Research Article
BibTex RIS Cite

Yağlık (Salçalık) Biber Islahı

Year 1985, Volume: 14 Issue: 1-2, 31 - 35, 31.12.1985

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Yağlık biber popülasyonundan, arı bir çeşidin geliştirilmesidir. Örnekler, 1978 yılında popülasyonun yaygın olarak yetiştirildiği Bursa bölgesindeki bitki ve meyvelerden seçilmiştir. Çalışmada teksel seleksiyonda yedek tohum saklama yöntemi kullanılmıştır. Seleksiyon boyunca; mor folojik, pomolojik karakterler ve verim gözlenmiştir. 28 no.lu hat en iyi verim ile en üstün morfolojik, pomolojik ve teknolojik özellikler göstermiştir. Yağlık popülasyonundan elde edilen arı çeşit "Yağlık 28" olarak isimlendirilmiştir. Bu çeşidin meyveleri yaklaşık 90 g ağırlığında, et rengi koyu kırmızı, et kalınlığı yaklaşık 4.8 mm’dir. Dekara verimi yaklaşık 4 ton, suda eriyebilir kuru madde %7.4’dür. Yukarıda belirtilen özellikleri ile bu çeşit salçalığa uygun olarak bulunmuştur.

References

  • Angeli, L., L. Zatyko, 1972. Improvement in pepper quality with special reference to skin thickness, Agrartudonanyi Közlemenyek 1970 29(3):475-481. Hort. Abs. 42(2):478 No:3971.
  • Anonim, 1982. Tarım İstatistikleri Özeti. Başbakanlık Devlet istatistik Enstitüsü, Ankara.
  • Demir, İ., 1975. Genel Bitki Islahı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir, Yayın No:212. 306s.
  • Ekingen, H., 1984. Türkiye’de Meyve ve Sebze Gen Merkezleri ve Bunlardan Yararlanma Durumları. Türkiye’nin Yaş Meyve ve Sebze Üretim Potansiyeli, Dış Pazarlaması ve Beklenen Gelişmeler Semineri. 2. SEGEM, Yalova, 8s.
  • Franceschetti, U., 1974. Natural cross pollination in pepper (Capcsicum annum L.). Plant Breeding Abs. 44(5):280, No:3381.
  • Greenleaf, W.H., 1947. Line breeding as a method of improving the pimento pepper. Prof. Amer. Soc. Hort. Sci. 49:224-226.
  • Grubben, G.J.H., 1983. Genetic resources of vegetable crops. International Course on vegetable Growing. International Agricultural Centre, Wageningen, The Netherlands, 6p.
  • Heiser, Jr. C.B., 1976. Peppers. Evaluation of Crop. Plants (Editor, N.W. Simmonds). Longman Group Limited, London, pp:265-268.
  • Il’enko, T.S., 1972 Effect of pistil growth and duration of pollen storage on fruit set in inter varietal crosses of sweet pepper. Tr. Mold.n.-i. in-t oroshaem, zemledeliya i ovoshchevodstva (1969) 10(1):163-169. Plant Breeding Abst. 42(3):703, No:5900.
  • Marfutina, V.P., 1975. Obtaining hybrid seeds of sweet pepper without emasculation of the flowers. In Nauch. tr. Voronezh, otd. Vses. botan. o-va, Varonech, USSR. 1974. pp:86-91. Plant Breeding Abs. 45(12):822, No:10288.
  • Palevitch, D., 1970. Variety tests for single harvest of red and green sweet peppers for processing. The volcani Institute of Agricultural Research Summaries of Research Work, 1967-1969. Israel, pp:12.
  • Pesson, P., J. Louveaux, 1984. Pollination et productions végétales. Institute National de La Recherché Agronomies Paris, 663.
  • Smith, P.G., Jr, B. Heiser, 1957. Breeding behavior of cultivated peppers. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci., 70:286-290.
  • Van Winder, Ir.ch, 1983. Pepper. International course on Vegetable Growing. International Agricultural Centre, Wageningen, The Netherlands, 9p.
  • Vesselinov, E., 1970. Selection agro-biological and biochemical study of the pepper variety Soffiska Kapiya, Hort. and Vit. Sci. Sofia. 7(2):55-61.
  • Vesselinov, E., L. Krasieva, D. Popova, 1982. Pepper Introduction and breeding in Bulgaria. Capsicum Newsletter. Institute of Plant Breeding and Seed Production. Turin-Italy, pp:72-76.
  • Watts, L., 1980. Flower and Vegetable Plant Breeding. Grower Books, London. 179p.

Breeding of "Yağlık" Pepper

Year 1985, Volume: 14 Issue: 1-2, 31 - 35, 31.12.1985

Abstract

The aim of this study is to develop pure variety from the population of "Yağlık" pepper. Materials were collected from selected plants and fruits which were grown widely in Bursa region in 1978. Preservation of reserve seed in single plant selection was used in this study. Morphological and pomological characteristics and yield were observed during the selection. The number 28 gave highest yield and showed best morphological, pomological and technological characteristics. The pure variety of Yağlık population was named as "Yağlık 28". The size of the fruits is about 90 g and the color of the skin is dark red and the thickness of the flesh is about 4.8 mm. The yield per decare is about 3.9 tons and soluble solids of the fruit is 7.4 percent. In the light of above characteristics, the variety has been to be suitable for paste processing.

References

  • Angeli, L., L. Zatyko, 1972. Improvement in pepper quality with special reference to skin thickness, Agrartudonanyi Közlemenyek 1970 29(3):475-481. Hort. Abs. 42(2):478 No:3971.
  • Anonim, 1982. Tarım İstatistikleri Özeti. Başbakanlık Devlet istatistik Enstitüsü, Ankara.
  • Demir, İ., 1975. Genel Bitki Islahı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir, Yayın No:212. 306s.
  • Ekingen, H., 1984. Türkiye’de Meyve ve Sebze Gen Merkezleri ve Bunlardan Yararlanma Durumları. Türkiye’nin Yaş Meyve ve Sebze Üretim Potansiyeli, Dış Pazarlaması ve Beklenen Gelişmeler Semineri. 2. SEGEM, Yalova, 8s.
  • Franceschetti, U., 1974. Natural cross pollination in pepper (Capcsicum annum L.). Plant Breeding Abs. 44(5):280, No:3381.
  • Greenleaf, W.H., 1947. Line breeding as a method of improving the pimento pepper. Prof. Amer. Soc. Hort. Sci. 49:224-226.
  • Grubben, G.J.H., 1983. Genetic resources of vegetable crops. International Course on vegetable Growing. International Agricultural Centre, Wageningen, The Netherlands, 6p.
  • Heiser, Jr. C.B., 1976. Peppers. Evaluation of Crop. Plants (Editor, N.W. Simmonds). Longman Group Limited, London, pp:265-268.
  • Il’enko, T.S., 1972 Effect of pistil growth and duration of pollen storage on fruit set in inter varietal crosses of sweet pepper. Tr. Mold.n.-i. in-t oroshaem, zemledeliya i ovoshchevodstva (1969) 10(1):163-169. Plant Breeding Abst. 42(3):703, No:5900.
  • Marfutina, V.P., 1975. Obtaining hybrid seeds of sweet pepper without emasculation of the flowers. In Nauch. tr. Voronezh, otd. Vses. botan. o-va, Varonech, USSR. 1974. pp:86-91. Plant Breeding Abs. 45(12):822, No:10288.
  • Palevitch, D., 1970. Variety tests for single harvest of red and green sweet peppers for processing. The volcani Institute of Agricultural Research Summaries of Research Work, 1967-1969. Israel, pp:12.
  • Pesson, P., J. Louveaux, 1984. Pollination et productions végétales. Institute National de La Recherché Agronomies Paris, 663.
  • Smith, P.G., Jr, B. Heiser, 1957. Breeding behavior of cultivated peppers. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci., 70:286-290.
  • Van Winder, Ir.ch, 1983. Pepper. International course on Vegetable Growing. International Agricultural Centre, Wageningen, The Netherlands, 9p.
  • Vesselinov, E., 1970. Selection agro-biological and biochemical study of the pepper variety Soffiska Kapiya, Hort. and Vit. Sci. Sofia. 7(2):55-61.
  • Vesselinov, E., L. Krasieva, D. Popova, 1982. Pepper Introduction and breeding in Bulgaria. Capsicum Newsletter. Institute of Plant Breeding and Seed Production. Turin-Italy, pp:72-76.
  • Watts, L., 1980. Flower and Vegetable Plant Breeding. Grower Books, London. 179p.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Nurten Sürmeli This is me

Aysun Gürsoy This is me

Publication Date December 31, 1985
Submission Date January 1, 1985
Acceptance Date January 31, 1985
Published in Issue Year 1985 Volume: 14 Issue: 1-2

Cite

APA Sürmeli, N., & Gürsoy, A. (1985). Yağlık (Salçalık) Biber Islahı. Bahçe, 14(1-2), 31-35.
AMA Sürmeli N, Gürsoy A. Yağlık (Salçalık) Biber Islahı. Bahçe. December 1985;14(1-2):31-35.
Chicago Sürmeli, Nurten, and Aysun Gürsoy. “Yağlık (Salçalık) Biber Islahı”. Bahçe 14, no. 1-2 (December 1985): 31-35.
EndNote Sürmeli N, Gürsoy A (December 1, 1985) Yağlık (Salçalık) Biber Islahı. Bahçe 14 1-2 31–35.
IEEE N. Sürmeli and A. Gürsoy, “Yağlık (Salçalık) Biber Islahı”, Bahçe, vol. 14, no. 1-2, pp. 31–35, 1985.
ISNAD Sürmeli, Nurten - Gürsoy, Aysun. “Yağlık (Salçalık) Biber Islahı”. Bahçe 14/1-2 (December1985), 31-35.
JAMA Sürmeli N, Gürsoy A. Yağlık (Salçalık) Biber Islahı. Bahçe. 1985;14:31–35.
MLA Sürmeli, Nurten and Aysun Gürsoy. “Yağlık (Salçalık) Biber Islahı”. Bahçe, vol. 14, no. 1-2, 1985, pp. 31-35.
Vancouver Sürmeli N, Gürsoy A. Yağlık (Salçalık) Biber Islahı. Bahçe. 1985;14(1-2):31-5.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram