Bu araştırma, artan miktarlarda akuakültür atığı uygulamasının salatada (Lactuca sativa L. var. crispa) azot içeriği üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Araştırmada tatlı su akvaryumundan alınan akuakültür atığı, suyu azaltılarak salata yetiştiriciliğinde organik orijinli bir besin kaynağı olarak kullanılmıştır. Araştırmada Lactuca sativa L. var. crispa cv. Bellafiesta salata çeşidi ile tilapya (Oreochromis niloticus) balık türüne ait akvaryum atığı kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlı, her parsel 9 bitki/m² olarak planlanmıştır. Araştırmada akuakültür atığının uygulanması, 4 doz (1.doz:0 g/m², 2.doz:50 g/m², 3.doz:100 g/m² ve 4.doz:150 g/m²) şeklinde uygulanmıştır. Her parsel 1 m² olarak planlanmış ve bitkiler tohum ekiminden 30 gün sonra 25×25 cm SA×SÜ olacak şekilde yüksek tünel seraya dikilmiş ve akuakültür atığı dikimden hemen sonra bitki kök bölgesine uygulanmıştır. Araştırma sonunda artan miktarlarda akuakültür atığının uygulama ile birlikte bitkilerin azot içeriklerinin arttığı ve bu artışların istatistiksel olarak %1 düzeyinde önemli olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, 1. doz uygulamasında salata bitkisinin N miktarı ortalama %4.89, 2. doz gübre uygulamasında ortalama %5.11, 3. doz uygulamasında ortalama %5.06 ve 4. doz uygulamasında ise ortalama olarak %5.18 olarak tespit edilmiştir. Bu araştırma sonucunda salata bitkisine 150 g/m² akuakültür uygulaması önerilebilir olduğu görülmektedir.
This research was planned in order to determine the effect of increasing amounts of aquaculture effluent application on the nitrogen content of salad (Lactuca sativa L. var. crispa). In the study, by reducing its water aquaculture effluent from the freshwater aquarium has been used as a food source of organic originated in the cultivation of the salad. In the study, as the variety of salad Lactuca sativa L. var. crispa cv. Bellafiesta and as the aquarium fish waste tilapya (Oreochromis niloticus) aquaculture effluent were used. Research was planned according to the pattern of randomly three repeated blocks experimental design and 9 plants/m² for each parcel. In the study, aquaculture effluent implementation has been applied in the form of 4 doses (1.doses:0 g/m², 2.dose:50 g/m², 3.dose:100 g/m² and 4.dose:150 g/m²). Each parcel was planned as 1 m² and planted after 30 days of seed sowing as 25×25 cm on the row and in the row in a high tunnel greenhouse and the aquaculture effluent has been applied to the root zones of the plant immediately after plantation. At the end of the research, along with the application of increasing amounts of aquaculture effluent nitrogen content of plants augmented were determined and this rise is statistically significant at the level of 1%. According to the findings, the amount of N was revealed as an average of 4.89% in the dose I. in dose II. 5.11%, for dose 3. 5.06% and for dose 4 as 5.18%. As a result of this research, 150 g/m² of aquaculture implementation may be recommended for the salad plant.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram