Sofralık üzümlerin tüketici tarafından kabul edilebilirliği, meyvenin pazara ulaştığı andaki kalitesine bağlıdır. Sofralık üzümler, meyve olgunlaştıktan sonra hasat edilmelidir çünkü üzümlerin yeme kalitesi hasattan sonra değişmez. Pazara yüksek kalitede sofralık üzüm ulaştırmak için üzümler zamanında hasat edilmeli, çok hızlı bir şekilde depoya gönderilmeli, mümkün olduğunca az ürün alınmalı ve hemen fümigasyon yapılmalıdır. Müşküle için önerilen depolama sıcaklığı 0℃'dir. Bağıl nem %87-90 arasında olmalıdır. Üzümler birkaç haftadan fazla depoda kalacaksa, çürümenin yayılmasını geciktirmek için paketlendikten sonra kükürt dioksit ile fümigasyon yapılmalıdır. Soğuk hava depolarında üzümlerin fümigasyonu için önerilen konsantrasyonlar, ilk fümigasyon için %1, sonraki fümigasyonlar için her hafta ve/veya 10 günlük aralıklarla %0,25'tir.
Consumer acceptability of table grapes depends on the quality of the fruit when it reaches the market. Table grapes should be harvested after the fruit is mature because the eating quality of grapes does not change after harvest. In order to deliver high quality table grapes to the market, the grapes should be harvested in time, shipped to the storage very rapidly, had led as little as possible and fumigated promptly. Recommended storage temperature for Müşküle is 0℃. The relative humidity should be from 87 to 90 percent. It is necessary to fumigate the grapes with Sulphur dioxide after they are packed to retard the spread of decay if they are to be held more than a few weeks in storage. The concentrations recommended for the fumigations of grapes in cold storage is 1%for the initial fumigation and 0.25% for subsequent fumigations for every week and/or with 10-days intervals.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1973 |
Submission Date | January 1, 1973 |
Acceptance Date | January 31, 1973 |
Published in Issue | Year 1973 Volume: 6 Issue: 3-4 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram