Ülkemiz tarım alanlarının büyük çoğunluğu pH düzeyi yüksek topraklara sahiptir. İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama arazisi Malatya ilinin yoğun sebze yetiştirilen Battalgazi ilçesindedir ve yapılan analiz sonucunda pH düzeyinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bölgede patlıcan ve biber üretimi kış soğukları başlayana kadar devam etmektedir. Ancak üreticiler klasik ticari gübreleri kullanmaktadırlar. Yaptığımız çalışmada, kükürt ilaveli iki kompoze gübrenin (15-15-15 + S ve 12-12-17 +S) patlıcan ve biberde büyüme özelliklerinden, bitki boyu ve gövde çapına, yapraklardaki bitki besin element içeriklerine, meyvelerin fiziksel özelliklerine ve verime etkisi araştırılmıştır. Her iki sebzede de kükürt ilaveli kompoze gübreler klasik gübrelemeye göre verim artışı sağlamıştır. Kompoze gübreler bitki büyüme ve gelişimini başlangıçta arttırmış ancak dönemin sonuna doğru kontrol bitkileriyle arasındaki fark kapanmıştır. Meyve fiziksel özelliklerine ait değerler klasik ticari gübre uygulanan parsel meyvelerinden daha yüksek bulunmuştur. Yapraklarda yapılan besin element analiz sonuçlarında ise kükürt ilavesinin bazı besin elementlerinin alimini arttırdığı saptanmıştır. Malatya, kayısı yetiştiriciliği ile ön plana çıkmış bir ilimiz olduğundan sebze yetiştiriciliği ile ilgili bilimsel çalışma mevcut değildir. Dolayısıyla üreticiye sebze yetiştiriciliğine ilişkin pratik bilgilerin aktarılması, mevcut üretimlerde verimin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerekmektedir. Son yıllarda yaşanan don olayı başta kayısı olmak üzere meyvelerde ekonomik kayba neden olduğundan bölgede tekrar canlanmaya başlayan sebze yetiştiriciliği bu tür çalışmalarla desteklenecektir.
Most of the cultivated areas in our country have high pH soils. Application Fields of Inonu University Agriculture Faculty is located in Battalgazi where is the county of Malatya has intensive vegetable production and it is determined that the pH level of the fields is high according to the soil analysis. Pepper and Eggplant production continue in the area until winter cold starts. Growers utilize commercial common fertilizers. In our study, the effect of two Sulphur added composite fertilizers (15-15-15+S and 12-12-17+S) on growth characteristics of plant height and stem diameter, nutrient element content in leaves, physical properties of fruits and yield were investigated. Sulphur added composite fertilizers increased yield in both vegetables when compared to the common fertilization. Composite fertilizers accelerated plant growth and development at the early stages of the production but the difference was lost later. The values regarding the fruit physical traits were found higher in the block applied with common fertilizers. According to the leaf nutritional analysis, it is observed that Sulphur supplement positively affected some nutrients uptake. As a result of Malatya is knows with apricot production, there is almost no publications on vegetable production. For that reason, it is highly required to express practical information to growers and conducting studies on improving yield of current production facilities. Vegetable production, becoming more popular in the area because of the frost damages caused economical losses for fruits especially for apricot, will be supported with such studies.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram