Bu araştırma, 1976-1977 depolama mevsiminde Adapazarı koşullarında yetiştirilen Hollanda kökenli Ariye Desiree patates çeşitlerinde, değişik muhafaza sıcaklıkları ve CIPC dozlarının yumruların filizlenme, özgül ağırlık, kuru madde ve ağırlık kaybı üzerine olan etkilerini saptamak amacıyla Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Derim Sonrası Fizyolojisi Bölümü’nde yapılmış ve elde edilen sonuçlar özet olarak aşağıda verilmiştir.
1. 8℃, 12℃, 16℃ muhafaza sıcaklıkları ile 25, 50 ve 100 ppm’lik CIPC dozlarının 6 ay süreyle muhafaza edilen Ari ve Desiree çeşitlerinin filizlenme oram ve yumru başına düşen filiz miktarı üzerine etkileri incelendiğinde, çeşitler, sıcaklıklar ve CIPC dozları arasında istatiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuş olup, her ki çeşitte de filizlenmeyi kontrol eden marjinal dozun 8℃’de muhafaza edilen yumrular için 25 ppm, 12℃’te 16℃’ler için ise 50 ppm’lik CIPC dozları olduğu saptanmıştır.
2. Değişik sıcaklık ve CIPC dozlarının patateslerin özgül ağırlık ve buna koşut olarak da kuru madde içerikleri üzerindeki etkilerinde, 8℃ dışındaki derecelerde kontrollerde sıcaklığa bağlı olarak her iki çeşitte de yumruların özgül ağırlık ve kuru madde içeriklerinde aritmetiksel olarak önemli değişimler gözlenirken CIPC’nin değişik dozları ile muamele edilmiş yumruların özgül ağırlık ve kum madde içeriklerinde fazla belirgin olmayan artış ve azalışlar gözlenmiştir.
3. Değişik saklama sıcaklıktan ve CIPC dozlarının yumruların ağırlık kayıpları üzerine olan etkilerinde reşit, sıcaklık ve dozlar arasında istatiksel olarak önemli faiklar gözlenmiş olup, sıcaklıkla ağırlık kaybı ırasında doğru, dozla ağırlık kaybı arasında ise ters orantılı bir ilişki olduğu saptanmış ve ağırlık kaybının %5’i geçtiği hallerde patateslerin görünüş ve kalitelerinde önemli düşmeler gözlenmiştir.
This experiment has been conducted during 1976-1977 storage season at Postharvest Department of Atatürk Horticultural Research Institute in order to determine different concentrations of CIPC (25, 50, 100 ppm) and storage temperature (8℃, 12℃, 16°) on sprouting, specific gravity, dry matter content ant weight loss of Holland originated Ari, Desiree varieties grown under Adapazarı ecological conditions and the summary of the results is as follows:
1. When the effect of 8℃, 12℃ and 16℃ storage temperatures and 25, 50 and 100 ppm CIPC concentrations on the parameters of percent sprout and sprout per tuber investigated at the end of the 6 months of storage period, significant statistical differences were found between varieties, storage temperatures and CIPC concentrations. For both varieties the marginal concentration of CIPC which controlled the sprouting was found to be 25 ppm for the tubers which were stored at 8℃ whereas the marginal CIPC concentration was 50 ppm for the tubers which were stored 12℃ and 16℃.
2. When the effect of different storage temperatures and CIPC concentrations investigated on the specific gravity with conjunction to dry matter content of the tubers, except 8℃ in both varieties studied, marked mathematical changes was observed in specific gravity and dry matter content of the control tubers, during the storage period whereas this change was not noticeable, on the tubers which were treated with CIPC.
3. Studies related to the influence of different storage temperatures and CIPC concentrations on the weight losser of potatoes, significant statistical differences were observed between varieties, storage temperatures; and CIPC concentrations. While the relation between concentration and weights loss was reciprocal, he relation between temperature and weight loss was found to be linear. When storage losses exceed 5 percent level, the appearance and quality of potatoes were markedly decreased.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1981 |
Submission Date | January 1, 1981 |
Acceptance Date | January 31, 1981 |
Published in Issue | Year 1981 Volume: 10 Issue: 2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram