Research Article
BibTex RIS Cite

‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 214 - 220, 27.02.2023

Abstract

Bu çalışmada, yetiştiricilik sırasında topraktan çiftlik ve yapraktan sıvı solucan gübresi (vermikompost) uygulamaları ile hasat sonrası farklı paketleme şekillerinin ‘Michele Palieri’ (Vitis vinifera L.) sofralık üzüm çeşidinin muhafazasında kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada eşit büyüme gösteren asmalar, kontrol, çiftlik gübresi (uyanma zamanı dekara 5 ton toprağa yanmış koyun gübresi) ve sıvı solucan gübresi (yapraktan %1 dozunda çiçeklenme öncesi, tane tutma ve ben düşme zamanında) uygulamaları şeklinde 3 gruba ayrılmıştır. Hasat öncesi her uygulamaya ait üzümler iki gruba ayrılarak yarısı polietilen poşetlere ve diğer yarısı da polietilen teraflatlara yerleştirilmiştir. Yaklaşık 250±20 g paketler halinde hazırlanan üzümler 1.0±0.5℃ sıcaklık ve %80±5 nem koşullarında 40 gün muhafaza edilmiştir. Üzümlerde muhafaza süresince kalite analizleri 10 gün arayla gerçekleştirilmiştir. Toprağa uygulanan yanmış çiftlik gübresi ve yapraktan sıvı solucan gübresi uygulamaları, her iki paketleme şeklinde de muhafaza süresince kabuk yırtılma direncini (KYD) önemli derecede korumuştur. Gübre uygulamaları, muhafaza süresince üzüm şırasının SÇKM başta olmak üzere bazı biyokimyasal özelliklerinin korunmasında etkili bulunmuştur. Muhafaza süresince polietilen poşet içerisinde muhafaza edilen üzümlerde teraflat kullanımına göre daha az ağırlık kaybı gerçekleşmiştir. Sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, sofralık üzümlerde muhafaza süresince kalite özelliklerinin korunmasında hasat öncesi asmalara uygulanan gübrelerin önemli derecede etkili olduğu ve gübreleme programlarının dikkate alınması gerektiği kanaati oluşmuştur.

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 214 - 220, 27.02.2023

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Makaleler
Authors

Yasin Gayretli This is me

Sevil Ünal This is me

Sarmad Aydn Abdulhadi Abdulhadi This is me

Özge Kaya Demirkeser This is me

İrem Türkoğlu This is me

Ferhan Sabır This is me

Ali Sabır This is me

Publication Date February 27, 2023
Submission Date October 1, 2022
Published in Issue Year 2023 Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1

Cite

APA Gayretli, Y., Ünal, S., Abdulhadi, S. A. A., Kaya Demirkeser, Ö., et al. (2023). ‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 214-220.
AMA Gayretli Y, Ünal S, Abdulhadi SAA, Kaya Demirkeser Ö, Türkoğlu İ, Sabır F, Sabır A. ‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri. Bahçe. February 2023;52(Özel Sayı 1):214-220.
Chicago Gayretli, Yasin, Sevil Ünal, Sarmad Aydn Abdulhadi Abdulhadi, Özge Kaya Demirkeser, İrem Türkoğlu, Ferhan Sabır, and Ali Sabır. “‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri”. Bahçe 52, no. Özel Sayı 1 (February 2023): 214-20.
EndNote Gayretli Y, Ünal S, Abdulhadi SAA, Kaya Demirkeser Ö, Türkoğlu İ, Sabır F, Sabır A (February 1, 2023) ‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri. Bahçe 52 Özel Sayı 1 214–220.
IEEE Y. Gayretli, S. Ünal, S. A. A. Abdulhadi, Ö. Kaya Demirkeser, İ. Türkoğlu, F. Sabır, and A. Sabır, “‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri”, Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, pp. 214–220, 2023.
ISNAD Gayretli, Yasin et al. “‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (February 2023), 214-220.
JAMA Gayretli Y, Ünal S, Abdulhadi SAA, Kaya Demirkeser Ö, Türkoğlu İ, Sabır F, Sabır A. ‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri. Bahçe. 2023;52:214–220.
MLA Gayretli, Yasin et al. “‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri”. Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, 2023, pp. 214-20.
Vancouver Gayretli Y, Ünal S, Abdulhadi SAA, Kaya Demirkeser Ö, Türkoğlu İ, Sabır F, Sabır A. ‘Michele Palieri’ Üzüm Çeşidinde Gübre Uygulamaları İle Hasat Sonrası Farklı Paketleme Şekillerinin Soğukta Muhafaza Süresince Kalite Özelliklerine Etkileri. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):214-20.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram