Çalışmada, kontrollü atmosfer (KA) depolama ve modifiye atmosfer paketleme + kükürt dioksit (MAP+SO₂) uygulamasının Red Globe üzüm çeşidinin muhafaza süre ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla optimum derim döneminde toplanan üzümlere hava ile ön soğutma uygulanmış ve meyveler iki gruba ayrılmıştır. İlk grupta salkımlar plastik kasalara yerleştirilmiş ve KA (%6 O₂ + %10 CO₂) koşullarına alınmıştır. 2. grupta ise MAP içerisinde üzerine sodyum metabisülfit pedleri yerleştirilen üzümler soğuk odalara taşınmıştır. Her iki grupta da üzümler 0℃’de %90±5 oransal nemde 120 gün süre ile depolanmıştır. Raf ömrü çalışmaları için, her analiz döneminde soğuk odalardan çıkartılan üzümler 20℃ ve %65±5 oransal neme sahip odada 2 gün bekletilmiştir. Aylık aralıklarla depolardan çıkartılan üzümlerde ağırlık kaybı, meyve sertliği, olgunluk oranı, solunum hızı ve meyve kabuk rengi belirlenmiş ve ayrıca mikrobiyolojik analizler ile duyusal değerlendirmeler (tat, dış görünüş, sap esmerleşmesi) yapılmıştır. Aynı analizler raf ömrü sonunda da yinelenmiştir. MAP+SO₂ uygulaması meyve sertliği hariç diğer kalite parametreleri bakımından KA’da depolamaya göre daha iyi sonuçlar vermiştir. MAP+SO₂ uygulamasının fungal bozulmaları önleme bakımından da KA’ya göre daha etkili olduğu bulunmuştur.
This research was carried out to determine the effects of controlled atmosphere (CA) condition and modified atmosphere package with sulfur dioxide releasing pads (MAP+SO₂ releasing pads) on the storage quality and life of Grape cv. Red Globe. Fruits harvested at the optimum time were divided into two groups after precooling with air. Fruits of first group were packaged in plastic boxes and placed in CA (6% O₂ + 10% CO₂). Second group fruits were packaged in MAP with SO₂ releasing pads and placed in cold storage (air). Grapes of both groups were stored at 0℃ and 90±5% relative humidity (RH) for 120 days. In addition, fruits were kept in room condition (20℃’de 65±5%) for shelf life during two days after the end of each cold storage period. Weight loss, fruit firmness, fruit skin color, soluble solid contents (SSC)/acidity ratio, respiration rate, microbial deterioration and sensory quality were determined during the cold storage and room storage (2 days storage for shelf life after cold storage) at monthly. Modified atmosphere package with sulfur dioxide releasing pads gave better results than controlled atmosphere condition for all quality parameters except for fruit firmness. The treatments of MAP+SO₂ reduced significantly fungal deterioration compared to CA condition.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram