Isıtmasız plastik serada yürütülen araştırmada materyal olarak yerkirazı (Physalis peruviana L.) fıdeleri kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuş ve her tekerrürde 5 su uygulaması (%0, %25, %50, %75 ve %100 kontrol) gerçekleştirilmiştir. Deneme süresince; yaprak zararlanma derecesi, yaprak sayısı (adet), bitki başına toplam yaprak ağırlığı (g), yaprak kalınlığı (mm), yaprak alanı (cm²), kabuklu tek meyve ağırlığı (g), bitki başına meyve sayısı (adet), bitki başına toplam kabuklu meyve ağırlıkları (g), ölçülmüştür. Denemeden elde edilen sonuçlar incelendiğinde; yerkirazı bitkisinin yaprak sayısı, bitki başına toplam yaprak ağırlığı, yaprak alanı, kabuklu tek meyve ağırlığı, bitki başına meyve sayısı, bitki başına toplam kabuklu meyve ağırlığı, bitkilere uygulanan sulama suyu miktarının azaltılmasına paralel olarak düşüşler meydana gelmiştir. Aynı uygulamalar sonucu yapraklarda zararlanma derecesi, yaprak kalınlığı, kriterlerinde artışlar meydana gelmiştir. Sulama kısıtı ile oluşturulan kuraklık stresi yerkirazında bitki büyüme ve gelişmesini olumsuz etkilemiştir. Stres sonrası bitkilerin sadece %100 (kontrol) ve %75 sulama oranında sulananların stresten etkilenmediği %0, %25 ve %50 oranında sulanan bitkilerin ise stresi atlatamadığı büyüme ve gelişmesine devam edemediği tespit edilmiştir.
Pysalis peruviana L. was used in this research. The experimental design was randomized block with 4 replications and 5 water application (control, 0%, 25%, 50% and 75%) the experiment was made in a cold greenhouse to avoid the risk of rain in open. During the experiment, the level of damage on the leaves, leaf number, leaf weight (g), leaf thickness (cm), leaf area (cm²), weight of single fruit (g), fruit number of per plant, total fruit weight (g)/plant, were measured. According to the results, the control application gave less leaf number, leaf weight/plant, leaf area, single fruit weight, fruit number/plant, fruit weight/plant. As the water level decreased, leaf damage index, leaf thickness, membrane damage on the leaves (%) increased and the levels were the highest in the 0% water deficit. The stress of water affected badly the growth and development of the Golden Berry. It was found that the plants were given 100% water (control) and 75% water level were not affected by water stress but 0%, 25% and 50% water level applied plants could not overcome the stress and could not sustain the growth and development.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram