Research Article
BibTex RIS Cite

Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 355 - 366, 27.02.2023

Abstract

Araştırma Tekirdağ koşullarında 2012-2016 yılları arasında kısıtlı sulama ve kısmi kök bölgesi kuruluğu stratejilerinin Cabernet Sauvignon üzüm çeşidinin verim, kalite, şarap kalitesi ve su kullanım randımanı üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü arazisinde tesis edilmiş olan Cabernet Sauvignon deneme bağında, 4 farklı sulama konusu uygulanmıştır. S1: Tam sulama konusu (TS), 90 cm’lik toprak profilinde ki eksik nemin tarla kapasitesine getirilen konu; S2: Kısıntılı sulama (KS-50), tam sulama konusuna uygulanan suyun yarısının verildiği konu; S3: (PRD-50) konusu, tam sulama konusuna verilen suyun yarısının dönüşümlü olarak bir lateralden uygulandığı konu; S4: Sulamasız konusudur. Sulamalara üzüm için etkili kök derinliğindeki (0-90 cm) kullanılabilir su tutma kapasitesinin %70’i tüketildiğinde başlanmıştır. Çalışma neticesinde kısıtlı sulama ve kısmi kök kuruluğu sulama stratejilerinde tam sulamaya oranla %50 oranında sulama suyu tasarrufu sağlanırken, verimde uygulanan stratejiler itibari ile %9.72, %6.77 oranında azalma tespit edilmiştir. Kısıtlı sulama ve kısmi kök kuruluğu sulama stratejilerinde tam sulamaya oranla sulama suyu kullanım randımanında istatistiki yönden önemli düzeyde artış tespit edilmiştir. Sulama uygulamalarının şarapta alkol ve toplam antosiyanin miktarında sulamasız konuya oranla istatistiki yönden önemli düzeyde azalışa neden olduğu belirlenmiştir. Ayrıca şarapta Tam sulama konusunun potasyum alımına bağlı olarak sulamasız konuya oranla kül ve kül kaleviliği değerlerinde istatistiki açıdan önemli düzeyde artışa neden olduğu belirlenmiştir.

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 355 - 366, 27.02.2023

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Makaleler
Authors

Zafer Coşkun This is me

Tezcan Alço This is me

Mehmet Gülcü This is me

Arzu Gündüz This is me

Publication Date February 27, 2023
Submission Date October 1, 2022
Published in Issue Year 2023 Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1

Cite

APA Coşkun, Z., Alço, T., Gülcü, M., Gündüz, A. (2023). Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 355-366.
AMA Coşkun Z, Alço T, Gülcü M, Gündüz A. Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. February 2023;52(Özel Sayı 1):355-366.
Chicago Coşkun, Zafer, Tezcan Alço, Mehmet Gülcü, and Arzu Gündüz. “Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe 52, no. Özel Sayı 1 (February 2023): 355-66.
EndNote Coşkun Z, Alço T, Gülcü M, Gündüz A (February 1, 2023) Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe 52 Özel Sayı 1 355–366.
IEEE Z. Coşkun, T. Alço, M. Gülcü, and A. Gündüz, “Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”, Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, pp. 355–366, 2023.
ISNAD Coşkun, Zafer et al. “Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (February 2023), 355-366.
JAMA Coşkun Z, Alço T, Gülcü M, Gündüz A. Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2023;52:355–366.
MLA Coşkun, Zafer et al. “Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, 2023, pp. 355-66.
Vancouver Coşkun Z, Alço T, Gülcü M, Gündüz A. Tekirdağ Koşullarında Cabernet Sauvıgnon Üzüm Çeşidinde Kısmi Kök Bölgesi Kuruluğu (PRD) Ve Kısıtlı Sulama Stratejilerinin (DI) Asmanın Verim, Kalite Ve Şarap Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):355-66.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram