Conference Paper
BibTex RIS Cite

Dörtyol Koşullarında Yetiştirilen Baş Salatanın (Lactuca sativa var. capitata) Verim ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Değişik Yetiştirme Yerleri İle Organik Gübrelerin Etkisi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 390 - 393, 31.03.2016

Abstract

Bu çalışma Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü laboratuvarlarında ve Hatay Dörtyol'da bir çiftçiye ait 300 m²’lik arazide yapılmıştır. Deneme açıkta ve alçak plastik tünellerde, normal gübrelemeye ek olarak farklı organik gübrelerin belirli dozlarda kullanımının, Tasna baş salata çeşidinin verim ve bazı kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla, 2012-2013 üretim döneminde yapılmıştır. Araştırmada, Liquid Humus, Humiplus, Humate ve Hayvan Gübresi olmak üzere dört farklı organik gübre ve iki farklı yetiştiricilik şekli denenmiştir. Luquit Humus ve Humiplus gübre uygulamaları diğer gübrelere oranla daha başarılı bulunmuştur. Kullanılan tüm organik gübrelerin sadece kimyasal gübreleme yapılan uygulamalara göre daha iyi sonuç verdiği, baş salatada bitki gelişimi, verim ve kaliteyi arttırıcı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Yetiştiricilik şekli olarak açıkta yetiştiriciliğin, alçak plastik tünelde yetiştiriciliğe göre verim ve kalite özellikleri bakımından daha avantajlı olduğu tespit edilmiştir.

References

  • Abak, K., 2012. Sebze tarımının kırk yılı. 9. Sebze Tarımı Sempozyumu, 12-14 Eylül 2012, Konya, 1-6.
  • Anonim, 2013. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul.
  • Apaydın, A., 2002. Yetiştirme ortamlarına hümik asit katkısının domates ve hıyar fidelerinin gelişimi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Ankara.
  • Aybak, H.Ç., 2002. Seracılık Raporu (1). Hasad Dergisi 29-32s.
  • Böhme, M., Thi Lua, H., 1997. Influence of mineral and organic treatments in the rhizosphere on the growth of tomato plants. Acta Horticulture. 450:161-168.
  • Çağlar, K.Ö., 1958. Toprak İlmi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 10, Ders Kitabı:2, 286.
  • Çivit, B., Akıncı, S., 2010. Bazı doğal maddelerin (gidya, zeolit ve leonardit) marulda (Lactuca sativa L. var. longifolia) verim ve büyüme üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • David, P.P., Nelson, P.V., Sanders, D.C., 1994. A humic acid improves growth of tomato seedling in solution culture. Journal of Plant Nutrition 17(1):173-184.
  • Demir, H., 2002. Organik ve geleneksel tarım yöntemleri ile yetiştirilen bazı sebzelerin verim ve kimi kalite kriterleri bakımından karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Antalya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Antalya, 134s.
  • Doğan, E., Demir, K., 2004. Sera koşullarında humik asit katkılı katı ortam kültürüyle yetiştirilen domatesin gelişim, verim ve meyve özelliklerinin belirlenmesi. 5. Sebze Tarımı Sempozyumu, Çanakkale, 21-24 Eylül 2004
  • Günay, A., 2005. Sebze yetiştiriciliği. Özel Sebze Yetiştiriciliği. Cilt 2. İzmir, 531s.
  • Usta, S., 1995. Toprak Kimyası. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:1387, Ders Kitabı No:401, 217.
  • Yetim, S., 1999. Farklı miktarlardaki azot ve humik asidin fasulye bitkisinin ürün miktarı ile azot alimi ve protein içeriği üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

The Effects of Different Grow Places and Organic Fertilizers on Yield and Some Quality Characteristics of Head Salads (Lactuca sativa var. Capitata) Grown in Dörtyol Conditions

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 390 - 393, 31.03.2016

Abstract

This study laboratories Mustafa Kemal University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture and Hatay Dortyol 300 m² land will be a farmer. Trial in the open and low plastic tunnels, in addition to the classic fertilization of different doses of organic fertilizers Tasna specific type of head lettuce yield and production during 2012-2013 was to determine the effects on quality characteristics. In the study, four different organic fertilizer and two different culture methods were tried. Liquid Hummus and Humiplus fertilizers were more successful than other fertilizers. Ali organic fertilizers, Chemical fertilizers are used only according to the applications to be more successful, head salad plant growth, yield and quality-enhancing effects, respectively. Exposed as a form of aquaculture aqua culture aqua culture low plastic tunnels is more advantageous in terms of yield and quality characteristics compared to the result of this research have been identified.

References

  • Abak, K., 2012. Sebze tarımının kırk yılı. 9. Sebze Tarımı Sempozyumu, 12-14 Eylül 2012, Konya, 1-6.
  • Anonim, 2013. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul.
  • Apaydın, A., 2002. Yetiştirme ortamlarına hümik asit katkısının domates ve hıyar fidelerinin gelişimi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Ankara.
  • Aybak, H.Ç., 2002. Seracılık Raporu (1). Hasad Dergisi 29-32s.
  • Böhme, M., Thi Lua, H., 1997. Influence of mineral and organic treatments in the rhizosphere on the growth of tomato plants. Acta Horticulture. 450:161-168.
  • Çağlar, K.Ö., 1958. Toprak İlmi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 10, Ders Kitabı:2, 286.
  • Çivit, B., Akıncı, S., 2010. Bazı doğal maddelerin (gidya, zeolit ve leonardit) marulda (Lactuca sativa L. var. longifolia) verim ve büyüme üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • David, P.P., Nelson, P.V., Sanders, D.C., 1994. A humic acid improves growth of tomato seedling in solution culture. Journal of Plant Nutrition 17(1):173-184.
  • Demir, H., 2002. Organik ve geleneksel tarım yöntemleri ile yetiştirilen bazı sebzelerin verim ve kimi kalite kriterleri bakımından karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Antalya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Antalya, 134s.
  • Doğan, E., Demir, K., 2004. Sera koşullarında humik asit katkılı katı ortam kültürüyle yetiştirilen domatesin gelişim, verim ve meyve özelliklerinin belirlenmesi. 5. Sebze Tarımı Sempozyumu, Çanakkale, 21-24 Eylül 2004
  • Günay, A., 2005. Sebze yetiştiriciliği. Özel Sebze Yetiştiriciliği. Cilt 2. İzmir, 531s.
  • Usta, S., 1995. Toprak Kimyası. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:1387, Ders Kitabı No:401, 217.
  • Yetim, S., 1999. Farklı miktarlardaki azot ve humik asidin fasulye bitkisinin ürün miktarı ile azot alimi ve protein içeriği üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Tamer Sermenli

Ali Hasoğlu This is me

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Sermenli, T., & Hasoğlu, A. (2016). Dörtyol Koşullarında Yetiştirilen Baş Salatanın (Lactuca sativa var. capitata) Verim ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Değişik Yetiştirme Yerleri İle Organik Gübrelerin Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 390-393.
AMA Sermenli T, Hasoğlu A. Dörtyol Koşullarında Yetiştirilen Baş Salatanın (Lactuca sativa var. capitata) Verim ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Değişik Yetiştirme Yerleri İle Organik Gübrelerin Etkisi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):390-393.
Chicago Sermenli, Tamer, and Ali Hasoğlu. “Dörtyol Koşullarında Yetiştirilen Baş Salatanın (Lactuca Sativa Var. Capitata) Verim Ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Değişik Yetiştirme Yerleri İle Organik Gübrelerin Etkisi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 390-93.
EndNote Sermenli T, Hasoğlu A (March 1, 2016) Dörtyol Koşullarında Yetiştirilen Baş Salatanın (Lactuca sativa var. capitata) Verim ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Değişik Yetiştirme Yerleri İle Organik Gübrelerin Etkisi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 390–393.
IEEE T. Sermenli and A. Hasoğlu, “Dörtyol Koşullarında Yetiştirilen Baş Salatanın (Lactuca sativa var. capitata) Verim ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Değişik Yetiştirme Yerleri İle Organik Gübrelerin Etkisi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 390–393, 2016.
ISNAD Sermenli, Tamer - Hasoğlu, Ali. “Dörtyol Koşullarında Yetiştirilen Baş Salatanın (Lactuca Sativa Var. Capitata) Verim Ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Değişik Yetiştirme Yerleri İle Organik Gübrelerin Etkisi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 390-393.
JAMA Sermenli T, Hasoğlu A. Dörtyol Koşullarında Yetiştirilen Baş Salatanın (Lactuca sativa var. capitata) Verim ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Değişik Yetiştirme Yerleri İle Organik Gübrelerin Etkisi. Bahçe. 2016;45:390–393.
MLA Sermenli, Tamer and Ali Hasoğlu. “Dörtyol Koşullarında Yetiştirilen Baş Salatanın (Lactuca Sativa Var. Capitata) Verim Ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Değişik Yetiştirme Yerleri İle Organik Gübrelerin Etkisi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 390-3.
Vancouver Sermenli T, Hasoğlu A. Dörtyol Koşullarında Yetiştirilen Baş Salatanın (Lactuca sativa var. capitata) Verim ve Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Değişik Yetiştirme Yerleri İle Organik Gübrelerin Etkisi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):390-3.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram