Research Article
BibTex RIS Cite

Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık ve Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Toprak ve Yaprak Analizleri ile Beslenme Normlarının Tespiti Üzerinde Araştırmalar

Year 1988, Volume: 17 Issue: 1-2, 17 - 31, 31.12.1988

Abstract

Bu araştırma, Marmara Bölgesinde yetiştirilen Razakı, Yapıncak ve Semillon üzüm çeşitlerinin beslenme durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gayeli örnekleme metoduna göre seçilen 36 bağdan bir kez toprak ve çiçeklenme sonunda, 2 kez yaprak örneği alınmıştır. Toprak ve yaprak sapı analizleri göz önünde tutularak araştırma sonuçları aşağıdaki gibi özetlenebilir: Toprak reaksiyonu genellikle orta alkali olup organik maddece fakirdir. Üst toprak tabakası kısmen, alt toprak tabakası genellikle fosfor ve potasyumca fakirdir. Yaprak sapı fosfor kapsamı %70 oranla referans değerinin üzerinde bulunmuştur. Razakı bağlarının %40’ında yaprak sapı potasyum kapsamı referans değerin altında çıkmış: Yapıncak ve Semillon’da, potasyum noksanlığına rastlanmamıştır. Yaprak sapı nitrat-nitrojeni kapsamı tüm ünitelerde referans değerin altında bulunmuştur. Toprakların demir ve mangan kapsamları yeterli düzeyde olmasına karşın tüm çeşitlerde %10-55 oranında demir: Yapıncak ve Semillon’da %40-75 oranında mangan ve tüm çeşitlerde %5-50 oranında çinko noksanlığı saptanmıştır. Fosfor/demir, fosfor/çinko ve potasyum/magnezyum oranlarının bazı bağlarda fosfor ve magnezyum aleyhinde bozulduğu tespit edilmiştir.

References

  • Anonyms, 1979. pH and Lime requirement of mineral soil. The analysis of agricultural materials. Ministry of Agri., Fisheries and Food. RB 427. Replaces Technical Bulletin 27. London, pp:84-85.
  • Anonyms, 1979. Potassium, extractable, in soil. The analysis of agricultural materials: Ministry of Agri., Fisheries and Food. RB 427. Replaces Technical Bulletin 27. London, pp:165-166.
  • Atalay, İ.Z. 1977. İzmir ve Manisa Bölgesi çekirdeksiz üzüm bağlarında bitki besini olarak N, P, K, Ca ve Mg’un toprak-bitki ilişkilerine dair bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir, Yayın No:345.
  • Beatti, J.M., C.G. Forshey, 1954. A survey of the nutrient element status of Concord Grapes in Ohio. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 64:21-28.
  • Boggero, J.D., P. Christensen, 1976. Comparison of nitrate nitrogen levels in grape petioles as determined by phenoldisulfenic acid and specific-ion electrode methods. Amer. Journal Enol. Vide. 27(2):51-54.
  • Chapman, H.D., P.F. Pratt, F. Parker, 1961. Methods of Analysis for soils, plant and waters. Uni. of California. Div. of Agri. Sci. 309 p.
  • Cook, J.A. 1966. Grape Nutrition. Temperate to Tropical Fruit Nutrition. (Ed.: N.F. Childers) Hort. Pub. Rutger. The State Uni. Nichole Avenue. New Jersey USA. s: 777-812.
  • Çağlar, K.Ö. 1958. Toprak Bilgisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:10, 286 s.
  • Danışman, S., Ç. Genç, İ. Uslu, 1983. İznik ve Geyve İlçelerinde Yetiştirilen Müşküle Üzüm Çeşidinin Beslenme Sorunları. Doğa Bilim Dergisi 7:9-17.
  • Ergun, M.E., S. Erkal, 1983. Bursa İli İznik İlçesinde Üzümün Üretimi, Değerlendirilmesi ve Sorunlarına İlişkin Bir Araştırma. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Fregoni, M., 1984. Nutrient Needs in Wine Production. Nutrient Balances and Fertilizer Needs in Temperate Agriculture. Proceeding of the 18. Colloquium of the Inter. Potash Inst. Held in Gardene-Riviera, Italy, pp:318-332.
  • Genç, Ç., İ. Moltay, İ. Uslu, 1982. Değişik Gübre Uygulamalarının Müşküle Üzümünde Mahsul ve Meyvenin Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü, Tekirdağ, 1(1):119-131.
  • Jackson, M.L., 1962. Soil chemical analysis. Prentice Hall. Inc. New York, USA. 183 p.
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri-2 Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:453.
  • Kovancı, İ., İ.Z. Atalay, 1977. Alaşehir Bağlarının Beslenme Durumunun Yaprak Analiz Yöntemiyle İncelenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 14(1):119-129.
  • Kovancı, İ., İ.Z. Atalay 1975. Manisa Bölgesi Sultanı Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında Bitki Besin Elementlerinden N, P ve K’un Mevsimsel ve Pozisyonel Değişimlerinin İncelenmesi. Bitki 2(4):453-493.
  • Kovancı, İ., Y. Agine, İ.Z. Atalay, 1977. Çal Bağlarında Makro Besin Element Durumu ve Toprak-Bitki İlişkileri. Bitki 4(2):192-212.
  • Kovancı, İ., İ.Z. Atalay, 1977. Bağlarda Toprak-Bitki İlişkileri. Uluslararası Gübre Semineri. 6-7 Ekim 1987, Ankara, 17s.
  • Lachica, M., J. Yanez, A. Aquilar, 1968. Determination Analitica de Macrox Micro Nutrientsen Olio. Sciclo Vegetative Control de la Fertilizacion de la Plantes Cultivades. 11. Coloquio Europoe Y Yediterannea.
  • Lindsay, W.L., W.A. Norvell, 1969. Development of a DTPA Micronutrient Soil Test. Soil Sci. Proc. 35:600-603.
  • Lucas, R.E., B.D. Knezek, 1972. Climatic and Soil Conditions Promoting Micro Nutrient Deficiencies in Plants. Micro Nutrient in Agriculture. (Ed.: J.J. Mortvedt et al.) Soil Sci. Soc. of America, Inc. Madison, Wisconsin, USA. pp:265-288.
  • Olsen, S.R., L.A. Dean, 1965. Phosphorus Methods of Soil Analysis. Part 2. Chemical and Microbiological Properties. (Ed.: C.A. Black). Amer. Soc. of Agronomy, Inc. Madison, Wisconsin. USA. pp:1035-1048.
  • Oraman, M.N., 1970. Bağcılık Tekniği-1. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:415, 283s.
  • Osmanlıoğlu, E., S. Erkal, A. Şafak, M.E. Ergun, 1983. Tekirdağ İli Şarköy İlçesi Bağ İşletmelerinde Üzüm Üretimi, Değerlendirilmesi, Maliyeti ve Pazarlaması ile Sorunlarına İlişkin Bir Araştırma. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Öztan, B., G. Munsuz, 1961 Satürasyon Macunu ve Yüzde Satürasyon. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Teknik Yayınları. Sayı: 6, 5 s.
  • Özbek, N., 1975. Bağ-Bahçe Bitkilerinin Gübrelenmesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:576. 86s.
  • Pizer, N.M. 1967. Some advisory aspects. Soil Potassium and Magnesium. Tech. Bulletin. No:14.
  • Robinson, J.B., M.G. McCarthy, P.R. Nicholas, 1982. Petiole analysis as a tool in assessing the nutritional status of vineyards of Vitis vinifera in South Australia. Proceedings of the Ninth Inter. Plant Nutrition Colloquium. 2:545-550.
  • Samancı, H., 1985. Bağcılık. TAV Yayın No:10. PK. 44 Yalova. 87s.
  • Sullivan, L.J., 1971. The Problems of increasing nutrient concentration in fertilizers micronutrients. Rapor. ISMA Complex Fertilizer Committee in İzmir.
  • Tesar, P., F. Polakovic, 1976. Changes in the water stability of soil aggregates in vineyards using different methods of organic manuring. Hort. Abs. 46(4):284. No:3130.
  • Ulrich, A. 1942. Nitrate Content of Grape Leaf Petioles as an indicator of the Nitrogen States of Plant. Proc. Amer. Soc. Hort. Sic. 41:213-218.
  • Ülgen, N., N. Yurtsever, 1984. Türkiye Gübre ve Gübreleme Rehberi. Toprak-Su Genel Müdürlüğü Yayın No:47, 183s.
  • Viets, F.G., W.L. Lindsay, 1978. Testing soils for zinc, copper, manganese and iron. Soil Testing and Plant Analysis (Ed.: L.M. Wals, J.D. Beaton) Soil Sci. Soc. of America, Inc. Madison, Wisconsin USA, pp:153-172.
  • Weaver, R.J., 1976. Grape Growing. John Wiley and Sons. New York, USA, 371p.
  • Winkler, A.J., J.A. Cook, W.M. Kliewer, L.A. Lider, 1974. General Viticulture. Univ. of California. Berkeley, USA, 710 p.

Nutrient Status of Razakı, Yapıncak and Semillon Grape Cultivars Grown in Marmara Region

Year 1988, Volume: 17 Issue: 1-2, 17 - 31, 31.12.1988

Abstract

A survey was carried out for assessing the nutritional status of Razakı, Yapıncak and Semilion grape cultivars. For this study, 36 vineyards were selected and from these vineyards soil and leaf samples was collected at flowering time. The results of soil and petiole analysis are as follows: The soil reaction of vineyards is generally medium alkaline and organic matter content of the soil is generally poor. The phosphorus and potassium contents of top and sub soils are generally at sufficient and insufficient level respectively. But according to the petiole analysis, phosphorus content of petiole is generally (90%) higher than the reference level. The potassium content of leaves in the 40% Razakı vineyards is below the reference level. But, the potassium content of Yapıncak and Semilion cultivars is over the reference level. The nitrate-nitrogen content of petioles in the whole vineyards is below the reference level. Although iron and manganese contents of the soil are over at sufficient level, some iron (10-55%) deficiencies in the whole cultivars, some (40-75%) manganese deficiencies in only Yapıncak and Semilion cultivars and some (5-50%) zinc deficiencies were observed in all cultivars. According to the ratios between some antagonistic elements like P/Fe, P/Zn and K/Mg, some phosphorus and magnesium deficiencies were detected in some vineyards.

References

  • Anonyms, 1979. pH and Lime requirement of mineral soil. The analysis of agricultural materials. Ministry of Agri., Fisheries and Food. RB 427. Replaces Technical Bulletin 27. London, pp:84-85.
  • Anonyms, 1979. Potassium, extractable, in soil. The analysis of agricultural materials: Ministry of Agri., Fisheries and Food. RB 427. Replaces Technical Bulletin 27. London, pp:165-166.
  • Atalay, İ.Z. 1977. İzmir ve Manisa Bölgesi çekirdeksiz üzüm bağlarında bitki besini olarak N, P, K, Ca ve Mg’un toprak-bitki ilişkilerine dair bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir, Yayın No:345.
  • Beatti, J.M., C.G. Forshey, 1954. A survey of the nutrient element status of Concord Grapes in Ohio. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 64:21-28.
  • Boggero, J.D., P. Christensen, 1976. Comparison of nitrate nitrogen levels in grape petioles as determined by phenoldisulfenic acid and specific-ion electrode methods. Amer. Journal Enol. Vide. 27(2):51-54.
  • Chapman, H.D., P.F. Pratt, F. Parker, 1961. Methods of Analysis for soils, plant and waters. Uni. of California. Div. of Agri. Sci. 309 p.
  • Cook, J.A. 1966. Grape Nutrition. Temperate to Tropical Fruit Nutrition. (Ed.: N.F. Childers) Hort. Pub. Rutger. The State Uni. Nichole Avenue. New Jersey USA. s: 777-812.
  • Çağlar, K.Ö. 1958. Toprak Bilgisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:10, 286 s.
  • Danışman, S., Ç. Genç, İ. Uslu, 1983. İznik ve Geyve İlçelerinde Yetiştirilen Müşküle Üzüm Çeşidinin Beslenme Sorunları. Doğa Bilim Dergisi 7:9-17.
  • Ergun, M.E., S. Erkal, 1983. Bursa İli İznik İlçesinde Üzümün Üretimi, Değerlendirilmesi ve Sorunlarına İlişkin Bir Araştırma. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Fregoni, M., 1984. Nutrient Needs in Wine Production. Nutrient Balances and Fertilizer Needs in Temperate Agriculture. Proceeding of the 18. Colloquium of the Inter. Potash Inst. Held in Gardene-Riviera, Italy, pp:318-332.
  • Genç, Ç., İ. Moltay, İ. Uslu, 1982. Değişik Gübre Uygulamalarının Müşküle Üzümünde Mahsul ve Meyvenin Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü, Tekirdağ, 1(1):119-131.
  • Jackson, M.L., 1962. Soil chemical analysis. Prentice Hall. Inc. New York, USA. 183 p.
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri-2 Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:453.
  • Kovancı, İ., İ.Z. Atalay, 1977. Alaşehir Bağlarının Beslenme Durumunun Yaprak Analiz Yöntemiyle İncelenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 14(1):119-129.
  • Kovancı, İ., İ.Z. Atalay 1975. Manisa Bölgesi Sultanı Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında Bitki Besin Elementlerinden N, P ve K’un Mevsimsel ve Pozisyonel Değişimlerinin İncelenmesi. Bitki 2(4):453-493.
  • Kovancı, İ., Y. Agine, İ.Z. Atalay, 1977. Çal Bağlarında Makro Besin Element Durumu ve Toprak-Bitki İlişkileri. Bitki 4(2):192-212.
  • Kovancı, İ., İ.Z. Atalay, 1977. Bağlarda Toprak-Bitki İlişkileri. Uluslararası Gübre Semineri. 6-7 Ekim 1987, Ankara, 17s.
  • Lachica, M., J. Yanez, A. Aquilar, 1968. Determination Analitica de Macrox Micro Nutrientsen Olio. Sciclo Vegetative Control de la Fertilizacion de la Plantes Cultivades. 11. Coloquio Europoe Y Yediterannea.
  • Lindsay, W.L., W.A. Norvell, 1969. Development of a DTPA Micronutrient Soil Test. Soil Sci. Proc. 35:600-603.
  • Lucas, R.E., B.D. Knezek, 1972. Climatic and Soil Conditions Promoting Micro Nutrient Deficiencies in Plants. Micro Nutrient in Agriculture. (Ed.: J.J. Mortvedt et al.) Soil Sci. Soc. of America, Inc. Madison, Wisconsin, USA. pp:265-288.
  • Olsen, S.R., L.A. Dean, 1965. Phosphorus Methods of Soil Analysis. Part 2. Chemical and Microbiological Properties. (Ed.: C.A. Black). Amer. Soc. of Agronomy, Inc. Madison, Wisconsin. USA. pp:1035-1048.
  • Oraman, M.N., 1970. Bağcılık Tekniği-1. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:415, 283s.
  • Osmanlıoğlu, E., S. Erkal, A. Şafak, M.E. Ergun, 1983. Tekirdağ İli Şarköy İlçesi Bağ İşletmelerinde Üzüm Üretimi, Değerlendirilmesi, Maliyeti ve Pazarlaması ile Sorunlarına İlişkin Bir Araştırma. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • Öztan, B., G. Munsuz, 1961 Satürasyon Macunu ve Yüzde Satürasyon. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Teknik Yayınları. Sayı: 6, 5 s.
  • Özbek, N., 1975. Bağ-Bahçe Bitkilerinin Gübrelenmesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:576. 86s.
  • Pizer, N.M. 1967. Some advisory aspects. Soil Potassium and Magnesium. Tech. Bulletin. No:14.
  • Robinson, J.B., M.G. McCarthy, P.R. Nicholas, 1982. Petiole analysis as a tool in assessing the nutritional status of vineyards of Vitis vinifera in South Australia. Proceedings of the Ninth Inter. Plant Nutrition Colloquium. 2:545-550.
  • Samancı, H., 1985. Bağcılık. TAV Yayın No:10. PK. 44 Yalova. 87s.
  • Sullivan, L.J., 1971. The Problems of increasing nutrient concentration in fertilizers micronutrients. Rapor. ISMA Complex Fertilizer Committee in İzmir.
  • Tesar, P., F. Polakovic, 1976. Changes in the water stability of soil aggregates in vineyards using different methods of organic manuring. Hort. Abs. 46(4):284. No:3130.
  • Ulrich, A. 1942. Nitrate Content of Grape Leaf Petioles as an indicator of the Nitrogen States of Plant. Proc. Amer. Soc. Hort. Sic. 41:213-218.
  • Ülgen, N., N. Yurtsever, 1984. Türkiye Gübre ve Gübreleme Rehberi. Toprak-Su Genel Müdürlüğü Yayın No:47, 183s.
  • Viets, F.G., W.L. Lindsay, 1978. Testing soils for zinc, copper, manganese and iron. Soil Testing and Plant Analysis (Ed.: L.M. Wals, J.D. Beaton) Soil Sci. Soc. of America, Inc. Madison, Wisconsin USA, pp:153-172.
  • Weaver, R.J., 1976. Grape Growing. John Wiley and Sons. New York, USA, 371p.
  • Winkler, A.J., J.A. Cook, W.M. Kliewer, L.A. Lider, 1974. General Viticulture. Univ. of California. Berkeley, USA, 710 p.
There are 36 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Çağlar Genç This is me

Hulusi Samancı This is me

Temel Özen This is me

Publication Date December 31, 1988
Submission Date January 1, 1988
Acceptance Date January 31, 1988
Published in Issue Year 1988 Volume: 17 Issue: 1-2

Cite

APA Genç, Ç., Samancı, H., & Özen, T. (1988). Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık ve Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Toprak ve Yaprak Analizleri ile Beslenme Normlarının Tespiti Üzerinde Araştırmalar. Bahçe, 17(1-2), 17-31.
AMA Genç Ç, Samancı H, Özen T. Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık ve Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Toprak ve Yaprak Analizleri ile Beslenme Normlarının Tespiti Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. December 1988;17(1-2):17-31.
Chicago Genç, Çağlar, Hulusi Samancı, and Temel Özen. “Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık Ve Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Toprak Ve Yaprak Analizleri Ile Beslenme Normlarının Tespiti Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe 17, no. 1-2 (December 1988): 17-31.
EndNote Genç Ç, Samancı H, Özen T (December 1, 1988) Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık ve Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Toprak ve Yaprak Analizleri ile Beslenme Normlarının Tespiti Üzerinde Araştırmalar. Bahçe 17 1-2 17–31.
IEEE Ç. Genç, H. Samancı, and T. Özen, “Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık ve Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Toprak ve Yaprak Analizleri ile Beslenme Normlarının Tespiti Üzerinde Araştırmalar”, Bahçe, vol. 17, no. 1-2, pp. 17–31, 1988.
ISNAD Genç, Çağlar et al. “Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık Ve Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Toprak Ve Yaprak Analizleri Ile Beslenme Normlarının Tespiti Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe 17/1-2 (December1988), 17-31.
JAMA Genç Ç, Samancı H, Özen T. Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık ve Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Toprak ve Yaprak Analizleri ile Beslenme Normlarının Tespiti Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. 1988;17:17–31.
MLA Genç, Çağlar et al. “Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık Ve Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Toprak Ve Yaprak Analizleri Ile Beslenme Normlarının Tespiti Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe, vol. 17, no. 1-2, 1988, pp. 17-31.
Vancouver Genç Ç, Samancı H, Özen T. Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık ve Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Toprak ve Yaprak Analizleri ile Beslenme Normlarının Tespiti Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. 1988;17(1-2):17-31.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram