Bu araştırmada Tekirdağ koşullarında Cabernet-Sauvignon üzüm çeşidinde farklı kültürel işlemlerin, verim ve kalite üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Denemede 3 farklı toprak işleme ve 3 farklı yaprak alma uygulaması yapılmıştır. Toprak işleme uygulamaları kontrollü toprak işleme (KTİ), kontrollü toprak işleme + geleneksel toprak işleme (KTİ+GTİ) uygulaması ve geleneksel toprak işleme (GTİ) uygulaması olmak üzere 3 farklı toprak işleme; Yaprak alma uygulamaları ise kontrol uygulaması (koltuk yapraklarının ve ana yaprakların sürgün üzerinde bırakıldığı), AY uygulaması (koltuk yaprakları alınan) ve KY uygulaması (ana yaprakları alınan) olmak üzere 3 farklı yaprak alma uygulaması yapılmıştır. Uygulamalar sonucunda KTİ uygulaması ile salkım ağırlığı, salkım hacmi, salkımdaki tane sayısı, omca başına verim, dekara verim değerlerinde diğer uygulamalara oranla artış görülmüş; tane özkütlesi ve SÇKM miktarı GTİ uygulaması ile en yüksek değeri almıştır. Yaprak alma işlemlerinden KY uygulaması ile salkım ağırlığı, salkım hacmi, sakımdaki tane sayısı değerlerinde en yüksek sonuçlar elde edilmiştir. En yüksek SÇKM miktarı kontrol uygulamasından, en yüksek tane özkütlesi ise AY uygulamasından alınmıştır. Sonuç olarak Cabernet-Sauvignon üzüm çeşidi için toprak işleme uygulamalarından KTİ uygulaması, yaprak alma uygulamalarında ise kontrol (KY+AY) uygulaması önerilebilir.
The aim of this research was to examine effects of different cultural practices on characteristic of yield and quality in cv. Cabernet-Sauvignon. Three different soil tillage treatments and three leaf removal treatments were performed in research. Soil tillage treatments were conservative soil tillage (CST), conservative soil Tillage + traditional soil tillage (CST+TST) and traditional soil tillage (TST) and three different leaf removal applications are used; control (ML+SL) treatment (treatments which main leaf and secondary leaves left together on vine), ML (treatments which main leaves left on the vine), SL (treatments which secondary leaves left on vine). According to results of these treatments; CST led to increase in cluster weight, cluster volume and yield. TST led to increase berry density and soluble solids. On the other hand, SL treatment led to increase in cluster weight, cluster volume and yield. Control treatments led to increase soluble solids and ML led to increase berry density. As a result, CST from soil tillage treatments and control from leaf removal treatments could be recommended for cv. Cabernet-Sauvignon.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram