Research Article
BibTex RIS Cite

KABARCIK ÜZÜM ÇEŞİDİNDE SALKIM UCU KESME VE BORİK ASİT UYGULAMALARININ ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ

Year 2018, Volume: 47 Issue: Özel Sayı 1, 105 - 110, 28.06.2018

Abstract

Bu çalışma, 2015 yılı vejetasyon döneminde, Sivas ilinde yetiştirilen Kabarcık üzüm çeşidinde (Vitis vinifera L.) gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Kontrol, ⅓ Salkım Ucu Kesme (⅓ SUK), Borik Asit (BA) ve ⅓ SUK+BA uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri incelenmiştir. En yüksek üzüm verimi 6.17 kg/asma ile BA uygulamasından elde edilirken, en az ise 3.34 kg/asma ile K uygulamasında belirlenmiştir. En yüksek salkım ağırlığı 661.02 g ile BA uygulamasından elde edilirken, en az ise 433.99 g ile K uygulamasında belirlenmiştir. En yüksek 100 tane ağırlığı 396.02 g ile BA uygulamasından elde edilirken, en az ise 348.54 g ile ⅓ SUK+BA ve 349.77 g ile K uygulamalarında belirlenmiştir. En yüksek L* renk değeri 39.42 ile K uygulamasından elde edilirken, en az ise 35.10 ile BA uygulamasında belirlenmiştir. En yüksek a* renk değeri –3.14 ile ⅓ SUK+BA uygulamasından elde edilirken, en az ise –0.34 ile K uygulamasında belirlenmiştir. En yüksek b* renk değeri 7.21 ile K uygulamasından elde edilirken, en az ise 4.52 ile ⅓ SUK+BA uygulamasında belirlenmiştir. Olgunluk indisi ve şıra randımanı değerleri istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Kabarcık üzüm çeşidinde üzüm verimi, salkım ağırlığı ve 100 tane ağırlığı değerlerini artırmak için yapraktan Borik Asit uygulaması tavsiye edilebilir.

References

  • Akın, A., 2011a. Müşküle Üzüm Çeşidinde Salkım Ucu Kesme ve Bazı Büyüme Düzenleyici Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesine Etkileri. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi 21(2):134–139.
  • Akın, A., 2011b. Effects of Cluster Reduction, Herbagreen and Humic Acid Applications on Grape Yield and Quality of Horoz Karasi and Gök Üzüm Grape Cultivars. African Journal of Biotechnology 10(29):5593–5600.
  • Akın, A. ve Ö. Alağöz, 2016. Kabarcık Üzüm Çeşidinde Salkım Ucu Kesme ve Yapraktan Hümik Asit Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Uluslararası Katılımlı 3. Ulusal Hümik Madde Kongresi 03–05.11.2016, Konya, s:239–249.
  • Akural, M., 2016. Alphonse Lavallée Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma, Salkım Seyreltme ve Tepe Alma Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Aydın, 68s.
  • Amerine, M.A. and M.V. Cruess, 1960. The Technology of Wine Making. The Avi Publishing Comp. Inc. Westport, Connecticut, USA, 709pp.
  • Anonim, 2017a. Bitkisel Üretim İstatistikleri (http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitki selapp/bitkisel.zul) (Erişim Tarihi: 10.07.2017).
  • Anonim, 2017b. Statistical Database. Available at: (http://faostat.fao.org) Rome: FAO (Erişim Tarihi: 10.07.2017)
  • Bahar, E., İ. Korkutal ve İ. E. Kabataş, 2017. Sangiovese Üzüm Çeşidinde Farklı Yaprak Su Potansiyelleri (Ψyaprak) ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14(02):138–149.
  • Çınar, Ş. and A. Akın, 2015. The Effects of Yield and Yield Components of Some Quality Increase Applications on Razaki Grape Variety. World Academy of Science Engineering and Technology. International Science Index. 13–14.04.2015 Venetic/ Italy, 17(4):41–45.
  • Dardeniz, A. ve İ. Kısmali, 2002. Amasya ve Cardinal Üzüm Çeşitlerinde Farklı Ürün Yüklerinin Üzüm ve Çubuk Verimi ile Kalitesine Etkileri Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 39(1):9–16.
  • Dardeniz, A., 2014. Salkım Ucu Kesme Uygulamalarının Uslu ve Cardinal Üzüm Çeşitlerinin Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2(1):21–26.
  • Gayretli, Y. and A. Akın, 2016. The Effects of Cluster Tip Reduction and Boric Acid Applications on Yield and Yield Components of Alphonse Lavallee Grape Cultivar. ÇOMÜ Zir. Fak. Dergisi 4(2):15–20.
  • Minolta, 1994. Precise Color Communication. Color Control from Feeling to Instrumentation. Minolta, Co. Ltd., Osaka/Japan.
  • Nelson, K.E., 1985. Harvesting and Handling California Table Grapes for Market. Bull. 1913, Univ. California, DANR Publication, Oakland, CA.
  • Öztürk, E. ve A. Akın, 2015. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Farklı Seviyede Salkım Ucu Kesme ve Hümik Madde Uygulamalarının Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkileri. ÇOMÜ Zir. Fak. Dergisi 3(2):55–61.
  • Reščič, J., M. Mikulič–Petkovšek, F. Štampar, A. Zupan and D. Rusjan, 2015. The Impact of Cluster Thinning on Fertility and Berry and Wine Composition of ‘Blauer Portugıeser’ (Vitis vinifera L.) Grapevine Variety. J. Int. Sci. Vigne Vin, 49(4):275–291.
  • Yalçıntaş, B. and A. Akın, 2016. Effects of Some Applications on Yield and Yield Components of Tilki Kuyruğu Grape Variety. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 4(2):1–6.
  • Zhang, L., Y.S. Xu, Y. Jia, J.Y. Wang, Y. Yuan, Y. Yu and J.M. Tao, 2016. Effect of Floral Cluster Pruning on Anthocyanin Levels and Anthocyanain–Related Gene Expression in ‘Houman’ Grape. Horticulture Research 3:16037; doi: 10.1038/hortres.2016.37.

THE EFFECTS ON YIELD AND QUALITY OF CLUSTER TIP REDUCTION AND BORIC ACID APPLICATIONS IN KABARCIK GRAPE CULTIVAR

Year 2018, Volume: 47 Issue: Özel Sayı 1, 105 - 110, 28.06.2018

Abstract

This study was conducted on Kabarcık (Vitis vinifera L.) grape cultivar growing in Sivas in 2015 vegetation period. In the study, the effects on yield and quality of control (C), ⅓ cluster tip reduction (⅓ CTR), boric acid (BA) and ⅓ CTR+BA applications from foliar in the Kabarcık grape cultivar were investigated. While the highest fresh grape yield (6.17 kg/vine) was obtained with BA application, the least fresh grape yield (3.34 kg/vine) was determined with C application; As the highest cluster weight (661.02 g) was obtained with BA application, the least cluster weight (433.99 g) was determined with C application; While the highest 100 berry weight (396.02 g) was obtained with BA application, the least100 berry weight were determined with ⅓ CTR+BA (348.54 g) application and with C (349.77 g) application; As the highest L* color intensity value (39.42) was obtained with C application, the least L* color intensity value (35.10) was determined with BA application; While the highest a* color intensity value (–3.14) was obtained with ⅓ CTR+BA application, the least a* color intensity value (–0.34) was determined with C application; As the highest b* color intensity value were obtained with BA (7.21) application and with C (8.21) application, the least b* color intensity value were determined with ⅓ CTR+BA (4.52) application and with ⅓ CTR (5.48) application. Maturity index and must yield values were not found statistically significant. To increase fresh grape yield, cluster weight and 100 berry weight of Kabarcık grape cultivar can be recommended foliar boric acid application.

References

  • Akın, A., 2011a. Müşküle Üzüm Çeşidinde Salkım Ucu Kesme ve Bazı Büyüme Düzenleyici Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesine Etkileri. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi 21(2):134–139.
  • Akın, A., 2011b. Effects of Cluster Reduction, Herbagreen and Humic Acid Applications on Grape Yield and Quality of Horoz Karasi and Gök Üzüm Grape Cultivars. African Journal of Biotechnology 10(29):5593–5600.
  • Akın, A. ve Ö. Alağöz, 2016. Kabarcık Üzüm Çeşidinde Salkım Ucu Kesme ve Yapraktan Hümik Asit Uygulamalarının Üzüm Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Uluslararası Katılımlı 3. Ulusal Hümik Madde Kongresi 03–05.11.2016, Konya, s:239–249.
  • Akural, M., 2016. Alphonse Lavallée Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma, Salkım Seyreltme ve Tepe Alma Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Aydın, 68s.
  • Amerine, M.A. and M.V. Cruess, 1960. The Technology of Wine Making. The Avi Publishing Comp. Inc. Westport, Connecticut, USA, 709pp.
  • Anonim, 2017a. Bitkisel Üretim İstatistikleri (http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitki selapp/bitkisel.zul) (Erişim Tarihi: 10.07.2017).
  • Anonim, 2017b. Statistical Database. Available at: (http://faostat.fao.org) Rome: FAO (Erişim Tarihi: 10.07.2017)
  • Bahar, E., İ. Korkutal ve İ. E. Kabataş, 2017. Sangiovese Üzüm Çeşidinde Farklı Yaprak Su Potansiyelleri (Ψyaprak) ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Salkım ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14(02):138–149.
  • Çınar, Ş. and A. Akın, 2015. The Effects of Yield and Yield Components of Some Quality Increase Applications on Razaki Grape Variety. World Academy of Science Engineering and Technology. International Science Index. 13–14.04.2015 Venetic/ Italy, 17(4):41–45.
  • Dardeniz, A. ve İ. Kısmali, 2002. Amasya ve Cardinal Üzüm Çeşitlerinde Farklı Ürün Yüklerinin Üzüm ve Çubuk Verimi ile Kalitesine Etkileri Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 39(1):9–16.
  • Dardeniz, A., 2014. Salkım Ucu Kesme Uygulamalarının Uslu ve Cardinal Üzüm Çeşitlerinin Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2(1):21–26.
  • Gayretli, Y. and A. Akın, 2016. The Effects of Cluster Tip Reduction and Boric Acid Applications on Yield and Yield Components of Alphonse Lavallee Grape Cultivar. ÇOMÜ Zir. Fak. Dergisi 4(2):15–20.
  • Minolta, 1994. Precise Color Communication. Color Control from Feeling to Instrumentation. Minolta, Co. Ltd., Osaka/Japan.
  • Nelson, K.E., 1985. Harvesting and Handling California Table Grapes for Market. Bull. 1913, Univ. California, DANR Publication, Oakland, CA.
  • Öztürk, E. ve A. Akın, 2015. Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Farklı Seviyede Salkım Ucu Kesme ve Hümik Madde Uygulamalarının Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkileri. ÇOMÜ Zir. Fak. Dergisi 3(2):55–61.
  • Reščič, J., M. Mikulič–Petkovšek, F. Štampar, A. Zupan and D. Rusjan, 2015. The Impact of Cluster Thinning on Fertility and Berry and Wine Composition of ‘Blauer Portugıeser’ (Vitis vinifera L.) Grapevine Variety. J. Int. Sci. Vigne Vin, 49(4):275–291.
  • Yalçıntaş, B. and A. Akın, 2016. Effects of Some Applications on Yield and Yield Components of Tilki Kuyruğu Grape Variety. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 4(2):1–6.
  • Zhang, L., Y.S. Xu, Y. Jia, J.Y. Wang, Y. Yuan, Y. Yu and J.M. Tao, 2016. Effect of Floral Cluster Pruning on Anthocyanin Levels and Anthocyanain–Related Gene Expression in ‘Houman’ Grape. Horticulture Research 3:16037; doi: 10.1038/hortres.2016.37.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Makaleler
Authors

Aydın Akın This is me

Muhammed Alağöz This is me

Publication Date June 28, 2018
Submission Date September 11, 2017
Acceptance Date June 20, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 47 Issue: Özel Sayı 1

Cite

APA Akın, A., & Alağöz, M. (2018). KABARCIK ÜZÜM ÇEŞİDİNDE SALKIM UCU KESME VE BORİK ASİT UYGULAMALARININ ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ. Bahçe, 47(Özel Sayı 1), 105-110.
AMA Akın A, Alağöz M. KABARCIK ÜZÜM ÇEŞİDİNDE SALKIM UCU KESME VE BORİK ASİT UYGULAMALARININ ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ. Bahçe. June 2018;47(Özel Sayı 1):105-110.
Chicago Akın, Aydın, and Muhammed Alağöz. “KABARCIK ÜZÜM ÇEŞİDİNDE SALKIM UCU KESME VE BORİK ASİT UYGULAMALARININ ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ”. Bahçe 47, no. Özel Sayı 1 (June 2018): 105-10.
EndNote Akın A, Alağöz M (June 1, 2018) KABARCIK ÜZÜM ÇEŞİDİNDE SALKIM UCU KESME VE BORİK ASİT UYGULAMALARININ ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ. Bahçe 47 Özel Sayı 1 105–110.
IEEE A. Akın and M. Alağöz, “KABARCIK ÜZÜM ÇEŞİDİNDE SALKIM UCU KESME VE BORİK ASİT UYGULAMALARININ ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ”, Bahçe, vol. 47, no. Özel Sayı 1, pp. 105–110, 2018.
ISNAD Akın, Aydın - Alağöz, Muhammed. “KABARCIK ÜZÜM ÇEŞİDİNDE SALKIM UCU KESME VE BORİK ASİT UYGULAMALARININ ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ”. Bahçe 47/Özel Sayı 1 (June 2018), 105-110.
JAMA Akın A, Alağöz M. KABARCIK ÜZÜM ÇEŞİDİNDE SALKIM UCU KESME VE BORİK ASİT UYGULAMALARININ ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ. Bahçe. 2018;47:105–110.
MLA Akın, Aydın and Muhammed Alağöz. “KABARCIK ÜZÜM ÇEŞİDİNDE SALKIM UCU KESME VE BORİK ASİT UYGULAMALARININ ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ”. Bahçe, vol. 47, no. Özel Sayı 1, 2018, pp. 105-10.
Vancouver Akın A, Alağöz M. KABARCIK ÜZÜM ÇEŞİDİNDE SALKIM UCU KESME VE BORİK ASİT UYGULAMALARININ ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ. Bahçe. 2018;47(Özel Sayı 1):105-10.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram