Bu çalışma, Manisa ili Alaşehir ilçesinde seçilen beş üretici bağından hasat edilen sofralık Sultani Çekirdeksiz üzümlerinin kalitesine depolama süresince farklı dozlardaki kükürt dioksit fümigasyonunun etkisini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Tam olum zamanında hasat edilen üzümler, içerisinde polietilen ambalaj bulunan kasalara yerleştirilerek hava ile ön soğutmaya alınmıştır. Daha sonra üzümlerin üzerine iki farklı dozda sodyum metabisülfit (0.7 g/kg ve 1.4 g/kg) içeren SO₂ petleri konarak ambalajların ağzı kapatılmıştır. SO₂ pedi kullanılmayan üzümler kontrol olarak kabul edilmiştir. Üzümler 3 ay süreyle -0.5℃ sıcaklık ve %90 oransal nemde muhafazaya alınmış, depolama öncesi ve aylık aralıklarla alınan örneklerde kalite değişimleri incelenmiştir. 2 aylık depolama sonrası SO₂ pedi kullanılmayan üzümlerde çürüklük gelişimi ve salkımlarda kahverengileşme önemli boyutlara ulaşmıştır. Bahçelere göre tanenin saptan kopma kuvveti, tane rengi, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asit değerinde önemli farklılıklar saptanmıştır. 3 aylık depolama sonunda 0.7 g/kg ve 1.4 g/kg dozlarında sodyum metabisülfit içeren SO₂ petleri, üzümlerin kalite parametrelerine etkilerinin sınırlı olduğu belirlenmiştir. 1.4 g/kg dozunda sodyum metabisülfit uygulananlarda salkımlarda esmerleşme görülmezken, düşük dozda uygulananlarda depolama sonrası ise salkımlarda hafif esmerleşmeler görülmüştür. Her iki sodyum metabisülfit dozunda da üzüm tanelerinde kükürt dioksit zararına rastlanmamasından dolayı uzun süreli (>60 gün) üzüm depolanmasında, sodyum metabisülfit olarak 1.4 g/kg dozunun kullanılması önerilmektedir.
This study was carried out to investigate the effect of fumigating with different concentrations of sulfur dioxide on quality of 'Sultani Seedless' table grapes during storage harvested from five vineyards in the district of Manisa, Alaşehir. The grapes were harvested at commercial maturity stage and pre-cooled with air in PE bag. Then pads with two different concentrations of sodium metabisulphite (Na₂S₂O₅) (0.7 g/kg and 1.4 g/kg) were placed on grapes packed in PE bags and closed tightly. Control was provided by grape samples packed without a SO₂ pad. Ali grapes were stored for 90 days at -0.5℃ temperature and 90% relative humidity conditions. Before storage and after 30, 60 and 90 days in storage, samples were taken and the quality changes were investigated. After 60 days of storage, rot development and rachis browning of control samples reached to significant levels and the grapes lost their marketable quality. According to the vineyard origin, changes in parameters as berry color, total soluble solids, titratable acidity and firmness of berries showed significant differences. After 3 months of storage, it was determined that 0.7 g/kg and 1.4 g/kg doses of SO₂ pads containing Na₂S₂O5 had limited effect on the quality parameters of grapes. Partial browning was observed on bunches packed with pads treated with 1.4 g/kg Na₂S₂O₅, while there was no browning at the lower dose. Since there was no sulfur dioxide damage on grape berries at both concentrations of Na₂S₂O₅, it is recommended to use 1.4 g/kg as Na₂S₂O₅ level for long-term (>60 days) storage of grapes.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram