Conference Paper
BibTex RIS Cite

Artan Miktarlarda Akuakültür Atığı Uygulamasının Salata (Lactuca sativa L. var. crispa) Bitkisinin Azot İçeriği Üzerine Etkisi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 102 - 105, 31.03.2016

Abstract

Bu araştırma, artan miktarlarda akuakültür atığı uygulamasının salatada (Lactuca sativa L. var. crispa) azot içeriği üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Araştırmada tatlı su akvaryumundan alınan akuakültür atığı, suyu azaltılarak salata yetiştiriciliğinde organik orijinli bir besin kaynağı olarak kullanılmıştır. Araştırmada Lactuca sativa L. var. crispa cv. Bellafiesta salata çeşidi ile tilapya (Oreochromis niloticus) balık türüne ait akvaryum atığı kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlı, her parsel 9 bitki/m² olarak planlanmıştır. Araştırmada akuakültür atığının uygulanması, 4 doz (1.doz:0 g/m², 2.doz:50 g/m², 3.doz:100 g/m² ve 4.doz:150 g/m²) şeklinde uygulanmıştır. Her parsel 1 m² olarak planlanmış ve bitkiler tohum ekiminden 30 gün sonra 25×25 cm SA×SÜ olacak şekilde yüksek tünel seraya dikilmiş ve akuakültür atığı dikimden hemen sonra bitki kök bölgesine uygulanmıştır. Araştırma sonunda artan miktarlarda akuakültür atığının uygulama ile birlikte bitkilerin azot içeriklerinin arttığı ve bu artışların istatistiksel olarak %1 düzeyinde önemli olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, 1. doz uygulamasında salata bitkisinin N miktarı ortalama %4.89, 2. doz gübre uygulamasında ortalama %5.11, 3. doz uygulamasında ortalama %5.06 ve 4. doz uygulamasında ise ortalama olarak %5.18 olarak tespit edilmiştir. Bu araştırma sonucunda salata bitkisine 150 g/m² akuakültür uygulaması önerilebilir olduğu görülmektedir.

References

  • Adediran, A.J., Taiwo, B.L., Akande, O.M., Sobule, A.R., Idowu, J.O., 2004. Application of organic and inorganic fertilizer for sustainable maize and cowpea yields in Nigeria. J. Plant Nutr., 27:1163-1181.
  • Adler, P.R., Summerfelt, S.T., Glenn, D.M., Takeda, F., 2003. Mechanistic approach to phytoremediation of water. Ecol. Eng. 20:251-264.
  • Arisha, H.M.E., Gad, A.A., Younes, S.E., 2003. Response of some pepper cultivars to organic and mineral nitrogen fertilizer under sandy soil conditions. Zagazig J. Agric. Res., 30:1875-1899.
  • Badr, L.A.A., Fekry, W.A., 1998. Effect of intercropping and doses of fertilization on growth and productivity of taro and cucumber plants. Vegetative growth and Chemical constituents of foliage. Zagazig J. Agric. Res., 25:1087-101.
  • Danaher, J.J., E. Pantanella, J.E. Rakocy, R.C. Shultz, D.S. Bailey. 2011. Dewatering and composting aquaculture waste as a growing medium in the nursery production of tomato plants. Acta Hort. 891:223-229.
  • Dauda, S.N., Ajayi, F.A., Ndor, E., 2008. Growth and yield of water melon (Citrullus lanatus) as affected by poultry manure application. J. Agric. Soc. Sci., 4:121-124.
  • Ebeling, J., Jensen, G., Losordo, T., Masser, M., McMullen, J. Pfeiffer, L., Rakocy, J., Sette, M., 1995. Model aquaculture recirculation system (MARS). In: W.W. Miller (Ed.) Engineering and Operations Manual, National Council for Agricultural Education, Alexandria, Virginia, 16s.
  • Graber, A., Junge R., 2009. Aquaponic Systems: Nutrient recycling from fish wastewater by vegetable production. Desalination 246:147-156.
  • Kaçar, B., 1995. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri-3. Toprak Analizleri, A.Ü. Ziraat Fak. Eğit., Araşt. ve Gel. Vakfı Yayın No:3.
  • Kerim, M., Ustaoğlu S., 2009. Su ürünleri yetiştiriciliğinde akuaponik uygulamaları. 15. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 1-4 Temmuz, Rize.
  • Losordo, T.M., Masser, M.P., Rakocy, J.E., 1998. Recirculating Aquaculture Tank Production Systems-An Overview of Critical Considerations. Southern Regional Aquaculture Center, SRAC Publication No:451, 6s.
  • Naeem, M., Iqbal J., Bakhsh, M.A.A., 2006. Comparative study of inorganic fertilizers and organic manures on yield and yield components of mungbean (Vigna radiat L.). J. Agric. Soc. Sci., 2:227-229.
  • Nair, J., Seckiozoic, T., Anda, M., 2006. Effect of pre-composting on vermicomposting of kitchen waste. Bioresource Technology, 97:2091-2095.
  • Palada, M.C., Cole, W.M., Crossman, S.M.A., 1999. Influence of effluents from intensive aquaculture and sludge on growth and yield of bell peppers. J. Sustain. Agr. 14:85-103.
  • Pantanella, E., Danaher, J.J., Rakocy, J.E., Shultz, R.C., Bailey, D.S., 2011. Alternative media types for greenhouse seedling production of lettuce and basil. ActaHort. 891:257-264.
  • Rakocy, J., Shultz, R.C., Bailey, D.S., Thoman, E.S., 2003. Aquaponic production of tilapia and basil: comparing a batch and staggered cropping system. Acta Hort. 648:63-69.
  • Sfetcu, L., Cristea, V., Oprea, L., 2008. Nutrients dynamic in an aquaponic recirculating systems for sturgeon and lettuce (Lactuca sativa) production. Lucrari Ştiintifice Zootehnie şi Biotehnologii, 41(2).
  • Stewart, M.W., Dibb, W.D. Johnston, E.A., Smyth, J.T., 2005. The contribution of commercial fertilizer, Nutrients to Food Production. Agron. J., 97:1-6.

The Effect of Increasing Amounts of Aquaculture Effluent Application on the Nitrogen Content of Salad Plant (Lactuca sativa L. var. crispa)

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 102 - 105, 31.03.2016

Abstract

This research was planned in order to determine the effect of increasing amounts of aquaculture effluent application on the nitrogen content of salad (Lactuca sativa L. var. crispa). In the study, by reducing its water aquaculture effluent from the freshwater aquarium has been used as a food source of organic originated in the cultivation of the salad. In the study, as the variety of salad Lactuca sativa L. var. crispa cv. Bellafiesta and as the aquarium fish waste tilapya (Oreochromis niloticus) aquaculture effluent were used. Research was planned according to the pattern of randomly three repeated blocks experimental design and 9 plants/m² for each parcel. In the study, aquaculture effluent implementation has been applied in the form of 4 doses (1.doses:0 g/m², 2.dose:50 g/m², 3.dose:100 g/m² and 4.dose:150 g/m²). Each parcel was planned as 1 m² and planted after 30 days of seed sowing as 25×25 cm on the row and in the row in a high tunnel greenhouse and the aquaculture effluent has been applied to the root zones of the plant immediately after plantation. At the end of the research, along with the application of increasing amounts of aquaculture effluent nitrogen content of plants augmented were determined and this rise is statistically significant at the level of 1%. According to the findings, the amount of N was revealed as an average of 4.89% in the dose I. in dose II. 5.11%, for dose 3. 5.06% and for dose 4 as 5.18%. As a result of this research, 150 g/m² of aquaculture implementation may be recommended for the salad plant.

References

  • Adediran, A.J., Taiwo, B.L., Akande, O.M., Sobule, A.R., Idowu, J.O., 2004. Application of organic and inorganic fertilizer for sustainable maize and cowpea yields in Nigeria. J. Plant Nutr., 27:1163-1181.
  • Adler, P.R., Summerfelt, S.T., Glenn, D.M., Takeda, F., 2003. Mechanistic approach to phytoremediation of water. Ecol. Eng. 20:251-264.
  • Arisha, H.M.E., Gad, A.A., Younes, S.E., 2003. Response of some pepper cultivars to organic and mineral nitrogen fertilizer under sandy soil conditions. Zagazig J. Agric. Res., 30:1875-1899.
  • Badr, L.A.A., Fekry, W.A., 1998. Effect of intercropping and doses of fertilization on growth and productivity of taro and cucumber plants. Vegetative growth and Chemical constituents of foliage. Zagazig J. Agric. Res., 25:1087-101.
  • Danaher, J.J., E. Pantanella, J.E. Rakocy, R.C. Shultz, D.S. Bailey. 2011. Dewatering and composting aquaculture waste as a growing medium in the nursery production of tomato plants. Acta Hort. 891:223-229.
  • Dauda, S.N., Ajayi, F.A., Ndor, E., 2008. Growth and yield of water melon (Citrullus lanatus) as affected by poultry manure application. J. Agric. Soc. Sci., 4:121-124.
  • Ebeling, J., Jensen, G., Losordo, T., Masser, M., McMullen, J. Pfeiffer, L., Rakocy, J., Sette, M., 1995. Model aquaculture recirculation system (MARS). In: W.W. Miller (Ed.) Engineering and Operations Manual, National Council for Agricultural Education, Alexandria, Virginia, 16s.
  • Graber, A., Junge R., 2009. Aquaponic Systems: Nutrient recycling from fish wastewater by vegetable production. Desalination 246:147-156.
  • Kaçar, B., 1995. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri-3. Toprak Analizleri, A.Ü. Ziraat Fak. Eğit., Araşt. ve Gel. Vakfı Yayın No:3.
  • Kerim, M., Ustaoğlu S., 2009. Su ürünleri yetiştiriciliğinde akuaponik uygulamaları. 15. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 1-4 Temmuz, Rize.
  • Losordo, T.M., Masser, M.P., Rakocy, J.E., 1998. Recirculating Aquaculture Tank Production Systems-An Overview of Critical Considerations. Southern Regional Aquaculture Center, SRAC Publication No:451, 6s.
  • Naeem, M., Iqbal J., Bakhsh, M.A.A., 2006. Comparative study of inorganic fertilizers and organic manures on yield and yield components of mungbean (Vigna radiat L.). J. Agric. Soc. Sci., 2:227-229.
  • Nair, J., Seckiozoic, T., Anda, M., 2006. Effect of pre-composting on vermicomposting of kitchen waste. Bioresource Technology, 97:2091-2095.
  • Palada, M.C., Cole, W.M., Crossman, S.M.A., 1999. Influence of effluents from intensive aquaculture and sludge on growth and yield of bell peppers. J. Sustain. Agr. 14:85-103.
  • Pantanella, E., Danaher, J.J., Rakocy, J.E., Shultz, R.C., Bailey, D.S., 2011. Alternative media types for greenhouse seedling production of lettuce and basil. ActaHort. 891:257-264.
  • Rakocy, J., Shultz, R.C., Bailey, D.S., Thoman, E.S., 2003. Aquaponic production of tilapia and basil: comparing a batch and staggered cropping system. Acta Hort. 648:63-69.
  • Sfetcu, L., Cristea, V., Oprea, L., 2008. Nutrients dynamic in an aquaponic recirculating systems for sturgeon and lettuce (Lactuca sativa) production. Lucrari Ştiintifice Zootehnie şi Biotehnologii, 41(2).
  • Stewart, M.W., Dibb, W.D. Johnston, E.A., Smyth, J.T., 2005. The contribution of commercial fertilizer, Nutrients to Food Production. Agron. J., 97:1-6.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Funda Eryılmaz Açıkgöz

Sevinç Adiloğlu This is me

Aydın Adiloğlu

Yusuf Solmaz

Çetin Yağcılar

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Eryılmaz Açıkgöz, F., Adiloğlu, S., Adiloğlu, A., … Solmaz, Y. (2016). Artan Miktarlarda Akuakültür Atığı Uygulamasının Salata (Lactuca sativa L. var. crispa) Bitkisinin Azot İçeriği Üzerine Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 102-105.
AMA Eryılmaz Açıkgöz F, Adiloğlu S, Adiloğlu A, Solmaz Y, Yağcılar Ç. Artan Miktarlarda Akuakültür Atığı Uygulamasının Salata (Lactuca sativa L. var. crispa) Bitkisinin Azot İçeriği Üzerine Etkisi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):102-105.
Chicago Eryılmaz Açıkgöz, Funda, Sevinç Adiloğlu, Aydın Adiloğlu, Yusuf Solmaz, and Çetin Yağcılar. “Artan Miktarlarda Akuakültür Atığı Uygulamasının Salata (Lactuca Sativa L. Var. Crispa) Bitkisinin Azot İçeriği Üzerine Etkisi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 102-5.
EndNote Eryılmaz Açıkgöz F, Adiloğlu S, Adiloğlu A, Solmaz Y, Yağcılar Ç (March 1, 2016) Artan Miktarlarda Akuakültür Atığı Uygulamasının Salata (Lactuca sativa L. var. crispa) Bitkisinin Azot İçeriği Üzerine Etkisi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 102–105.
IEEE F. Eryılmaz Açıkgöz, S. Adiloğlu, A. Adiloğlu, Y. Solmaz, and Ç. Yağcılar, “Artan Miktarlarda Akuakültür Atığı Uygulamasının Salata (Lactuca sativa L. var. crispa) Bitkisinin Azot İçeriği Üzerine Etkisi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 102–105, 2016.
ISNAD Eryılmaz Açıkgöz, Funda et al. “Artan Miktarlarda Akuakültür Atığı Uygulamasının Salata (Lactuca Sativa L. Var. Crispa) Bitkisinin Azot İçeriği Üzerine Etkisi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 102-105.
JAMA Eryılmaz Açıkgöz F, Adiloğlu S, Adiloğlu A, Solmaz Y, Yağcılar Ç. Artan Miktarlarda Akuakültür Atığı Uygulamasının Salata (Lactuca sativa L. var. crispa) Bitkisinin Azot İçeriği Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45:102–105.
MLA Eryılmaz Açıkgöz, Funda et al. “Artan Miktarlarda Akuakültür Atığı Uygulamasının Salata (Lactuca Sativa L. Var. Crispa) Bitkisinin Azot İçeriği Üzerine Etkisi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 102-5.
Vancouver Eryılmaz Açıkgöz F, Adiloğlu S, Adiloğlu A, Solmaz Y, Yağcılar Ç. Artan Miktarlarda Akuakültür Atığı Uygulamasının Salata (Lactuca sativa L. var. crispa) Bitkisinin Azot İçeriği Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):102-5.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram