Conference Paper
BibTex RIS Cite

Red Globe Üzüm Çeşidinin Kontrollü ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 558 - 563, 31.03.2016

Abstract

Çalışmada, kontrollü atmosfer (KA) depolama ve modifiye atmosfer paketleme + kükürt dioksit (MAP+SO₂) uygulamasının Red Globe üzüm çeşidinin muhafaza süre ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla optimum derim döneminde toplanan üzümlere hava ile ön soğutma uygulanmış ve meyveler iki gruba ayrılmıştır. İlk grupta salkımlar plastik kasalara yerleştirilmiş ve KA (%6 O₂ + %10 CO₂) koşullarına alınmıştır. 2. grupta ise MAP içerisinde üzerine sodyum metabisülfit pedleri yerleştirilen üzümler soğuk odalara taşınmıştır. Her iki grupta da üzümler 0℃’de %90±5 oransal nemde 120 gün süre ile depolanmıştır. Raf ömrü çalışmaları için, her analiz döneminde soğuk odalardan çıkartılan üzümler 20℃ ve %65±5 oransal neme sahip odada 2 gün bekletilmiştir. Aylık aralıklarla depolardan çıkartılan üzümlerde ağırlık kaybı, meyve sertliği, olgunluk oranı, solunum hızı ve meyve kabuk rengi belirlenmiş ve ayrıca mikrobiyolojik analizler ile duyusal değerlendirmeler (tat, dış görünüş, sap esmerleşmesi) yapılmıştır. Aynı analizler raf ömrü sonunda da yinelenmiştir. MAP+SO₂ uygulaması meyve sertliği hariç diğer kalite parametreleri bakımından KA’da depolamaya göre daha iyi sonuçlar vermiştir. MAP+SO₂ uygulamasının fungal bozulmaları önleme bakımından da KA’ya göre daha etkili olduğu bulunmuştur.

References

  • Akbudak, B., Karabulut, Ö.A., 2002. Üzüm muhafazasında gri küfeden (Botrytis cinerea Pers:Fr.) kaynaklanan kalite kaybı ve çürümelerin ultraviole-C (UV-C) ışık uygulamaları ile önlenmesi üzerine bir araştırma. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16(2):35-46.
  • Arın, S., Akdemir, S., 2004. Quality properties changing of grape during storage period, J. of Biological Sciences 4(2):253-257.
  • Artes-Hemandez, F., Aguayo, E., Artes, F., 2004. Alternative atmosphere treatments for keeping quality of Autumn seedless table grapes during long-term cold storage. Postharvest Biology and Technology, 31:59-67.
  • Artes-Hemandez, F., Thomas-Barberan, F.A., Artes, F., 2006. Modified atmosphere packaging preserves quality of SO₂-free Superior Seedless table grapes. Postharvest Biology and Technology, 39:146-154.
  • Bal, E., Kök, D., Çelik, S., 2011. Kozak Siyahı üzüm çeşidi üzerine hasat sonrası bazı uygulamaların etkisi. Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 8(2):65-76.
  • Crisosto, C., Gamer, D., Crisosto, G., 2002-a. High carbon dioxide atmospheres affect stored Thompson Seedless table grapes. HortScience 37(7):1074-1078.
  • Crisosto, C., Gamer, D., Crisosto, G., 2002-b. Carbon dioxide-enriched atmospheres during cold storage limit losses from Botrytis but accelerate rachis browning of Redglobe table grapes, Postharvest Biology and Technology, 26:181-189.
  • FAO, 2015. Food and Agriculture Organization of the United Nation. http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx (Erişim: Temmuz 2015).
  • Kader, A.A., 1997. A summary of CA requirements and recommendations for fruit other than apples and pears. In: CA’97, Proc. Postharvest Horticulture Series 17(3):1-34.
  • Martinez-Romero, D., Guille'n, F., Castillo, S., Valero, D., Serrano, M., 2003. Modified atmosphere packaging maintains quality of table grapes. J. Food Science, 68:1838-1843.
  • Morris, J.R., Oswald, O.L., Main, G.L., Moore, J.N., Clark, J.R., 1991. Storage of new seedless grape cultivar with sulfur dioxide generators, Amer. J. Enol. Vitic., 43(3):230-232.
  • Mosayyebzadeh, A., Mostofi, Y., 2010. Ethanol vapor could improve the efficacy of modified atmosphere packaging to control gray mold in Iraman table grape (Vitis vinifera L. 'Shahroodı'). Acta Hort., 876:217-220.
  • Özdemir, A.E., Dündar, Ö., 2002. Red Globe üzüm çeşidinin soğukta muhafazası. Türkiye 5. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu, 5-9 Ekim 2002, Kapadokya-Nevşehir, 403-407.
  • Özer, M.H., Akbudak, B., 2003. Doğal ve yapay gri küf (Botrytis cinerea Pers:Fr.) bulaşık olan üzümlerin muhafazası üzerine Ultraviole-C (UV-C) ışık uygulamalarının etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17(2):23-32.
  • Palou L., Crisosto, C.H., Gamer, D., Basinal L.M., Smilanick J.L., Zoffoli, J.P., 2002. Minimum constant sulfur dioxide emission rates to control gray mold of cold stored table grapes, Amer. J. Enol. Vitic., 53:110-115.
  • Pretel M.T., Martinez-Madrid, M. C., Martinez, J. R., Carreno, J.C., Romojaro, F., 2006. Prolonged storage of Aledo table grapes in a slightly CO₂ enriched atmosphere in combination with generators of SO₂, Food Science and Technology, 39(10):1109-1116.
  • Retamales, J., Delfilippi, D.G., Arias, M., Castillo, P., Mariguez, D., 2003. High-CO₂ controlled atmospheres reduce decay incidence in Thompson Seedless and Red Globe table grapes. Postharvest Biology and Technology, 29:177-182.
  • Söylemezoğlu, G., 2001. Sofralık üzümlerin muhafazasında ön soğutmanın önemi. Gıda26 (2):141-146.
  • Üçüncü, M., 2007. Gıda Ambalajlama Teknolojisi. Meta Basım Matbaacılık, 761s.
  • Yahia, E.M., Nelson, K.E., Kader, A.A., 1983. Postharvest quality and storage life of grapes as influenced by adding carbon monoxide to air or controlled atmospheres. J. Amer. Soc. for Hort. Sci.,108:1067-1071.

Modified and Controlled Atmosphere Storage of Grape cv. Red Globe

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 558 - 563, 31.03.2016

Abstract

This research was carried out to determine the effects of controlled atmosphere (CA) condition and modified atmosphere package with sulfur dioxide releasing pads (MAP+SO₂ releasing pads) on the storage quality and life of Grape cv. Red Globe. Fruits harvested at the optimum time were divided into two groups after precooling with air. Fruits of first group were packaged in plastic boxes and placed in CA (6% O₂ + 10% CO₂). Second group fruits were packaged in MAP with SO₂ releasing pads and placed in cold storage (air). Grapes of both groups were stored at 0℃ and 90±5% relative humidity (RH) for 120 days. In addition, fruits were kept in room condition (20℃’de 65±5%) for shelf life during two days after the end of each cold storage period. Weight loss, fruit firmness, fruit skin color, soluble solid contents (SSC)/acidity ratio, respiration rate, microbial deterioration and sensory quality were determined during the cold storage and room storage (2 days storage for shelf life after cold storage) at monthly. Modified atmosphere package with sulfur dioxide releasing pads gave better results than controlled atmosphere condition for all quality parameters except for fruit firmness. The treatments of MAP+SO₂ reduced significantly fungal deterioration compared to CA condition.

References

  • Akbudak, B., Karabulut, Ö.A., 2002. Üzüm muhafazasında gri küfeden (Botrytis cinerea Pers:Fr.) kaynaklanan kalite kaybı ve çürümelerin ultraviole-C (UV-C) ışık uygulamaları ile önlenmesi üzerine bir araştırma. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16(2):35-46.
  • Arın, S., Akdemir, S., 2004. Quality properties changing of grape during storage period, J. of Biological Sciences 4(2):253-257.
  • Artes-Hemandez, F., Aguayo, E., Artes, F., 2004. Alternative atmosphere treatments for keeping quality of Autumn seedless table grapes during long-term cold storage. Postharvest Biology and Technology, 31:59-67.
  • Artes-Hemandez, F., Thomas-Barberan, F.A., Artes, F., 2006. Modified atmosphere packaging preserves quality of SO₂-free Superior Seedless table grapes. Postharvest Biology and Technology, 39:146-154.
  • Bal, E., Kök, D., Çelik, S., 2011. Kozak Siyahı üzüm çeşidi üzerine hasat sonrası bazı uygulamaların etkisi. Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 8(2):65-76.
  • Crisosto, C., Gamer, D., Crisosto, G., 2002-a. High carbon dioxide atmospheres affect stored Thompson Seedless table grapes. HortScience 37(7):1074-1078.
  • Crisosto, C., Gamer, D., Crisosto, G., 2002-b. Carbon dioxide-enriched atmospheres during cold storage limit losses from Botrytis but accelerate rachis browning of Redglobe table grapes, Postharvest Biology and Technology, 26:181-189.
  • FAO, 2015. Food and Agriculture Organization of the United Nation. http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx (Erişim: Temmuz 2015).
  • Kader, A.A., 1997. A summary of CA requirements and recommendations for fruit other than apples and pears. In: CA’97, Proc. Postharvest Horticulture Series 17(3):1-34.
  • Martinez-Romero, D., Guille'n, F., Castillo, S., Valero, D., Serrano, M., 2003. Modified atmosphere packaging maintains quality of table grapes. J. Food Science, 68:1838-1843.
  • Morris, J.R., Oswald, O.L., Main, G.L., Moore, J.N., Clark, J.R., 1991. Storage of new seedless grape cultivar with sulfur dioxide generators, Amer. J. Enol. Vitic., 43(3):230-232.
  • Mosayyebzadeh, A., Mostofi, Y., 2010. Ethanol vapor could improve the efficacy of modified atmosphere packaging to control gray mold in Iraman table grape (Vitis vinifera L. 'Shahroodı'). Acta Hort., 876:217-220.
  • Özdemir, A.E., Dündar, Ö., 2002. Red Globe üzüm çeşidinin soğukta muhafazası. Türkiye 5. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu, 5-9 Ekim 2002, Kapadokya-Nevşehir, 403-407.
  • Özer, M.H., Akbudak, B., 2003. Doğal ve yapay gri küf (Botrytis cinerea Pers:Fr.) bulaşık olan üzümlerin muhafazası üzerine Ultraviole-C (UV-C) ışık uygulamalarının etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17(2):23-32.
  • Palou L., Crisosto, C.H., Gamer, D., Basinal L.M., Smilanick J.L., Zoffoli, J.P., 2002. Minimum constant sulfur dioxide emission rates to control gray mold of cold stored table grapes, Amer. J. Enol. Vitic., 53:110-115.
  • Pretel M.T., Martinez-Madrid, M. C., Martinez, J. R., Carreno, J.C., Romojaro, F., 2006. Prolonged storage of Aledo table grapes in a slightly CO₂ enriched atmosphere in combination with generators of SO₂, Food Science and Technology, 39(10):1109-1116.
  • Retamales, J., Delfilippi, D.G., Arias, M., Castillo, P., Mariguez, D., 2003. High-CO₂ controlled atmospheres reduce decay incidence in Thompson Seedless and Red Globe table grapes. Postharvest Biology and Technology, 29:177-182.
  • Söylemezoğlu, G., 2001. Sofralık üzümlerin muhafazasında ön soğutmanın önemi. Gıda26 (2):141-146.
  • Üçüncü, M., 2007. Gıda Ambalajlama Teknolojisi. Meta Basım Matbaacılık, 761s.
  • Yahia, E.M., Nelson, K.E., Kader, A.A., 1983. Postharvest quality and storage life of grapes as influenced by adding carbon monoxide to air or controlled atmospheres. J. Amer. Soc. for Hort. Sci.,108:1067-1071.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

İbrahim Onur Çakır This is me

Mehmet Ali Koyuncu

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Çakır, İ. O., & Koyuncu, M. A. (2016). Red Globe Üzüm Çeşidinin Kontrollü ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 558-563.
AMA Çakır İO, Koyuncu MA. Red Globe Üzüm Çeşidinin Kontrollü ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):558-563.
Chicago Çakır, İbrahim Onur, and Mehmet Ali Koyuncu. “Red Globe Üzüm Çeşidinin Kontrollü Ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 558-63.
EndNote Çakır İO, Koyuncu MA (March 1, 2016) Red Globe Üzüm Çeşidinin Kontrollü ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 558–563.
IEEE İ. O. Çakır and M. A. Koyuncu, “Red Globe Üzüm Çeşidinin Kontrollü ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 558–563, 2016.
ISNAD Çakır, İbrahim Onur - Koyuncu, Mehmet Ali. “Red Globe Üzüm Çeşidinin Kontrollü Ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 558-563.
JAMA Çakır İO, Koyuncu MA. Red Globe Üzüm Çeşidinin Kontrollü ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması. Bahçe. 2016;45:558–563.
MLA Çakır, İbrahim Onur and Mehmet Ali Koyuncu. “Red Globe Üzüm Çeşidinin Kontrollü Ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 558-63.
Vancouver Çakır İO, Koyuncu MA. Red Globe Üzüm Çeşidinin Kontrollü ve Modifiye Atmosfer Koşullarında Depolanması. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):558-63.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram