Research Article
BibTex RIS Cite

Süs Elmasında Farklı Saksı Boyutlarının Fidan Özellikleri Üzerine Etkisi

Year 2025, Volume: 54 Issue: Özel Sayı 1, 218 - 221, 25.03.2025
https://doi.org/10.53471/bahce.1549896

Abstract

Çalışmada kullanılan tohumlar Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi kampüsünde peyzaj düzenlemelerinde kullanılan Süs elması (Malus floribunda Siebold. exVan Houtte) meyvelerinden elde edilmiştir. Tohumların eni 4.22 mm, boyu 6.4 mm ve bin tane ağırlıklarının 27 g olduğu saptanmıştır. Tohumlar kontrol ve katlama (4℃’de 80 gün) olmak üzere 4×25 (tekerrür×tohum) üzerinden çıkış testine alınmıştır. Kontrol grubu tohumları %1 çıkış oranına sahipken, katlama uygulaması sonrasında bu oran %49’a kadar artış göstermiştir. Çıkış testinin ardından fideler farklı boyutlardaki saksılara (küçük-orta-büyük) fidan gelişimlerinin takip edilmesi için dikilmiştir. 15 gün ara ile fidan boyutlarındaki değişim gözlemlenmiştir. Fidanların boyutları küçük boyutlu saksılarda yetiştirilenlerde 12.6-22.6-38.8-55.9 cm, orta boy saksılarda yetiştirilenlerde 17.2-31.9-49.3-62.9 cm ve büyük boy saksıda yetiştirilenlerde ise 18.3-33.1-49.7-68.1 cm ölçülmüştür. Yaprak boyu, yaprak eni, gövde çapı ve yaprak sayısı değerleri en yüksek, büyük boy saksıda yetiştirilen fidanlarda sırasıyla 9.4cm, 5.3 cm, 3.9 mm ve 41 adet olarak belirlenmiştir. Katlama uygulamalarının süs elmasında çıkış oranını teşvik ettiği ve fidan yetiştiriciliğinde farklı saksı boylarının fidan gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.

References

  • Cepeda, E., Villaran, M.C. 1999. Density and viscosity of Malus floribunda juice as a function of concentration and temperature. Journal of Food Engineering 41(2), 103-107.
  • Kirbag, S., Aydogan, D. 2017. The investigation of phytochemical contains, antioxidant and antimicrobial activities of Malus floribunda Siebold ex Van Houtte from eastern Turkey. Indian Journal of Pharmaceutical Education and Research 51(3), 349-354.
  • Aşur, F., Alp, Ş. 2013. Süs elmasının peyzaj amaçlı bitkisel tasarımda kullanım olanakları ve ülkemiz açısından değerlendirilmesi. 5. Süs Bitkileri Kongresi, 2, 946-951.
  • Klett, J.E., Cox, R.A. 2008. Flowering crabapple trees. Colorado State University Extension.
  • Wagle, P., Jha, R.K., Thapaliya, K.P. 2019. Effect of chemical and hormonal treatments on breaking the dormancy of edy mayal (Malus baccata) seeds at Jumla, Nepal. International Journal of Horticulture and Food Science 1(2), 44-47.
  • Ahmadloo, F., Kouchakesaraei, M.T., Goodarji, G.R., Salehi, A. 2017. Effects of gibberellic acid and storage temperature on the germination of hawthorn seeeds. Journal of Forest Science, pp:417-424.
  • Konopelko, A.V., Opalko, O.A., Balabak, O.A., Opalko, A.I. 2023. Peculiarities of the development of reproductive organs of ornamental crabapples (Malus spp.) depending on drought resistance. Regulatory Mechanisms in Biosystems 14(2), 295-305.
  • Mavi, K. 2010. Sarı boya çalısında (Mahonia aquifolium) farklı meyve hasat dönemlerinin çıkış üzerine etkisi. 4. Süs Bitkileri Kongresi, 398-402, Yayınları 406, Ankara Üniversitesi, Ankara, 346s.
  • Kushnarenko, S., Salnikov, E., Nurtazin, M., Mukhitdinova, Z., Rakhimbaev, I., Reed, B.M. 2010. Characterization and cryopreservation of Malus sieversii seeds. The Asian and Australasian Journal of Plant Science and Biotechnology 4(1), 5.
  • Niu, J., Zhao, L., Fan, Y., Shi, S., He, L., Hui, W. 2019. The effects of ascorbic acid on breaking the seed dormancy of Malus sieversii. Journal of Plant Growth Regulation 38, 909-918.
  • Rudnicki, R., Czapski, J. 1974. The uptake and degradation of 1-14C-abscisic acid by apple seeds during stratification. Annals of Botany 38(1), 189-192.

Effect of Different Pot Sizes on Seedling Characteristics in Ornamental Apple

Year 2025, Volume: 54 Issue: Özel Sayı 1, 218 - 221, 25.03.2025
https://doi.org/10.53471/bahce.1549896

Abstract

The seeds used in the study were obtained from ornamental apple (Malus floribunda siebold. exVan Houtte) fruits in Hatay Mustafa Kemal University Collection Garden. The width of the seeds was 4.22 mm, length was 6.4 mm and thousand grain weight was 27 g. The seeds were taken to emergence test on 4×25 (replication×seed) as control and stratification (80 days at 4℃). While the control group seeds had 1% emergence rate, this rate increased up to 49% after stratification application. After emergence test, seedlings were transplanted to different sized pots (small-medium-large). Changes in seedling sizes were observed at 15-day intervals. The dimensions of the seedlings grown in small sized pots were measured as 12.59-22.63-38.81-55.91 cm, those grown in medium sized pots were measured as 17.23-31.95-49.33-62.89 cm and those grown in large sized pots were measured as 18.33-33.1-49.67-68.10 cm. The highest values for leaf length, leaf width, stem diameter and leaf number were determined as 9.37-5.3-3.91 cm and 41 pieces in seedlings grown in large sized pots, respectively. It has been observed that stratification treatments encourage emergence rate in ornamental apple and that different pot sizes in seedling cultivation are important for seedling development.

References

  • Cepeda, E., Villaran, M.C. 1999. Density and viscosity of Malus floribunda juice as a function of concentration and temperature. Journal of Food Engineering 41(2), 103-107.
  • Kirbag, S., Aydogan, D. 2017. The investigation of phytochemical contains, antioxidant and antimicrobial activities of Malus floribunda Siebold ex Van Houtte from eastern Turkey. Indian Journal of Pharmaceutical Education and Research 51(3), 349-354.
  • Aşur, F., Alp, Ş. 2013. Süs elmasının peyzaj amaçlı bitkisel tasarımda kullanım olanakları ve ülkemiz açısından değerlendirilmesi. 5. Süs Bitkileri Kongresi, 2, 946-951.
  • Klett, J.E., Cox, R.A. 2008. Flowering crabapple trees. Colorado State University Extension.
  • Wagle, P., Jha, R.K., Thapaliya, K.P. 2019. Effect of chemical and hormonal treatments on breaking the dormancy of edy mayal (Malus baccata) seeds at Jumla, Nepal. International Journal of Horticulture and Food Science 1(2), 44-47.
  • Ahmadloo, F., Kouchakesaraei, M.T., Goodarji, G.R., Salehi, A. 2017. Effects of gibberellic acid and storage temperature on the germination of hawthorn seeeds. Journal of Forest Science, pp:417-424.
  • Konopelko, A.V., Opalko, O.A., Balabak, O.A., Opalko, A.I. 2023. Peculiarities of the development of reproductive organs of ornamental crabapples (Malus spp.) depending on drought resistance. Regulatory Mechanisms in Biosystems 14(2), 295-305.
  • Mavi, K. 2010. Sarı boya çalısında (Mahonia aquifolium) farklı meyve hasat dönemlerinin çıkış üzerine etkisi. 4. Süs Bitkileri Kongresi, 398-402, Yayınları 406, Ankara Üniversitesi, Ankara, 346s.
  • Kushnarenko, S., Salnikov, E., Nurtazin, M., Mukhitdinova, Z., Rakhimbaev, I., Reed, B.M. 2010. Characterization and cryopreservation of Malus sieversii seeds. The Asian and Australasian Journal of Plant Science and Biotechnology 4(1), 5.
  • Niu, J., Zhao, L., Fan, Y., Shi, S., He, L., Hui, W. 2019. The effects of ascorbic acid on breaking the seed dormancy of Malus sieversii. Journal of Plant Growth Regulation 38, 909-918.
  • Rudnicki, R., Czapski, J. 1974. The uptake and degradation of 1-14C-abscisic acid by apple seeds during stratification. Annals of Botany 38(1), 189-192.
There are 11 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Horticultural Production (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Fulya Uzunoğlu 0000-0003-4390-0407

Kübra Özmen 0000-0001-8554-7918

Suzan Demir 0009-0001-0158-8382

Kazım Mavi 0000-0003-0195-8539

Publication Date March 25, 2025
Submission Date September 13, 2024
Acceptance Date December 24, 2024
Published in Issue Year 2025 Volume: 54 Issue: Özel Sayı 1

Cite

APA Uzunoğlu, F., Özmen, K., Demir, S., Mavi, K. (2025). Süs Elmasında Farklı Saksı Boyutlarının Fidan Özellikleri Üzerine Etkisi. Bahçe, 54(Özel Sayı 1), 218-221. https://doi.org/10.53471/bahce.1549896
AMA Uzunoğlu F, Özmen K, Demir S, Mavi K. Süs Elmasında Farklı Saksı Boyutlarının Fidan Özellikleri Üzerine Etkisi. Bahçe. March 2025;54(Özel Sayı 1):218-221. doi:10.53471/bahce.1549896
Chicago Uzunoğlu, Fulya, Kübra Özmen, Suzan Demir, and Kazım Mavi. “Süs Elmasında Farklı Saksı Boyutlarının Fidan Özellikleri Üzerine Etkisi”. Bahçe 54, no. Özel Sayı 1 (March 2025): 218-21. https://doi.org/10.53471/bahce.1549896.
EndNote Uzunoğlu F, Özmen K, Demir S, Mavi K (March 1, 2025) Süs Elmasında Farklı Saksı Boyutlarının Fidan Özellikleri Üzerine Etkisi. Bahçe 54 Özel Sayı 1 218–221.
IEEE F. Uzunoğlu, K. Özmen, S. Demir, and K. Mavi, “Süs Elmasında Farklı Saksı Boyutlarının Fidan Özellikleri Üzerine Etkisi”, Bahçe, vol. 54, no. Özel Sayı 1, pp. 218–221, 2025, doi: 10.53471/bahce.1549896.
ISNAD Uzunoğlu, Fulya et al. “Süs Elmasında Farklı Saksı Boyutlarının Fidan Özellikleri Üzerine Etkisi”. Bahçe 54/Özel Sayı 1 (March 2025), 218-221. https://doi.org/10.53471/bahce.1549896.
JAMA Uzunoğlu F, Özmen K, Demir S, Mavi K. Süs Elmasında Farklı Saksı Boyutlarının Fidan Özellikleri Üzerine Etkisi. Bahçe. 2025;54:218–221.
MLA Uzunoğlu, Fulya et al. “Süs Elmasında Farklı Saksı Boyutlarının Fidan Özellikleri Üzerine Etkisi”. Bahçe, vol. 54, no. Özel Sayı 1, 2025, pp. 218-21, doi:10.53471/bahce.1549896.
Vancouver Uzunoğlu F, Özmen K, Demir S, Mavi K. Süs Elmasında Farklı Saksı Boyutlarının Fidan Özellikleri Üzerine Etkisi. Bahçe. 2025;54(Özel Sayı 1):218-21.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram