1985 ve 1986 yıllarında Yalova koşularında yürütülen bu çalışmada, Amasya ve Starking Delicious elma çeşitlerinde Paclobutrazolun vejetatif gelişme ve meyve kalitesine etkisi incelenmiştir. Birinci yıl iki çeşitte de 1000 ve 2000 ppm dozunda yapılan uygulamalar, ikinci yıl Starking Delicious çeşidinde tekrarlanmış, ayrıca birinci yıl uygulama yapılan ağaçlara ikinci yıl 250 ppm’lik tamamlama dozu uygulanmıştır. Petal yaprakların dökümünden 3 hafta sonra yapılan uygulamalar dan aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. Amasya elma çeşidinde 1000 ppm’lik uygulama %6.98 oranında sürgün boyunun kısalmasına neden olurken 2000 ppm’lik uygulama etkili olmamıştır. Starking Delicious çeşidinde ise, 1000 ppm ortalama %18.76, 2000 ppm %12.18 oranında sürgün boyu kısalmasına neden olmuştur. Tamamlayıcı doz uygulamalarda ise 1000 ppm’de %20.98, 2000 ppm’de %17.74 oranında sürgün boyu azalması saptanmıştır. Paclobutrazol uygulamalarında, meyve gözü sayısında da istatistiki olarak önemli olmayan %23-24 oranında artışlar saptanmıştır. Paclobutrazol uygulamalarına ait meyvelerde kısmi meyve eti sertliği azalması ve suda eriyebilir kuru madde artışı görülmüştür. Ancak, bu farklılıklar meyvelerin hasat olumlarını etkileyecek düzeyde olmamıştır. Üst renk oluşumuna ise önemli bir etkisi saptanmamıştır. Depolama aşamasında ise paclobutrazolun olumsuz bir etkisi görülmemiştir.
Two years of studies, starting in 1985, have been conducted to effects of paclobutrazol (PP-333) to vegetative growth and fruit quality. Applications were done on two apple cultivars with 1000 and 2000 ppm PP-333 in 1985. 250 ppm PP-333 was applied to same trees and 1000 and 2000 ppm PP-333 were over again. PP-333 were sprayed three weeks after petal fall May 25 in 1985 and May 23 in 1986. From these studies the following results were obtained: Applications of 1000 ppm PP-333 reduced the shoot length 6.98% in Amasya apple cultivar. But shoot length was almost similar between untreated and 2000 ppm PP-333. Reduction of shoot length were found 18.76% for 1000 ppm and 12.18% for 2000 ppm PP-333 in Starking Delicious cultivar. Reduction of shoot length were found 20.98% for 1000 ppm in 1985 + 250 ppm in 1986 and 17.74% for 2000 ppm in 1985 + 250 ppm in 1986 in Starking Delicious. Number of flower buds increased as 24-34% in next year with treatments of PP-333 in Starking Delicious cultivar. No significant effects of PP-333 were observed on the fruit firmness, soluble solids, starch distribution, chlorophyll-a and -b and anthocyanins content in Starking Delicious. PP-333 applications did not affect the storage potential of Starking Delicious with regard to fruit firmness, soluble solids and physiological disorders.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1987 |
Submission Date | January 1, 1987 |
Acceptance Date | January 31, 1987 |
Published in Issue | Year 1987 Volume: 16 Issue: 1-2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram