Mor havuç (Daucus carota convar. afganicus Setchkarev), ülkemizde belli bölgelerde yoğun olarak üretimi yapılan, geleneksel olarak şalgam suyu üretiminde kullanılmasının yanı sıra, gıda boyası olarak da değerlendirilen ve bu özelliği sayesinde dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen önemli bir tarımsal üründür. Günümüzde tüketiciler, beslenme ile ilgili tercihlerinde, o ürünlerin sağlığa olan muhtemel olumlu etkilerini de göz önünde bulundurmaya başlamışlardır. Buna bağlı olarak, mor havuç üretiminde yaşanan artış ve ortaya çıkan nitelikli tohum ihtiyacı nedeniyle 2013 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde başlatılan bir projeyle, farklı kaynaklardan toplanan genotiplerden, fenotipik tekrarlamak seleksiyon yöntemi kullanılarak çeşit ya da çeşitler geliştirilmesi hedeflenmiştir. Burada ise bahsedilen proje kapsamında yapılan çalışmalara değinilerek elde edilen bilgi ve tecrübeler paylaşılmaya çalışılacaktır.
Purple carrot (Daucus carota convar. afganicus Setchkarev), production, conducted in certain regions of Turkey intensively. In addition to traditionally use of as a fermented juice called “Şalgam” it is also used in the production of food coloring materials. Thanks to this feature it is an important agricultural product that exported to the many countries of the world. Nowadays, consumers began to consider the possible positive effects of the nutrients to the human health. Accordingly, the increase in the production of purple carrot resulted to the increase of the need to the quality purple carrot seed. Therefore, researchers started the project to improve new varieties using phenotypic recurrent selection method in 2013. Here knowledge and experience obtained from the studies under the mentioned project work will be shared.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram