Bu çalışma, 2014 yılı vejetasyon periyodunda Karaman ili, Merkez ilçesinde 99 R anacı üzerine aşılı 11 yaşındaki Alphonse Lavallee (Vitis vinifera L.) ve Çorum ili, Mecitözü ilçesi, Köprübaşı köyünde kendi kökü üzerinde yetiştirilen 6 yaşındaki Gök üzüm (Vitis vinifera L.) çeşitlerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada; Kontrol (K), 1/3 Salkım Ucu Kesme (1/3 SUK), Borik Asit (BA) ve 1/3 SUK+BA uygulamalarının Alphonse Lavallee ve Gök üzüm çeşitlerinde üzüm verimi ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Alphonse Lavallee üzüm çeşidinde; en yüksek üzüm verimi 8.69 kg/asma ile K ve 8.84 kg/asma ile BA uygulamalarında; en yüksek 100 tane ağırlığı 738.17 g ile K ve 748.48 g ile BA uygulamalarında; en yüksek L* renk değeri 36.05 ile 1/3 SUK uygulamasında; en yüksek b* renk değeri 2.08 ile 1/3 SUK uygulamalarından elde edilmiştir. Gök üzüm çeşidinde; en yüksek olgunluk indisi 37.03 ile 1/3 SUK+BA uygulamasında; en yüksek a* renk değeri 6.75 ile K uygulamasında; en yüksek b* renk değeri 13.95 ile BA uygulamalarından elde edilmiştir. Sonuç olarak, Alphonse Lavallee üzüm çeşidinde 100 tane ağırlığını artırmak için Borik Asit uygulaması, Gök üzüm çeşidinde Olgunluk indisi değerini artırmak için 1/3 SUK+BA uygulaması tavsiye edilebilir.
In this study, the vegetation period of 2014, in the Central district in Karaman province in grafted onto 99 R rootstocks 11 years old Alphonse Lavallee (Vitis vinifera L.)grape cultivar and in Köprübaşı village in Mecitözü district in Çorum province their own roots grown in 6 years old Gök grape cultivar (Vitis vinifera L.) were carried out. In the study; Control (C), 1/3 Cluster Tip Reduction (1/3 CTR), Boric Acid (BA) and 1/3 CTR+BA applications on grape yield and quality in Alphonse Lavallee and Gök grape cultivars were examined. The Alphonse Lavallee grape cultivar; the highest grape yield is 8.69 kg/vine K and 8.84 kg/vine with BA applications; the highest 100 berry weight is 738.17 g with K and 748.48 g with BA applications; the highest L* color value is 36.05 with 1/3 CTR application; the highest b* color value is 2:08 with 1/3 CTR application were obtained. Gök grape cultivar; the highest maturity index is 37.03 with 1/3 SUK+BA application; the highest a* color value is 6.75 with K application; the highest b* color value is 13.95 with BA application were obtained. Consequently, to increase 100 berry weight in Alphonse Lavallee grape cultivar should be Boric Acid application, to increase maturity index in Gök grape cultivar should be 1/3 SUK+BA application can be advised.
Alphonse Lavallee and Gök grape cultivars 1/3 cluster tip reduction boric acid yield and quality
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram