Research Article
BibTex RIS Cite

Antalya Koşullarında Üretilen "Star Ruby" Altıntopunun Kontrollü Atmosferde (KA) Muhafazası Üzerinde Araştırmalar

Year 1999, Volume: 28 Issue: 1-2, 87 - 93, 31.12.1999

Abstract

Bu araştırmada, Türkiye’nin önemli standart altıntop çeşitlerinden biri olan Star Ruby’in kontrollü atmosferde muhafaza olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla, 10℃ sıcaklık ve farklı atmosfer bileşimlerinde muhafaza edilen altıntoplarda %1 CO₂, %3 O₂, %3 CO₂, %3 O₂ ve %5 CO₂, %3 O₂ olmak üzere üç farklı atmosfer bileşimi denenmiştir. Muhafaza periyodu süresince farklı kontrollü atmosfer ortamlarında muhafaza edilen altıntoplardan belirli aralıklarla alınan meyve örneklerinde değişik fiziksel ve kimyasal analizler yapılmış, ortaya çıkan mantarsal ve fizyolojik nedenli bozulmaların miktarları belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, 10℃ sıcaklıkta %1 CO₂, %3 O₂’nin Star Ruby altıntopu için en uygun kontrollü atmosferde muhafaza ortamı olduğunu göstermiştir. Bu koşullarda, Star Ruby altıntopu kalitesinden fazla bir şey kaybetmeden 125 gün süreyle başarıyla depolanabilmiştir.

References

  • Ağar, T.İ., 1987. Satsuma, Klemantin ve Fremont Mandarinleri ile Minneola Tangelo’nun Kontrollü Atmosferde Muhafaza Olanakları Üzerinde Araştırmalar (Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Anonymous, 1998. Les Exportations D’Agrumes du Bassin Mediterranean Statistiques, Evaluations, Reportitions Situation 1997-1998. Secreteriat General du C.L.A.M. Bruxelles, 13-14 Octobre.
  • Dündar, Ö., 1988. Valencia ve Kozan Yerli Portakallarının Soğukta Muhafazası ve Derim Sonrası Fizyolojileri Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Erkan, M., 1997. Antalya Koşullarında Üretilen ‘Washington Navel’ Portakalı ve ‘Star Ruby’ Altıntopunun Derim Sonrası Fizyolojisi ve Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Doktora Tezi), Antalya.
  • Hagenmaier, R.D., R.A. Baker, 1993. Cleaning Method Affects Shrinkage Rate of Citrus Fruit. HortScience 28(8):824-825.
  • Kaşka, N., M. Pekmezci, Ö. Dündar, T. Ağar, 1988. Turunçgillerin Kontrollü Atmosferli Depolarda Muhafazası. Çukurova Üniversitesi Araştırma Fonu 1. Bilim Kongresi, 1:11-23, Adana.
  • Oogaki, C., M. Manago, 1977. Studies on the Controlled Atmosphere Storage of ‘Satsuma’ Mandarin. Proc. Int. Soc. Citriculture, pp:1127-1133.
  • Pekmezci, M., 1979. Turunçgillerde Meyve Muhafazası Sorunları. TÜBİTAK-TOAG. Akdeniz Bölgesi Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliğinde Sorunlar. Çözüm Yolları ve Yapılması Gereken Araştırma Sempozyumu, s:297-305, İncekum, Alanya.
  • Pekmezci, M., Ö. Gürgen, N. Kaşka, 1984. Marsh Seedless ve Redblush Altıntoplarının Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Türkiye’de Bahçe Ürünlerinin Depolanması, Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu, TÜBİTAK Yayın No:587, TOAG Seri No:118, s:33-47.
  • Pekmezci, M., M. Erkan, A. Demirkol, 1992. ‘Valencia’ Portakallarının Soğukta Muhafazası Üzerinde Bir Araştırma. 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, İzmir, 1(Meyve):403-407.
  • Pekmezci, M., 1995. The Effects of Harvest Time and Different Postharvest Applications on the Storage of ‘Valencia’ Orange. Acta Horticulturae 398, pp:277-284.
  • Pekmezci, M., A. Demirkol, M. Erkan, N. Çakıroğlu, 1995. Antalya koşullarında üretilen ‘Marsh Seedless’ altıntopunun soğukta muhafazası üzerinde araştırmalar. 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 3-6 Ekim, Adana, 1(Meyve):560-564.
  • Thompson, A.K., 1996. Postharvest Technology of Fruit and Vegetables. Blackwell Science Ltd. 392p.
  • Wild, B.L., W.B. McGlasson, T.H. Lee, 1976. Ethylene in CA Long Term Lemon Storage. Proc. Int. Soc. Citriculture 1:259-263.

Investigations On Controlled Atmosphere (CA) Storage of Star Ruby Grapefruit Grown in Antalya Conditions

Year 1999, Volume: 28 Issue: 1-2, 87 - 93, 31.12.1999

Abstract

In this research, controlled atmosphere storage of Star Ruby grapefruit which is one of the standard grapefruit cultivars of Turkey was investigated. In controlled atmosphere storage, three different CO₂, O₂ concentrations, 1.5% CO₂, 3% O₂, 3% CO₂, 3% O₂, 5% CO₂, 3% O₂, at 10℃ were tested. During the storage period, various chemical, physical analysis were performed and fungal and physiological decays were determined by taking samples at certain intervals. The experiment results showed that 1% CO₂, 3% O₂ was the best controlled atmosphere concentration for Star Ruby grapefruit at 10℃ temperatures. In these conditions. Star Ruby grapefruit can be stored successfully for 125 days without losing much of its quality.

References

  • Ağar, T.İ., 1987. Satsuma, Klemantin ve Fremont Mandarinleri ile Minneola Tangelo’nun Kontrollü Atmosferde Muhafaza Olanakları Üzerinde Araştırmalar (Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Anonymous, 1998. Les Exportations D’Agrumes du Bassin Mediterranean Statistiques, Evaluations, Reportitions Situation 1997-1998. Secreteriat General du C.L.A.M. Bruxelles, 13-14 Octobre.
  • Dündar, Ö., 1988. Valencia ve Kozan Yerli Portakallarının Soğukta Muhafazası ve Derim Sonrası Fizyolojileri Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Erkan, M., 1997. Antalya Koşullarında Üretilen ‘Washington Navel’ Portakalı ve ‘Star Ruby’ Altıntopunun Derim Sonrası Fizyolojisi ve Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Doktora Tezi), Antalya.
  • Hagenmaier, R.D., R.A. Baker, 1993. Cleaning Method Affects Shrinkage Rate of Citrus Fruit. HortScience 28(8):824-825.
  • Kaşka, N., M. Pekmezci, Ö. Dündar, T. Ağar, 1988. Turunçgillerin Kontrollü Atmosferli Depolarda Muhafazası. Çukurova Üniversitesi Araştırma Fonu 1. Bilim Kongresi, 1:11-23, Adana.
  • Oogaki, C., M. Manago, 1977. Studies on the Controlled Atmosphere Storage of ‘Satsuma’ Mandarin. Proc. Int. Soc. Citriculture, pp:1127-1133.
  • Pekmezci, M., 1979. Turunçgillerde Meyve Muhafazası Sorunları. TÜBİTAK-TOAG. Akdeniz Bölgesi Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliğinde Sorunlar. Çözüm Yolları ve Yapılması Gereken Araştırma Sempozyumu, s:297-305, İncekum, Alanya.
  • Pekmezci, M., Ö. Gürgen, N. Kaşka, 1984. Marsh Seedless ve Redblush Altıntoplarının Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Türkiye’de Bahçe Ürünlerinin Depolanması, Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu, TÜBİTAK Yayın No:587, TOAG Seri No:118, s:33-47.
  • Pekmezci, M., M. Erkan, A. Demirkol, 1992. ‘Valencia’ Portakallarının Soğukta Muhafazası Üzerinde Bir Araştırma. 1. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, İzmir, 1(Meyve):403-407.
  • Pekmezci, M., 1995. The Effects of Harvest Time and Different Postharvest Applications on the Storage of ‘Valencia’ Orange. Acta Horticulturae 398, pp:277-284.
  • Pekmezci, M., A. Demirkol, M. Erkan, N. Çakıroğlu, 1995. Antalya koşullarında üretilen ‘Marsh Seedless’ altıntopunun soğukta muhafazası üzerinde araştırmalar. 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 3-6 Ekim, Adana, 1(Meyve):560-564.
  • Thompson, A.K., 1996. Postharvest Technology of Fruit and Vegetables. Blackwell Science Ltd. 392p.
  • Wild, B.L., W.B. McGlasson, T.H. Lee, 1976. Ethylene in CA Long Term Lemon Storage. Proc. Int. Soc. Citriculture 1:259-263.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Mustafa Erkan

Mustafa Pekmezci This is me

Publication Date December 31, 1999
Submission Date January 1, 1999
Acceptance Date January 31, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 28 Issue: 1-2

Cite

APA Erkan, M., & Pekmezci, M. (1999). Antalya Koşullarında Üretilen "Star Ruby" Altıntopunun Kontrollü Atmosferde (KA) Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Bahçe, 28(1-2), 87-93.
AMA Erkan M, Pekmezci M. Antalya Koşullarında Üretilen "Star Ruby" Altıntopunun Kontrollü Atmosferde (KA) Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. December 1999;28(1-2):87-93.
Chicago Erkan, Mustafa, and Mustafa Pekmezci. “Antalya Koşullarında Üretilen ‘Star Ruby’ Altıntopunun Kontrollü Atmosferde (KA) Muhafazası Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe 28, no. 1-2 (December 1999): 87-93.
EndNote Erkan M, Pekmezci M (December 1, 1999) Antalya Koşullarında Üretilen "Star Ruby" Altıntopunun Kontrollü Atmosferde (KA) Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Bahçe 28 1-2 87–93.
IEEE M. Erkan and M. Pekmezci, “Antalya Koşullarında Üretilen ‘Star Ruby’ Altıntopunun Kontrollü Atmosferde (KA) Muhafazası Üzerinde Araştırmalar”, Bahçe, vol. 28, no. 1-2, pp. 87–93, 1999.
ISNAD Erkan, Mustafa - Pekmezci, Mustafa. “Antalya Koşullarında Üretilen ‘Star Ruby’ Altıntopunun Kontrollü Atmosferde (KA) Muhafazası Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe 28/1-2 (December1999), 87-93.
JAMA Erkan M, Pekmezci M. Antalya Koşullarında Üretilen "Star Ruby" Altıntopunun Kontrollü Atmosferde (KA) Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. 1999;28:87–93.
MLA Erkan, Mustafa and Mustafa Pekmezci. “Antalya Koşullarında Üretilen ‘Star Ruby’ Altıntopunun Kontrollü Atmosferde (KA) Muhafazası Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe, vol. 28, no. 1-2, 1999, pp. 87-93.
Vancouver Erkan M, Pekmezci M. Antalya Koşullarında Üretilen "Star Ruby" Altıntopunun Kontrollü Atmosferde (KA) Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. 1999;28(1-2):87-93.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram