Conference Paper
BibTex RIS Cite

Farklı Kabak (Cucurbita pepo L.) Genotiplerinin Tohum Özellikleri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 130 - 133, 31.03.2016

Abstract

Bu çalışmanın konusu çerezlik olarak faydalanılan kabak (Cucurbita pepo L.) tohumlarının bazı özelliklerinin belirlenmesinde. Nevşehir ve Edirne’den toplanan 10 genotip, tohum özellikleri bakımından değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre genotiplerin 1 000 tohum ağırlığı 162.05 g (PG 1215) ile 270.75 g (PG 1209) arasında yer almıştır. Ortalama tohum boyu, eni ve kalınlığı sırasıyla 17.54-26.13 mm, 8.08-10.76 mm, 2.06-2.73 mm olarak belirlenmiştir. Tohum kabuk iç oranı ise %77.90 ile %82.21 olmuş ve en düşük değer PG 1217’de, en yüksek değer ise PG 1210’da tespit edilmiştir. Tohumların demir, çinko ve bakır içeriklerinde ise genotiplere göre farklılıklar gözlenmiştir.

References

  • Anonymous, 2008. Dietary Reference Intakes: Elements. www.iom.edu/object.file/master/7/294/o.pdf (Erişim: Nisan 2008).
  • Düzeltir, B., 2004. Çekirdek kabağı (Cucurbita pepo L.) hatlarında morfolojik özelliklere göre tanımlama ve seleksiyon çalışmaları. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 76s.
  • Ermiş, S., 2010. Ekolojinin kabuklu ve kabuksuz çekirdek kabak (Cucurbita pepo L.) hatlarında tohum verimi ve çerezlik kalitesine etkisi. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 154s.
  • Glew, R.H., Glew, R.S., Chuang, L.T., Huang, Y.S., Millson, M., Costans, D., Vanderjagt, D.J., 2006. Amino acid, mineral and fatty acid content of pumpkin seeds (Cucurbita spp.) and Cyperus esculentus nuts in the Republic of Niger. Plant Foods for Human Nutrition, 61:51-56.
  • Joshi, D.C., Das, S.K., Mukherjee, R.K., 1993. Physical properties of pumpkin seeds. J. Agr. Eng. Res., 54(3):219-229.
  • Lazos, E.S., 1986. Nutritional, fatty acid, and oil characteristics of pumpkin and melon seeds. J. Food Sci., 51:1382-1383.
  • Mansour, E.H., Dworschak, E., Lugasi, A., Bama, E., Gergely, A., 1993. Nutritive value of pumpkin (Cucurbita pepo Kakai 35) seed products. J. Sci. Food Agric., 61:73-78.
  • Paksoy, M., Aydın, C., 2004. Some physical properties of edible squash (Cucurbita pepo L.) seeds. Journal of Food Engineering, 56:225-231.
  • Paris, H.S., Nerson, H., 2003. Seed dimensions in the subspecies and cultivar-groups of Cucurbita pepo. Genetic Resources and Crop Evolution, 50:615-625.
  • Seymen, M., Türkmen, Ö., Paksoy, M., 2013. Selection of edible pumpkin seeds (Cucurbita pepo L.) genotypes. Journal of Selçuk University Natural and Applied Science, 2(4):29-39.
  • Stuart, A.G., 2003. Pumpkin seeds. www.herbalsafety.utep.edu/herbs-pdfs/pumpkin.pdf (Erişim: Temmuz 2015).
  • Şalk, A., Arın, L. Deveci, M., Polat, S., 2008. Özel Sebzecilik. Onur Grafik Matbaa, İstanbul, 488s.
  • Yanmaz, R., Düzeltir, B., 2003. Çekirdek kabağı yetiştiriciliği. Ekin, 26:22-24.
  • Yanmaz, R., Tuncer, B., Eyduran, E., 2008. Çekirdek kabaklarında (Cucurbita pepo L.) meyve şekli ve ağırlığı ile tohum verimi ilişkisi. Türkiye 3. Tohumculuk Kongresi, 25-28 Haziran 2008, 47-51,Kapadokya-Nevşehir.
  • Yanmaz, R., 2014. Türkiye’nin çekirdek kabağı potansiyeli. Çerezlik Kabak Çalıştayı, Kayseri Valiliği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 26-27 Kasım 2014, Kayseri.

Seed Properties of Several Pumpkin (Cucurbita pepo L.) Genotypes

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 130 - 133, 31.03.2016

Abstract

The objective of this study was to determine some properties of pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds which are consumed as snack food. Ten genotypes, was collected from Nevşehir and Edime, was evaluated with respect to seed characteristics. The thousand seed weight of genotypes ranged between 162.05 g (PG 1215) and 270.25 g (PG 1209). The average of length, width, thickness of seeds was 17.54-26.13 mm, 8.08-10.76 mm, 2.06-2.73 mm, respectively. The seed inner ratio varied from 77.90% to 82.21%, the lowest value obtained from the seed of PG 1217, and the highest from the seed of PG 1210. Iron, zinc, copper content of seeds was different according to genotypes.

References

  • Anonymous, 2008. Dietary Reference Intakes: Elements. www.iom.edu/object.file/master/7/294/o.pdf (Erişim: Nisan 2008).
  • Düzeltir, B., 2004. Çekirdek kabağı (Cucurbita pepo L.) hatlarında morfolojik özelliklere göre tanımlama ve seleksiyon çalışmaları. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 76s.
  • Ermiş, S., 2010. Ekolojinin kabuklu ve kabuksuz çekirdek kabak (Cucurbita pepo L.) hatlarında tohum verimi ve çerezlik kalitesine etkisi. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 154s.
  • Glew, R.H., Glew, R.S., Chuang, L.T., Huang, Y.S., Millson, M., Costans, D., Vanderjagt, D.J., 2006. Amino acid, mineral and fatty acid content of pumpkin seeds (Cucurbita spp.) and Cyperus esculentus nuts in the Republic of Niger. Plant Foods for Human Nutrition, 61:51-56.
  • Joshi, D.C., Das, S.K., Mukherjee, R.K., 1993. Physical properties of pumpkin seeds. J. Agr. Eng. Res., 54(3):219-229.
  • Lazos, E.S., 1986. Nutritional, fatty acid, and oil characteristics of pumpkin and melon seeds. J. Food Sci., 51:1382-1383.
  • Mansour, E.H., Dworschak, E., Lugasi, A., Bama, E., Gergely, A., 1993. Nutritive value of pumpkin (Cucurbita pepo Kakai 35) seed products. J. Sci. Food Agric., 61:73-78.
  • Paksoy, M., Aydın, C., 2004. Some physical properties of edible squash (Cucurbita pepo L.) seeds. Journal of Food Engineering, 56:225-231.
  • Paris, H.S., Nerson, H., 2003. Seed dimensions in the subspecies and cultivar-groups of Cucurbita pepo. Genetic Resources and Crop Evolution, 50:615-625.
  • Seymen, M., Türkmen, Ö., Paksoy, M., 2013. Selection of edible pumpkin seeds (Cucurbita pepo L.) genotypes. Journal of Selçuk University Natural and Applied Science, 2(4):29-39.
  • Stuart, A.G., 2003. Pumpkin seeds. www.herbalsafety.utep.edu/herbs-pdfs/pumpkin.pdf (Erişim: Temmuz 2015).
  • Şalk, A., Arın, L. Deveci, M., Polat, S., 2008. Özel Sebzecilik. Onur Grafik Matbaa, İstanbul, 488s.
  • Yanmaz, R., Düzeltir, B., 2003. Çekirdek kabağı yetiştiriciliği. Ekin, 26:22-24.
  • Yanmaz, R., Tuncer, B., Eyduran, E., 2008. Çekirdek kabaklarında (Cucurbita pepo L.) meyve şekli ve ağırlığı ile tohum verimi ilişkisi. Türkiye 3. Tohumculuk Kongresi, 25-28 Haziran 2008, 47-51,Kapadokya-Nevşehir.
  • Yanmaz, R., 2014. Türkiye’nin çekirdek kabağı potansiyeli. Çerezlik Kabak Çalıştayı, Kayseri Valiliği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 26-27 Kasım 2014, Kayseri.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Levent Arın

Selen Şeker This is me

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Arın, L., & Şeker, S. (2016). Farklı Kabak (Cucurbita pepo L.) Genotiplerinin Tohum Özellikleri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 130-133.
AMA Arın L, Şeker S. Farklı Kabak (Cucurbita pepo L.) Genotiplerinin Tohum Özellikleri. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):130-133.
Chicago Arın, Levent, and Selen Şeker. “Farklı Kabak (Cucurbita Pepo L.) Genotiplerinin Tohum Özellikleri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 130-33.
EndNote Arın L, Şeker S (March 1, 2016) Farklı Kabak (Cucurbita pepo L.) Genotiplerinin Tohum Özellikleri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 130–133.
IEEE L. Arın and S. Şeker, “Farklı Kabak (Cucurbita pepo L.) Genotiplerinin Tohum Özellikleri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 130–133, 2016.
ISNAD Arın, Levent - Şeker, Selen. “Farklı Kabak (Cucurbita Pepo L.) Genotiplerinin Tohum Özellikleri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 130-133.
JAMA Arın L, Şeker S. Farklı Kabak (Cucurbita pepo L.) Genotiplerinin Tohum Özellikleri. Bahçe. 2016;45:130–133.
MLA Arın, Levent and Selen Şeker. “Farklı Kabak (Cucurbita Pepo L.) Genotiplerinin Tohum Özellikleri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 130-3.
Vancouver Arın L, Şeker S. Farklı Kabak (Cucurbita pepo L.) Genotiplerinin Tohum Özellikleri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):130-3.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram