In our country, there are no studies on the preservation of the goldenberry. Therefore, in order to determine the potential of the fruit primarily detecting the optimum preservation conditions of storage are required. Thus, in our study; 0°C, 4°C and 7°C temperature and relative humidity of 85-90% is aimed to determine the optimal preservation conditions for the fruit can be kept in the normal atmosphere. Conditions. The trial randomized trial established according to the pattern, one week period, during the period of three replications fruit analyzes are made to be kept, and 15 other fruits. Ethylene production (µLC₂H₄/kg.h), weight loss (%), total soluble solids (%), titratable acidity and pH, fruit firmness (g), changes were examined. According to the quality of the fruit reaches 5 value scale (loss of quality) end of the storage. Studies on the result, the fruit of 0°C, has been found to also maintain their quality for 60 days. 7°C, 40 days at 4°C, the goldenberry fruit can be stored for a period of 50 days.
Ülkemizde güvey fenerinin muhafazası konusunda yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle öncelikli olarak meyvenin depolama potansiyelini belirleyebilmek amacıyla optimum muhafaza koşullarının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla çalışmamızda; 0℃, 4℃ ve 7℃ sıcaklık ve %85-90 oransal nem koşullarında normal atmosferde muhafaza edilen meyveler için optimum muhafaza koşulunun belirlenmesi hedeflenmiştir. Tesadüf parselleri deneme desenine göre kurulan denemede, meyve analizleri muhafaza süresi boyunca 1 hafta arayla 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 15’er meyve olacak şekilde yapılmıştır. Muhafaza periyodu boyunca meyvelerde etilen üretimi (µLC₂H₄/kg.h), ağırlık kaybı (%), toplam suda çözünür kuru madde miktarı (%), titre edilebilir asitlik ve pH, meyve eti sertliği (lb), değişimleri incelenmiştir. Kalite skalasına göre meyveler 5 değerine ulaştığında (asgari pazarlanabilir sınır, kalite kaybı belirgin) muhafaza çalışmalarına son verilmiştir. Raf ömrü için, + 3 gün 20℃ sıcaklık ve %60-65 oransal nem koşullarında: meyve eti sertliği (g), TSÇKM miktarı (%), pH ve toplam titre edilebilir asitlik değişimleri incelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, meyvelerin 0℃’de 60 gün süre ile kalitelerini koruduğu tespit edilmiştir. 7℃’de 40 gün, 4℃’de 50 gün süre ile altın çilek meyveleri muhafaza edilebilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram