Research Article
BibTex RIS Cite

1971 ve 1972 Mevsimlerinde İzmir Bölgesinde Satsuma Mandarinlerinin Olgunluğu

Year 1973, Volume: 6 Issue: 1-2, 70 - 83, 31.12.1973

Abstract

İzmir bölgesinde 1971 ve 1972 mevsimlerinde iki bahçede satsumaların olgunluğu takip edildi. Kuru madde, asitlik, meyve suyu randımanı, askorbik asit, meyve büyüklüğü ve kabuk rengindeki değişmeler narenciye meyvelerine ait tipik örneği gösterdi. Meyvenin normal olgunluğuna eriştiğinde oranın 6.0 olduğu ve buna Ekim’in ikinci yarısında ulaştığı görüldü. Aynı zamanda renk dönüşümü ise %55 civarında idi. Bu kriterlerin meyveler için en erken hasat tarihlerinin uygulanmasına karar verildiğinde kullanılması tavsiye edildi.

References

  • Opitz, K.W., R.F. Brever, 1972. Another Lock at Satsuma Mandaris, Citrograph 57:231.
  • Wloeberghs, M., 1972. De-greening of ripe Satsumas. Technical Report No:9.
  • Quality Control Lab. Olive culture Research Institute, Bornova-Izmir.
  • Opitz, K.W. et al., 1971. Satsumas-Disappointment but not necessarily Dissaster, July, 5p.
  • Agricultural code of California. Burea of Fruit and vegetable Standardization, 1971, No:46989, February.

Ripening of Satsumas in Izmir Region Diming 1971-1972 Seasons

Year 1973, Volume: 6 Issue: 1-2, 70 - 83, 31.12.1973

Abstract

The ripening of satsumas was followed in two orchards in Izmir Area during the 1971 seasons. Changes in soluble solids, acidity, ratio, juice yield, ascorbic acid content, fruits size and skin color showed the typical pattern for most citrus fruit. It is shown that the fruit reaches appropriate ripeness, ratio 6.0, in the second half of October. At the same time the color break is about 55%. It is recommended that these criteria should be used when determining earliest harvesting date for the fruit.

References

  • Opitz, K.W., R.F. Brever, 1972. Another Lock at Satsuma Mandaris, Citrograph 57:231.
  • Wloeberghs, M., 1972. De-greening of ripe Satsumas. Technical Report No:9.
  • Quality Control Lab. Olive culture Research Institute, Bornova-Izmir.
  • Opitz, K.W. et al., 1971. Satsumas-Disappointment but not necessarily Dissaster, July, 5p.
  • Agricultural code of California. Burea of Fruit and vegetable Standardization, 1971, No:46989, February.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Günay Kalender This is me

George Sjostrom This is me

Publication Date December 31, 1973
Submission Date January 1, 1973
Acceptance Date January 31, 1973
Published in Issue Year 1973 Volume: 6 Issue: 1-2

Cite

APA Kalender, G., & Sjostrom, G. (1973). 1971 ve 1972 Mevsimlerinde İzmir Bölgesinde Satsuma Mandarinlerinin Olgunluğu. Bahçe, 6(1-2), 70-83.
AMA Kalender G, Sjostrom G. 1971 ve 1972 Mevsimlerinde İzmir Bölgesinde Satsuma Mandarinlerinin Olgunluğu. Bahçe. December 1973;6(1-2):70-83.
Chicago Kalender, Günay, and George Sjostrom. “1971 Ve 1972 Mevsimlerinde İzmir Bölgesinde Satsuma Mandarinlerinin Olgunluğu”. Bahçe 6, no. 1-2 (December 1973): 70-83.
EndNote Kalender G, Sjostrom G (December 1, 1973) 1971 ve 1972 Mevsimlerinde İzmir Bölgesinde Satsuma Mandarinlerinin Olgunluğu. Bahçe 6 1-2 70–83.
IEEE G. Kalender and G. Sjostrom, “1971 ve 1972 Mevsimlerinde İzmir Bölgesinde Satsuma Mandarinlerinin Olgunluğu”, Bahçe, vol. 6, no. 1-2, pp. 70–83, 1973.
ISNAD Kalender, Günay - Sjostrom, George. “1971 Ve 1972 Mevsimlerinde İzmir Bölgesinde Satsuma Mandarinlerinin Olgunluğu”. Bahçe 6/1-2 (December1973), 70-83.
JAMA Kalender G, Sjostrom G. 1971 ve 1972 Mevsimlerinde İzmir Bölgesinde Satsuma Mandarinlerinin Olgunluğu. Bahçe. 1973;6:70–83.
MLA Kalender, Günay and George Sjostrom. “1971 Ve 1972 Mevsimlerinde İzmir Bölgesinde Satsuma Mandarinlerinin Olgunluğu”. Bahçe, vol. 6, no. 1-2, 1973, pp. 70-83.
Vancouver Kalender G, Sjostrom G. 1971 ve 1972 Mevsimlerinde İzmir Bölgesinde Satsuma Mandarinlerinin Olgunluğu. Bahçe. 1973;6(1-2):70-83.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram