Conference Paper
BibTex RIS Cite

Kükürt Okside Edici Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 75 - 80, 31.03.2016

Abstract

Bu çalışma Thiobacillus thiooxidans içerikli biyolojik bir gübre olan Symbion-S kodlu gübrenin sera domates (cv. M 1001 F1) yetiştiriciliğinde bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesi üzerine etkisini ve kullanılan gübrenin farklı dozlardaki etkinliğini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme 2014 yılı kış-yaz döneminde Gaziler Köyü’nde (Kepez-Antalya) polietilen örtülü üretici serasında, topraklı yetiştiricilikte kurulmuştur. Deneme konularını Symbion-S’in (1×10⁹ bakteri hücresi/ml) üç dozu [önerilen doz (300 ml/da); önerilen dozun yarısı (150 ml/da) ve önerilen dozun iki katı (600 ml/da)] ile Symbion-S gübresiz (0 ml/da) kontrol grubu oluşturmuştur. Hazır fideler 01.01.2014 tarihinde m²’de 2 bitki olacak şekilde dikilmiş ve kullanılan gübre damlama sistemi ile dikim zamanı ve dikimden 15 gün sonra olmak üzere iki defa uygulanmıştır. Üretim 30.06.2014 tarihinde, bitkiler 6 salkımlı iken sonlandırılmıştır. Tesadüf parseli deneme deseni düzeninde 4 tekrarlı olarak yürütülen araştırmada bitki gelişimi, ilk çiçeklenme zamanı, verim ve kalite değerleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar; biyogübre uygulamasın meyve kalitesinde önemli değişiklikler yaratmamakla birlikte bitki gelişimi yanında toplam ve pazarlanabilir verimi arttırdığını; doz miktarının artışına bağlı olarak verimin arttığını; bu nedenle de önerilen dozun iki katının daha kullanılabilir olduğunu göstermiştir.

References

  • Artes, F., Conesa, M.A., Hemandez, S., Gil, M.L., 1999. Keeping quality of fresh-cut tomato. Postharvest Biol. Tech., 17:153-162.
  • Çakmakçı, R., 2005. Bitki gelişimini teşvik eden rizobakterilerin tarımda kullanımı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 36(1):97-107.
  • Çakmakçı, R., Erdoğan, Ü., Turan, M., Öztaş, T., Güllüce, M., Şahin, F., 2008. Bitki gelişimini teşvik edici bakteri ve gübre uygulamalarının buğday ve arpa gelişme ve verimi üzerine etkisi. 4. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi, 8-10 Ekim 2008, Konya.
  • Ergle, D.R., Eaton, F.M., 1951. Sulphur nutrition of cotton. Plant Pyhsiology, 26(4):639-654.
  • Germida, J.J., 1998. Transformations of sülfür, pp. 346-368. In D.M. Sylvia, J.J. Furhmann, P.G. Hartel, D.A. Zuberer (Eds.) Principles and Applications of Soil Microbiology. Prentice Hail, Upper Saddle River, NJ.
  • Grendy, E.N., El-Raies, S.A.A., Rheem, M.A.A., 1995. Effect of number of irrigations and sulphur application on broad been growth and yield. Egyptian J. Soil Sci., 35(3):379-393.
  • Güneş, A., Alpaslan, M., İnal., A., 2000. Bitki Besleme ve Gübreleme. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:1514, Ankara, s:579.
  • Hilal, M.H., Abdel-Fattah, A., Korkor, S.A., 1992, Effect of fine and granular sulfur application on root depth and yield of Lupinius in sandy Soils. Proceeding Middle East Sulphur Symposium 12-16 Feb. Cairo, Egypt, (Editted by Hilal, M.S.), Washington, USA, 207-216.
  • Jin, S.M., Yan, W.M., Wang, Z.N., 1992. Transfer of Inc P plasmids to extremely acidophilic thiobacillus thiooxidans. Applied and Environmental Microbiology, 58(1):429-430.
  • Kaçar, B., Katkat, A.V., 1998. Bitki Besleme. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No:127, Bursa.
  • Karataş, A., Padem, H., Ünlü, H., Ünlü, H., 2005. Sera ve tarla koşullarında yetiştirilen bazı sırık domates çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerini karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9(2):42-49.
  • Kastori, R., Plesnicar, M., Arsenijevic-Maksimovic, I., Pankovic, D., Sakac, Z., 2000. Photosynthesis, chlorophyll fluorescence, and water relations in young sugar beet plants as affected by sulfur supply. J. Plant Nut., 23(3):1049-1073.
  • Marschener, H., 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. 2nd ed. Academic Press. 889p.
  • McGrath, S.P., Zhao, F.J., 1996. Sulphur uptake, yield responses and the interactions between nitrogen and sulphur in winter oilseed rape (Brassica napu). J. Agric. Sci., 126:53-62.
  • McGrath, S.P., Zhao, F.J., Blake-Kaltf, M.M., 2002. History and outlook for sulfur fertilizers in Europe. Proc. No.497, International Fertiliser Society, York, U.K.
  • Mengel, K., Kirkby, E.A., 2001. Principles of Plant Nutrition. Kluwer Academic Publishers. Netherlands. 849s.
  • Scott, M.N., Dyson, P.W., Ross, J., Sharp, G.S., 1984. The effect of sulfur on the yield and Chemical composition of winter barley. J. Agric. Sci., 103:699-702.
  • Zhao, F.J., Hawkesford, M.T., Mcgrath, S.P., 1999. Sulphur assimilation and effects on yield and quality ofwheat. J. Cereal Sci., 30:1-17.
  • Zörb, C., Steinfurth, D., Seling, S., Langenkâmper, G., Koehler, P., Wieser, H., Lindhauer, M.G., Mühling, K.H., 2009. Quantitative protein composition and baking quality of winter wheat as affected by late sulfur fertilization. J. Agric. Food Chem., 57:3877-3885.

Effect of Sulphur Oxidizing Bacterialnoculation on Plant Growth, Yield and Fruit Quality of Tomato Grown in Greenhouse

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 75 - 80, 31.03.2016

Abstract

The experiment was conducted to determine the effect of coded Symbion-S as biofertilizer containing Thiobacillus trioxidanes on plant growth, yield and fruit quality of tomato plants (cv. M 1001 F1) grown in greenhouse conditions and to determine the efficiency of different doses of Symbion-S. The study was carried out under polyethylene (PE) covered greenhouse in Gaziler Village (Kepez-Antalya) during the winter-summer season of 2014. Treatments of experiment were composed of three different doses of Symbion-S (1×10⁹ bacterial cells ml/) [suggested dose (D, 300 ml/da), half of suggested dose (D/2, 150 ml/da) and two-fold of suggested dose (Dx2, 600 ml/da)], and non-inoculated plants (0.0 ml/da) as control group. Ali plants were transplanted on January 1, 2014 as 2 plants per m². Symbion-S was applied twice: at transplanting time and 15 days after transplanting via irrigation lines. The experiment was terminated on June 30, 2014 when plants were at the 6th trusses stage. The experimental design was randomized parcel with 4 replicates and parameters related to plant growth, first flowering time, yield and fruit quality were determined. The results showed that although fruit quality did not change significantly; plant growth, total and marketable yield increased by the application of biofertilizer; yields increased with increasing doses and the application of two-fold of suggested dose was found the most appropriate dose.

References

  • Artes, F., Conesa, M.A., Hemandez, S., Gil, M.L., 1999. Keeping quality of fresh-cut tomato. Postharvest Biol. Tech., 17:153-162.
  • Çakmakçı, R., 2005. Bitki gelişimini teşvik eden rizobakterilerin tarımda kullanımı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 36(1):97-107.
  • Çakmakçı, R., Erdoğan, Ü., Turan, M., Öztaş, T., Güllüce, M., Şahin, F., 2008. Bitki gelişimini teşvik edici bakteri ve gübre uygulamalarının buğday ve arpa gelişme ve verimi üzerine etkisi. 4. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi, 8-10 Ekim 2008, Konya.
  • Ergle, D.R., Eaton, F.M., 1951. Sulphur nutrition of cotton. Plant Pyhsiology, 26(4):639-654.
  • Germida, J.J., 1998. Transformations of sülfür, pp. 346-368. In D.M. Sylvia, J.J. Furhmann, P.G. Hartel, D.A. Zuberer (Eds.) Principles and Applications of Soil Microbiology. Prentice Hail, Upper Saddle River, NJ.
  • Grendy, E.N., El-Raies, S.A.A., Rheem, M.A.A., 1995. Effect of number of irrigations and sulphur application on broad been growth and yield. Egyptian J. Soil Sci., 35(3):379-393.
  • Güneş, A., Alpaslan, M., İnal., A., 2000. Bitki Besleme ve Gübreleme. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:1514, Ankara, s:579.
  • Hilal, M.H., Abdel-Fattah, A., Korkor, S.A., 1992, Effect of fine and granular sulfur application on root depth and yield of Lupinius in sandy Soils. Proceeding Middle East Sulphur Symposium 12-16 Feb. Cairo, Egypt, (Editted by Hilal, M.S.), Washington, USA, 207-216.
  • Jin, S.M., Yan, W.M., Wang, Z.N., 1992. Transfer of Inc P plasmids to extremely acidophilic thiobacillus thiooxidans. Applied and Environmental Microbiology, 58(1):429-430.
  • Kaçar, B., Katkat, A.V., 1998. Bitki Besleme. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No:127, Bursa.
  • Karataş, A., Padem, H., Ünlü, H., Ünlü, H., 2005. Sera ve tarla koşullarında yetiştirilen bazı sırık domates çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerini karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 9(2):42-49.
  • Kastori, R., Plesnicar, M., Arsenijevic-Maksimovic, I., Pankovic, D., Sakac, Z., 2000. Photosynthesis, chlorophyll fluorescence, and water relations in young sugar beet plants as affected by sulfur supply. J. Plant Nut., 23(3):1049-1073.
  • Marschener, H., 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. 2nd ed. Academic Press. 889p.
  • McGrath, S.P., Zhao, F.J., 1996. Sulphur uptake, yield responses and the interactions between nitrogen and sulphur in winter oilseed rape (Brassica napu). J. Agric. Sci., 126:53-62.
  • McGrath, S.P., Zhao, F.J., Blake-Kaltf, M.M., 2002. History and outlook for sulfur fertilizers in Europe. Proc. No.497, International Fertiliser Society, York, U.K.
  • Mengel, K., Kirkby, E.A., 2001. Principles of Plant Nutrition. Kluwer Academic Publishers. Netherlands. 849s.
  • Scott, M.N., Dyson, P.W., Ross, J., Sharp, G.S., 1984. The effect of sulfur on the yield and Chemical composition of winter barley. J. Agric. Sci., 103:699-702.
  • Zhao, F.J., Hawkesford, M.T., Mcgrath, S.P., 1999. Sulphur assimilation and effects on yield and quality ofwheat. J. Cereal Sci., 30:1-17.
  • Zörb, C., Steinfurth, D., Seling, S., Langenkâmper, G., Koehler, P., Wieser, H., Lindhauer, M.G., Mühling, K.H., 2009. Quantitative protein composition and baking quality of winter wheat as affected by late sulfur fertilization. J. Agric. Food Chem., 57:3877-3885.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Gölgen Bahar Öztekin

Yüksel Tüzel

Mehmet Ece This is me

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Öztekin, G. B., Tüzel, Y., & Ece, M. (2016). Kükürt Okside Edici Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 75-80.
AMA Öztekin GB, Tüzel Y, Ece M. Kükürt Okside Edici Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):75-80.
Chicago Öztekin, Gölgen Bahar, Yüksel Tüzel, and Mehmet Ece. “Kükürt Okside Edici Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim Ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 75-80.
EndNote Öztekin GB, Tüzel Y, Ece M (March 1, 2016) Kükürt Okside Edici Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 75–80.
IEEE G. B. Öztekin, Y. Tüzel, and M. Ece, “Kükürt Okside Edici Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 75–80, 2016.
ISNAD Öztekin, Gölgen Bahar et al. “Kükürt Okside Edici Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim Ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 75-80.
JAMA Öztekin GB, Tüzel Y, Ece M. Kükürt Okside Edici Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45:75–80.
MLA Öztekin, Gölgen Bahar et al. “Kükürt Okside Edici Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim Ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 75-80.
Vancouver Öztekin GB, Tüzel Y, Ece M. Kükürt Okside Edici Bakteri Aşılamasının Sera Domates Yetiştiriciliğinde Bitki Gelişimi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):75-80.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram