Bu çalışma, sofralık ‘Sultani Çekirdeksiz’ üzümlerinin depolama süresince kalitesine ve dayanımına farklı modifiye atmosfer (MA) ambalajlarının etkisini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Tam olum döneminde hasat edilen üzümler, farklı MA ambalajına konarak ön soğutması yapıldıktan sonra, ambalajların ağızları doğrudan veya üzümlerin üstüne SO₂ pedleri (1.4 g/kg sodyum metabisülfit) konarak kapatılmıştır. Polietilen ambalajlarına konarak ön soğutmadan sonra SO₂ pedi kullanılan uygulama kontrol olarak kabul edilmiştir. Tüm üzümler 90 gün süreyle -0.5℃ sıcaklık ve %90 oransal nemde muhafazaya alınmış, depolama öncesi ve aylık aralıklarla alınan örneklerde kalite değişimleri ve kayıplar incelenmiştir. MA ambalajlarındaki gaz bileşimi birbirine benzerlik göstermiş olup ortalama O₂ ve CO₂ oranları sırasıyla %4.3 ve %3.2 olarak saptanmıştır. Polietilen, MA1 ve MA2 no.lu ambalajlarındaki SO₂ konsantrasyonu 3 aylık depolama sonunda sırasıyla 16.1 ve 11.9 ppm olarak saptanmıştır. Tüm uygulamalarda 1 aylık depolama sonrası çürüklük gelişimi görülmezken, 2 aylık depolama sonunda SO₂ ped bulunmayan MA ambalajlarında çürüklük gelişimi önemli boyutlara ulaşmıştır. SO₂ pedin yer aldığı uygulamalardaki üzümlerde 3 aylık depolama süresince çürüklük gelişimi ve salkımlarda esmerleşme görülmemiştir. Depolama sonunda MA ambalajlarındaki üzümlerde tanenin saptan kopma kuvveti kısmen daha yüksek olduğu saptanmıştır. Uygulamaların meyve suyunun kimyasal bileşimine etkisi birbirine benzerlik göstermiştir. Çalışma sonuçları, MA ambalajlarının SO₂ pedleri ile birlikte kullanılmasıyla üzümlerin 3 ay süreyle başarıyla depolayabileceğim göstermiştir.
This study was carried out to investigate the effect of different modified atmosphere (MA) packages on storability and quality of 'Sultana Seedless' table grape during storage. The grapes were harvested at commercial maturity stage and pre-cooled with air after put in different MA packages, and closed tightly after placing SO₂ pads (1.4 g/kg sodium metabisulfite) on grapes or without SO₂ pads. The grape samples packed in polyethylene bags with SO₂ pads after pre-cooling were used as the control treatment. Ali grapes were stored for 90 days at -0.5℃ temperature and 95% relative humidity. Before storage and after 30, 60 and 90 days in storage, grape samples were taken and the quality changes and losses were analyzed. The gas composition in the tested two MA packages showed similarities, and O₂ and CO₂ concentrations averaged to 4.3% and 3.2%, respectively. SO₂ concentrations in the polyethylene bag, MA1 and MA2 packing after 3 months of storage were detected 16.1 and 11.9 ppm, respectively. While the decay development was not observed in all applications after one month of storage, it reached to significant levels at the end of 2 months in MA packaging without a SO₂ pad. The decay development and stem browning on grapes were not observed in all treatments having SO₂ pads, It was determined that the berry removal force of grapes in MA packing at the end storage was slightly higher than the other treatments. The effect of treatments on the Chemical composition of fruit juice showed similarities. The study results showed that grapes can be stored for 3 months successfully by using MA packaging if combined with SO₂ pads.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram