Conference Paper
BibTex RIS Cite

Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1212 - 1215, 31.03.2016

Abstract

Son yıllarda yetiştiricilere fırsat sağlayan Asya armut çeşitlerine artan bir ilgi vardır. Bu çeşitlerde, çok yüksek çiçek oluşumu ve meyve tutumu nedeniyle, meyve seyreltilmesi zorunluluktur ve sürdürülebilir etkili seyreltme stratejilerin geliştirilmesi gerekir. Elle seyreltme, yüksek kaliteli meyveye ulaşmak için yaygın bir uygulamadır ve fazla meyvenin uzaklaştırılması için güvenli bir yoldur. Bu çalışmada, 2014 yılında, Uşak İli Ulubey ilçesinde bulunan ticari bir bahçede, iki Asya armut çeşidinin (P.betulaufolia üzerine aşılı Atago ve Kosui) meyve iriliği ve kalitesi üzerine elle seyreltme seviyelerinin etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için ağaçlar ya seyreltilmemiş (kontrol) ya da bir hüzmede bir meyve, iki hüzmede bir meyve ve üç hüzmede bir meyve olacak şekilde Haziran dökümünden sonra elle seyreltilmiştir. Ortalama verilere göre üç hüzmede bir meyve seyreltme seviyesi kontrole göre meyve ağırlığını (%33), meyve enini (%11) ve meyve yüksekliğini (%10) önemli derecede artmıştır. Kosui çeşidinde (163.39 g) en yüksek meyve ağırlığı üç hüzmede bir meyve uygulamasında saptanırken, Atago çeşidinde (127.56 g) bir hüzmede bir meyve uygulamasında belirlenmiştir. Uygulamalar suda çözünür kuru madde (SÇKM), meyve eti sertliği, pH, asitlik ve meyve kabuk rengini (L*,a*,b*) etkilememiştir. İki hüzmede bir meyve ve üç hüzmede bir meyve seyreltme seviyeleri verimi önemli derecede azaltmıştır.

References

  • Anonim, 2015-a. http://faostat.fao.org/ (Erişim: Temmuz 2015).
  • Anonim, 2015-b http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim: Temmuz 2015).
  • Akçay, M.E., Yücer, M.M., 2008. Armut. Hasad Yayıncılık, Bilnet Matbaacılık ve Reklamcılık A.Ş., 96s, İstanbul.
  • Bertelsen, M.G., 2002. Benzyladenine and other thinning agents for pear cv. ‘Clara Frijs’. J. Amer. Pom. Soc., 56(3):149-155.
  • McArtney, S.J., Wells, G.H., 2010. Chemical thinning of Asian and European pear with ethephon and NAA. New Zealand J. Crop Hort. Sci., 23(1):73-84.
  • Meland, M., 2009. Effects of different crop loads and thinning times on yield, fruit quality, and return bloom in Malus x domestica Borkh. ‘Elstar’. J. Hort. Sci. & Biotech., (Special Issue):117-121.
  • Embree, C.G., Nichols, D.S., 2005. Bio-regulators improve fruit size and color and reduce crop-load and annual bearing of Honeycrisp apples. Can. J. Plant Sci., 85:453–455.
  • Moghadam, E.Y., Zahedi, M., Azimi, M.H., Bakhteyari, F., 2013. Evaluation the effects of thinning chemicals, benzyladenine and ammonium thiosulphate on pear, Spadana cultivar. Int. J. Agronomy and Plant Production, 4(10):2554-2556.
  • Lopez, G., Larrigaudiere, C., Girona, J., Behboudian, M.H., Marsal, J., 2011. Fruit thinning in ‘Conference’ pear grown under deficit irrigation: Implications for fruit quality at harvest and after cold storage. Scientia Horticulturae, 129:64-70.
  • Karakuş, A., Kalyoncu, İ.H., 2002. Bazı elma çeşitlerinde kimyasal ve elle seyreltme uygulamalarının meyve kalitesi üzerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41(2):81-89.
  • Hudina, M., Stampar, F., 2010. Quality and quantity of chemically-thinned and hand-thinned pear fruit (Pyrus communis L.) cv. 'Conference'. European J. Hort. Sci., 75(6):246-252.
  • Kaşka, N., Kargı, S.P., 2007. Meyve ağaçları fizyolojisi (büyüme ve gelişme). ISBN:994473-017-3, Nobel Kitapevi, 135s.
  • Wertheim, S.J., 2000. Developments in the chemical thinning of apple and pear. Plant Growth Regulation, 31:85–100.
  • Webster, A. D., Spencer, J. E., 2000. Fruit thinning plums and apricots. Plant Growth Regulation, 31:101-112.
  • Williams, C., Marini R.P., 2002. Apple Fruit Thinning.
  • Yıldırım, F.A., Koyuncu, F., 2004. Elmalarda kimyasal seyreltmedeki gelişmeler. Derim 21(1):44-53.
  • Marsal, J., Mata, M., Arbones, A., Del Campo, J., Girona, J., Lopez, G., 2008. Factors involved in alleviating water stress by partial crop removal in pear trees. Tree Physiol. 28:1375–1382.
  • Buwalda, J.G., Klinac, D.J., Meekings, J.S., 1989. Effects of time and degree of fruit thinning on fruit size and crop yield at harvest for four nashi (Pyrus serotina Rehd.) cultivars. Scientia Horticulturae, 39(2):131-141.
  • Coşkun, M., Özgüven, A.I., 2000. Kaysılarda bazı büyümeyi düzenleyici maddelerin meyve seyreltmesi üzerine etkileri. Turkish J. Agric. and Forestry, 24:309-316.

The Effect on Fruit Quality of Hand Thinning in Pear Cultivars Atago and Kosui

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1212 - 1215, 31.03.2016

Abstract

Recently, there is an increasing interest for Asian pear cultivar that is provides an opportunity to growers. In these cultivars, fruit thinning is necessary for high productivity, fruit size and fruit quality because this type of tree blooms and fruit set so heavily and need to develop sustainable effective thinning strategies. Hand fruit thinning is common practice in pear orchards for achieves high quality fruits and safest way to remove excess fruit. This study, in 2014, was conducted to determine the effects of level of hand thinning on fruit size and quality for two Asian pear cultivars (Atago and Kosui grafted on P.betulaufolia) in a commercial orchard at Ulubey, Uşak. For this, trees were untinned (control) or hand-thinned to one fruit per cluster, one fruit two cluster or one fruit three cluster after June drop. On fruit tree cluster thinning levels significantly increased fruit weight (33%), fruit width (11%) and fruit height (10%) compared with control fruits. While the highest fruit weight was obtained from one fruit tree cluster in ‘Kosui’ cultivars (163.39 g), it was obtained from one fruit per cluster in ‘Atago’ cultivars (127.56 g). The treatments were not affected the soluble solids (TSS), flesh firmness, pH, acidity, and skin color (L*,a*,b*). One fruit two cluster and one fruit three cluster thinning levels significantly reduced the total yield.

References

  • Anonim, 2015-a. http://faostat.fao.org/ (Erişim: Temmuz 2015).
  • Anonim, 2015-b http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim: Temmuz 2015).
  • Akçay, M.E., Yücer, M.M., 2008. Armut. Hasad Yayıncılık, Bilnet Matbaacılık ve Reklamcılık A.Ş., 96s, İstanbul.
  • Bertelsen, M.G., 2002. Benzyladenine and other thinning agents for pear cv. ‘Clara Frijs’. J. Amer. Pom. Soc., 56(3):149-155.
  • McArtney, S.J., Wells, G.H., 2010. Chemical thinning of Asian and European pear with ethephon and NAA. New Zealand J. Crop Hort. Sci., 23(1):73-84.
  • Meland, M., 2009. Effects of different crop loads and thinning times on yield, fruit quality, and return bloom in Malus x domestica Borkh. ‘Elstar’. J. Hort. Sci. & Biotech., (Special Issue):117-121.
  • Embree, C.G., Nichols, D.S., 2005. Bio-regulators improve fruit size and color and reduce crop-load and annual bearing of Honeycrisp apples. Can. J. Plant Sci., 85:453–455.
  • Moghadam, E.Y., Zahedi, M., Azimi, M.H., Bakhteyari, F., 2013. Evaluation the effects of thinning chemicals, benzyladenine and ammonium thiosulphate on pear, Spadana cultivar. Int. J. Agronomy and Plant Production, 4(10):2554-2556.
  • Lopez, G., Larrigaudiere, C., Girona, J., Behboudian, M.H., Marsal, J., 2011. Fruit thinning in ‘Conference’ pear grown under deficit irrigation: Implications for fruit quality at harvest and after cold storage. Scientia Horticulturae, 129:64-70.
  • Karakuş, A., Kalyoncu, İ.H., 2002. Bazı elma çeşitlerinde kimyasal ve elle seyreltme uygulamalarının meyve kalitesi üzerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 41(2):81-89.
  • Hudina, M., Stampar, F., 2010. Quality and quantity of chemically-thinned and hand-thinned pear fruit (Pyrus communis L.) cv. 'Conference'. European J. Hort. Sci., 75(6):246-252.
  • Kaşka, N., Kargı, S.P., 2007. Meyve ağaçları fizyolojisi (büyüme ve gelişme). ISBN:994473-017-3, Nobel Kitapevi, 135s.
  • Wertheim, S.J., 2000. Developments in the chemical thinning of apple and pear. Plant Growth Regulation, 31:85–100.
  • Webster, A. D., Spencer, J. E., 2000. Fruit thinning plums and apricots. Plant Growth Regulation, 31:101-112.
  • Williams, C., Marini R.P., 2002. Apple Fruit Thinning.
  • Yıldırım, F.A., Koyuncu, F., 2004. Elmalarda kimyasal seyreltmedeki gelişmeler. Derim 21(1):44-53.
  • Marsal, J., Mata, M., Arbones, A., Del Campo, J., Girona, J., Lopez, G., 2008. Factors involved in alleviating water stress by partial crop removal in pear trees. Tree Physiol. 28:1375–1382.
  • Buwalda, J.G., Klinac, D.J., Meekings, J.S., 1989. Effects of time and degree of fruit thinning on fruit size and crop yield at harvest for four nashi (Pyrus serotina Rehd.) cultivars. Scientia Horticulturae, 39(2):131-141.
  • Coşkun, M., Özgüven, A.I., 2000. Kaysılarda bazı büyümeyi düzenleyici maddelerin meyve seyreltmesi üzerine etkileri. Turkish J. Agric. and Forestry, 24:309-316.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Fatma Yıldırım

İlker Ekici This is me

Adnan Nurhan Yıldırım

Bekir Şan

Caner Kelebek This is me

Tarık Çoruk This is me

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Yıldırım, F., Ekici, İ., Yıldırım, A. N., … Şan, B. (2016). Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 1212-1215.
AMA Yıldırım F, Ekici İ, Yıldırım AN, Şan B, Kelebek C, Çoruk T. Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1212-1215.
Chicago Yıldırım, Fatma, İlker Ekici, Adnan Nurhan Yıldırım, Bekir Şan, Caner Kelebek, and Tarık Çoruk. “Atago Ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 1212-15.
EndNote Yıldırım F, Ekici İ, Yıldırım AN, Şan B, Kelebek C, Çoruk T (March 1, 2016) Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 1212–1215.
IEEE F. Yıldırım, İ. Ekici, A. N. Yıldırım, B. Şan, C. Kelebek, and T. Çoruk, “Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 1212–1215, 2016.
ISNAD Yıldırım, Fatma et al. “Atago Ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 1212-1215.
JAMA Yıldırım F, Ekici İ, Yıldırım AN, Şan B, Kelebek C, Çoruk T. Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45:1212–1215.
MLA Yıldırım, Fatma et al. “Atago Ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 1212-5.
Vancouver Yıldırım F, Ekici İ, Yıldırım AN, Şan B, Kelebek C, Çoruk T. Atago ve Kosui Asya Armut Çeşitlerinde Elle Seyreltme Uygulamalarının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1212-5.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram