Research Article
BibTex RIS Cite

Müşküle Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma Uygulamalarının Verim ve Kaliteye Etkileri Üzerinde Araştırmalar

Year 1981, Volume: 10 Issue: 2, 14 - 21, 31.12.1981

Abstract

Bu araştırma, Müşküle üzüm çeşidinde değişik zaman ve düzeydeki yaprak alma uygulamalarının verim ve kalite üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla 1976-1977 yıllarında İznik ilçesi Ömerli köyündeki bir bağda yapılmıştır. Yaprak alma işlemleri üç ayrı zamanda (çiçeklenme sonu, çiçeklenmeden 25 gün sonra, ben düşümünde) ve iki farklı düzeyde (%25, %50) uygulanmıştır. Kontrolle birlikte araştırmada yer alan 7 yaprak alma uygulamasının omca başına mahsul miktarı, salkım sayısı, salkımdaki tane sayısı, salkım ve 100 tane ağırlığı, şıradaki toplam asit ve suda çözünebilir kuru madde miktarı, güneşten zararlanan tane sayısı, asma başına ve 1 g meyveye isabet eden yaprak alanı miktarı üzerindeki etkileri incelenmiştir. İki yıllık bulgulara göre 1 g meyveye 5-7 cm²’lik yaprak alanının isabet ettiği %25 düzeyindeki yaprak alma uygulamalarında, kontrole ve %50 düzeyindeki uygulamalara oranla salkım ve 100 tane ağırlığı, omçaya mahsul miktarı, şıradaki suda çözünebilir kuru madde miktarı artmış ve toplam asit miktarı azalmıştır. 1 g meyveye 3-5 cm²’lik yaprak alanının isabet ettiği %50 düzeyindeki uygulamalarda kontrole ve %25 düzeyindeki uygulamalara göre salkım ve 100 tane ağırlığı, omcaya mahsul miktarı ve şıradaki suda gözlenebilir kuru madde miktarı azalmış ve güneşten zararlanan tane sayısı artmıştır.

References

  • Amerine, M.A., W.V. Cruess, 1960. The technologies of wine making. The Avi. Publishing Company. Inc. pp:84-88.
  • Anameriç, M., 1964. Çanakkale ve Üzümleri. Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü, C.101.
  • Bouard, J., R. Pouget, 1971. Physiologie Générale De La Vigne. Dans Des Sciences et Techniques de la Vigne Tome I, Ed. Dunod, Paris.
  • Branas, J., 1974. Viticulture. Imprimerie Dehan. Montpellier.
  • Buttrose, M.S., 1966. The Effect of Reducing Leaf Area on The Growth of Roots, Stems, and Berries of Gordo Grapevines. Vitis 5:455-464.
  • Carbonneau, A., Ph. Leclair, P. Dumartin, J. Cordeau, C. Roussel, 1977. Etude de l’influence chez la vigne "partie végétatif/partie productrice" sur la production et la qualité des raisins. Connaissance de la vigne et du vin. No.2.
  • Casteran, P., 1971. Culture de la vigne. Dans Sciences et Techniques de la vigne. Tome II. Ed. Dunod, Paris.
  • Eriş, A., 1973. Öküzgözü üzüm çeşidinde koltuk sürgünlerinin alınması ile değişen yaprak sathının şeker ve asit miktarlarına etkisi. TÜBİTAK 4. Bilim Kongresi, Ankara.
  • Fidan, Y., 1974. Türkiye yaş üzüm ihracatının bölgeler itibariyle görünümü. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yıllığı 23(4):369-392.
  • Galet, P., 1970. Précis de viticulture. Imprimerie Dehan. Montpellier.
  • Jensen, F., D. Luvisi, G. Leavitt, 1976. Effect of prebloom shoot treatment on yield a fruit characteristics of Cardinal and Ribier table grapes. Am. J. Enol. and Vitic. (26):119-124.
  • Kliewer, W.M., 1970. Effect of time and severity of defoliation on growth and composition of "Thompson Seedless" grapes. Am. J. Enol. and Vitic. 21:37-47.
  • Kliewer, W.M., A.J. Antcliff, 1970. Influence of defoliation and cluster shading on the growth and composition of Sultana grapes. Am. J. Enol. and Vitic. 21:26-36.
  • Kliewer, W.M., C.S. Ough, 1970. The effect of leaf area and crop level on the concentration of amino acids and total nitrogen in "Thompson Seedless" grapes. Vitis 9:196-206.
  • Kliewer, W.M., R.J. Weaver, 1971. Effect of crop level and leaf area on growth, composition and coloration of "Tokay" grapes. Am. J. Enol. and Vitic. 22:172-177.
  • Kliewer, W.M., R.D. Fuller, 1973. Effect of time and severity of defoliation on growth of roots, trunk and shoots of "Thompson Seedless" grapevines. Am. J. Enol. and Vitic. 24:59-64.
  • Koblet, W., 1969. Einfluss der blattfache auf ertrag und Qualität der Trauben. Obst und Weinbau 105, 624-627.
  • Lees, R., 1968.The laboratory handbook of food analyses, Leonard Hill books. Landon, pp:80-81.
  • May, P., N.J. Shaulis, A.J. Antcliff, 1969. The effect-controlled defoliation in Sultana vine. Am. J. Enol. and Vitic. 20:237-250.
  • Oraman, M.N., 196. Ampelografi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No:137.
  • Oraman, M.N., 1972. Bağcılık Tekniği 2. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No:470.
  • Özkaban, A., A.E. Özbakan, 1968. Müşküle üzüm çeşidinin fenolojik ve ampelografik incelemesi. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi 1(2):66-75.
  • Peterson, J.R., R.E. Smart. 1975. Foliage removal effects on "Shiraz" grapevines. Am. J. Enol. and Vitic. 26(3):119-124.
  • Riberau-Cayon, G., P. Riberau-Gayon, 1971. Biochimie de la vigne Dans Sciences et Techniques de la Vigne. Tome I, Ed. Dunod, Paris.
  • Vardar, Y., 1971. Bitki morfolojisinde temel bilgiler. Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Kitapları Serisi, No:10.
  • Winkler, A.J., 1954. Effects of overcropping. Am. J. Enol. 5:4-12.
  • Winkler, A.J., 1958. The relation of leaf area and climate to vine performance and grape quality. Am. J. Enol. and Vitic. 9:10-23.

Study of the Effects of Leaf Removal Treatments on the Yield and Quality of Grape in the Müşküle Variety (Vitis vinifera L.)

Year 1981, Volume: 10 Issue: 2, 14 - 21, 31.12.1981

Abstract

This research was conducted to study the effects of leaf stripping treatments at different times and levels on grape yield and quality in the Müşküle variety. The research trial was conducted in a vineyard in the village of Ömerli, İznik, in 1976 and 1977. Leaf stripping treatments were carried out at the end of flowering, 25 days after the end of flowering, and at veraison, at levels of 25 and 50 percent. The effects of leaf stripping on bunch weight, number of berries per bunch, weight of 100 berries, titratable acidity and total soluble solids content of the juice, number of berries damaged by sun, leaf area per vine, and fruit size were studied. According to the results of two years, leaf stripping treatments carried out at a level of 25 percent. 100 had 5-7 cm² leaf area per gram of fruit. These treatments acted on the increase of the weight of 100 berries, the weight of bunches, the weight of harvested per vine, the total soluble dry matter rate of the juice, and on the decrease of the acidity rate of the juice. The leaf removal treatments carried out at the level of 50 p. 100 led to the decrease of the weight of 100 berries, the weight of bunches, the weight of harvested per vine, the total soluble dry matter rate of juice and the increase of the number of berries damaged by the sun. In these treatments the leaf area per gram of fruit was 3-5 cm².

References

  • Amerine, M.A., W.V. Cruess, 1960. The technologies of wine making. The Avi. Publishing Company. Inc. pp:84-88.
  • Anameriç, M., 1964. Çanakkale ve Üzümleri. Tarım Bakanlığı Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü, C.101.
  • Bouard, J., R. Pouget, 1971. Physiologie Générale De La Vigne. Dans Des Sciences et Techniques de la Vigne Tome I, Ed. Dunod, Paris.
  • Branas, J., 1974. Viticulture. Imprimerie Dehan. Montpellier.
  • Buttrose, M.S., 1966. The Effect of Reducing Leaf Area on The Growth of Roots, Stems, and Berries of Gordo Grapevines. Vitis 5:455-464.
  • Carbonneau, A., Ph. Leclair, P. Dumartin, J. Cordeau, C. Roussel, 1977. Etude de l’influence chez la vigne "partie végétatif/partie productrice" sur la production et la qualité des raisins. Connaissance de la vigne et du vin. No.2.
  • Casteran, P., 1971. Culture de la vigne. Dans Sciences et Techniques de la vigne. Tome II. Ed. Dunod, Paris.
  • Eriş, A., 1973. Öküzgözü üzüm çeşidinde koltuk sürgünlerinin alınması ile değişen yaprak sathının şeker ve asit miktarlarına etkisi. TÜBİTAK 4. Bilim Kongresi, Ankara.
  • Fidan, Y., 1974. Türkiye yaş üzüm ihracatının bölgeler itibariyle görünümü. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yıllığı 23(4):369-392.
  • Galet, P., 1970. Précis de viticulture. Imprimerie Dehan. Montpellier.
  • Jensen, F., D. Luvisi, G. Leavitt, 1976. Effect of prebloom shoot treatment on yield a fruit characteristics of Cardinal and Ribier table grapes. Am. J. Enol. and Vitic. (26):119-124.
  • Kliewer, W.M., 1970. Effect of time and severity of defoliation on growth and composition of "Thompson Seedless" grapes. Am. J. Enol. and Vitic. 21:37-47.
  • Kliewer, W.M., A.J. Antcliff, 1970. Influence of defoliation and cluster shading on the growth and composition of Sultana grapes. Am. J. Enol. and Vitic. 21:26-36.
  • Kliewer, W.M., C.S. Ough, 1970. The effect of leaf area and crop level on the concentration of amino acids and total nitrogen in "Thompson Seedless" grapes. Vitis 9:196-206.
  • Kliewer, W.M., R.J. Weaver, 1971. Effect of crop level and leaf area on growth, composition and coloration of "Tokay" grapes. Am. J. Enol. and Vitic. 22:172-177.
  • Kliewer, W.M., R.D. Fuller, 1973. Effect of time and severity of defoliation on growth of roots, trunk and shoots of "Thompson Seedless" grapevines. Am. J. Enol. and Vitic. 24:59-64.
  • Koblet, W., 1969. Einfluss der blattfache auf ertrag und Qualität der Trauben. Obst und Weinbau 105, 624-627.
  • Lees, R., 1968.The laboratory handbook of food analyses, Leonard Hill books. Landon, pp:80-81.
  • May, P., N.J. Shaulis, A.J. Antcliff, 1969. The effect-controlled defoliation in Sultana vine. Am. J. Enol. and Vitic. 20:237-250.
  • Oraman, M.N., 196. Ampelografi. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No:137.
  • Oraman, M.N., 1972. Bağcılık Tekniği 2. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No:470.
  • Özkaban, A., A.E. Özbakan, 1968. Müşküle üzüm çeşidinin fenolojik ve ampelografik incelemesi. Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi 1(2):66-75.
  • Peterson, J.R., R.E. Smart. 1975. Foliage removal effects on "Shiraz" grapevines. Am. J. Enol. and Vitic. 26(3):119-124.
  • Riberau-Cayon, G., P. Riberau-Gayon, 1971. Biochimie de la vigne Dans Sciences et Techniques de la Vigne. Tome I, Ed. Dunod, Paris.
  • Vardar, Y., 1971. Bitki morfolojisinde temel bilgiler. Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Kitapları Serisi, No:10.
  • Winkler, A.J., 1954. Effects of overcropping. Am. J. Enol. 5:4-12.
  • Winkler, A.J., 1958. The relation of leaf area and climate to vine performance and grape quality. Am. J. Enol. and Vitic. 9:10-23.
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

İsmet Uslu This is me

Publication Date December 31, 1981
Submission Date January 1, 1981
Acceptance Date January 31, 1981
Published in Issue Year 1981 Volume: 10 Issue: 2

Cite

APA Uslu, İ. (1981). Müşküle Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma Uygulamalarının Verim ve Kaliteye Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Bahçe, 10(2), 14-21.
AMA Uslu İ. Müşküle Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma Uygulamalarının Verim ve Kaliteye Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. December 1981;10(2):14-21.
Chicago Uslu, İsmet. “Müşküle Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma Uygulamalarının Verim Ve Kaliteye Etkileri Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe 10, no. 2 (December 1981): 14-21.
EndNote Uslu İ (December 1, 1981) Müşküle Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma Uygulamalarının Verim ve Kaliteye Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Bahçe 10 2 14–21.
IEEE İ. Uslu, “Müşküle Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma Uygulamalarının Verim ve Kaliteye Etkileri Üzerinde Araştırmalar”, Bahçe, vol. 10, no. 2, pp. 14–21, 1981.
ISNAD Uslu, İsmet. “Müşküle Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma Uygulamalarının Verim Ve Kaliteye Etkileri Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe 10/2 (December1981), 14-21.
JAMA Uslu İ. Müşküle Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma Uygulamalarının Verim ve Kaliteye Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. 1981;10:14–21.
MLA Uslu, İsmet. “Müşküle Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma Uygulamalarının Verim Ve Kaliteye Etkileri Üzerinde Araştırmalar”. Bahçe, vol. 10, no. 2, 1981, pp. 14-21.
Vancouver Uslu İ. Müşküle Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma Uygulamalarının Verim ve Kaliteye Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Bahçe. 1981;10(2):14-21.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram