Systematic Reviews and Meta Analysis
BibTex RIS Cite

Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 391 - 395, 27.02.2023

Abstract

Bu çalışmada, vejetasyon döneminde yaş üzümlerde gerçekleştirilen kaolin (Surround WP) uygulamasının kuru üzüm renk özellikleri ve kuruma randımanına olan etkisi incelenmiştir. Araştırmada bitkisel materyal olarak Sultan 7 (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidi kullanılmıştır. Kaolin uygulamaları, asmaların vejetasyon süresi boyunca bir kez tam doz (%5) ve iki kez yarım doz (%2.5) olmak üzere tane tutumu ve ben düşme dönemleri arasında üç kez gerçekleştirilmiştir. Hasat edilen yaş üzümler %5 K₂CO₃ ve zeytinyağı içeren bandırma çözeltisine bandırılarak beton sergi yerinde kurutulmuştur. Vejetasyon döneminde gerçekleştirilen kaolin uygulamasının, kuru üzüm örneklerinin kuruma randımanı (%), kuru üzüm boy (adet/100 g), renk (L*, a*, b*, C, hue°) ve kahverengileşme indeksi değerlerine olan etkisi, çalışmanın gerçekleştirildiği yılların ortalama sonuçlarına göre kontrol ile karşılaştırılmıştır (t-test, P<0.05). Sonuç olarak, uygulamaların üzüm kuruma randımanı, tane sayısı ve boyutu, a* ve hue° değerlerine istatistiki anlamda önemli bir etkide bulunmadığı tespit edilmiştir. Kaolin uygulanmış kuru üzüm örneklerinde, L* (31.92), b* (16.28), C (17.36) ve kahverengileşme endeksi (84.22) değerleri kontrole kıyasla yüksek elde edilmiştir. Çalışma süresince gerçekleştirilen morfolojik gözlemler, bandırma çözeltisine daldırılan yaş üzümlerin kurutulduklarında, kaolinin kuru tane yüzeylerinde kalıcılığını kaybettiği, uygulamaların kuru üzümlerin kalite kriterlerine olumsuz bir etkide bulunmadığı belirlenmiştir. Üzüm renk değerleri açısından kaolin uygulanan kuru üzümlerin parlak ve daha sarı bir görünüme sahip olduğu saptanmıştır.

Year 2023, Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1, 391 - 395, 27.02.2023

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Makaleler
Authors

Turcan Teker

Ahmet Candemir This is me

Pınar Doğan This is me

Publication Date February 27, 2023
Submission Date October 1, 2022
Published in Issue Year 2023 Volume: 52 Issue: Özel Sayı 1

Cite

APA Teker, T., Candemir, A., & Doğan, P. (2023). Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi. Bahçe, 52(Özel Sayı 1), 391-395.
AMA Teker T, Candemir A, Doğan P. Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi. Bahçe. February 2023;52(Özel Sayı 1):391-395.
Chicago Teker, Turcan, Ahmet Candemir, and Pınar Doğan. “Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk Ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi”. Bahçe 52, no. Özel Sayı 1 (February 2023): 391-95.
EndNote Teker T, Candemir A, Doğan P (February 1, 2023) Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi. Bahçe 52 Özel Sayı 1 391–395.
IEEE T. Teker, A. Candemir, and P. Doğan, “Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi”, Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, pp. 391–395, 2023.
ISNAD Teker, Turcan et al. “Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk Ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi”. Bahçe 52/Özel Sayı 1 (February 2023), 391-395.
JAMA Teker T, Candemir A, Doğan P. Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi. Bahçe. 2023;52:391–395.
MLA Teker, Turcan et al. “Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk Ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi”. Bahçe, vol. 52, no. Özel Sayı 1, 2023, pp. 391-5.
Vancouver Teker T, Candemir A, Doğan P. Bağcılıkta Kaolin (Surround WP) Uygulamasının Çekirdeksiz Kuru Üzüm Renk ve Kuruma Randımanı Üzerine Etkisi. Bahçe. 2023;52(Özel Sayı 1):391-5.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova