Conference Paper
BibTex RIS Cite

Organik Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Hidropriming Uygulamalarının Tohum Kalitesine Etkisi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 191 - 194, 31.03.2016

Abstract

Bu çalışmada, tohumların fizyolojik olarak iyileştirilmesinde kullanılan hidropriming uygulamasının biber (Capsicum annuum L.) tohumlarında canlılık ve güç üzerine etkileri incelenmiştir. Organik sertifikalı Yalova Çarliston 341 çeşidi biber tohumları hidropriming uygulamasında, suya doyurulmuş atmosferde (%100 oransal neme sahip bir ortamda) 20-25-30-35℃’de 24-36-48 saat süre ile karanlıkta bekletilmiştir. Hidropriming uygulamaları arasında en yüksek çimlenme oranı 25℃’de 36 saat bekletilen tohumlarda %94.7 ve en kısa ortalama çimlenme süresi 4.9 gün olarak belirlenmiştir. Elde edilen yöntem, 3 farklı biber çeşidine ait 8 adet biber partisine uygulanmıştır. Çeşitler arasında hidropriming uygulaması yapılan tohumlar ile kontrol grupları arasında çimlenme oranı bakımından pozitif yönde farklılık tespit edilmiştir. Hidropriming uygulamaları çimlenme yüzdesini artırırken, ortalama çimlenme süresini kısalttığı gözlemlenmiştir.

References

  • Anonim, 2005. Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik, 10 Haziran 2005. Sayı:25841 (01.06.2015).
  • Anonim, 2013. Türkiye İstatistik Kurumu (14.08.2015).
  • Basu, R.N., Pal, P., 1980. Control of rice seed deterioration by hydration dehydration pretreatment. Seed Sci. & Technol. 8:151-160.
  • Demirkaya, M., 2006. Polietilen glikol ile ozmotik koşullandırma ve hümidifikasyon uygulamalarının biber tohumlarının çimlenme hızı ve oranı üzerine etkileri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22(1-2):223-228.
  • ISTA, 2007. International Rules for Seed Testing, Edition 2007, International Seed Testing Association, Zürich, Switzerland.
  • Mavi, K., 2009. Kabakgil türlerinde tohum gücü testlerinin kullanımı ve stres koşullarında çıkış ile ilişkileri. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Rao, N.K., Roberts, E.H., Ellis, R.H., 1987. The influence of pre and post storage hydration treatments on chromosomal aberrations, seedling abnormalities and viability of lettuce seeds. Ann. Bot., 60:97-108.
  • Sivritepe, H.Ö., 1995. Bezelye tohumlarında su zararı, canlılık ve kromozom bozulmaları üzerine hidrasyon uygulamalarının etkileri. Bahçe 24(1-2):93-102.
  • Sivritepe, H.Ö., Demirkaya, M., 2002. The effects of post-storage hydration treatments on viability of onion seeds. Acta Horticulturae, 579.
  • Sivritepe, H.Ö., Şentürk, B., 2011. Biber tohumlarının fizyolojik olarak iyileştirilmesi için su ve tuz çözeltileri ile yapılan priming ve kurutma uygulamalarının karşılaştırılması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25(1):53-64.

Effect of Hydropriming Applications on Quality of Organic Pepper (Capsicum annuum L.) Seeds

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 191 - 194, 31.03.2016

Abstract

In this study, effects of hydropriming application in vigor and vitality of seeds used in improving of physiologically pepper seeds (Capsicum annuum L.) were examined. Hydropriming application in variety of Yalova Carliston 341 organic certified pepper seeds were kept in the dark in water-saturated atmosphere (an environment with 100% relative humidity) 20-25-30-35℃ at 24-36-48 for hours. Among hydropriming practices the highest germination rate was 94.7% and the shortest mean germination time was 4.9 days to be determined at 25℃ for 36 hours. The resulting method was applied to 8 pieces of pepper party belonging to 3 different variety. Between varieties, made with hydropriming application seeds and the control group in terms of the germination rate differences in a positive direction were detected. While hydropriming applications increases the germination percentage it also reduces the mean germination time.

References

  • Anonim, 2005. Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik, 10 Haziran 2005. Sayı:25841 (01.06.2015).
  • Anonim, 2013. Türkiye İstatistik Kurumu (14.08.2015).
  • Basu, R.N., Pal, P., 1980. Control of rice seed deterioration by hydration dehydration pretreatment. Seed Sci. & Technol. 8:151-160.
  • Demirkaya, M., 2006. Polietilen glikol ile ozmotik koşullandırma ve hümidifikasyon uygulamalarının biber tohumlarının çimlenme hızı ve oranı üzerine etkileri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22(1-2):223-228.
  • ISTA, 2007. International Rules for Seed Testing, Edition 2007, International Seed Testing Association, Zürich, Switzerland.
  • Mavi, K., 2009. Kabakgil türlerinde tohum gücü testlerinin kullanımı ve stres koşullarında çıkış ile ilişkileri. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Rao, N.K., Roberts, E.H., Ellis, R.H., 1987. The influence of pre and post storage hydration treatments on chromosomal aberrations, seedling abnormalities and viability of lettuce seeds. Ann. Bot., 60:97-108.
  • Sivritepe, H.Ö., 1995. Bezelye tohumlarında su zararı, canlılık ve kromozom bozulmaları üzerine hidrasyon uygulamalarının etkileri. Bahçe 24(1-2):93-102.
  • Sivritepe, H.Ö., Demirkaya, M., 2002. The effects of post-storage hydration treatments on viability of onion seeds. Acta Horticulturae, 579.
  • Sivritepe, H.Ö., Şentürk, B., 2011. Biber tohumlarının fizyolojik olarak iyileştirilmesi için su ve tuz çözeltileri ile yapılan priming ve kurutma uygulamalarının karşılaştırılması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25(1):53-64.
There are 10 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Kutay Coşkun Yıldırım

Eren Özden

İbrahim Demir

İbrahim Sönmez

Mehmet Şimşek

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Yıldırım, K. C., Özden, E., Demir, İ., … Sönmez, İ. (2016). Organik Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Hidropriming Uygulamalarının Tohum Kalitesine Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 191-194.
AMA Yıldırım KC, Özden E, Demir İ, Sönmez İ, Şimşek M. Organik Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Hidropriming Uygulamalarının Tohum Kalitesine Etkisi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):191-194.
Chicago Yıldırım, Kutay Coşkun, Eren Özden, İbrahim Demir, İbrahim Sönmez, and Mehmet Şimşek. “Organik Biber (Capsicum Annuum L.) Tohumlarında Hidropriming Uygulamalarının Tohum Kalitesine Etkisi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 191-94.
EndNote Yıldırım KC, Özden E, Demir İ, Sönmez İ, Şimşek M (March 1, 2016) Organik Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Hidropriming Uygulamalarının Tohum Kalitesine Etkisi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 191–194.
IEEE K. C. Yıldırım, E. Özden, İ. Demir, İ. Sönmez, and M. Şimşek, “Organik Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Hidropriming Uygulamalarının Tohum Kalitesine Etkisi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 191–194, 2016.
ISNAD Yıldırım, Kutay Coşkun et al. “Organik Biber (Capsicum Annuum L.) Tohumlarında Hidropriming Uygulamalarının Tohum Kalitesine Etkisi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 191-194.
JAMA Yıldırım KC, Özden E, Demir İ, Sönmez İ, Şimşek M. Organik Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Hidropriming Uygulamalarının Tohum Kalitesine Etkisi. Bahçe. 2016;45:191–194.
MLA Yıldırım, Kutay Coşkun et al. “Organik Biber (Capsicum Annuum L.) Tohumlarında Hidropriming Uygulamalarının Tohum Kalitesine Etkisi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 191-4.
Vancouver Yıldırım KC, Özden E, Demir İ, Sönmez İ, Şimşek M. Organik Biber (Capsicum annuum L.) Tohumlarında Hidropriming Uygulamalarının Tohum Kalitesine Etkisi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):191-4.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram