Ünye yöresinde (Ordu) yetiştirilen Hayward kivi çeşidinin, rakımlara (sahil kuşak 0-200 m, orta kuşak 201-400 m, yüksek kuşak 401 m ve üzeri) bağlı olarak meyve gelişimi ve en uygun hasat tarihlerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada, fenolojik gözlemler ile fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, fenolojik gözlemlerde kivilerin çiçeklenme zamanları en erken Mayıs başında yüksek kuşakta en geç ise 20 Mayısta sahil kuşakta olurken, tam çiçeklenmeler ise Mayıs sonunda gerçekleşmiştir. Meyvelerin SÇKM ve TE asitlik içeriği hasat dönemleri ilerledikçe (hem hasat olumunda hem de yeme olumunda) artış göstermiştir. Hasat olumu ve yeme olumu dönemlerinde meyve eti sertliklerinde azalmalar saptanmıştır. Sonuç olarak, rakımlara göre fenolojik gözlemlerde ve meyve gelişiminde farklılıkların olduğu görülmüştür. SÇKM düzeyine göre hasat tarihi, Ünye yöresinde farklı rakımlardan ve değişik bahçelerden getirilen meyvelerde yapılan ölçümlerde 6. hasat döneminin en uygun dönem olduğu tespit edilmiştir. Sahil kuşakta bulunan bahçelerin en erken hasada geldiği belirlenmiş ve Ünye yöresinde sahil kuşakta en uygun hasat döneminin 5. hasat dönemi olan 4 Kasımda, orta kuşak ve yüksek kuşakta ise 6. hasat dönemi olan 9 Kasımda olduğu saptanmıştır.
This study was carried out to determine fruit growth and the best harvest time of Hayward kiwifruit cultivated in Ünye (Ordu) depending on altitude (coastal zone 0-200 m, variable zone 201-400 m, high zone 401 m and above). In this study, phenological observations, physical and Chemical analyses were carried out. It was found out in the phenological observations of the study that the earliest blooming time of kiwifruit was at the high zone at the beginning of May and the latest blooming time was at the coastal zone on the 20th May while full bloom was at the end of May. The amount of brix and titratable acidity content of fruits increased both in harvest and ripening in the later periods of harvest time. Decrease in flesh firmness of fruits was found during harvest and ripening. As a result, it was seen that there were differences in phenological observations and fruit growth depending on altitude. It was found out by measurements on fruits taken from different gardens and different altitudes in Ünye that the 6th harvest time was the most suitable. Moreover, it was seen that the earliest harvest time was at the coastal zone and that the 4th November, which was the 5th harvest time, was the most suitable harvest time at the coastal zone in Ünye and the 9th November, which was the 6th harvest time, was the most suitable at the variable and high zones.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram