Conference Paper
BibTex RIS Cite

Modifiye Atmosferde Paketlemenin İspanyol Maydanoz Çeşidinde Depo ve Raf Ömrüne Etkisi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 227 - 233, 31.03.2016

Abstract

Bu çalışmada, modifiye atmosferde paketlemenin (MAP) İspanyol maydanoz çeşidinde depo ve raf ömrü üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Hatay ili Arsuz ilçesinden derimi yapılan maydanozlar 1 kg’lık demetler halinde kontrol uygulaması için ambalajsız olarak ve MAP uygulaması için Prolong® MAP torbalarına yerleştirilmiştir. Uygulamaları takiben maydanozlar 0℃’de %90-95 oransal nemde 0, 7, 14, 21 ve 28 gün soğukta muhafaza edilmiştir. Ayrıca raf ömrü için maydanozlar 0℃’de 0, 7, 14, 21 ve 28 gün soğukta muhafazadan sonra 20℃’de %65-70 oransal nemde 1 gün bekletilmiştir. Soğukta muhafaza ve raf ömrü periyodunda MAP uygulaması, kontrole göre ağırlık, görsel kalite ve toplam klorofil içeriğindeki kayıpları azaltmış, L* ve hue açı (h°) değerlerindeki değişimleri yavaşlatmıştır. Maydanozların depo ve raf ömrü kontrol uygulamasında 0℃’de 7 gün ve 20℃’de 1 gün iken, MAP uygulanması 0℃’de 21 gün ve 20℃’de 1 gün depo ve raf ömrü sağlamıştır.

References

  • Aharoni, N., Reuveni, A., Dvir, O., 1989. Modified atmospheres in film packages delay senescence and decay of fresh herbs. Acta Horticulturae, 258:255-260.
  • AKIB, 2013. Akdeniz İhracatçı Birlikleri. http://www.akib.org.tr/tr/ihracat-arastirma-raporlari-yas-meyve-sebze-ihracatcilari-birligi.html (Erişim: Nisan 2015).
  • Arnon, D.I., 1943. Mineral nutrition of plants. The Annual Review of Biochemistry, 12:493-528.
  • Cantwell, M.I., Reid, M.S., 1993. Postharvest physiology and handling of fresh culinary herbs. Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants, 1:93-127.
  • Cantwell, M.I., Reid, M.S., 2001. Herbs (Fresh Culinary): Recommendations for Maintaining Postharvest Quality. http://postharvest.ucdavis.edu/pfvegetable/herbsphotos/ (Erişim: Nisan 2015).
  • Câtunescu, G.M, Tofanâ, M., Mureşan, C., Ranga, F., David, A., Muntean, M., 2012. The effect of cold storage on some quality characteristics of minimally processed parsley (Petroselinum crispum), dill (Anethum graveolens) and lovage (Levisticum officinale). Bulletin UASVM Agriculture, 69:213-221.
  • Heyes, J.A., 2002. Parsley. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables, and Florist and Nursery Stocks. United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/parsley.pdf (Erişim: Nisan 2015).
  • Hruschka, H.W., Wang, C.Y., 1979. Storage and shelf-life of packaged watercress, parsley and mint. USDAMkt. Res. Rep. No. 1101.
  • Kalaycıoğlu, M.B., 2000. Bazı maydanoz çeşitlerinde farklı ekim zamanı ve ekim sıklığının verim ve kaliteye etkisi üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Antakya, 61s.
  • Karaçalı, İ., 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:494, İzmir, 362s.
  • Lichtenhaler H.K., Wellbum A.R., 1983. Determination of total carotenoids and chlorophylls a, b and extract in different solvents. Biochemical Society Transactions, 11:591-592.
  • Park, K.W., Kang H.M., Yang, E.M., Jung J.C., 1999. Effects of film package and storage temperature on quality of parsley in modified atmosphere storage. Acta Horticulturae, 483:291-298.
  • Sakaldaş, M., Aslım, A.Ş., Kuzucu, C.Ö., Kaynaş, K., 2010-a. Modifiye atmosfer paket uygulamalarının farklı depolama sıcaklıklarında maydanoz (Petroselinum crispum cv. Dgentia) üzerine etkileri. 8. Sebze Tarımı Sempozyumu, 395-400.
  • Sakaldaş, M., Aslım, A.Ş., Kuzucu, C.Ö., Kaynaş, K., 2010-b. The effects of modified atmosphere packaging and storage temperature on quality and biochemical properties of dili (Anethum graveolens) leaves. Journal of Food, Agriculture and Environment, 8:21-25.
  • Santos, J., Herrero, M., Mendiola, J.A., Oliva-Teles, M.T., Ibanez, E., Delerue-Matos, C., Oliveira M.B.P.P., 2014. Fresh-cut aromatic herbs: Nutritional quality stability during shelf-life. LWT Food Science and Technology, 59:101-107.
  • SAS, 1999. SAS/STAT User’s Guide, Version 8, SAS Institute Inc., NC.
  • TUIK, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr (Erişim: Nisan 2015).
  • Tuncay, Ö., 2011. Relationships between nitrate, chlorophyll and chromaticity values in rocket salad and parsley. African Journal of Biotechnology, 10:17152-17159.
  • Vina, S.Z., Cerimele, E.L., 2009. Quality changes in fresh chives (Allium schoenoprasum L.) during refrigerated storage. Journal of Food Quality, 32:747-759.
  • Yamauchi, N., Watada, A.E., 1993. Pigment changes in parsley leaves during storage in controlled or ethylene containing atmosphere. Journal of Food Science, 58:616-618.
  • Zenoozian, M., 2011. Combined effect of packaging method and temperature on the leafy vegetables properties. International Journal of Environmental Science and Development, 2:124-127.

Effects of Modified Atmosphere Packaging on Storage and Shelf Life of 'Ispanyol' Parsley

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 227 - 233, 31.03.2016

Abstract

The objective of this study was to determine effects of modified atmosphere packaging (MAP) on storage and shelf life of parsley cv. Ispanyol. Freshly harvest parsley was obtained from Arsuz region of Hatay. Parsley bunches of 1 kg packaged with or without Prolong® MAP bag was kept at 0℃ and 90-95% relative humidity for 0, 7, 14, 21 and 28 days. For shelf life, parsley bunches were kept at 20℃ and 65-70% relative humidity for 1 day after cold storage of 0, 7, 14, 21 and 28 days at 0℃. MAP reduced loss of weight loss, total chlorophyll and visual quality and delayed changes in L* and hue angle (h°) values during storage and shelf-life period. Storage and shelf life of unpackaged parsley bunches were 7 days at 0℃ and 1 day at 20℃ while MAP provided 21 days at 0℃ and 1 days at 20℃ of storage and shelf life.

References

  • Aharoni, N., Reuveni, A., Dvir, O., 1989. Modified atmospheres in film packages delay senescence and decay of fresh herbs. Acta Horticulturae, 258:255-260.
  • AKIB, 2013. Akdeniz İhracatçı Birlikleri. http://www.akib.org.tr/tr/ihracat-arastirma-raporlari-yas-meyve-sebze-ihracatcilari-birligi.html (Erişim: Nisan 2015).
  • Arnon, D.I., 1943. Mineral nutrition of plants. The Annual Review of Biochemistry, 12:493-528.
  • Cantwell, M.I., Reid, M.S., 1993. Postharvest physiology and handling of fresh culinary herbs. Journal of Herbs, Spices and Medicinal Plants, 1:93-127.
  • Cantwell, M.I., Reid, M.S., 2001. Herbs (Fresh Culinary): Recommendations for Maintaining Postharvest Quality. http://postharvest.ucdavis.edu/pfvegetable/herbsphotos/ (Erişim: Nisan 2015).
  • Câtunescu, G.M, Tofanâ, M., Mureşan, C., Ranga, F., David, A., Muntean, M., 2012. The effect of cold storage on some quality characteristics of minimally processed parsley (Petroselinum crispum), dill (Anethum graveolens) and lovage (Levisticum officinale). Bulletin UASVM Agriculture, 69:213-221.
  • Heyes, J.A., 2002. Parsley. The Commercial Storage of Fruits, Vegetables, and Florist and Nursery Stocks. United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/parsley.pdf (Erişim: Nisan 2015).
  • Hruschka, H.W., Wang, C.Y., 1979. Storage and shelf-life of packaged watercress, parsley and mint. USDAMkt. Res. Rep. No. 1101.
  • Kalaycıoğlu, M.B., 2000. Bazı maydanoz çeşitlerinde farklı ekim zamanı ve ekim sıklığının verim ve kaliteye etkisi üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Antakya, 61s.
  • Karaçalı, İ., 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:494, İzmir, 362s.
  • Lichtenhaler H.K., Wellbum A.R., 1983. Determination of total carotenoids and chlorophylls a, b and extract in different solvents. Biochemical Society Transactions, 11:591-592.
  • Park, K.W., Kang H.M., Yang, E.M., Jung J.C., 1999. Effects of film package and storage temperature on quality of parsley in modified atmosphere storage. Acta Horticulturae, 483:291-298.
  • Sakaldaş, M., Aslım, A.Ş., Kuzucu, C.Ö., Kaynaş, K., 2010-a. Modifiye atmosfer paket uygulamalarının farklı depolama sıcaklıklarında maydanoz (Petroselinum crispum cv. Dgentia) üzerine etkileri. 8. Sebze Tarımı Sempozyumu, 395-400.
  • Sakaldaş, M., Aslım, A.Ş., Kuzucu, C.Ö., Kaynaş, K., 2010-b. The effects of modified atmosphere packaging and storage temperature on quality and biochemical properties of dili (Anethum graveolens) leaves. Journal of Food, Agriculture and Environment, 8:21-25.
  • Santos, J., Herrero, M., Mendiola, J.A., Oliva-Teles, M.T., Ibanez, E., Delerue-Matos, C., Oliveira M.B.P.P., 2014. Fresh-cut aromatic herbs: Nutritional quality stability during shelf-life. LWT Food Science and Technology, 59:101-107.
  • SAS, 1999. SAS/STAT User’s Guide, Version 8, SAS Institute Inc., NC.
  • TUIK, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr (Erişim: Nisan 2015).
  • Tuncay, Ö., 2011. Relationships between nitrate, chlorophyll and chromaticity values in rocket salad and parsley. African Journal of Biotechnology, 10:17152-17159.
  • Vina, S.Z., Cerimele, E.L., 2009. Quality changes in fresh chives (Allium schoenoprasum L.) during refrigerated storage. Journal of Food Quality, 32:747-759.
  • Yamauchi, N., Watada, A.E., 1993. Pigment changes in parsley leaves during storage in controlled or ethylene containing atmosphere. Journal of Food Science, 58:616-618.
  • Zenoozian, M., 2011. Combined effect of packaging method and temperature on the leafy vegetables properties. International Journal of Environmental Science and Development, 2:124-127.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Cafer Koç This is me

Mehmet Can Aksoy This is me

Elif Çandır

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Koç, C., Aksoy, M. C., & Çandır, E. (2016). Modifiye Atmosferde Paketlemenin İspanyol Maydanoz Çeşidinde Depo ve Raf Ömrüne Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 227-233.
AMA Koç C, Aksoy MC, Çandır E. Modifiye Atmosferde Paketlemenin İspanyol Maydanoz Çeşidinde Depo ve Raf Ömrüne Etkisi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):227-233.
Chicago Koç, Cafer, Mehmet Can Aksoy, and Elif Çandır. “Modifiye Atmosferde Paketlemenin İspanyol Maydanoz Çeşidinde Depo Ve Raf Ömrüne Etkisi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 227-33.
EndNote Koç C, Aksoy MC, Çandır E (March 1, 2016) Modifiye Atmosferde Paketlemenin İspanyol Maydanoz Çeşidinde Depo ve Raf Ömrüne Etkisi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 227–233.
IEEE C. Koç, M. C. Aksoy, and E. Çandır, “Modifiye Atmosferde Paketlemenin İspanyol Maydanoz Çeşidinde Depo ve Raf Ömrüne Etkisi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 227–233, 2016.
ISNAD Koç, Cafer et al. “Modifiye Atmosferde Paketlemenin İspanyol Maydanoz Çeşidinde Depo Ve Raf Ömrüne Etkisi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 227-233.
JAMA Koç C, Aksoy MC, Çandır E. Modifiye Atmosferde Paketlemenin İspanyol Maydanoz Çeşidinde Depo ve Raf Ömrüne Etkisi. Bahçe. 2016;45:227–233.
MLA Koç, Cafer et al. “Modifiye Atmosferde Paketlemenin İspanyol Maydanoz Çeşidinde Depo Ve Raf Ömrüne Etkisi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 227-33.
Vancouver Koç C, Aksoy MC, Çandır E. Modifiye Atmosferde Paketlemenin İspanyol Maydanoz Çeşidinde Depo ve Raf Ömrüne Etkisi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):227-33.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram