Research Article
BibTex RIS Cite

Bağcılıkta Bilimsel Araştırma Tekniği

Year 1973, Volume: 6 Issue: 1-2, 7 - 24, 31.12.1973

Abstract

Hangi sahada olursa olsun ortaya çıkartılan yenilikler, yaşama standardını yükseltebilmek ve gizli gerçekleri açıklayabilmek için teknolojinin gereğidir. Uygarlık, bilimsel çalışmaların varlığı ve devamı sayesinde ancak önem kazanır.
Konu ne olursa olsun yapılacak her bilimsel araştırmada bir gaye aranır. Bu gaye, o konu ile ilgili problemlere çözüm yolu olabilmeli, bir ihtiyaca karşılık verebilmeli ve çeşitli nedenleri cevaplayabilmelidir.
Bilimsel çalışmalar milletler arası kabul edilen belli kurallara dayanılarak hazırlanır. Bu kurallar her konunun özelliğine göre ayrı karakter gösterebilirler. Genel olarak ise tüm araştırmalarda aranan bazı belli özellikler vardır. Bu özellikler şunlardır; a) Doğruluk, b) Açıklık, c) Tarafsızlık, d) Kontrol edilebilme, e) Yazı kısmında sade ve açık bir dil kullanma. Bu aranan genel niteliklerin yanı sıra; gerek genel, gerek bağcılık alanındaki yapılacak bilimsel araştırmalarda dikkate alınması ve uygulanması gerekli hususlar ise şunlardır; a) Konu seçimi ve amaç, b) Konunun sınırlandırılması ve araştırmanın planlanması, c) Literatür taraması, d) Kullanılan materyal, e) Uygulanan metot, f) Araştırma konusu ile ilgili özel hususlar, g) Araştırmada uygulanacak periyodisite ve deneme dışı işlemler, h) Araştırmanın süresi, ı) Araştırmadan elde edilen netice ve tartışma. Bahsedilen kaideler ile yürütülen bir araştırmadan alınan sonuçların topluma ve özellikle konu ile ilgili topluluğa duyurulabilmesi için, araştırmanın kaleme alınması gerekir. Yazma esnasında açık, sade ve kuru bir dil kullanmak şarttır. Zira bilimsel araştırmalar hiçbir zaman roman değildir. Bu konuda da belli kurallara uyulur. Diğer taraftan, her araştırma az, çok paraya ihtiyaç gösterir. Bunun için, bilimsel çalışmalarda göz önünde tutulması gerekli olan bütçe faktörleri şunlardır (giderler); a) Personel masrafları, b) Gerekli teçhizat masrafları, c) Gerekli deneme materyalinin teminine ait masraflar, d) Gerekli sarf malzemelerine ait masraflar, e) Araştırma konusu ile ilgili gerekli kitap ve dergi masrafları, f) Diğer masraflar. Buraya kadar özetlenen hususlar, araştırıcının araştırmasında dikkate alması gerekli hususlardır. Araştırmacı he ilgili bazı özellikler ise şunlardır: a) Araştırıcının kültürü, b) Araştırıcının konuya karşı ilgisi, c) Araştırıcının morali.

References

  • Ataöv, T., 1969. Bilimsel Araştırma El Kitabı. Balkanoğlu Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara, 165s.
  • Anonim, 1972. Tarım İstatistikleri Özeti. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara, Yayın No:668, 25s.
  • Dokuzoğuz, M., 1964. Bahçe Bitkilerinin Islahında Klon Seleksiyonu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir, Yayın No:87, 58s.
  • Düzgüneş, O., 1952. İstatistik Metotları. Ankara.
  • Düzgüneş, O., 1963. Bilimsel Araştırmalarda İstatistik Prensipleri ve Metotları. Ege Üniversitesi, İzmir, 375s.
  • Kansu, İ.A., 1971. Bilimsel Eser Yazma ve Basıma Hazırlama Tekniği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana, Yayın No:17, 34s.
  • Olmo, H.P., 1948. Perlette and Delight. Calif. Agric. Exp. Sta. Bull. 705. Berkeley. 8p.
  • Oraman, M.N., Ağaoğlu, Y.S., 1969. Türkiye Bağcılığının Bugünkü Durumu, Gelişme İmkânları ve Memleketimizde Mevcut Başlıca Sofralık, Kurutmalık ve Şaraplık Üzüm Çeşitleri Üzerinde Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:348, 67s.
  • Oraman, M.N., 1972. Bağcılık Tekniği-2. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:470, 402s.
  • Pamukçu, A.M., Dilmen, S., 1956. Araştırma ve Tez. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Yayın No:85, 53s.

Research Technique in Viticulture

Year 1973, Volume: 6 Issue: 1-2, 7 - 24, 31.12.1973

Abstract

Technic of Scientific Research in Viticulture
Civilization has been progressed, particularly by the means of continuity and presence of scientific researches. Every research has an aim, and this aim must always eliminate some problems.
Scientific researchers are prepared according to the international rules. These rules have different characteristics, according to the originality of subjects. Generally, all researches have the following main principles; a) Reality, b) Simpleness, c) Objectivity, d) Feasibility of control, e) Use of simple language (in the paper). Following factors must be also taken into consideration in the application of general and Viticultural researches; a) Determination of topic and aim, b) Limiting the topic and planning of research, c) Using of literature, d) Materials, e) Methods, f) Special subjects that are connected with the topic of research, g) Periodicity in research and some technical applications, h) Period of research, i) Results and discussion of research. Results of the research must be written and introduced to the people. Researches have value when they are publicized. Following factors must be taken into consideration from the view of budget in all researches; a) Expenses of labor, b) Expenses of equipment, c) Expenses of obtaining the materials of experiments, d) Expenses of consumed materials, e) Expenses of books and periodic, f) Various expenses. Lastly, following factors are connected directly with researcher; a) Culture of researcher, b) Connection of the researcher to subject, c) Morale of researcher.

References

  • Ataöv, T., 1969. Bilimsel Araştırma El Kitabı. Balkanoğlu Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara, 165s.
  • Anonim, 1972. Tarım İstatistikleri Özeti. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara, Yayın No:668, 25s.
  • Dokuzoğuz, M., 1964. Bahçe Bitkilerinin Islahında Klon Seleksiyonu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İzmir, Yayın No:87, 58s.
  • Düzgüneş, O., 1952. İstatistik Metotları. Ankara.
  • Düzgüneş, O., 1963. Bilimsel Araştırmalarda İstatistik Prensipleri ve Metotları. Ege Üniversitesi, İzmir, 375s.
  • Kansu, İ.A., 1971. Bilimsel Eser Yazma ve Basıma Hazırlama Tekniği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana, Yayın No:17, 34s.
  • Olmo, H.P., 1948. Perlette and Delight. Calif. Agric. Exp. Sta. Bull. 705. Berkeley. 8p.
  • Oraman, M.N., Ağaoğlu, Y.S., 1969. Türkiye Bağcılığının Bugünkü Durumu, Gelişme İmkânları ve Memleketimizde Mevcut Başlıca Sofralık, Kurutmalık ve Şaraplık Üzüm Çeşitleri Üzerinde Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:348, 67s.
  • Oraman, M.N., 1972. Bağcılık Tekniği-2. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:470, 402s.
  • Pamukçu, A.M., Dilmen, S., 1956. Araştırma ve Tez. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Yayın No:85, 53s.
There are 10 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Atilla Eriş This is me

Publication Date December 31, 1973
Submission Date January 1, 1973
Acceptance Date January 31, 1973
Published in Issue Year 1973 Volume: 6 Issue: 1-2

Cite

APA Eriş, A. (1973). Bağcılıkta Bilimsel Araştırma Tekniği. Bahçe, 6(1-2), 7-24.
AMA Eriş A. Bağcılıkta Bilimsel Araştırma Tekniği. Bahçe. December 1973;6(1-2):7-24.
Chicago Eriş, Atilla. “Bağcılıkta Bilimsel Araştırma Tekniği”. Bahçe 6, no. 1-2 (December 1973): 7-24.
EndNote Eriş A (December 1, 1973) Bağcılıkta Bilimsel Araştırma Tekniği. Bahçe 6 1-2 7–24.
IEEE A. Eriş, “Bağcılıkta Bilimsel Araştırma Tekniği”, Bahçe, vol. 6, no. 1-2, pp. 7–24, 1973.
ISNAD Eriş, Atilla. “Bağcılıkta Bilimsel Araştırma Tekniği”. Bahçe 6/1-2 (December1973), 7-24.
JAMA Eriş A. Bağcılıkta Bilimsel Araştırma Tekniği. Bahçe. 1973;6:7–24.
MLA Eriş, Atilla. “Bağcılıkta Bilimsel Araştırma Tekniği”. Bahçe, vol. 6, no. 1-2, 1973, pp. 7-24.
Vancouver Eriş A. Bağcılıkta Bilimsel Araştırma Tekniği. Bahçe. 1973;6(1-2):7-24.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram