Conference Paper
BibTex RIS Cite

Mikrobiyal ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Örtüaltı Domatesin Verim, Kalite ve Mineral Madde İçeriklerine Etkileri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 144 - 148, 31.03.2016

Abstract

Kimyasal gübrelemenin etkinliği, organik ve mikrobiyal gübrelerle dikkat çekici bir şekilde değişmektedir. Mikrobiyal gübreler toprağın biyolojik aktivitesini artırdığından topraktaki bitki besin elementlerinin yarayışlılığını artırarak verim ve kaliteyi etkileyebilmektedir. Bu çalışma kontrol, mikrobiyal gübre, kimyasal gübre ve bunların kombinasyonunun örtüaltı domates yetiştiriciliğinde verim, kalite ve meyve mineral madde içeriği üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekrarlamak olarak düzenlenmiştir. Verim, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik ve meyve suyu pH’ı açısından kimyasal gübre uygulamasıyla mikrobiyal gübre uygulaması yakın sonuçlar vermiştir. Gübre uygulamaları domates meyve besin elementi içeriğini kontrole göre artırmıştır. Sonuç olarak; yalnız uygulanmalarının yerine mikrobiyal gübrenin kimyasal gübrelerle birlikte verildiği uygulamada verim ve incelenen diğer parametrelerde önemli oranda artış sağlanmıştır.

References

  • Aksoy, U., 1999. Ekolojik Tarımdaki Gelişmeler. Ekolojik Tarım, Ekolojik Tarım Organizasyon Demeği, Emre Basımevi, 30-35.
  • Black, C.A., 1965. Methods of Soil Analysis. Part 2, Amer. Society of Agronomy Inc., Publisher Madisson, Wilconsin, U.S.A., 1372-1376.
  • Bouyoucos, G.J., 1955. A Recalibration of the hydrometer method for making mechanical analysis of the soils. Agronomy Journal 4(9):434.
  • Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları. Biltav Yayınları, Ankara.
  • Colla, G., Mitchell, J.P., Poudel, D.D., Temple, S.R., 2002. Changes of tomato yield and fruit elemental composition in conventional, low input and organic systems. J. of Sustainable Agriculture 20(2):53-67.
  • Çimrin, K., Karaca, S., Bozkurt, M.A., 2000. Mısır bitkisinin gelişimi ve beslenmesi üzerine humik asit ve NPK uygulamalarının etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi 7(2):95-100.
  • Demir, H., Gölükçü, M., Topuz, A., Özdemir, F., Polat, E., Şahin, H., 2003-a. Yedikule ve Iceberg tipi marul çeşitlerinin mineral madde içeriği üzerine ekolojik üretimde farklı organik gübre uygulamalarının etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16:19-25.
  • Demir, H., Topuz, A., Gölükcü, M., Polat, E., Özdemir, F., Şahin, H., 2003-b. Ekolojik üretimde farklı organik gübre uygulamalarının domatesin mineral madde içeriği üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16:19-25.
  • Demirtaş, E.I., Özkan, C.F., Öktüren Asri, F., Arı, N., 2012. Bazı organik ve kimyasal gübre uygulamalarının domateste verim ve kalite üzerine etkileri. Alatarım 11(2):9-16.
  • Evliya, H., 1964. Kültür Bitkilerinin Beslenmesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Sayı:10, Ankara.
  • Hewitt, J.D., Dinar, M., Stevens, M.A., 1982. Sink strength of fruits of two tomato genotypes differing in total fruit solids content. J. Amer. Soc. for Hort. Sci., 107:896-900.
  • Jackson, M.L., 1967. Soil Chemical Analysis. Prentice Hail of India Private Limited, New Delhi.
  • Kaçar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri-2, Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi, 646s, Ankara.
  • Kaçar, B., Kovancı, I., 1982. Bitki, Toprak ve Gübrelerde Kimyasal Fosfor Analizleri ve Değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:354, İzmir.
  • Kaçar, B., İnal, A., 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın No:1241, Ankara.
  • Katırcıoğlu, H., 2014. Mikrobiyal Gübre Sekonder Metabolitleri ve Rolleri. Mikrobiyal Gübre Çalıştayı, 29-32.
  • Kotan, R., 2014. Çeşitli bitkilerde yapılan mikrobiyal gübre uygulamalarının verimin yanı sıra bazı moleküler düzeydeki etkileri. Mikrobiyal Gübre Çalıştayı, 19-27.
  • Lindsay, W.L., Norwell, W.A., 1978. Development of a DTPA soil test for zinc, iron, manganese and copper. Soil Sci. Amer. Jour., 43(3):421-428.
  • Lopez Camelo, A.F., Gomez, P.A., 2004. Comparison of color indexes for tomato ripening. Horticultura Brasileira 22:534-537.
  • Olsen, S.R., Sommers, E.L., 1982. Phosphorus soluble in sodium bicarbonate, methods of soil analysis, Part 2, In: Page, A.L., Miller, P.H., Keeney, D.R., (Eds.) Chemical and Microbiological Properties. 404-430.
  • Öktüren Asrı, F., Demirtaş, E.I., Özkan, C.F, Arı, N., 2011. Organik ve kimyasal gübre uygulamalarının hıyar bitkisinin verim, kalite ve mineral içeriklerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24(2):139-143.

Effects of Microbial and Chemical Fertilizer Applications on Yield, Quality and Mineral Element Contents of Tomatoes Grown Under Greenhouse Condition

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 144 - 148, 31.03.2016

Abstract

The efficiency of mineral fertilization is also markedly influenced by microbial and organic fertilizers. Soil biological activity which influences plant nutrient availability improves with microbial fertilizer. Thus, they improve yield and fruit quality. This investigation was conducted to determine the effects of the control, Chemical, microbial and chemical + microbial fertilizer on yield, fruit quality and mineral nutrient. The trial was conducted according to the completely randomized design experiment with 4 replicates. Microbial fertilizer application with the Chemical fertilizer application in terms of yield, soluble solids content, titratable acidity and pH of the juice gave close results. Nutrient contents of tomato fruit increased with fertilizer application compared to control. As a result, instead of their application alone microbial together with Chemical fertilizer application provided higher yield and fruit quality.

References

  • Aksoy, U., 1999. Ekolojik Tarımdaki Gelişmeler. Ekolojik Tarım, Ekolojik Tarım Organizasyon Demeği, Emre Basımevi, 30-35.
  • Black, C.A., 1965. Methods of Soil Analysis. Part 2, Amer. Society of Agronomy Inc., Publisher Madisson, Wilconsin, U.S.A., 1372-1376.
  • Bouyoucos, G.J., 1955. A Recalibration of the hydrometer method for making mechanical analysis of the soils. Agronomy Journal 4(9):434.
  • Cemeroğlu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları. Biltav Yayınları, Ankara.
  • Colla, G., Mitchell, J.P., Poudel, D.D., Temple, S.R., 2002. Changes of tomato yield and fruit elemental composition in conventional, low input and organic systems. J. of Sustainable Agriculture 20(2):53-67.
  • Çimrin, K., Karaca, S., Bozkurt, M.A., 2000. Mısır bitkisinin gelişimi ve beslenmesi üzerine humik asit ve NPK uygulamalarının etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi 7(2):95-100.
  • Demir, H., Gölükçü, M., Topuz, A., Özdemir, F., Polat, E., Şahin, H., 2003-a. Yedikule ve Iceberg tipi marul çeşitlerinin mineral madde içeriği üzerine ekolojik üretimde farklı organik gübre uygulamalarının etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16:19-25.
  • Demir, H., Topuz, A., Gölükcü, M., Polat, E., Özdemir, F., Şahin, H., 2003-b. Ekolojik üretimde farklı organik gübre uygulamalarının domatesin mineral madde içeriği üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16:19-25.
  • Demirtaş, E.I., Özkan, C.F., Öktüren Asri, F., Arı, N., 2012. Bazı organik ve kimyasal gübre uygulamalarının domateste verim ve kalite üzerine etkileri. Alatarım 11(2):9-16.
  • Evliya, H., 1964. Kültür Bitkilerinin Beslenmesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Sayı:10, Ankara.
  • Hewitt, J.D., Dinar, M., Stevens, M.A., 1982. Sink strength of fruits of two tomato genotypes differing in total fruit solids content. J. Amer. Soc. for Hort. Sci., 107:896-900.
  • Jackson, M.L., 1967. Soil Chemical Analysis. Prentice Hail of India Private Limited, New Delhi.
  • Kaçar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri-2, Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi, 646s, Ankara.
  • Kaçar, B., Kovancı, I., 1982. Bitki, Toprak ve Gübrelerde Kimyasal Fosfor Analizleri ve Değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:354, İzmir.
  • Kaçar, B., İnal, A., 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın No:1241, Ankara.
  • Katırcıoğlu, H., 2014. Mikrobiyal Gübre Sekonder Metabolitleri ve Rolleri. Mikrobiyal Gübre Çalıştayı, 29-32.
  • Kotan, R., 2014. Çeşitli bitkilerde yapılan mikrobiyal gübre uygulamalarının verimin yanı sıra bazı moleküler düzeydeki etkileri. Mikrobiyal Gübre Çalıştayı, 19-27.
  • Lindsay, W.L., Norwell, W.A., 1978. Development of a DTPA soil test for zinc, iron, manganese and copper. Soil Sci. Amer. Jour., 43(3):421-428.
  • Lopez Camelo, A.F., Gomez, P.A., 2004. Comparison of color indexes for tomato ripening. Horticultura Brasileira 22:534-537.
  • Olsen, S.R., Sommers, E.L., 1982. Phosphorus soluble in sodium bicarbonate, methods of soil analysis, Part 2, In: Page, A.L., Miller, P.H., Keeney, D.R., (Eds.) Chemical and Microbiological Properties. 404-430.
  • Öktüren Asrı, F., Demirtaş, E.I., Özkan, C.F, Arı, N., 2011. Organik ve kimyasal gübre uygulamalarının hıyar bitkisinin verim, kalite ve mineral içeriklerine etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 24(2):139-143.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Filiz Öktüren Asri

Nuri Arı

Elif Işıl Demirtaş This is me

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Öktüren Asri, F., Arı, N., & Demirtaş, E. I. (2016). Mikrobiyal ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Örtüaltı Domatesin Verim, Kalite ve Mineral Madde İçeriklerine Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 144-148.
AMA Öktüren Asri F, Arı N, Demirtaş EI. Mikrobiyal ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Örtüaltı Domatesin Verim, Kalite ve Mineral Madde İçeriklerine Etkileri. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):144-148.
Chicago Öktüren Asri, Filiz, Nuri Arı, and Elif Işıl Demirtaş. “Mikrobiyal Ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Örtüaltı Domatesin Verim, Kalite Ve Mineral Madde İçeriklerine Etkileri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 144-48.
EndNote Öktüren Asri F, Arı N, Demirtaş EI (March 1, 2016) Mikrobiyal ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Örtüaltı Domatesin Verim, Kalite ve Mineral Madde İçeriklerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 144–148.
IEEE F. Öktüren Asri, N. Arı, and E. I. Demirtaş, “Mikrobiyal ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Örtüaltı Domatesin Verim, Kalite ve Mineral Madde İçeriklerine Etkileri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 144–148, 2016.
ISNAD Öktüren Asri, Filiz et al. “Mikrobiyal Ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Örtüaltı Domatesin Verim, Kalite Ve Mineral Madde İçeriklerine Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 144-148.
JAMA Öktüren Asri F, Arı N, Demirtaş EI. Mikrobiyal ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Örtüaltı Domatesin Verim, Kalite ve Mineral Madde İçeriklerine Etkileri. Bahçe. 2016;45:144–148.
MLA Öktüren Asri, Filiz et al. “Mikrobiyal Ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Örtüaltı Domatesin Verim, Kalite Ve Mineral Madde İçeriklerine Etkileri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 144-8.
Vancouver Öktüren Asri F, Arı N, Demirtaş EI. Mikrobiyal ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Örtüaltı Domatesin Verim, Kalite ve Mineral Madde İçeriklerine Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):144-8.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram