Research Article
BibTex RIS Cite

Derimden Sonra Uygulanan Bazı Kimyasal Maddelerin Yafa Portakalı Muhafazasına Etkisi

Year 1993, Volume: 22 Issue: 1-2, 3 - 9, 31.12.1993

Abstract

Bu çalışmada, standart portakal çeşitlerimizden Yafa'nın muhafazası üzerine bazı kimyasal maddelerin etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla optimal derim zamanında derilen portakallar Benlate (500 ppm), Metalaxyl (200 ppm), Thiabendazole (1000 ppm), 2,4D (200 ppm) ve Thiabendazole + 2,4D gibi kimyasal maddelere bandırılmıştır. Bir gün vantilasyonla kurutulan meyveler teker teker difenilli kâğıtlara sarılarak ambalajlanmış, 4℃ sıcaklık ve %85-90 oransal nem içeren mekanik soğutmalı depolarda muhafazaya alınmıştır. Muhafaza periyodu içinde belirli aralıklarla alınan meyve örneklerinde çeşitli fiziksel ve kimyasal analizler yapılmış ve muhafaza sırasında ortaya çıkan fizyolojik ve fungal nedenli bozulmalar saptanmıştır. Yafa portakallarına derimden sonra yapılan ilaçlamalardan 2,4D ve TBZ olumlu sonuç vermiştir. 4℃ sıcaklık %85-90 oransal nemde bu portakallar 4 ay pazarlanabilir durumda muhafaza edilmişlerdir.

References

  • Bezerna, J.E.F., S.L. Teixeira, G.M. Chaves, A.R. Conde, I. Manica, 1976. The Efficiency of Thiabendazole and Benomyl for Controlling Green Mould (Penicillium digitatum) on Lima Oranges. Hort. Abst. 47(10):9887.
  • Brown, G.E., 1980. Fruit Handling and Decay Control Techniques Affecting Quality. ACS Symposium Series No:143 Citrus Nutrition and Quality, pp:193-224.
  • Cohen, E., 1983. Post-Harvest Control of Brown Rot Caused by Phyphophthora Citrophthora and Other Rots Developing on Metalaxyl-Treated Orange Fruit. The Citrus Industry 64(11):48-53.
  • Dündar, Ö., 1988 Valencia ve Kozan Yerli Portakallarının Soğukta Muhafazası ve Derim Sonrası Fizyolojileri Üzerine Araştırmalar (Doktora Tezi No. 107). Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Bölümü, Adana.
  • Faroogi, W.A., G.A. Shaukat, M.A. Malik, M.S. Ahmad, 1979. A Study on the Control of Internal Blackening in Oranges. Punjab Fruit Journal. 37(3-4):51-55.
  • Gutter, Y., 1980. Effect of Modes Application of Fungicides on Their Performance in Controlling Fruit Decay. Institute for Technology and Storage of Agricultural Products. Special Publication No:197, 122p.
  • Laville, E., C. Piedallu, 1973. The Activity of Thiophanate Methyl Against Penicillium Moulds (P.digidatum and P.italicum) of Citrus. Hort. Abst. 44(1):751.
  • Pekmezci, M., 1981. Kütdiken Limonunun Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:158. Bilimsel Araştırma ve İnceleme Tezleri 49, Adana. 70s.
  • Pekmezci, M., 1984. Washington Navel Portakallarının Soğukta Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Türkiye'de Bahçe Ürünlerinin Depolanması Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu. TÜBİTAK Yayın No:587, TOAG Seri No:118, s:33-47.
  • Smoot, S.S., 1969. Decay of Florida Citrus Fruits Stored in Controlled Atmospheres and in Air. Proceedings First Inter. Citrus Symposium, 3:1285-1293.

Effects of Some Postharvest Chemical Treatments on the Storage of Jaffa Oranges

Year 1993, Volume: 22 Issue: 1-2, 3 - 9, 31.12.1993

Abstract

In this study, effects of some postharvest chemical treatments on the storage of Jaffa oranges were investigated. This purpose, oranges that harvested optimal harvest time were dipped Benlate (500 ppm), Metalaxyl (200 ppm), Thiabendazole (1000 ppm), 2,4 D (200 ppm), Thiabendazole + 2,4 D and water. Dried oranges with fan for a day were wrapped by diphenyl impregnated paper one by one. Wrapped oranges were stored in refrigerated storage room 4℃ and 85-90% relative humidity. At certain intervals during the storage period, fruit samples were taken from different treatments and various physical and chemical analysis were carried out. In addition to the analysis, physiological and fungi caused deterioration and decays were noted. 2,4 D and Thiabendazole treatments were successful than other postharvest chemical treatments on Jaffa oranges. These oranges could be stored in 4℃ and 85-90% 4 months after harvest without losing much of its quality.

References

  • Bezerna, J.E.F., S.L. Teixeira, G.M. Chaves, A.R. Conde, I. Manica, 1976. The Efficiency of Thiabendazole and Benomyl for Controlling Green Mould (Penicillium digitatum) on Lima Oranges. Hort. Abst. 47(10):9887.
  • Brown, G.E., 1980. Fruit Handling and Decay Control Techniques Affecting Quality. ACS Symposium Series No:143 Citrus Nutrition and Quality, pp:193-224.
  • Cohen, E., 1983. Post-Harvest Control of Brown Rot Caused by Phyphophthora Citrophthora and Other Rots Developing on Metalaxyl-Treated Orange Fruit. The Citrus Industry 64(11):48-53.
  • Dündar, Ö., 1988 Valencia ve Kozan Yerli Portakallarının Soğukta Muhafazası ve Derim Sonrası Fizyolojileri Üzerine Araştırmalar (Doktora Tezi No. 107). Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Bölümü, Adana.
  • Faroogi, W.A., G.A. Shaukat, M.A. Malik, M.S. Ahmad, 1979. A Study on the Control of Internal Blackening in Oranges. Punjab Fruit Journal. 37(3-4):51-55.
  • Gutter, Y., 1980. Effect of Modes Application of Fungicides on Their Performance in Controlling Fruit Decay. Institute for Technology and Storage of Agricultural Products. Special Publication No:197, 122p.
  • Laville, E., C. Piedallu, 1973. The Activity of Thiophanate Methyl Against Penicillium Moulds (P.digidatum and P.italicum) of Citrus. Hort. Abst. 44(1):751.
  • Pekmezci, M., 1981. Kütdiken Limonunun Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:158. Bilimsel Araştırma ve İnceleme Tezleri 49, Adana. 70s.
  • Pekmezci, M., 1984. Washington Navel Portakallarının Soğukta Muhafazası Üzerinde Araştırmalar. Türkiye'de Bahçe Ürünlerinin Depolanması Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu. TÜBİTAK Yayın No:587, TOAG Seri No:118, s:33-47.
  • Smoot, S.S., 1969. Decay of Florida Citrus Fruits Stored in Controlled Atmospheres and in Air. Proceedings First Inter. Citrus Symposium, 3:1285-1293.
There are 10 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Ömür Dündar This is me

Publication Date December 31, 1993
Submission Date January 1, 1993
Acceptance Date January 31, 1993
Published in Issue Year 1993 Volume: 22 Issue: 1-2

Cite

APA Dündar, Ö. (1993). Derimden Sonra Uygulanan Bazı Kimyasal Maddelerin Yafa Portakalı Muhafazasına Etkisi. Bahçe, 22(1-2), 3-9.
AMA Dündar Ö. Derimden Sonra Uygulanan Bazı Kimyasal Maddelerin Yafa Portakalı Muhafazasına Etkisi. Bahçe. December 1993;22(1-2):3-9.
Chicago Dündar, Ömür. “Derimden Sonra Uygulanan Bazı Kimyasal Maddelerin Yafa Portakalı Muhafazasına Etkisi”. Bahçe 22, no. 1-2 (December 1993): 3-9.
EndNote Dündar Ö (December 1, 1993) Derimden Sonra Uygulanan Bazı Kimyasal Maddelerin Yafa Portakalı Muhafazasına Etkisi. Bahçe 22 1-2 3–9.
IEEE Ö. Dündar, “Derimden Sonra Uygulanan Bazı Kimyasal Maddelerin Yafa Portakalı Muhafazasına Etkisi”, Bahçe, vol. 22, no. 1-2, pp. 3–9, 1993.
ISNAD Dündar, Ömür. “Derimden Sonra Uygulanan Bazı Kimyasal Maddelerin Yafa Portakalı Muhafazasına Etkisi”. Bahçe 22/1-2 (December1993), 3-9.
JAMA Dündar Ö. Derimden Sonra Uygulanan Bazı Kimyasal Maddelerin Yafa Portakalı Muhafazasına Etkisi. Bahçe. 1993;22:3–9.
MLA Dündar, Ömür. “Derimden Sonra Uygulanan Bazı Kimyasal Maddelerin Yafa Portakalı Muhafazasına Etkisi”. Bahçe, vol. 22, no. 1-2, 1993, pp. 3-9.
Vancouver Dündar Ö. Derimden Sonra Uygulanan Bazı Kimyasal Maddelerin Yafa Portakalı Muhafazasına Etkisi. Bahçe. 1993;22(1-2):3-9.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram