Conference Paper
BibTex RIS Cite

Boron the Importance of Viticulture

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 717 - 720, 31.03.2016

Abstract

Grape, cultivation in large areas of the earth's surface is one type of fruit being made. One of the countries where we have a wealth of varieties and types as extremely important viticulture center is located next to the ecological conditions in the location. World wine-growing area in the first place in Turkey, known for its raisins trade in the international market. Boron, although surely supply the necessary nutrients for plants in low concentrations, is a nutrient has quite toxic in high concentration. Therefore, the lack of boundaries between toxic effects on plants too narrow. The pipe, which is an important element in the growth and development of plants has been proven by the first Warrington 1923. Boron content of the plants as far as the soil. The same plant growth changes which vary according to the amount of boron in the soil. Soil that should be the main material, as well as high boron concentrations occur as a result of irrigation made with water pollution problems. This solved the problem, and boron for the rehabilitation of soil and soil properties of boron adsorption relationship must be examined. In this review; importance in the pipe, which can be seen in recent developments regarding problems and lack of toxicity have been studied in detail.

References

  • Anonymous. 2003. http://www.fao.org (Erişim: 28.11.2006).
  • Banuelos, G.S., Mackey, B., Cook, C., 1996, Response of cotton and kenaf to boron-amended water and soil. Crop Science, 36(1):158-164.
  • Bergman, W., 1992. Nutritional disorders of plants-development, visual and analytical diagnosis. Fischer Verlag, Jena.
  • Cartwright, B., Zarcinas, B.A., Spouncer, L.A., 1986. Boron toxicity in South Australian barley crops. Aust. J. Agric. Res., 37:351-359.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi; 1, 253s, Ankara.
  • FAO, 1976. Water quality for agriculture. Irrig. And Drainage Paper 29, Rome, 81.
  • Güneş, A., Alpaslan, M., İnal, A., 2002. Bitki Besleme ve Gübreleme. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Yayın No:1526, Ders Kitabı:479. Ankara.
  • Ho, S.B., 2000. Boron deficiency of crops in Taiwan, Department of Agricultural Chemistry, National Taiwan University, 106:1-15.
  • Hu, H., Brown, P.H., 1997. Absorption of boron by plant roots. Plant and Soil., 193:49-58.
  • Kaçar B., Katkat A.V., 1998. Bitki Besleme, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı, Vipaş Yayınları, 441s.
  • Keren, R., Bingham, F.T., Rhoades, J.D., 1985. Effect of clay content in soil on boron uptake and yield of wheat. Soil Sci. Soc. A. J., 49:1466-1470.
  • Marschner, H., 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants, 2.ed. Academic Press, New York, 379-396.
  • Marschner, H., 1997, Mineral Nutrition of Higher Plants, Academic Press, Second Edition, 379-396.
  • Nable, R.O., Paull, J.G., Cartwright, B., 1990, Problems associated with the use of foliar analysis for diagnosing boron toxicity in barley. Plant Soil, 138:225-232.
  • Nable, R.O., Paull, J.G., 1991 Mechanism of genetics of tolerance to boron toxicity in plants. Curr. Top. Plant Biochem. Physiol., 10:257-273.
  • Nable, R.O., Banuelos, G.S., Paull, G., 1997. Boron toxicity, Plant and Soil. 198:181-198.
  • Oraman, L.M., 1965. Yeni Bağcılık. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:253. Kitabı:89.
  • Özgül, Ş., 1974. Tuzluluk ve sodiklik. Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu Türk Milli Komitesi, Teknik Rehber:04,02-02, Neşriyat No:2, 18-34.
  • Schobel, S.S., 1993. Toprak Bilimi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 12. Baskı, 73.
  • Uygan, D., Çetin, Ö., 2004. Borun tarımsal ve çevresel etkileri:Seydisuyu toplama havzası. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü, Su Yönetimi Bölümü, Eskişehir.
  • Warrington, K., 1923. The effect of boric acid on the broad bean and certain other plants. Ann Botany, 37:629-672.
  • Woods, W.G., 1994. An introduction to boron: history, sources, uses and chemistry. Environment Health Perspect, 102:5-12.

Bağcılıkta Borun Önemi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 717 - 720, 31.03.2016

Abstract

Üzüm, dünya yüzeyindeki geniş alanlarda yetiştiriciliği yapılmakta olan meyve türlerinden birisidir. Ülkemiz sahip olduğu ekolojik koşulları yanında çeşit ve tip zenginliği itibariyle son derece önemli bağcılık merkezlerinden biri konumunda bulunmaktadır. Dünya bağcılığında ilk sıralarda yer alan Türkiye, uluslararası piyasada çekirdeksiz kuru üzüm ticaretiyle tanınmaktadır. Bor, düşük konsantrasyonlarda bitki besleme açısından mutlak gerekli besin elementi olmasına karşın, yüksek konsantrasyonlarda ise oldukça toksik etkiye sahip bir bitki besin maddesidir. Bu nedenle bitkide eksiklik ile toksik etki arasındaki sınır çok dardır. Borun, bitkilerin büyüme ve gelişmesinde önemli bir element olduğu ilk olarak 1923’te Warington tarafından kanıtlanmıştır. Bitkilerin bor içeriği topraktan alabildiği kadardır. Aynı bitkinin büyüme değişimi bulunduğu topraktaki bor miktarına göre farklılıklar göstermektedir. Toprakta gerek ana materyalden gelen, gerekse yüksek bor konsantrasyonlu sularla yapılan sulamalar sonucu kirlilik sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu sorunların çözülmesi ve Borlu toprakların ıslah edilmesi için toprak özellikleri ile bor adsorpsiyonu ilişkisinin incelenmesi gerekmektedir. Bu derlemede; borun bağcılıktaki önemi, toksisitesi ve eksikliğinde görülebilen sorunlara yönelik son gelişmeler detaylı olarak incelenmeye çalışılmıştır.

References

  • Anonymous. 2003. http://www.fao.org (Erişim: 28.11.2006).
  • Banuelos, G.S., Mackey, B., Cook, C., 1996, Response of cotton and kenaf to boron-amended water and soil. Crop Science, 36(1):158-164.
  • Bergman, W., 1992. Nutritional disorders of plants-development, visual and analytical diagnosis. Fischer Verlag, Jena.
  • Cartwright, B., Zarcinas, B.A., Spouncer, L.A., 1986. Boron toxicity in South Australian barley crops. Aust. J. Agric. Res., 37:351-359.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi; 1, 253s, Ankara.
  • FAO, 1976. Water quality for agriculture. Irrig. And Drainage Paper 29, Rome, 81.
  • Güneş, A., Alpaslan, M., İnal, A., 2002. Bitki Besleme ve Gübreleme. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Yayın No:1526, Ders Kitabı:479. Ankara.
  • Ho, S.B., 2000. Boron deficiency of crops in Taiwan, Department of Agricultural Chemistry, National Taiwan University, 106:1-15.
  • Hu, H., Brown, P.H., 1997. Absorption of boron by plant roots. Plant and Soil., 193:49-58.
  • Kaçar B., Katkat A.V., 1998. Bitki Besleme, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı, Vipaş Yayınları, 441s.
  • Keren, R., Bingham, F.T., Rhoades, J.D., 1985. Effect of clay content in soil on boron uptake and yield of wheat. Soil Sci. Soc. A. J., 49:1466-1470.
  • Marschner, H., 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants, 2.ed. Academic Press, New York, 379-396.
  • Marschner, H., 1997, Mineral Nutrition of Higher Plants, Academic Press, Second Edition, 379-396.
  • Nable, R.O., Paull, J.G., Cartwright, B., 1990, Problems associated with the use of foliar analysis for diagnosing boron toxicity in barley. Plant Soil, 138:225-232.
  • Nable, R.O., Paull, J.G., 1991 Mechanism of genetics of tolerance to boron toxicity in plants. Curr. Top. Plant Biochem. Physiol., 10:257-273.
  • Nable, R.O., Banuelos, G.S., Paull, G., 1997. Boron toxicity, Plant and Soil. 198:181-198.
  • Oraman, L.M., 1965. Yeni Bağcılık. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:253. Kitabı:89.
  • Özgül, Ş., 1974. Tuzluluk ve sodiklik. Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu Türk Milli Komitesi, Teknik Rehber:04,02-02, Neşriyat No:2, 18-34.
  • Schobel, S.S., 1993. Toprak Bilimi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 12. Baskı, 73.
  • Uygan, D., Çetin, Ö., 2004. Borun tarımsal ve çevresel etkileri:Seydisuyu toplama havzası. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü, Su Yönetimi Bölümü, Eskişehir.
  • Warrington, K., 1923. The effect of boric acid on the broad bean and certain other plants. Ann Botany, 37:629-672.
  • Woods, W.G., 1994. An introduction to boron: history, sources, uses and chemistry. Environment Health Perspect, 102:5-12.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Fulya Kuştutan

Özen Merken

Fadime Ateş

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Kuştutan, F., Merken, Ö., & Ateş, F. (2016). Bağcılıkta Borun Önemi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 717-720.
AMA Kuştutan F, Merken Ö, Ateş F. Bağcılıkta Borun Önemi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):717-720.
Chicago Kuştutan, Fulya, Özen Merken, and Fadime Ateş. “Bağcılıkta Borun Önemi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 717-20.
EndNote Kuştutan F, Merken Ö, Ateş F (March 1, 2016) Bağcılıkta Borun Önemi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 717–720.
IEEE F. Kuştutan, Ö. Merken, and F. Ateş, “Bağcılıkta Borun Önemi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 717–720, 2016.
ISNAD Kuştutan, Fulya et al. “Bağcılıkta Borun Önemi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 717-720.
JAMA Kuştutan F, Merken Ö, Ateş F. Bağcılıkta Borun Önemi. Bahçe. 2016;45:717–720.
MLA Kuştutan, Fulya et al. “Bağcılıkta Borun Önemi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 717-20.
Vancouver Kuştutan F, Merken Ö, Ateş F. Bağcılıkta Borun Önemi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):717-20.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram