Conference Paper
BibTex RIS Cite

Değişik Dönemlerde Uygulanan Farklı Sulama Suyu Uygulamalarının Karnabaharda Kalite ve Verim Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1 - 6, 31.03.2016

Abstract

Farklı gelişme dönemlerinde (erken vejetatif geç vejetatif ve çiçeklenme) uygulanan değişik seviyelerdeki (%70, %30, %0) su kısıntısına karşı; tesadüf parselleri faktöriyel düzeninde yürütülmüştür. Denemenin kurulduğu dönemden son hasat yapılana kadar su kısıtı dönemsel olarak uygulanmış, diğer kültürel ve bakım işlemlerinde değişiklik yapılmamıştır. Su kısıt dönemleri sonunda karnabahar yapraklarından örnekler alınarak doku elektriki iletkenliği testine tabi tutulmuş ve bitkiler hasat edildikten sonra fiziksel ölçümleri (taç ağırlığı, taç x, taç y, taç çevresi, dekara verim, SÇKM miktarları) yapılmıştır. Ayrıca hasat edilen bitkilerin toplam şeker ve indirgen şeker miktarları ile doku elektriki iletkenliği değerleri belirlenmiştir. Karnabahar sonbahar kış sebzesi olmasına karşılık ayçiçeği ve tahıllardan sonra ara ürün olarak yetiştirilmekte ve sulama düzensizliğine maruz bırakılmaktadır. Karnabahar bitkisinin tarlaya dikim tarihleri ülkemiz koşullarında Ağustos ayı başına denk gelmektedir. Dikim zamanın yılın en kurak ayına denk gelmesi, vejetasyon süresi 60 güne kadar düşürülmüş çeşitlerin ıslah edilmesi ve Çanakkale koşullarında sonbahar kış yağmurlarının Kasım ayının ortalarında yağması verim ve kalitede kayıplara sebep olduğu göz önüne alınarak deneme kurulmuştur. Bu bağlamda elde edilen sonuçlar önem arz etmektedir.

References

  • Anonim, 2013-a. http://www.tarimmarketim.com/index.php?do=catalog/product&pid=3 (Erişim: 30.04.2013).
  • Daşgan, H.Y., Kuşvuran, Ş., Kaplan, S., Temel, L., 2010. Bazı Cucurbitaceae türlerinin tuz ve kuraklık streslerine farklı tepkileri. 8. Sebze Tarımı Sempozyumu, 23-26 Haziran 2010, 303-308.
  • Erken, O., 2012. Değişik gelişme dönemlerinde, faklı derecede su stresi uygulamalarının brokolide (Brassica oleracea L. var. italica) verim, morfolojik ve biyokimyasal değişimlere etkisi. Doktora Tezi. Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 160s, Çanakkale.
  • Esendal, E., Çırak, C., 2006. Soyada kuraklık stresi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21(2):231-237.
  • Eşiyok, D., 2003. Bazı karnabahar çeşitlerinin (Brassica oleracea var. botrytis) verim, kalite ve bitki özelliklerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40(1):9-16.
  • Fan, X., Sokorai, K.J.B., 2005. Assessment of radiation sensitivity of fresh-cut vegetables using electrolyte leakage measurement. Postharvest Biology and Technology 36(2):191-197.
  • Genç, L., 2011. Tatlı mısırda (Zea mays saccharata Sturt) su stresinin fizyolojik ve morfolojik parametreler üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48(2):141-149.
  • Gençoğlan, C., 1999. Kısıntılı su uygulamalarının mısır verimine ve su kullanım randımanına etkileri. Tr. J. of Agriculture and Forestry 23:233-241.
  • Güven, A., Gülmez, M., 2006. Fonksiyonel gıdalar ve sağlıkla ilişkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 12(1):91-96.
  • Kaçar, B., Katkat, V., Öztürk, Ş., 2006. Bitki fizyolojisi. Nobel Kitabevi, Yayın No:849.
  • Karagöz, Ö., 2001. Çanakkale ilinin iklim özellikleri ve tarıma olan etkileri. Lisans Bitirme Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.
  • Karataş, A., 2006. Isparta ekolojisinde bazı Cruciferae türlerinin uygun yetiştirme dönemlerinin belirlenmesi. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 9(2):144.
  • Karipçin, Z., 2007. Yerli ve yabani karpuz genotiplerinde kuraklığa toleransın belirlenmesi. Proje No:ZF2007D19 ve TÜBİTAK 107T613.
  • Kuşvuran, Ş., 2010. Kavunlarda kuraklık ve tuzluluğa toleransın fizyolojik mekanizmaları arasındaki bağlantılar. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 355s.
  • Ross, A.F., 1959. Dinitrophenol Method for Reducing Sugar, In. Ed. Tulburt, W.F., Smith, O., Potato Processing, 469-470. The AVI Pub. Com. Westport, Connecticut.
  • TÜİK, 2012-a. http://www.tuik.gov.tr/prehaberbultenleri.do?id=13661 (Erişim: 29.05.2013).
  • Yıldırım, O., 1996. Sulama Sistemleri-2. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Genel Yayın No:1449, Ders Kitapları Yayın No:429, 289s, Ankara.
  • Yılmaz, E., Tuna, L., Bürün, B., 2011. Bitkilerin tuz stresi etkilerine karşı geliştirdikleri tolerans stratejileri. C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi 7(1):47-66.

Effects of Irrigation in Different Periods on Quality and Yield of Cauliflower

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1 - 6, 31.03.2016

Abstract

Despite of different levels of water shortage (70%, 30%, 0%) in several growth periods, random plots were made in factorial order. Water shortage was applied from the beginning of experiment to the last harvesting year, no changes were made in cultural and maintenance processes. At the end of the water shortage periods, samples taken from the leaves of cauliflower were analyzed with tissue electric conductivity test and physical measurements (petal weight, petal x, petal y, petal length, petal circumference) were studied. Besides total sugar and reduced sugar values were measured. Although cauliflower is a fail vegetable, its grown as a mid-product following sunflower and cereals and it is exposed to water shortage. Cau flower plant's seed-time is the first days of the August in our country conditions. Experiment is set up considering the seed-time to be most the arid month, breeding the species of with 60 days vegetation period, fall-winter rains in Çanakkale to start at the mid-November, yield and quality losses. In this context, results show important aspects in this study.

References

  • Anonim, 2013-a. http://www.tarimmarketim.com/index.php?do=catalog/product&pid=3 (Erişim: 30.04.2013).
  • Daşgan, H.Y., Kuşvuran, Ş., Kaplan, S., Temel, L., 2010. Bazı Cucurbitaceae türlerinin tuz ve kuraklık streslerine farklı tepkileri. 8. Sebze Tarımı Sempozyumu, 23-26 Haziran 2010, 303-308.
  • Erken, O., 2012. Değişik gelişme dönemlerinde, faklı derecede su stresi uygulamalarının brokolide (Brassica oleracea L. var. italica) verim, morfolojik ve biyokimyasal değişimlere etkisi. Doktora Tezi. Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 160s, Çanakkale.
  • Esendal, E., Çırak, C., 2006. Soyada kuraklık stresi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21(2):231-237.
  • Eşiyok, D., 2003. Bazı karnabahar çeşitlerinin (Brassica oleracea var. botrytis) verim, kalite ve bitki özelliklerinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40(1):9-16.
  • Fan, X., Sokorai, K.J.B., 2005. Assessment of radiation sensitivity of fresh-cut vegetables using electrolyte leakage measurement. Postharvest Biology and Technology 36(2):191-197.
  • Genç, L., 2011. Tatlı mısırda (Zea mays saccharata Sturt) su stresinin fizyolojik ve morfolojik parametreler üzerine etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48(2):141-149.
  • Gençoğlan, C., 1999. Kısıntılı su uygulamalarının mısır verimine ve su kullanım randımanına etkileri. Tr. J. of Agriculture and Forestry 23:233-241.
  • Güven, A., Gülmez, M., 2006. Fonksiyonel gıdalar ve sağlıkla ilişkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 12(1):91-96.
  • Kaçar, B., Katkat, V., Öztürk, Ş., 2006. Bitki fizyolojisi. Nobel Kitabevi, Yayın No:849.
  • Karagöz, Ö., 2001. Çanakkale ilinin iklim özellikleri ve tarıma olan etkileri. Lisans Bitirme Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.
  • Karataş, A., 2006. Isparta ekolojisinde bazı Cruciferae türlerinin uygun yetiştirme dönemlerinin belirlenmesi. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 9(2):144.
  • Karipçin, Z., 2007. Yerli ve yabani karpuz genotiplerinde kuraklığa toleransın belirlenmesi. Proje No:ZF2007D19 ve TÜBİTAK 107T613.
  • Kuşvuran, Ş., 2010. Kavunlarda kuraklık ve tuzluluğa toleransın fizyolojik mekanizmaları arasındaki bağlantılar. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 355s.
  • Ross, A.F., 1959. Dinitrophenol Method for Reducing Sugar, In. Ed. Tulburt, W.F., Smith, O., Potato Processing, 469-470. The AVI Pub. Com. Westport, Connecticut.
  • TÜİK, 2012-a. http://www.tuik.gov.tr/prehaberbultenleri.do?id=13661 (Erişim: 29.05.2013).
  • Yıldırım, O., 1996. Sulama Sistemleri-2. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Genel Yayın No:1449, Ders Kitapları Yayın No:429, 289s, Ankara.
  • Yılmaz, E., Tuna, L., Bürün, B., 2011. Bitkilerin tuz stresi etkilerine karşı geliştirdikleri tolerans stratejileri. C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi 7(1):47-66.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Canan Öztokat Kuzucu

Okan Erken

Ömer Uzunoğlu This is me

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Öztokat Kuzucu, C., Erken, O., & Uzunoğlu, Ö. (2016). Değişik Dönemlerde Uygulanan Farklı Sulama Suyu Uygulamalarının Karnabaharda Kalite ve Verim Üzerine Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 1-6.
AMA Öztokat Kuzucu C, Erken O, Uzunoğlu Ö. Değişik Dönemlerde Uygulanan Farklı Sulama Suyu Uygulamalarının Karnabaharda Kalite ve Verim Üzerine Etkileri. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1-6.
Chicago Öztokat Kuzucu, Canan, Okan Erken, and Ömer Uzunoğlu. “Değişik Dönemlerde Uygulanan Farklı Sulama Suyu Uygulamalarının Karnabaharda Kalite Ve Verim Üzerine Etkileri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 1-6.
EndNote Öztokat Kuzucu C, Erken O, Uzunoğlu Ö (March 1, 2016) Değişik Dönemlerde Uygulanan Farklı Sulama Suyu Uygulamalarının Karnabaharda Kalite ve Verim Üzerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 1–6.
IEEE C. Öztokat Kuzucu, O. Erken, and Ö. Uzunoğlu, “Değişik Dönemlerde Uygulanan Farklı Sulama Suyu Uygulamalarının Karnabaharda Kalite ve Verim Üzerine Etkileri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 1–6, 2016.
ISNAD Öztokat Kuzucu, Canan et al. “Değişik Dönemlerde Uygulanan Farklı Sulama Suyu Uygulamalarının Karnabaharda Kalite Ve Verim Üzerine Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 1-6.
JAMA Öztokat Kuzucu C, Erken O, Uzunoğlu Ö. Değişik Dönemlerde Uygulanan Farklı Sulama Suyu Uygulamalarının Karnabaharda Kalite ve Verim Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45:1–6.
MLA Öztokat Kuzucu, Canan et al. “Değişik Dönemlerde Uygulanan Farklı Sulama Suyu Uygulamalarının Karnabaharda Kalite Ve Verim Üzerine Etkileri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 1-6.
Vancouver Öztokat Kuzucu C, Erken O, Uzunoğlu Ö. Değişik Dönemlerde Uygulanan Farklı Sulama Suyu Uygulamalarının Karnabaharda Kalite ve Verim Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1-6.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram