Conference Paper
BibTex RIS Cite

Malatya Koşullarında Kükürt İlaveli Kompoze Gübre Kullanımının Biber ve Patlıcanda Bitki Gelişimi ve Verim Üzerine Etkisi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 479 - 483, 31.03.2016

Abstract

Ülkemiz tarım alanlarının büyük çoğunluğu pH düzeyi yüksek topraklara sahiptir. İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama arazisi Malatya ilinin yoğun sebze yetiştirilen Battalgazi ilçesindedir ve yapılan analiz sonucunda pH düzeyinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bölgede patlıcan ve biber üretimi kış soğukları başlayana kadar devam etmektedir. Ancak üreticiler klasik ticari gübreleri kullanmaktadırlar. Yaptığımız çalışmada, kükürt ilaveli iki kompoze gübrenin (15-15-15 + S ve 12-12-17 +S) patlıcan ve biberde büyüme özelliklerinden, bitki boyu ve gövde çapına, yapraklardaki bitki besin element içeriklerine, meyvelerin fiziksel özelliklerine ve verime etkisi araştırılmıştır. Her iki sebzede de kükürt ilaveli kompoze gübreler klasik gübrelemeye göre verim artışı sağlamıştır. Kompoze gübreler bitki büyüme ve gelişimini başlangıçta arttırmış ancak dönemin sonuna doğru kontrol bitkileriyle arasındaki fark kapanmıştır. Meyve fiziksel özelliklerine ait değerler klasik ticari gübre uygulanan parsel meyvelerinden daha yüksek bulunmuştur. Yapraklarda yapılan besin element analiz sonuçlarında ise kükürt ilavesinin bazı besin elementlerinin alimini arttırdığı saptanmıştır. Malatya, kayısı yetiştiriciliği ile ön plana çıkmış bir ilimiz olduğundan sebze yetiştiriciliği ile ilgili bilimsel çalışma mevcut değildir. Dolayısıyla üreticiye sebze yetiştiriciliğine ilişkin pratik bilgilerin aktarılması, mevcut üretimlerde verimin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerekmektedir. Son yıllarda yaşanan don olayı başta kayısı olmak üzere meyvelerde ekonomik kayba neden olduğundan bölgede tekrar canlanmaya başlayan sebze yetiştiriciliği bu tür çalışmalarla desteklenecektir.

References

  • Abd-El-Fattah, A., Bakry, M.O., Selim, A.M., El-Habbasha, K.M., 1990. Response of garlic to Sulphur and phosphorus application. Middle East Sulphur Symp, 12-16 Feb.1999, Cairo, Egypt.
  • Akıncı, S., Akıncı, İ.E., 1999. Kahramanmaraş kırmızı biber yetiştiriciliğinin sorunları. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Karşısında Kahramanmaraş Biberinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli, 6 Mart 1999, Kahramanmaraş.
  • Hetter, B., 1985. Utilization of sulphur for amendment of calcareous soil in Jordan Proc. 2. Arab. Regional Conf. on sulphur and its usages, 1:85-100. Ryiadh, Soudi Arabia.
  • Günay, A., 2005. Genel Sebze Yetiştiriciliği. Cilt 2, Ankara.
  • Kaçar B., Katkat V., 1998. Bitki Besleme. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı, Yayın No:198, Vipaş Yayın No:3, Bursa, 595s.
  • Mona, M., Mahmoud, A.R., El-Desuki, M., Rizk, A., 2011. Yield and fruit quality of eggplant as affected by organic and mineral fertilizers application. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences (2):196-202.
  • TÜİK, 2014. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (Erişim: 15.07.2015).
  • Zengin, M., 2014. Tarımda Toprak Verimliliği.

The Effects of Sulphur Additive Composite Fertilizer Utilization on Plant Growing and Yield in Pepper and Eggplant

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 479 - 483, 31.03.2016

Abstract

Most of the cultivated areas in our country have high pH soils. Application Fields of Inonu University Agriculture Faculty is located in Battalgazi where is the county of Malatya has intensive vegetable production and it is determined that the pH level of the fields is high according to the soil analysis. Pepper and Eggplant production continue in the area until winter cold starts. Growers utilize commercial common fertilizers. In our study, the effect of two Sulphur added composite fertilizers (15-15-15+S and 12-12-17+S) on growth characteristics of plant height and stem diameter, nutrient element content in leaves, physical properties of fruits and yield were investigated. Sulphur added composite fertilizers increased yield in both vegetables when compared to the common fertilization. Composite fertilizers accelerated plant growth and development at the early stages of the production but the difference was lost later. The values regarding the fruit physical traits were found higher in the block applied with common fertilizers. According to the leaf nutritional analysis, it is observed that Sulphur supplement positively affected some nutrients uptake. As a result of Malatya is knows with apricot production, there is almost no publications on vegetable production. For that reason, it is highly required to express practical information to growers and conducting studies on improving yield of current production facilities. Vegetable production, becoming more popular in the area because of the frost damages caused economical losses for fruits especially for apricot, will be supported with such studies.

References

  • Abd-El-Fattah, A., Bakry, M.O., Selim, A.M., El-Habbasha, K.M., 1990. Response of garlic to Sulphur and phosphorus application. Middle East Sulphur Symp, 12-16 Feb.1999, Cairo, Egypt.
  • Akıncı, S., Akıncı, İ.E., 1999. Kahramanmaraş kırmızı biber yetiştiriciliğinin sorunları. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Karşısında Kahramanmaraş Biberinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Paneli, 6 Mart 1999, Kahramanmaraş.
  • Hetter, B., 1985. Utilization of sulphur for amendment of calcareous soil in Jordan Proc. 2. Arab. Regional Conf. on sulphur and its usages, 1:85-100. Ryiadh, Soudi Arabia.
  • Günay, A., 2005. Genel Sebze Yetiştiriciliği. Cilt 2, Ankara.
  • Kaçar B., Katkat V., 1998. Bitki Besleme. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı, Yayın No:198, Vipaş Yayın No:3, Bursa, 595s.
  • Mona, M., Mahmoud, A.R., El-Desuki, M., Rizk, A., 2011. Yield and fruit quality of eggplant as affected by organic and mineral fertilizers application. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences (2):196-202.
  • TÜİK, 2014. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul (Erişim: 15.07.2015).
  • Zengin, M., 2014. Tarımda Toprak Verimliliği.
There are 8 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

İbrahim Kutalmış Kutsal

Özlem Altuntaş

Rabia Işık

Ahmet Kaya

Hülya Çoban This is me

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Kutsal, İ. K., Altuntaş, Ö., Işık, R., … Kaya, A. (2016). Malatya Koşullarında Kükürt İlaveli Kompoze Gübre Kullanımının Biber ve Patlıcanda Bitki Gelişimi ve Verim Üzerine Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 479-483.
AMA Kutsal İK, Altuntaş Ö, Işık R, Kaya A, Çoban H. Malatya Koşullarında Kükürt İlaveli Kompoze Gübre Kullanımının Biber ve Patlıcanda Bitki Gelişimi ve Verim Üzerine Etkisi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):479-483.
Chicago Kutsal, İbrahim Kutalmış, Özlem Altuntaş, Rabia Işık, Ahmet Kaya, and Hülya Çoban. “Malatya Koşullarında Kükürt İlaveli Kompoze Gübre Kullanımının Biber Ve Patlıcanda Bitki Gelişimi Ve Verim Üzerine Etkisi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 479-83.
EndNote Kutsal İK, Altuntaş Ö, Işık R, Kaya A, Çoban H (March 1, 2016) Malatya Koşullarında Kükürt İlaveli Kompoze Gübre Kullanımının Biber ve Patlıcanda Bitki Gelişimi ve Verim Üzerine Etkisi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 479–483.
IEEE İ. K. Kutsal, Ö. Altuntaş, R. Işık, A. Kaya, and H. Çoban, “Malatya Koşullarında Kükürt İlaveli Kompoze Gübre Kullanımının Biber ve Patlıcanda Bitki Gelişimi ve Verim Üzerine Etkisi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 479–483, 2016.
ISNAD Kutsal, İbrahim Kutalmış et al. “Malatya Koşullarında Kükürt İlaveli Kompoze Gübre Kullanımının Biber Ve Patlıcanda Bitki Gelişimi Ve Verim Üzerine Etkisi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 479-483.
JAMA Kutsal İK, Altuntaş Ö, Işık R, Kaya A, Çoban H. Malatya Koşullarında Kükürt İlaveli Kompoze Gübre Kullanımının Biber ve Patlıcanda Bitki Gelişimi ve Verim Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45:479–483.
MLA Kutsal, İbrahim Kutalmış et al. “Malatya Koşullarında Kükürt İlaveli Kompoze Gübre Kullanımının Biber Ve Patlıcanda Bitki Gelişimi Ve Verim Üzerine Etkisi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 479-83.
Vancouver Kutsal İK, Altuntaş Ö, Işık R, Kaya A, Çoban H. Malatya Koşullarında Kükürt İlaveli Kompoze Gübre Kullanımının Biber ve Patlıcanda Bitki Gelişimi ve Verim Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):479-83.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram