Conference Paper
BibTex RIS Cite

Italia Üzüm Çeşidinde Düzenlenmiş Kısıntılı Sulama ve Farklı Göz Yükü Uygulamalarının Tanenin Şeker, Organik Asit, Fenolik Bileşik ve Antioksidan Aktivite Özellikleri Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 564 - 569, 31.03.2016

Abstract

Çalışmada Italia çeşidinde sulamasız yetiştiricilik ve iki farklı Düzenlenmiş Kısıntılı Su uygulaması (RDI-I, RDI-II) ile Normal (K) ve bunun iki katı göz yükü (2K) etkisi incelenmiştir. K uygulamasında ilk 500 g çubuk ağırlığı için 20 göz, ilave her 500 g için 10 göz daha bırakılmıştır. Sulama zamanı, tane tutumu ile olgunluk arasında -1.3 MPa yaprak su potansiyeli dikkate alınarak belirlenmiştir. RDI-I konusunda tane tutumu-ben düşme ile ben düşme-olgunluk dönemleri için yığışımlı Epan değerinin sırasıyla %50 ve %75’i alınmış; RDI-II konusunda aynı dönemler için değerler yer değiştirmiştir. Fenol bileşikleri 2013 ve 2014 yılında sulama ve K göz yükü uygulamalarında (161.19 ve 184.12 mg.kg-¹) daha yüksek bulunmuştur. Antioksidan aktivite düzeyi 2013’te RDI-U’de daha yüksek çıkmıştır. 2014 yılında K uygulama değeri (629.44 mM Trolox.kg-¹), 2K uygulamasından yüksek bulunmuştur. En yüksek toplam şeker değerleri her iki yılda RDI-II’de ve K göz yükünde saptanmıştır. Toplam organik asit 2014 yılında sulanmayan asmalarda daha yüksek bulunmuştur. Göz yükü bakımından iki yılda da en yüksek değerler (7.75 ve 8.01 g.kg-¹) K göz yükü uygulamasında belirlenmiştir. Sonuçta, tane tutumu-olgunluk dönemi arasında kısıntılı sulama ile çalışmada incelenen özelliklerde belirgin düşüşlere neden olmadan 2K göz yükü uygulanabileceği görülmüştür.

References

  • Amico, V., Chillemi, R., Mangiafico, S., Spatafora, C., Tringali, C., 2008. Polyphenol-enriched fractions from Scillian grape pomace: HPLC-DAD analysis and antioxidant activity. Bioresour. Tech. 99:5960-5966.
  • Anonim, 2013-a. http://faostat.fao.org/site/567/desktopdefault.aspx?pageıd=567# ancor (Erişim: Ağustos 2015).
  • Anonim, 2013-b. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bolgesel/degiskenleruzerindensorgula.do?durum=ack apa&menüno=191&altmenugoster=l&secile ndegiskenlistesi= (Erişim: Aralık 2014).
  • Basile, B., Marsal, J., Mata, M, Vallverdu, X., Bellvert, J., Girona, J., 2011. Phenological sensitivity of Cabernet Sauvignon to water stress: vine physiology and berry composition. Amer. J. Enol. Vitic., 62 (4):452-461.
  • Bozkurt Çolak, Y., 2010. Akdeniz bölgesinde Flame Seedless ve Italia üzüm çeşitlerinde yaprak su potansiyeline göre sulama programlarının oluşturulması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 165s, Adana.
  • Breksa, A.P., Takeoka, G.R., Hidalgo, M.B., Vilches, A., Vasse, J., Ramming, D.W., 2010. Antioxidant activity and phenolic content of 16 raisin grape (Vitis vinifera L.) cultivars and selections. Food Chemistry, 740-745.
  • Çelik, S., 2007. Bağcılık (Ampeloloji). Cilt-1. Dağıtım, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Tekirdağ, Avcı Ofset, İstanbul, 428s.
  • Davalos, A., Bartolome, B., Gomez-Cordoves, C., 2005. Antioxidant properties of commercial grape juices and vinegars. Food Chem. 93:325-330.
  • Jones, H.G., 2004. Irrigation scheduling: advantages and pitfalls of plant-based methods. J. Exp. Bot. 55:2427-2436.
  • Kelebek, H., 2009. Değişik bölgelerde yetiştirilen Öküzgözü, Boğazkere ve Kalecik Karası üzümlerinin ve bu üzümlerden elde edilen şarapların fenol bileşikleri profili üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 278s, Adana.
  • Romero, P, Femandez-Femandez, J.I., Martinez-Cutillas, A., 2010. Physiological thresholds for efficient regulated deficit-irrigation management in winegrapes grown under semiarid conditions. Amer. J. Enol. Vitic., 61:300-312.
  • Sabır, A., Kafkas, E., Tangolar, S., 2010. Distribution of major sugars, acids and total phenols in juice of five grapevine (Vitis spp.) cultivars at different stages of berry development. Span. J. Agric. Res. 8 (2):425-433.
  • Shellie, K.C., 2006. Vine and berry response of Merlot (Vitis vinifera L.) to differential water stress. Amer. J. Enol. Vitic., 57:514-518.
  • Soyer, Y., Koca, N., Karadeniz, F., 2003. Organic acid profile of Turkish white grapes and grape juices. J. Food Compos. Analy., 16:629-636.
  • Spayd, S.E., Tarara, J.M., Mee, D.L., Ferguson, J.C., Separation of sunlight and temperature effects on the composition of Vitis vinifera cv. Merlot berries. Amer. J. Enol. Vitic., 53:171-182.
  • Sturm, K., Koron, D., Stampar, F., 2003. The composition of fruit of different strawberry varieties depending on maturity stage. Food Chem., 83(3):417-422.
  • Williams, L.E., Trout, T.J., 2005. Relationships among vine-and soil-based measures of water status in a Thompson Seedless vineyard in response to high-frequency drip irrigation. Amer. J. Enol. Vitic., 56(4):357-366.

The Effects of Regulated Deficit Irrigation and Different Bud Load on Sugar, Organic Acid, Phenolic Compounds and Antioxidant Activity of Italia Grape Berries

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 564 - 569, 31.03.2016

Abstract

In this study, two different levels of regulated deficit irrigation (RDI-I and RDI-II) applied vines, in different phenological periods, compared with non-irrigated vines. In addition to irrigation applications, bud load subjects as Standard bud load (K) and two times of Standard bud load (2K) were examined. In K bud load application, 20 buds were left for fırst 500 g branch weight, and left more 10 buds for addition each 500 g. irrigation time based on -1.3 MPa leaf water potential was considered between berry set-maturation. In RDI-I application, 50% and 75% of Class A Pan Evaporimeter values respectively was taken for berry set-veraison and veraison-maturation stages. In RDI-II application, values were replaced. Phenolic compounds were significantly higher in irrigation and K bud load applications (161.19 and 184.12 mg.kg-¹) in 2013 and 2014 years. The highest antioxidant activity was evaluated in RDI-II application in 2013. In 2014, K bud load application value (629.44 mM Trolox.kg-¹) was higher than 2K application values. With regard to total sugar concentration RDI-II and K application had the highest values between the other applications in both years. For organic acid analysis, Non-irrigated application had highest value in 2014. In terms of bud load, the highest value was determined in K application (7.75 and 8.01 g.kg-¹) for two years. In experimental conditions, regulated deficit irrigation and two times of Standard bud load (2K) applications can be applied without causing significant decrease on observed characteristics between veraison and maturity stage.

References

  • Amico, V., Chillemi, R., Mangiafico, S., Spatafora, C., Tringali, C., 2008. Polyphenol-enriched fractions from Scillian grape pomace: HPLC-DAD analysis and antioxidant activity. Bioresour. Tech. 99:5960-5966.
  • Anonim, 2013-a. http://faostat.fao.org/site/567/desktopdefault.aspx?pageıd=567# ancor (Erişim: Ağustos 2015).
  • Anonim, 2013-b. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bolgesel/degiskenleruzerindensorgula.do?durum=ack apa&menüno=191&altmenugoster=l&secile ndegiskenlistesi= (Erişim: Aralık 2014).
  • Basile, B., Marsal, J., Mata, M, Vallverdu, X., Bellvert, J., Girona, J., 2011. Phenological sensitivity of Cabernet Sauvignon to water stress: vine physiology and berry composition. Amer. J. Enol. Vitic., 62 (4):452-461.
  • Bozkurt Çolak, Y., 2010. Akdeniz bölgesinde Flame Seedless ve Italia üzüm çeşitlerinde yaprak su potansiyeline göre sulama programlarının oluşturulması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 165s, Adana.
  • Breksa, A.P., Takeoka, G.R., Hidalgo, M.B., Vilches, A., Vasse, J., Ramming, D.W., 2010. Antioxidant activity and phenolic content of 16 raisin grape (Vitis vinifera L.) cultivars and selections. Food Chemistry, 740-745.
  • Çelik, S., 2007. Bağcılık (Ampeloloji). Cilt-1. Dağıtım, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Tekirdağ, Avcı Ofset, İstanbul, 428s.
  • Davalos, A., Bartolome, B., Gomez-Cordoves, C., 2005. Antioxidant properties of commercial grape juices and vinegars. Food Chem. 93:325-330.
  • Jones, H.G., 2004. Irrigation scheduling: advantages and pitfalls of plant-based methods. J. Exp. Bot. 55:2427-2436.
  • Kelebek, H., 2009. Değişik bölgelerde yetiştirilen Öküzgözü, Boğazkere ve Kalecik Karası üzümlerinin ve bu üzümlerden elde edilen şarapların fenol bileşikleri profili üzerinde araştırmalar. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 278s, Adana.
  • Romero, P, Femandez-Femandez, J.I., Martinez-Cutillas, A., 2010. Physiological thresholds for efficient regulated deficit-irrigation management in winegrapes grown under semiarid conditions. Amer. J. Enol. Vitic., 61:300-312.
  • Sabır, A., Kafkas, E., Tangolar, S., 2010. Distribution of major sugars, acids and total phenols in juice of five grapevine (Vitis spp.) cultivars at different stages of berry development. Span. J. Agric. Res. 8 (2):425-433.
  • Shellie, K.C., 2006. Vine and berry response of Merlot (Vitis vinifera L.) to differential water stress. Amer. J. Enol. Vitic., 57:514-518.
  • Soyer, Y., Koca, N., Karadeniz, F., 2003. Organic acid profile of Turkish white grapes and grape juices. J. Food Compos. Analy., 16:629-636.
  • Spayd, S.E., Tarara, J.M., Mee, D.L., Ferguson, J.C., Separation of sunlight and temperature effects on the composition of Vitis vinifera cv. Merlot berries. Amer. J. Enol. Vitic., 53:171-182.
  • Sturm, K., Koron, D., Stampar, F., 2003. The composition of fruit of different strawberry varieties depending on maturity stage. Food Chem., 83(3):417-422.
  • Williams, L.E., Trout, T.J., 2005. Relationships among vine-and soil-based measures of water status in a Thompson Seedless vineyard in response to high-frequency drip irrigation. Amer. J. Enol. Vitic., 56(4):357-366.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Güzin Tarım

Semih Tangolar

Haşim Kelebek

Serpil Gök Tangolar

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Tarım, G., Tangolar, S., Kelebek, H., Gök Tangolar, S. (2016). Italia Üzüm Çeşidinde Düzenlenmiş Kısıntılı Sulama ve Farklı Göz Yükü Uygulamalarının Tanenin Şeker, Organik Asit, Fenolik Bileşik ve Antioksidan Aktivite Özellikleri Üzerine Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 564-569.
AMA Tarım G, Tangolar S, Kelebek H, Gök Tangolar S. Italia Üzüm Çeşidinde Düzenlenmiş Kısıntılı Sulama ve Farklı Göz Yükü Uygulamalarının Tanenin Şeker, Organik Asit, Fenolik Bileşik ve Antioksidan Aktivite Özellikleri Üzerine Etkileri. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):564-569.
Chicago Tarım, Güzin, Semih Tangolar, Haşim Kelebek, and Serpil Gök Tangolar. “Italia Üzüm Çeşidinde Düzenlenmiş Kısıntılı Sulama Ve Farklı Göz Yükü Uygulamalarının Tanenin Şeker, Organik Asit, Fenolik Bileşik Ve Antioksidan Aktivite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 564-69.
EndNote Tarım G, Tangolar S, Kelebek H, Gök Tangolar S (March 1, 2016) Italia Üzüm Çeşidinde Düzenlenmiş Kısıntılı Sulama ve Farklı Göz Yükü Uygulamalarının Tanenin Şeker, Organik Asit, Fenolik Bileşik ve Antioksidan Aktivite Özellikleri Üzerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 564–569.
IEEE G. Tarım, S. Tangolar, H. Kelebek, and S. Gök Tangolar, “Italia Üzüm Çeşidinde Düzenlenmiş Kısıntılı Sulama ve Farklı Göz Yükü Uygulamalarının Tanenin Şeker, Organik Asit, Fenolik Bileşik ve Antioksidan Aktivite Özellikleri Üzerine Etkileri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 564–569, 2016.
ISNAD Tarım, Güzin et al. “Italia Üzüm Çeşidinde Düzenlenmiş Kısıntılı Sulama Ve Farklı Göz Yükü Uygulamalarının Tanenin Şeker, Organik Asit, Fenolik Bileşik Ve Antioksidan Aktivite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 564-569.
JAMA Tarım G, Tangolar S, Kelebek H, Gök Tangolar S. Italia Üzüm Çeşidinde Düzenlenmiş Kısıntılı Sulama ve Farklı Göz Yükü Uygulamalarının Tanenin Şeker, Organik Asit, Fenolik Bileşik ve Antioksidan Aktivite Özellikleri Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45:564–569.
MLA Tarım, Güzin et al. “Italia Üzüm Çeşidinde Düzenlenmiş Kısıntılı Sulama Ve Farklı Göz Yükü Uygulamalarının Tanenin Şeker, Organik Asit, Fenolik Bileşik Ve Antioksidan Aktivite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 564-9.
Vancouver Tarım G, Tangolar S, Kelebek H, Gök Tangolar S. Italia Üzüm Çeşidinde Düzenlenmiş Kısıntılı Sulama ve Farklı Göz Yükü Uygulamalarının Tanenin Şeker, Organik Asit, Fenolik Bileşik ve Antioksidan Aktivite Özellikleri Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):564-9.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram