şekilde Haziran dökümünden sonra elle seyreltilmiştir. Ortalama verilere göre üç hüzmede bir meyve seyreltme seviyesi kontrole göre meyve ağırlığını (%33), meyve enini (%11) ve meyve yüksekliğini (%10) önemli derecede artmıştır. Kosui çeşidinde (163.39 g) en yüksek meyve ağırlığı üç hüzmede bir meyve uygulamasında saptanırken, Atago çeşidinde (127.56 g) bir hüzmede bir meyve uygulamasında belirlenmiştir. Uygulamalar suda çözünür kuru madde (SÇKM), meyve eti sertliği, pH, asitlik ve meyve kabuk rengini (L*,a*,b*) etkilememiştir. İki hüzmede bir meyve ve üç hüzmede bir meyve seyreltme seviyeleri verimi önemli derecede azaltmıştır.
Recently, there is an increasing interest for Asian pear cultivar that is provides an opportunity to growers. In these cultivars, fruit thinning is necessary for high productivity, fruit size and fruit quality because this type of tree blooms and fruit set so heavily and need to develop sustainable effective thinning strategies. Hand fruit thinning is common practice in pear orchards for achieves high quality fruits and safest way to remove excess fruit. This study, in 2014, was conducted to determine the effects of level of hand thinning on fruit size and quality for two Asian pear cultivars (Atago and Kosui grafted on P.betulaufolia) in a commercial orchard at Ulubey, Uşak. For this, trees were untinned (control) or hand-thinned to one fruit per cluster, one fruit two cluster or one fruit three cluster after June drop. On fruit tree cluster thinning levels significantly increased fruit weight (33%), fruit width (11%) and fruit height (10%) compared with control fruits. While the highest fruit weight was obtained from one fruit tree cluster in ‘Kosui’ cultivars (163.39 g), it was obtained from one fruit per cluster in ‘Atago’ cultivars (127.56 g). The treatments were not affected the soluble solids (TSS), flesh firmness, pH, acidity, and skin color (L*,a*,b*). One fruit two cluster and one fruit three cluster thinning levels significantly reduced the total yield.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram