Conference Paper
BibTex RIS Cite

Artan Düzeylerde Uygulanan Borun Aşılı ve Aşısız Domates Bitkisinin Bitki Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 222 - 226, 31.03.2016

Abstract

Bu araştırmada, artan düzeylerde uygulanan borun iki farklı anaç (Kudret-KT, Arazi-AT) üzerine aşılanmış Torry domates çeşidinin gelişimi ile bazı bitki besin maddesi içerikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Torry (T) çeşidinin aşısız formu kontrol bitkisi olarak yetiştirilmiştir. Bu amaçla 0-1-5-10 ppm düzeyinde B uygulanmış ve deneme 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, artan düzeylerde B uygulaması aşılı ve aşısız domates bitkisinin kuru ağırlığını 1 ppm B uygulama düzeyinden sonra azaltmıştır. Domates bitkisinin genç ve yaşlı yapraklarının B içeriği artan uygulama düzeylerine göre artış göstermiş ve yaşlı yaprakların B içeriği genç yapraklardan daha yüksek bulunmuştur. Yüksek B içeriğine sahip AT ve KT’nin bor toksikliğinden dolayı kuru ağırlığı azalmıştır. Bor uygulaması ile genç ve yaşlı yaprakların N, P, Zn, Fe, Mn ve Cu içerikleri genellikle ve bazen düzensiz bir şekilde artış göstermiş; bu artışlar istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. Domates bitkisinin genç ve yaşlı yapraklarının toplam N, Fe ve Cu içerikleri bakımından en yüksek AT’de, K içeriği ise Torry’de tespit edilmiştir. Genel olarak aşılı ve aşısız domates bitkisinin artan düzeylerde B uygulaması ile yaprakların B, P, K, Zn, Fe ve Cu içerikleri bakımından istatistiki açıdan önemli ilişkiler belirlenmiştir.

References

  • Abd El-Hameed, S., Abo-Hamad, El-Feky, S.S., 2014. Effect of boron on growth and some physiological activities of tomato plant. Life Science Journal 11(7):403-408.
  • Alpaslan, M., Güneş, A., 2001. Interactive effects of boron and salinity stress on the growth, membrane permeability and mineral composition of tomato and cucumber plants. Plant and Soil 236(1):123-128.
  • Cervilla, M.L., Blasco, B., Rios J.J., Romero, L., Ruiz, J.M., 2007. Oxidative stress and antioxidants in tomato (Solanum lycopersicum) plants subjected to boron toxicity. Annals of Botany, 100:747-756.
  • Demirtaş, A., 2005. Bitkide Bor ve Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(2):217-225.
  • Edelstein, M., Ben-Hur, M., Cohen, R., Burger, Y., Ravina, I., 2005. Boron and salinity effects on grafted and non-grafted melon plants. Plant and Soil 269(1-2):273-284.
  • Erarslan, F., Inal, A., Gunes, A., Alpaslan, M., 2007. Boron toxicity alters nitrate reductase activity, proline accumulation, membrane permeability, and mineral constituents of tomato and pepper plants. J. Plant Nutrition 30(6):981-994.
  • Ertok, R., Padem, H., 2007. Sebzelerde aşılama fizyolojisi. Derim Dergisi, 24(2):20-26.
  • Güneş, A., Alpaslan, M., Çikili, Y., Özcan, H., 2000. Effect of zinc on the alleviation of boron toxicity in tomato. Türk J. Agric. For. 24:505-509.
  • Huang, J., Snapp, S.S., 2008. Potassium and boron nutrition enhance fruit quality in Midwest fresh market tomatoes. Communications in Soil Sci. and Plant Analysis 40:1937-1952.
  • Kaçar, B., 1994. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri-3. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğ. Araştırma Gel. Vakfı Yay. No:3.
  • Kaçar, B., Katkat, A.V., 2006. Bitki Besleme. Nobel Yayınları, 2. Baskı.
  • Kaçar, B., İnal, A., 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın No:1241
  • O'Connell, S., 2008. Grafted tomato performance in organic production systems: Nutrient uptake, plant growth and yield. MSc Thesis. Graduated Faculty of North Caroline State Univ. Hort. Science,
  • TUİK, 2014. http://www.tuik.gov.tr/ustmenu.do? (Erişim: Haziran 2015).
  • Yarşı, G., Sarı, N., 2006. Aşılı fide kullanımının sera kavun yetiştiriciliğinde beslenme durumuna etkisi. Alatarım Dergisi, 5(2):1-8.
  • Yetişir, H., Yarşı, G., Sarı, N. 2004. Sebzelerde aşılama. Yalova Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 33(l-2):27-37.
  • Wolf, B. 1971. The determination of B in soil extracts, plant materials, composts, manures, water and nutrient Solutions. S. Sci.& P. Analysis 2:363-374.

Effects of Increasing Levels of Boron Application on Nutrient Content of Grafted and Nongrafted Tomato Plants

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 222 - 226, 31.03.2016

Abstract

This study was conducted to determine the effects of increasing levels of boron application on growth and some plant nutrient of Torry tomato cultivar that was grafted into two rootstocks of Arazi and Kudret. The tomato cultivar Torry was used as a control plant. For this purpose, 0-1-5-10 ppm B were applied and trial was conducted in four replications. As a results, increasing levels of boron application were decreased dry matter of grafted and nongrafted tomato plants after 1 ppm level. With the increasing levels of boron application were increased the concentrations of total B in young and old leaves both grafted and nongrafted tomato plants. The total B content of old leaves was found the highest compared to youngest leaves. With a high B content were decreased dry matter of AT and KT due to boron toxicity. Boron application was irregularly increased the total content of N, P, Zn, Fe, Mn and Cu in young and old leaves. These increases were found significant statistically. The highest total content of N, Fe and Cu in young and old leaves was found AT tomato plants while the total content of K was found in nongrafted Torry plant. Generally, with the increasing levels of boron application of grafted and nongrafted tomato leaves and in terms of the total content of B, P, K, Zn, Fe and Cu were determined statistically significant relationships.

References

  • Abd El-Hameed, S., Abo-Hamad, El-Feky, S.S., 2014. Effect of boron on growth and some physiological activities of tomato plant. Life Science Journal 11(7):403-408.
  • Alpaslan, M., Güneş, A., 2001. Interactive effects of boron and salinity stress on the growth, membrane permeability and mineral composition of tomato and cucumber plants. Plant and Soil 236(1):123-128.
  • Cervilla, M.L., Blasco, B., Rios J.J., Romero, L., Ruiz, J.M., 2007. Oxidative stress and antioxidants in tomato (Solanum lycopersicum) plants subjected to boron toxicity. Annals of Botany, 100:747-756.
  • Demirtaş, A., 2005. Bitkide Bor ve Etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(2):217-225.
  • Edelstein, M., Ben-Hur, M., Cohen, R., Burger, Y., Ravina, I., 2005. Boron and salinity effects on grafted and non-grafted melon plants. Plant and Soil 269(1-2):273-284.
  • Erarslan, F., Inal, A., Gunes, A., Alpaslan, M., 2007. Boron toxicity alters nitrate reductase activity, proline accumulation, membrane permeability, and mineral constituents of tomato and pepper plants. J. Plant Nutrition 30(6):981-994.
  • Ertok, R., Padem, H., 2007. Sebzelerde aşılama fizyolojisi. Derim Dergisi, 24(2):20-26.
  • Güneş, A., Alpaslan, M., Çikili, Y., Özcan, H., 2000. Effect of zinc on the alleviation of boron toxicity in tomato. Türk J. Agric. For. 24:505-509.
  • Huang, J., Snapp, S.S., 2008. Potassium and boron nutrition enhance fruit quality in Midwest fresh market tomatoes. Communications in Soil Sci. and Plant Analysis 40:1937-1952.
  • Kaçar, B., 1994. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri-3. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğ. Araştırma Gel. Vakfı Yay. No:3.
  • Kaçar, B., Katkat, A.V., 2006. Bitki Besleme. Nobel Yayınları, 2. Baskı.
  • Kaçar, B., İnal, A., 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın No:1241
  • O'Connell, S., 2008. Grafted tomato performance in organic production systems: Nutrient uptake, plant growth and yield. MSc Thesis. Graduated Faculty of North Caroline State Univ. Hort. Science,
  • TUİK, 2014. http://www.tuik.gov.tr/ustmenu.do? (Erişim: Haziran 2015).
  • Yarşı, G., Sarı, N., 2006. Aşılı fide kullanımının sera kavun yetiştiriciliğinde beslenme durumuna etkisi. Alatarım Dergisi, 5(2):1-8.
  • Yetişir, H., Yarşı, G., Sarı, N. 2004. Sebzelerde aşılama. Yalova Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 33(l-2):27-37.
  • Wolf, B. 1971. The determination of B in soil extracts, plant materials, composts, manures, water and nutrient Solutions. S. Sci.& P. Analysis 2:363-374.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Sezen Kulaç

Ceyhan Tarakçıoğlu

Yasin Öztürk

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Kulaç, S., Tarakçıoğlu, C., & Öztürk, Y. (2016). Artan Düzeylerde Uygulanan Borun Aşılı ve Aşısız Domates Bitkisinin Bitki Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 222-226.
AMA Kulaç S, Tarakçıoğlu C, Öztürk Y. Artan Düzeylerde Uygulanan Borun Aşılı ve Aşısız Domates Bitkisinin Bitki Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):222-226.
Chicago Kulaç, Sezen, Ceyhan Tarakçıoğlu, and Yasin Öztürk. “Artan Düzeylerde Uygulanan Borun Aşılı Ve Aşısız Domates Bitkisinin Bitki Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 222-26.
EndNote Kulaç S, Tarakçıoğlu C, Öztürk Y (March 1, 2016) Artan Düzeylerde Uygulanan Borun Aşılı ve Aşısız Domates Bitkisinin Bitki Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 222–226.
IEEE S. Kulaç, C. Tarakçıoğlu, and Y. Öztürk, “Artan Düzeylerde Uygulanan Borun Aşılı ve Aşısız Domates Bitkisinin Bitki Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 222–226, 2016.
ISNAD Kulaç, Sezen et al. “Artan Düzeylerde Uygulanan Borun Aşılı Ve Aşısız Domates Bitkisinin Bitki Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 222-226.
JAMA Kulaç S, Tarakçıoğlu C, Öztürk Y. Artan Düzeylerde Uygulanan Borun Aşılı ve Aşısız Domates Bitkisinin Bitki Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45:222–226.
MLA Kulaç, Sezen et al. “Artan Düzeylerde Uygulanan Borun Aşılı Ve Aşısız Domates Bitkisinin Bitki Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 222-6.
Vancouver Kulaç S, Tarakçıoğlu C, Öztürk Y. Artan Düzeylerde Uygulanan Borun Aşılı ve Aşısız Domates Bitkisinin Bitki Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):222-6.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram