Hatay’ın özellikle Antakya, Altınözü, Yayladağı, Samandağ ve Arsuz ilçelerinde yetiştirilen ve bölge mutfağında taze, kurutulmuş ve salçalık olarak değerlendirilen yöresel biber popülasyonu, coğrafi işaretlemeye girebilecek potansiyele sahiptir. Ancak literatürde, bu biberin özellikleri hakkında yeterli bilgiye rastlanmamaktadır. Bu çalışmada Hatay’ın Yayladağı ilçesinde yetiştirilen yöresel biberin bitkisel, çiçek ve meyve özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu biber popülasyonunun bitki büyüme modeli, gövde ve yaprak tüylülüğü, gövde rengi, koltuktaki çiçek sayısı, çiçek ve meyve pozisyonu, taç yaprak rengi, çanak yaprak şekli, çiçek sapı ile çanak yaprağın birleştiği yerde boğum oluşumu, olgunlaşma öncesi ve olgun meyve rengi, meyve uzunluğu, meyve şekli, meyve sapının meyveye bağlanma şekli, meyve tabanında boyun oluşumu, meyvenin çiçek ucu şekli, meyvenin enine kesit şekli, meyvede kopma tabakası ve meyve acılığı özellikleri incelenmiştir. Elde edilen verilere göre bitki büyüme modeli, gövde tüylülüğü, gövde rengi, çiçek pozisyonu, çanak yaprağın kenar şekli, çiçek sapı ile çanak yaprağın birleştiği yerde boğum oluşumu, meyve pozisyonu, meyve uzunluğu, meyve şekli, meyve sapının meyveye bağlanma şekli, meyve tabanında boyun oluşumu, meyvenin çiçek ucu şekli, meyvenin enine kesit şekli ve meyve acılığı özelliklerinde varyasyon olduğu belirlenmiştir.
The local pepper population of Hatay especially grown in Antakya, Altınözü, Yayladağı, Samandağ and Arsuz, and consumed as fresh, dried and paste has the potential of being geographical sign. However, there were not enough reports about the properties of this local pepper population. In this study plant, flower and fruit characteristics of local pepper grown in Yayladağı, Hatay were studied. Plant growth habit, stem and leaf pubescence, stem color, number of pedicels per axial, pedicel (at anthesis) and fruit position, corolla color, calyx margin shape, annular constriction at junction of calyx and peduncle, fruit color in immature and mature stage, fruit length and shape, fruit shape at peduncle attachment, neck at base of fruit, fruit shape at blossom end, fruit cross-sectional corrugation, fruit persistence and fruit pungency of this pepper population were investigated. Our results were shown that there was variation in the properties of plant growth habit, stem pubescence, stem color, pedicel (at anthesis) and fruit position, calyx margin shape, annular constriction at junction of calyx and peduncle, fruit length and shape, fruit shape at peduncle attachment, neck at base of fruit, fruit shape at blossom end, fruit cross-sectional corrugation, fruit persistence and fruit pungency.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram