Conference Paper
BibTex RIS Cite

Trakya Bölgesindeki Kuru Soğan ve Sarımsak Üretiminde Maliyet ve Gelirlerdeki Değişimlerin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 95 - 101, 31.03.2016

Abstract

Bu bildiri Trakya bölgesindeki tarımsal ürünlerin üretim girdi ve maliyetlerinin saptanması amacıyla, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünce desteklenerek, Kırklareli Köy Hizmetleri Atatürk Araştırma Enstitüsünde yürütülmüş olan araştırma projesine dayanmaktadır. Araştırma, amaçlı örneklemeyle seçilen köylerdeki işletmelerde anket ve kayıt yöntemi uygulanarak yürütülmüştür. Araştırma kapsamında irdelenen, kuru koşullarda kuru soğan ve sarımsak yetiştiriciliğindeki üretim maliyetleri ve gelirlerin hesaplanmasında; 1989-1991 yılları arasında Trakya bölgesinin farklı yörelerini temsil eden 61 adet işletme parselinden, kayıt ve anket yöntemi ile alınan verilerin değerlendirilmesi sonucunda saptanan işgücü ve diğer tarım girdileri esas alınmıştır. Trakya ortalaması olarak belirlenmiş olan bu temel verilerden yararlanılarak, 1998-2012 yılları arasındaki 15 yılı kapsayan inceleme dönemi için, hesaplanan üretim maliyetleri ve gelirlerdeki yıllık değişimler incelenmiştir. Aynı zamanda üretim maliyetleri indeksleri, ürün satış fiyatları indeksleri vb. göstergeler de enflasyon ile kıyaslanmıştır. Bu göstergelerdeki yıllık değişim ve eğilimler incelenerek verilmiş, bunlara etkili faktörler üzerinde durulmuştur. Bu konuda daha belirgin sonuca varabilmek için belirtilen süreçteki her bir yıl için ayrı ayrı ve dönem sonu itibariyle TUİK’in açıkladığı Üretici Fiyatları İndeksine göre aynı dönemlerdeki enflasyon artışı da incelenerek, üretim maliyetleri ve satış fiyatları reel bazda enflasyon oranları ile karşılaştırılmıştır. Bu nedenle, irdelenen yıllar için, araştırmaya konu ürünlerin üretimi sonucunda, üretici gelirlerinin reel olarak enflasyon karşısındaki konumları hakkında değerlendirme yapılması olanaklıdır.

References

  • Anonim, 2011-a. Kırklareli Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Kırklareli İl Çevre Durum Raporu.
  • Anonim, 2011-b. Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Tekirdağ Tarım Raporu.
  • Köy Hizmetleri, 1991. Kuru ve sulu koşullarda yetiştirilen tarım ürünlerinin üretim girdileri ve maliyetlerinin saptanması. Köy Hizmetleri Araştırma Ana Projesi. Proje No:912. Ankara.
  • Ocaklı, I., 2011. Edime ilinde yem bitkileri ekilişi, meraların durumu ve kaba yem üretiminin ihtiyacı karşılama oranı. Trakya Kalkınma Ajansı, Edime Yatırım Destek Ofisi.
  • Semerci, A., 2006. Trakya'da tarımsal yapı, verimlilik ve gelişmişlik düzeyi. Tarım ve Mühendislik, 76-77.
  • Trakya Bölgesinde Tarımsal Ürünlerin Üretim Maliyetleri, 1998-2012 yılları çalışmaları ile ilgili dokümanlar. ATSTMAİM, Kırklareli.

Comparatively Examination of the Changes in Cost and Income Indicators in Onion and Garlic Production in Thrace Region

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 95 - 101, 31.03.2016

Abstract

This paper consists the research project which was carried out in Kırklareli Rural Services Atatürk Research Institute and supported by Rural Services General Directory in order to determine the production inputs and costs in Thrace Region. The research was carried out in the farms in the selected villages by applying interview and registration method. On calculating the production costs and incomes for onion and garlic in dry conditions considered in this study; productive power and other inputs, that were determined by collecting with registration and interview method from 61 farm parcels in different villages of Thrace region between 1989-1991, were taken as a base. By utilizing from the main data which were determined as Thrace mean, annual changes in production costs and incomes of these crops were examined for fifteen-year examination period between 1998 and 2012. Besides, the indicators as production costs and crop selling prices indexes were compared with the inflation indexes. The relations in these indicators and annual changes and tendencies were examined and it was stated on the effective factors. In order to obtain a distinct result, the inflation increase was observed for the same periods according to Producer Prices Indexes of TUIK concerning separately and period end for each year and production costs and selling prices were compared with inflation ratios in actual base. Therefore, for the stated period, in consequence of the production of these crops, commenting about the position of the producer incomes over against the inflation in real terms is possible.

References

  • Anonim, 2011-a. Kırklareli Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Kırklareli İl Çevre Durum Raporu.
  • Anonim, 2011-b. Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Tekirdağ Tarım Raporu.
  • Köy Hizmetleri, 1991. Kuru ve sulu koşullarda yetiştirilen tarım ürünlerinin üretim girdileri ve maliyetlerinin saptanması. Köy Hizmetleri Araştırma Ana Projesi. Proje No:912. Ankara.
  • Ocaklı, I., 2011. Edime ilinde yem bitkileri ekilişi, meraların durumu ve kaba yem üretiminin ihtiyacı karşılama oranı. Trakya Kalkınma Ajansı, Edime Yatırım Destek Ofisi.
  • Semerci, A., 2006. Trakya'da tarımsal yapı, verimlilik ve gelişmişlik düzeyi. Tarım ve Mühendislik, 76-77.
  • Trakya Bölgesinde Tarımsal Ürünlerin Üretim Maliyetleri, 1998-2012 yılları çalışmaları ile ilgili dokümanlar. ATSTMAİM, Kırklareli.
There are 6 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Erol Özkan

Başak Aydın

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Özkan, E., & Aydın, B. (2016). Trakya Bölgesindeki Kuru Soğan ve Sarımsak Üretiminde Maliyet ve Gelirlerdeki Değişimlerin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 95-101.
AMA Özkan E, Aydın B. Trakya Bölgesindeki Kuru Soğan ve Sarımsak Üretiminde Maliyet ve Gelirlerdeki Değişimlerin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):95-101.
Chicago Özkan, Erol, and Başak Aydın. “Trakya Bölgesindeki Kuru Soğan Ve Sarımsak Üretiminde Maliyet Ve Gelirlerdeki Değişimlerin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 95-101.
EndNote Özkan E, Aydın B (March 1, 2016) Trakya Bölgesindeki Kuru Soğan ve Sarımsak Üretiminde Maliyet ve Gelirlerdeki Değişimlerin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 95–101.
IEEE E. Özkan and B. Aydın, “Trakya Bölgesindeki Kuru Soğan ve Sarımsak Üretiminde Maliyet ve Gelirlerdeki Değişimlerin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 95–101, 2016.
ISNAD Özkan, Erol - Aydın, Başak. “Trakya Bölgesindeki Kuru Soğan Ve Sarımsak Üretiminde Maliyet Ve Gelirlerdeki Değişimlerin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 95-101.
JAMA Özkan E, Aydın B. Trakya Bölgesindeki Kuru Soğan ve Sarımsak Üretiminde Maliyet ve Gelirlerdeki Değişimlerin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Bahçe. 2016;45:95–101.
MLA Özkan, Erol and Başak Aydın. “Trakya Bölgesindeki Kuru Soğan Ve Sarımsak Üretiminde Maliyet Ve Gelirlerdeki Değişimlerin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 95-101.
Vancouver Özkan E, Aydın B. Trakya Bölgesindeki Kuru Soğan ve Sarımsak Üretiminde Maliyet ve Gelirlerdeki Değişimlerin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):95-101.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram