Research Article
BibTex RIS Cite

Hasattan Sonra Sofralık Üzümlerin Kalitesine Tesir Eden Etkenler ve Depolanması

Year 1973, Volume: 6 Issue: 3-4, 75 - 83, 31.12.1973

Abstract

Sofralık üzümlerin tüketici tarafından kabul edilebilirliği, meyvenin pazara ulaştığı andaki kalitesine bağlıdır. Sofralık üzümler, meyve olgunlaştıktan sonra hasat edilmelidir çünkü üzümlerin yeme kalitesi hasattan sonra değişmez. Pazara yüksek kalitede sofralık üzüm ulaştırmak için üzümler zamanında hasat edilmeli, çok hızlı bir şekilde depoya gönderilmeli, mümkün olduğunca az ürün alınmalı ve hemen fümigasyon yapılmalıdır. Müşküle için önerilen depolama sıcaklığı 0℃'dir. Bağıl nem %87-90 arasında olmalıdır. Üzümler birkaç haftadan fazla depoda kalacaksa, çürümenin yayılmasını geciktirmek için paketlendikten sonra kükürt dioksit ile fümigasyon yapılmalıdır. Soğuk hava depolarında üzümlerin fümigasyonu için önerilen konsantrasyonlar, ilk fümigasyon için %1, sonraki fümigasyonlar için her hafta ve/veya 10 günlük aralıklarla %0,25'tir.

References

  • Allen, F.W., 1956. Storage treatment of pears and Grapes. The Blue Anchor, August 1956. pp:16-21.
  • Cant, R.R., K.E. Nelson, 1957. Factors affecting the concentration of Sulphur dioxide in fumigation atmospheres for table grapes. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 69:240-249.
  • Harvey, John M., 1956. Effects of frequency of Sulphur dioxide fumigation injury in Emperor grapes. Am. J. Enol. Vitic. 7:689-692.
  • Nelson, K.E., G.A. Baker, 1963 Studies on the Sulphur dioxide fumigation of table grapes. Am. J. Enol. Vitic. 14:13-22.
  • Nelson, K.E., 1954. Growers and shippers of table grapes can do much to give the consumer high quality fruit The Blue Anchor. February. pp:30-31, 42-44.
  • Nelson, K.E., 1955 High picking temperatures and rough handling can reduce consumer acceptability of California fresh table grapes. The Blue Anchor. May. 6-10.
  • Pentzer, W.T.C.E. Asbury, K.C. Hammer, 1933. Effect of fumigation of different varieties of vinifera grapes with Sulphur dioxide gas Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 29:339-344.
  • Pentzer, W.T., C.E. Ashbury, K.C. Hammer, 1934. The effect of Sulphur dioxide fumigation on the respiration of Emperor, grapes. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 30:258-260.
  • Reyneke, J., S.J. du Plessis, 1934. Treatment of table grapes for local Markets. Farming in South Africa, 18:443-445 (abst.).
  • Winkler, A.J., 1962. General Vituculture. 488:517-542.
  • Winkler, A.J., H.E. Jacop, 1952. The utilization of Sulphur dioxide in the marketing of grapes. Hilgardia, pp:107-131 (abst.).

Factors Affecting the Characteristics of Table Grapes After Harvest and Their Storage

Year 1973, Volume: 6 Issue: 3-4, 75 - 83, 31.12.1973

Abstract

Consumer acceptability of table grapes depends on the quality of the fruit when it reaches the market. Table grapes should be harvested after the fruit is mature because the eating quality of grapes does not change after harvest. In order to deliver high quality table grapes to the market, the grapes should be harvested in time, shipped to the storage very rapidly, had led as little as possible and fumigated promptly. Recommended storage temperature for Müşküle is 0℃. The relative humidity should be from 87 to 90 percent. It is necessary to fumigate the grapes with Sulphur dioxide after they are packed to retard the spread of decay if they are to be held more than a few weeks in storage. The concentrations recommended for the fumigations of grapes in cold storage is 1%for the initial fumigation and 0.25% for subsequent fumigations for every week and/or with 10-days intervals.

References

  • Allen, F.W., 1956. Storage treatment of pears and Grapes. The Blue Anchor, August 1956. pp:16-21.
  • Cant, R.R., K.E. Nelson, 1957. Factors affecting the concentration of Sulphur dioxide in fumigation atmospheres for table grapes. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 69:240-249.
  • Harvey, John M., 1956. Effects of frequency of Sulphur dioxide fumigation injury in Emperor grapes. Am. J. Enol. Vitic. 7:689-692.
  • Nelson, K.E., G.A. Baker, 1963 Studies on the Sulphur dioxide fumigation of table grapes. Am. J. Enol. Vitic. 14:13-22.
  • Nelson, K.E., 1954. Growers and shippers of table grapes can do much to give the consumer high quality fruit The Blue Anchor. February. pp:30-31, 42-44.
  • Nelson, K.E., 1955 High picking temperatures and rough handling can reduce consumer acceptability of California fresh table grapes. The Blue Anchor. May. 6-10.
  • Pentzer, W.T.C.E. Asbury, K.C. Hammer, 1933. Effect of fumigation of different varieties of vinifera grapes with Sulphur dioxide gas Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 29:339-344.
  • Pentzer, W.T., C.E. Ashbury, K.C. Hammer, 1934. The effect of Sulphur dioxide fumigation on the respiration of Emperor, grapes. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 30:258-260.
  • Reyneke, J., S.J. du Plessis, 1934. Treatment of table grapes for local Markets. Farming in South Africa, 18:443-445 (abst.).
  • Winkler, A.J., 1962. General Vituculture. 488:517-542.
  • Winkler, A.J., H.E. Jacop, 1952. The utilization of Sulphur dioxide in the marketing of grapes. Hilgardia, pp:107-131 (abst.).
There are 11 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Özge Cadun This is me

Publication Date December 31, 1973
Submission Date January 1, 1973
Acceptance Date January 31, 1973
Published in Issue Year 1973 Volume: 6 Issue: 3-4

Cite

APA Cadun, Ö. (1973). Hasattan Sonra Sofralık Üzümlerin Kalitesine Tesir Eden Etkenler ve Depolanması. Bahçe, 6(3-4), 75-83.
AMA Cadun Ö. Hasattan Sonra Sofralık Üzümlerin Kalitesine Tesir Eden Etkenler ve Depolanması. Bahçe. December 1973;6(3-4):75-83.
Chicago Cadun, Özge. “Hasattan Sonra Sofralık Üzümlerin Kalitesine Tesir Eden Etkenler Ve Depolanması”. Bahçe 6, no. 3-4 (December 1973): 75-83.
EndNote Cadun Ö (December 1, 1973) Hasattan Sonra Sofralık Üzümlerin Kalitesine Tesir Eden Etkenler ve Depolanması. Bahçe 6 3-4 75–83.
IEEE Ö. Cadun, “Hasattan Sonra Sofralık Üzümlerin Kalitesine Tesir Eden Etkenler ve Depolanması”, Bahçe, vol. 6, no. 3-4, pp. 75–83, 1973.
ISNAD Cadun, Özge. “Hasattan Sonra Sofralık Üzümlerin Kalitesine Tesir Eden Etkenler Ve Depolanması”. Bahçe 6/3-4 (December1973), 75-83.
JAMA Cadun Ö. Hasattan Sonra Sofralık Üzümlerin Kalitesine Tesir Eden Etkenler ve Depolanması. Bahçe. 1973;6:75–83.
MLA Cadun, Özge. “Hasattan Sonra Sofralık Üzümlerin Kalitesine Tesir Eden Etkenler Ve Depolanması”. Bahçe, vol. 6, no. 3-4, 1973, pp. 75-83.
Vancouver Cadun Ö. Hasattan Sonra Sofralık Üzümlerin Kalitesine Tesir Eden Etkenler ve Depolanması. Bahçe. 1973;6(3-4):75-83.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram