Research Article
BibTex RIS Cite

Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 175 - 181, 27.02.2023

Abstract

ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Çiftliği Bitkisel Üretim Birimi’nde yer alan ‘Sofralık Üzüm Çeşitleri Araştırma ve Uygulama Bağı’nda 2021 yılı vejetasyon dönemi içerisinde yürütülen bu araştırmada, farklı yaz budaması uygulamalarının ‘Atasarısı’ üzüm çeşidinde tane tutum özellikleri ile verim ve kalite üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada çeşide ait omcalar üzerinde; kontrol (KNT), uç alma (UA), dip yaprak alma (DYA), koltuk alma (KA) ve uç alma + dip yaprak alma + koltuk alma (UA+DYA+KA) uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Her uygulamaya ait omcalarda iki salkımlı ikişer adet yazlık sürgün seçilerek, çiçeklenme öncesinde somaklarda tomurcuk sayımları, tane tutumu sonrasında ise salkımlarda tane sayımları yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; 1. ve 2. salkımlar ile ortalamalarında en yüksek tane tutum sayısı UA+DYA+KA (sırasıyla 116.60 adet salkım⁻¹; 105.80 adet salkım⁻¹ ve 111.20 adet salkım⁻¹) ve KA (sırasıyla 99.17 adet salkım⁻¹; 103.83 adet salkım⁻¹ ve 101.50 adet salkım⁻¹) uygulamalarından elde edilmiştir. 1. ve 2. salkımlar ile ortalamalarında en yüksek tane tutum oranı ise UA+DYA+KA (sırasıyla %31.93; %39.32 ve %35.62) uygulamasında belirlenmiştir. Atasarısı üzüm çeşidindeki uygulamaların tane tutumuna ve dolayısıyla salkım sıklığı, tane eni, tane boyu ve tane ağırlığı parametrelerine direkt olarak etki ettiği saptanmıştır. Özellikle KNT’de 3576.9 g.omca⁻¹ olan ortalama verim, UA+DYA+KA uygulamasında 5692.9 g.omca⁻¹ değerine kadar yükselmiş, ancak ortalama verimin artışıyla birlikte KNT’de 36.63 olan olgunluk indisi değeri UA+DYA+KA uygulamasında 26.80’e kadar düşüş göstermiştir.

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 175 - 181, 27.02.2023

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Makaleler
Authors

Esra Şahin This is me 0000-0003-3850-3407

Alper Dardeniz This is me 0000-0003-3480-662X

Publication Date February 27, 2023
Submission Date October 1, 2022
Published in Issue Year 2023 Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1

Cite

APA Şahin, E., & Dardeniz, A. (2023). Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 175-181.
AMA Şahin E, Dardeniz A. Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri. Bahçe. February 2023;52(Özel Sayı 1):175-181.
Chicago Şahin, Esra, and Alper Dardeniz. “Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri”. Bahçe 52, no. Özel Sayı 1 (February 2023): 175-81.
EndNote Şahin E, Dardeniz A (February 1, 2023) Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri. Bahçe 52 Özel Sayı 1 175–181.
IEEE E. Şahin and A. Dardeniz, “Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri”, Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, pp. 175–181, 2023.
ISNAD Şahin, Esra - Dardeniz, Alper. “Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (February 2023), 175-181.
JAMA Şahin E, Dardeniz A. Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri. Bahçe. 2023;52:175–181.
MLA Şahin, Esra and Alper Dardeniz. “Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri”. Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, 2023, pp. 175-81.
Vancouver Şahin E, Dardeniz A. Atasarısı Üzüm Çeşidinde Farklı Yaz Budaması Uygulamalarının Tane Tutum Özellikleri İle Verim Ve Kalite Üzerindeki Etkileri. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):175-81.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram