Bu araştırma, Müşküle üzüm çeşidinde değişik zaman ve düzeydeki yaprak alma uygulamalarının verim ve kalite üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla 1976-1977 yıllarında İznik ilçesi Ömerli köyündeki bir bağda yapılmıştır. Yaprak alma işlemleri üç ayrı zamanda (çiçeklenme sonu, çiçeklenmeden 25 gün sonra, ben düşümünde) ve iki farklı düzeyde (%25, %50) uygulanmıştır. Kontrolle birlikte araştırmada yer alan 7 yaprak alma uygulamasının omca başına mahsul miktarı, salkım sayısı, salkımdaki tane sayısı, salkım ve 100 tane ağırlığı, şıradaki toplam asit ve suda çözünebilir kuru madde miktarı, güneşten zararlanan tane sayısı, asma başına ve 1 g meyveye isabet eden yaprak alanı miktarı üzerindeki etkileri incelenmiştir. İki yıllık bulgulara göre 1 g meyveye 5-7 cm²’lik yaprak alanının isabet ettiği %25 düzeyindeki yaprak alma uygulamalarında, kontrole ve %50 düzeyindeki uygulamalara oranla salkım ve 100 tane ağırlığı, omçaya mahsul miktarı, şıradaki suda çözünebilir kuru madde miktarı artmış ve toplam asit miktarı azalmıştır. 1 g meyveye 3-5 cm²’lik yaprak alanının isabet ettiği %50 düzeyindeki uygulamalarda kontrole ve %25 düzeyindeki uygulamalara göre salkım ve 100 tane ağırlığı, omcaya mahsul miktarı ve şıradaki suda gözlenebilir kuru madde miktarı azalmış ve güneşten zararlanan tane sayısı artmıştır.
This research was conducted to study the effects of leaf stripping treatments at different times and levels on grape yield and quality in the Müşküle variety. The research trial was conducted in a vineyard in the village of Ömerli, İznik, in 1976 and 1977. Leaf stripping treatments were carried out at the end of flowering, 25 days after the end of flowering, and at veraison, at levels of 25 and 50 percent. The effects of leaf stripping on bunch weight, number of berries per bunch, weight of 100 berries, titratable acidity and total soluble solids content of the juice, number of berries damaged by sun, leaf area per vine, and fruit size were studied. According to the results of two years, leaf stripping treatments carried out at a level of 25 percent. 100 had 5-7 cm² leaf area per gram of fruit. These treatments acted on the increase of the weight of 100 berries, the weight of bunches, the weight of harvested per vine, the total soluble dry matter rate of the juice, and on the decrease of the acidity rate of the juice. The leaf removal treatments carried out at the level of 50 p. 100 led to the decrease of the weight of 100 berries, the weight of bunches, the weight of harvested per vine, the total soluble dry matter rate of juice and the increase of the number of berries damaged by the sun. In these treatments the leaf area per gram of fruit was 3-5 cm².
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1981 |
Submission Date | January 1, 1981 |
Acceptance Date | January 31, 1981 |
Published in Issue | Year 1981 Volume: 10 Issue: 2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram