Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Ortamlarda Kurutulan Fındıklarda Bazı Önemli Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma

Year 1999, Volume: 28 Issue: 1-2, 73 - 78, 31.12.1999

Abstract

Bu çalışma, 1997 yılında, Çaykara’da (Trabzon) yetiştirilen Foşa, Mincane ve Yassı Badem Tındık çeşitlerinde yürütülmüş olup, çeşitlerde nem oranı, beyazlama oranı, göbek boşluğu büyüklüğü ve randıman ile iç buruşukluğu, için kabuktan ayrılması, testa sakallılığı ve kabuk ve iç renginin farklı kurutma ortamlarına göre değişimi araştırılmıştır. Çalışmada, çayır, toprak zeminli beton ve polietilen ile oda şartlarında tahta zemin olmak üzere 4 farklı kurutma ortamı kullanılmıştır. Sonuç olarak, nem ve beyazlama oranı çeşitlere ve ortamlara göre, randıman ve göbek boşluğu da çeşitlere göre önemli çıkmıştır. Diğer özelliklerden sadece kabuk ve iç renginin ortamlara göre değiştiği gözlenmiştir. Özellikle daha kısa sürede kurutma, yüksek beyazlama oranı ve iyi bir kabuk ve iç rengi bakımından toprak zeminli betonun kurutma ortamı olarak daha uygun olabileceği belirlenmiştir.

References

  • Anonymous, 1992. Sert Kabuklu Meyveler Hasat, Taşıma ve Ambalajlama Kuralları. Türk Standartları. TS 9855/Şubat 1992.
  • Arıkan, F., 1963. Fındık Ziraatının Gelişme İmkanları. Tarım Bakanlığı Mesleki Kitaplar Serisi, Güzel Sanatlar Matbaası, Ankara, 64s.
  • Ayfer, M., A. Uzun, F. Baş, 1986. Türk Fındık Çeşitleri. Ankara. 80s.
  • Bostan, S.Z., 1995. Tombul ve Kalınkara Fındık Çeşitlerinde Önemli Meyve Özellikleri Arasındaki İlişkilerin Path Analizi ile Belirlenmesi. Bahçe 24(1-2):53-60.
  • Bostan, S.Z., 1997. Tombul, Palaz ve Sivri Fındık Çeşitlerinde Çotanaktaki Meyve Sayısı ile Diğer Bazı Özellikler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1:23-27.
  • Çakırmelikoğlu, C., N. Çalışkan, 1993. Bazı Fındık Çeşitlerinde Hasat Olum Kriterlerinin Belirlenmesi (Sonuç Raporu). Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Giresun.
  • Çetiner. E., 1976. Karadeniz Fındık Bölgesi Özellikle Giresun ve Çevresinde Tombul Çeşidi Üzerinde Seleksiyon Çalışmaları ile Bunları Tozlayıcı Yuvarlak Tiplerin Seçimi Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü, İzmir, 175s.
  • Çetiner, E., A.N. Okay, F. Baş, 1984. Yuvarlak Pomolojik Fındık Grubunda Çeşit ve Tozlayıcı Ön Seçimi (Sonuç Raporu). Fındık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Giresun, 54s.
  • Lagersted, H.B., 1975. Filberts. Advances in Fruit Breeding (Ed.: J. Janick, J.N. Moore). Purdue Univ. Press. West Lafayet te Indiana, USA, pp:456-489.
  • Mehlenbacher, S.A., 1990. Hazelnuts (Corylus). Acta Horticulturae, 290:791-836.
  • Mehlenbacher, S.A., D.C. Smith, L.K. Brenner, 1993. Variance Components and Heritability of Nut and Kernel Defects in Hazelnut. Plant Breeding, pp:110, 144-152.
  • Mehlenbacher, S.A., 1988. Heritability of Ease of Hazelnut Pellicle Removal. Hortscience 23(6):1053-1054.
  • Okay, A.N., A. Kaya, V.Y. Küçük, A. Küçük, 1986. Fındık Tarımı. Tarım-Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Yayın No:142, Ankara, 85s.
  • Pınar, Y., M.A. Beyhan, 1990. Samsun ve Ordu Yöresinde Fındık Tarımının Mekanizasyon Durumu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1-2): 99-114.
  • Thompson, M.M., H.B, Lagersted, S.A. Mehlenbacher, 1996. Hazelnuts. Fruit Breeding (Ed.: Jules Janick, James N. Moore). 3(3):125-184.
  • Yurtsever, N., 1984. Deneysel İstatistik Metotlar. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Genel Yayın No:121, Teknik Yayın No:56, Ankara, 623s.

A Research on Some Important Quality Characteristics of Hazelnut Cultivars in Different Drying Grounds

Year 1999, Volume: 28 Issue: 1-2, 73 - 78, 31.12.1999

Abstract

This study was carried out on Foşa, Mincane and Yassı Badem hazelnut cultivars grown in Çaykara (Trabzon) in 1997. In cultivars, moisture content, pellicle removal, internal cavity, percent kernel, kernel shrinkage, amount of fiber on kernel, shell and kernel color were determined in different drying grounds. In the study, lawn, concrete, plastic, and board in room drying grounds were used. As a result of this study, moisture content and pellicle removal changed in drying grounds and cultivars. Percent kernel and internal cavity changed in cultivars. Only shell and kernel color from other characteristics changed in drying grounds. Especially, concrete can be recommended as the drying ground from the point of drying in short period, high pellicle removal, and good shell and kernel color.

References

  • Anonymous, 1992. Sert Kabuklu Meyveler Hasat, Taşıma ve Ambalajlama Kuralları. Türk Standartları. TS 9855/Şubat 1992.
  • Arıkan, F., 1963. Fındık Ziraatının Gelişme İmkanları. Tarım Bakanlığı Mesleki Kitaplar Serisi, Güzel Sanatlar Matbaası, Ankara, 64s.
  • Ayfer, M., A. Uzun, F. Baş, 1986. Türk Fındık Çeşitleri. Ankara. 80s.
  • Bostan, S.Z., 1995. Tombul ve Kalınkara Fındık Çeşitlerinde Önemli Meyve Özellikleri Arasındaki İlişkilerin Path Analizi ile Belirlenmesi. Bahçe 24(1-2):53-60.
  • Bostan, S.Z., 1997. Tombul, Palaz ve Sivri Fındık Çeşitlerinde Çotanaktaki Meyve Sayısı ile Diğer Bazı Özellikler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1:23-27.
  • Çakırmelikoğlu, C., N. Çalışkan, 1993. Bazı Fındık Çeşitlerinde Hasat Olum Kriterlerinin Belirlenmesi (Sonuç Raporu). Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Giresun.
  • Çetiner. E., 1976. Karadeniz Fındık Bölgesi Özellikle Giresun ve Çevresinde Tombul Çeşidi Üzerinde Seleksiyon Çalışmaları ile Bunları Tozlayıcı Yuvarlak Tiplerin Seçimi Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü, İzmir, 175s.
  • Çetiner, E., A.N. Okay, F. Baş, 1984. Yuvarlak Pomolojik Fındık Grubunda Çeşit ve Tozlayıcı Ön Seçimi (Sonuç Raporu). Fındık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Giresun, 54s.
  • Lagersted, H.B., 1975. Filberts. Advances in Fruit Breeding (Ed.: J. Janick, J.N. Moore). Purdue Univ. Press. West Lafayet te Indiana, USA, pp:456-489.
  • Mehlenbacher, S.A., 1990. Hazelnuts (Corylus). Acta Horticulturae, 290:791-836.
  • Mehlenbacher, S.A., D.C. Smith, L.K. Brenner, 1993. Variance Components and Heritability of Nut and Kernel Defects in Hazelnut. Plant Breeding, pp:110, 144-152.
  • Mehlenbacher, S.A., 1988. Heritability of Ease of Hazelnut Pellicle Removal. Hortscience 23(6):1053-1054.
  • Okay, A.N., A. Kaya, V.Y. Küçük, A. Küçük, 1986. Fındık Tarımı. Tarım-Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Yayın No:142, Ankara, 85s.
  • Pınar, Y., M.A. Beyhan, 1990. Samsun ve Ordu Yöresinde Fındık Tarımının Mekanizasyon Durumu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1-2): 99-114.
  • Thompson, M.M., H.B, Lagersted, S.A. Mehlenbacher, 1996. Hazelnuts. Fruit Breeding (Ed.: Jules Janick, James N. Moore). 3(3):125-184.
  • Yurtsever, N., 1984. Deneysel İstatistik Metotlar. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Genel Yayın No:121, Teknik Yayın No:56, Ankara, 623s.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Saim Zeki Bostan This is me

Publication Date December 31, 1999
Submission Date January 1, 1999
Acceptance Date January 31, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 28 Issue: 1-2

Cite

APA Bostan, S. Z. (1999). Farklı Ortamlarda Kurutulan Fındıklarda Bazı Önemli Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Bahçe, 28(1-2), 73-78.
AMA Bostan SZ. Farklı Ortamlarda Kurutulan Fındıklarda Bazı Önemli Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Bahçe. December 1999;28(1-2):73-78.
Chicago Bostan, Saim Zeki. “Farklı Ortamlarda Kurutulan Fındıklarda Bazı Önemli Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Bahçe 28, no. 1-2 (December 1999): 73-78.
EndNote Bostan SZ (December 1, 1999) Farklı Ortamlarda Kurutulan Fındıklarda Bazı Önemli Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Bahçe 28 1-2 73–78.
IEEE S. Z. Bostan, “Farklı Ortamlarda Kurutulan Fındıklarda Bazı Önemli Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”, Bahçe, vol. 28, no. 1-2, pp. 73–78, 1999.
ISNAD Bostan, Saim Zeki. “Farklı Ortamlarda Kurutulan Fındıklarda Bazı Önemli Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Bahçe 28/1-2 (December1999), 73-78.
JAMA Bostan SZ. Farklı Ortamlarda Kurutulan Fındıklarda Bazı Önemli Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Bahçe. 1999;28:73–78.
MLA Bostan, Saim Zeki. “Farklı Ortamlarda Kurutulan Fındıklarda Bazı Önemli Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”. Bahçe, vol. 28, no. 1-2, 1999, pp. 73-78.
Vancouver Bostan SZ. Farklı Ortamlarda Kurutulan Fındıklarda Bazı Önemli Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Bahçe. 1999;28(1-2):73-8.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram