Conference Paper
BibTex RIS Cite

Alphonse Lavallee ve Gök Üzüm Çeşitlerinde 1/3 Salkım Ucu Kesme ve Borik Asit Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 849 - 856, 31.03.2016

Abstract

Bu çalışma, 2014 yılı vejetasyon periyodunda Karaman ili, Merkez ilçesinde 99 R anacı üzerine aşılı 11 yaşındaki Alphonse Lavallee (Vitis vinifera L.) ve Çorum ili, Mecitözü ilçesi, Köprübaşı köyünde kendi kökü üzerinde yetiştirilen 6 yaşındaki Gök üzüm (Vitis vinifera L.) çeşitlerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada; Kontrol (K), 1/3 Salkım Ucu Kesme (1/3 SUK), Borik Asit (BA) ve 1/3 SUK+BA uygulamalarının Alphonse Lavallee ve Gök üzüm çeşitlerinde üzüm verimi ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Alphonse Lavallee üzüm çeşidinde; en yüksek üzüm verimi 8.69 kg/asma ile K ve 8.84 kg/asma ile BA uygulamalarında; en yüksek 100 tane ağırlığı 738.17 g ile K ve 748.48 g ile BA uygulamalarında; en yüksek L* renk değeri 36.05 ile 1/3 SUK uygulamasında; en yüksek b* renk değeri 2.08 ile 1/3 SUK uygulamalarından elde edilmiştir. Gök üzüm çeşidinde; en yüksek olgunluk indisi 37.03 ile 1/3 SUK+BA uygulamasında; en yüksek a* renk değeri 6.75 ile K uygulamasında; en yüksek b* renk değeri 13.95 ile BA uygulamalarından elde edilmiştir. Sonuç olarak, Alphonse Lavallee üzüm çeşidinde 100 tane ağırlığını artırmak için Borik Asit uygulaması, Gök üzüm çeşidinde Olgunluk indisi değerini artırmak için 1/3 SUK+BA uygulaması tavsiye edilebilir.

References

  • Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Koksal, İ., Yanmaz, R., 1997. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı, Yayın No:4, Ankara.
  • Akin, A., 2011-a. Effects of cluster reduction, herba green and humic acid applications on grape yield and quality of Horoz Karası and Gök üzüm grape cultivars. African Journal of Biotechnology 10(29):5593-5600.
  • Akın, A., 2011-b. Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 21(2):134-139.
  • Akın, A., Sarıkaya, A., 2012. Hasandede üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve hümik asit uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi 14(1):267-274.
  • Amerine, M.A., Cruess M.V., 1960. The technology of wine making. The AVI Publishing Comp., Inc. Westport, Connecticut, USA, 709p.
  • Ateş, F., Karabat, S., Altındişli, A., 2009. Research on the effects of leaf removal, cluster thinning and Ethrel application on yield, fruit quality and early maturity of Sultani Çekirdeksiz (Sultana Seedless) grape variety (Vitis vinifera L.) 32. World Congress of Vine and Wine (June 28-July 03, 2009). Page:28, Croatia-Zagreb.
  • Çınar, Ş., Akın, A., 2015. The Effects of yield and yield components of some quality increase applications on Razaki grape variety. World Academy of Science, Engineering and Technology International Journal of Biological, Food, Veterinary and Agricultural Engineering 9(4).
  • Dardeniz, A., 2014. Effects of cluster tipping on yield and quality of Uslu and Cardinal table grape cultivars. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2(1):21-26.
  • FAO, 2013. Statistical Database (http://faostat.fao.org) Rome: FAO (Erişim: 22.07.2015).
  • TÜİK, 2014. Bitkisel Üretim İstatistikleri (www.tuik.gov.tr) (Erişim: 22.07.2015).
  • Brown, P.H., Ferguson, L., Picchioni, O., 1993. Boron nutrition of pistachio ifaird year report Annual Report of California Pictacbio Industry, Crop year 1992-1993, 60-63.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş., Mesleki Kitaplar Serisi: 1, Ankara, 253s.
  • Çelik, H., 2006. Üzüm Çeşitleri Kataloğu. Sunfidan A.Ş., Mesleki Kitapları Serisi:3.
  • Er, F., Akın, A., Kara, M., 2011. The effect of different ways and dosages of boron application on black Dimrit (Vitis vinifera L.) grape’s yield and quality. Bulg. J. Agric. Sci., 17:544-550.
  • Ferrara, G., Brunetti, G., 2010. Effects of the times of application of a soil humic acid on berry quality of table grape (Vitis vinifera L.) cv. Italia. Spanish Journal of Agricultural Research. 8(3):817-822.
  • Goldbach, H.E., 1997. Acritical review on current hypothesis concerning the role of boron in higher plants. Suggestions for further research and methodological requirement. J. Trece and Microprobe. Technol., 15:51-91.
  • Hanson, E.J., 1991. Sour cherry trees respond to foliar boron applications Hort. Science 26(9) 1142-1145.
  • Ilgın, C., 1997. Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm çeşidinde farklı ürün yükünün üzüm verim ve kalitesi ile vejetatif gelişmeye etkileri. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 85s.
  • Marschner, H., 1976. Mineral metabolism, short and long-distance transport. Fortschr. Botany, 38:71-80.
  • Michael, G., Wilberg, E., Kouhsiahai-Tork, K., 1969. Boron deficiency induced by high air humidity. Z. Pflanz. Bodenkunde 122:1-3.
  • Minolta, 1994. Precise color communication. Color control from feeling to instrumentation. Minolta, Co. Ltd., Osaka (Japan).
  • Önal, Y., Akın, A., 2014. The effects of yield and yield components of some quality increase applications on Ismailoglu grape type in Turkey. World Academy of Science, Engineering and Technology International Journal of Biological, Veterinary, Agricultural and Food Engineering. 8(8):874-878.
  • Stover, E., Fargione, M., Risio, R., 1999. Prebloom foliar boron, zinc and urea applications enhance cropping of some 'Empire and 'Mcintosh' apple orchards in New York. Hort. Science 34(2):210-214.
  • Yaşar, H., 2005. Erciş üzüm (Vitis vinifera L.) çeşidinde hümik asit uygulamalarının verim, meyve özellikleri ve besin maddesi alımı üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 22s, Van.

The Effects of 1/3 Cluster Tip Reduction and Boric Acid Applications on Yield and Quality of Alphonse Lavallee and Gök Grape Cultivars

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 849 - 856, 31.03.2016

Abstract

In this study, the vegetation period of 2014, in the Central district in Karaman province in grafted onto 99 R rootstocks 11 years old Alphonse Lavallee (Vitis vinifera L.)grape cultivar and in Köprübaşı village in Mecitözü district in Çorum province their own roots grown in 6 years old Gök grape cultivar (Vitis vinifera L.) were carried out. In the study; Control (C), 1/3 Cluster Tip Reduction (1/3 CTR), Boric Acid (BA) and 1/3 CTR+BA applications on grape yield and quality in Alphonse Lavallee and Gök grape cultivars were examined. The Alphonse Lavallee grape cultivar; the highest grape yield is 8.69 kg/vine K and 8.84 kg/vine with BA applications; the highest 100 berry weight is 738.17 g with K and 748.48 g with BA applications; the highest L* color value is 36.05 with 1/3 CTR application; the highest b* color value is 2:08 with 1/3 CTR application were obtained. Gök grape cultivar; the highest maturity index is 37.03 with 1/3 SUK+BA application; the highest a* color value is 6.75 with K application; the highest b* color value is 13.95 with BA application were obtained. Consequently, to increase 100 berry weight in Alphonse Lavallee grape cultivar should be Boric Acid application, to increase maturity index in Gök grape cultivar should be 1/3 SUK+BA application can be advised.

References

  • Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Koksal, İ., Yanmaz, R., 1997. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı, Yayın No:4, Ankara.
  • Akin, A., 2011-a. Effects of cluster reduction, herba green and humic acid applications on grape yield and quality of Horoz Karası and Gök üzüm grape cultivars. African Journal of Biotechnology 10(29):5593-5600.
  • Akın, A., 2011-b. Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 21(2):134-139.
  • Akın, A., Sarıkaya, A., 2012. Hasandede üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve hümik asit uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri. Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi 14(1):267-274.
  • Amerine, M.A., Cruess M.V., 1960. The technology of wine making. The AVI Publishing Comp., Inc. Westport, Connecticut, USA, 709p.
  • Ateş, F., Karabat, S., Altındişli, A., 2009. Research on the effects of leaf removal, cluster thinning and Ethrel application on yield, fruit quality and early maturity of Sultani Çekirdeksiz (Sultana Seedless) grape variety (Vitis vinifera L.) 32. World Congress of Vine and Wine (June 28-July 03, 2009). Page:28, Croatia-Zagreb.
  • Çınar, Ş., Akın, A., 2015. The Effects of yield and yield components of some quality increase applications on Razaki grape variety. World Academy of Science, Engineering and Technology International Journal of Biological, Food, Veterinary and Agricultural Engineering 9(4).
  • Dardeniz, A., 2014. Effects of cluster tipping on yield and quality of Uslu and Cardinal table grape cultivars. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2(1):21-26.
  • FAO, 2013. Statistical Database (http://faostat.fao.org) Rome: FAO (Erişim: 22.07.2015).
  • TÜİK, 2014. Bitkisel Üretim İstatistikleri (www.tuik.gov.tr) (Erişim: 22.07.2015).
  • Brown, P.H., Ferguson, L., Picchioni, O., 1993. Boron nutrition of pistachio ifaird year report Annual Report of California Pictacbio Industry, Crop year 1992-1993, 60-63.
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş., Mesleki Kitaplar Serisi: 1, Ankara, 253s.
  • Çelik, H., 2006. Üzüm Çeşitleri Kataloğu. Sunfidan A.Ş., Mesleki Kitapları Serisi:3.
  • Er, F., Akın, A., Kara, M., 2011. The effect of different ways and dosages of boron application on black Dimrit (Vitis vinifera L.) grape’s yield and quality. Bulg. J. Agric. Sci., 17:544-550.
  • Ferrara, G., Brunetti, G., 2010. Effects of the times of application of a soil humic acid on berry quality of table grape (Vitis vinifera L.) cv. Italia. Spanish Journal of Agricultural Research. 8(3):817-822.
  • Goldbach, H.E., 1997. Acritical review on current hypothesis concerning the role of boron in higher plants. Suggestions for further research and methodological requirement. J. Trece and Microprobe. Technol., 15:51-91.
  • Hanson, E.J., 1991. Sour cherry trees respond to foliar boron applications Hort. Science 26(9) 1142-1145.
  • Ilgın, C., 1997. Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm çeşidinde farklı ürün yükünün üzüm verim ve kalitesi ile vejetatif gelişmeye etkileri. Doktora Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 85s.
  • Marschner, H., 1976. Mineral metabolism, short and long-distance transport. Fortschr. Botany, 38:71-80.
  • Michael, G., Wilberg, E., Kouhsiahai-Tork, K., 1969. Boron deficiency induced by high air humidity. Z. Pflanz. Bodenkunde 122:1-3.
  • Minolta, 1994. Precise color communication. Color control from feeling to instrumentation. Minolta, Co. Ltd., Osaka (Japan).
  • Önal, Y., Akın, A., 2014. The effects of yield and yield components of some quality increase applications on Ismailoglu grape type in Turkey. World Academy of Science, Engineering and Technology International Journal of Biological, Veterinary, Agricultural and Food Engineering. 8(8):874-878.
  • Stover, E., Fargione, M., Risio, R., 1999. Prebloom foliar boron, zinc and urea applications enhance cropping of some 'Empire and 'Mcintosh' apple orchards in New York. Hort. Science 34(2):210-214.
  • Yaşar, H., 2005. Erciş üzüm (Vitis vinifera L.) çeşidinde hümik asit uygulamalarının verim, meyve özellikleri ve besin maddesi alımı üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, 22s, Van.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Aydın Akın

Leyla Ceylan This is me

Zehra Parıltı This is me

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Akın, A., Ceylan, L., & Parıltı, Z. (2016). Alphonse Lavallee ve Gök Üzüm Çeşitlerinde 1/3 Salkım Ucu Kesme ve Borik Asit Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 849-856.
AMA Akın A, Ceylan L, Parıltı Z. Alphonse Lavallee ve Gök Üzüm Çeşitlerinde 1/3 Salkım Ucu Kesme ve Borik Asit Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):849-856.
Chicago Akın, Aydın, Leyla Ceylan, and Zehra Parıltı. “Alphonse Lavallee Ve Gök Üzüm Çeşitlerinde 1 3 Salkım Ucu Kesme Ve Borik Asit Uygulamalarının Üzüm Verimi Ve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 849-56.
EndNote Akın A, Ceylan L, Parıltı Z (March 1, 2016) Alphonse Lavallee ve Gök Üzüm Çeşitlerinde 1/3 Salkım Ucu Kesme ve Borik Asit Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 849–856.
IEEE A. Akın, L. Ceylan, and Z. Parıltı, “Alphonse Lavallee ve Gök Üzüm Çeşitlerinde 1/3 Salkım Ucu Kesme ve Borik Asit Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 849–856, 2016.
ISNAD Akın, Aydın et al. “Alphonse Lavallee Ve Gök Üzüm Çeşitlerinde 1 3 Salkım Ucu Kesme Ve Borik Asit Uygulamalarının Üzüm Verimi Ve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 849-856.
JAMA Akın A, Ceylan L, Parıltı Z. Alphonse Lavallee ve Gök Üzüm Çeşitlerinde 1/3 Salkım Ucu Kesme ve Borik Asit Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45:849–856.
MLA Akın, Aydın et al. “Alphonse Lavallee Ve Gök Üzüm Çeşitlerinde 1 3 Salkım Ucu Kesme Ve Borik Asit Uygulamalarının Üzüm Verimi Ve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 849-56.
Vancouver Akın A, Ceylan L, Parıltı Z. Alphonse Lavallee ve Gök Üzüm Çeşitlerinde 1/3 Salkım Ucu Kesme ve Borik Asit Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):849-56.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram