Bu çalışma, ceviz (Juglans regia L.) fidanları arasında yüksek meyve kalitesi, iyi verim ve ağaç özellikleri bakımından üstün klonların değerlendirilmesi ve seçimi amacıyla Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde gerçekleştirilmiştir. Bu, ceviz çeşitlerinin standardizasyonu için ilk adım olacaktır.
İşlem şu şekildeydi:
1. 1969 yılında Marmara Bölgesi'ndeki on ilde kaliteli ceviz yetiştirilen köyler belirlenmiş ve 323 ağaç işaretlenmiştir.
2. Hasat sırasında 323 ağacın her birinden tam olgunlukta rastgele yüz (100) meyve örneği toplanmıştır.
3. Meyveler, tüm cevizlerin nem içeriği %10'un altına düşene kadar kurutulmuştur. Daha sonra her birinden 25 rastgele örnek alınmıştır. Meyve kaliteleri açısından türler değerlendirildi: kabuk pürüzlülüğü, kabuk rengi, kabuk mühür derecesi, boyut, kabuksuz ceviz ağırlığı, iç ağırlığı, iç içeriği, kabuk kalınlığı, çatlama kalitesi, iç dolgunluğu, iç buruşması, iç rengi, hasarlı iç yüzdesi ve tat.
4. Daha sonra, kaliteli kabuksuz (bütün) ceviz ve ceviz içi seçiminde ağırlık sıralaması yöntemi uygulandı. 36 tür seçildi.
5. Kalitelerin korunup korunmadığını belirlemek için 48 türe ait meyve örnekleri 1070'te tekrar incelendi.
6. 1970 ve 1971 yıllarında bu 48 türün ağaç özellikleri ve verim potansiyelleri incelendi.
Bu çalışma sonucunda, 20 ceviz türü seçildi.
This study was carried out in the Marmara Region of Turkey for tire purpose of evaluation and selection of superior clones in respect to high quality fruit, good yield and tree characteristics among seedling of walnuts (Juglans regia L.). This will be the first step for the standardization of walnut varieties.
The procedure was as follows:
1. In 1969 villages where good quality walnuts are grown were determined in ten provinces in the Marmara Region; and 323 trees were marked.
2. One hundred (100) fruit samples at full maturity were collected at random during harvesting from each of the 323 trees.
3. The fruits were dried until the moisture content of the whole walnuts was reduced to less than 10%. Then, 25 random samples from each. type was evaluated in respect to their fruit qualities: shell roughness, shell color, shell seal grade, size, weight of unshelled walnut, weight of kernel, kernel content, shell thickness, cracking quality, kernel plumpness, shriveling of the kernel, kernel color, percentage of damaged kernel and taste.
4. Then, weight ranked method was applied for the selection of good quality unshelled (whole) walnuts and walnut kernels. 36 types were selected.
5. Fruit samples of 48 types were examined again in 1070 to ascertain whether the qualities were maintained.
6. In 1970-and 1971 tree characteristics and yield potentials of these 48 types were studied.
As a result of this study, 20 walnut species were selected.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1971 |
Submission Date | January 1, 1971 |
Acceptance Date | January 31, 1971 |
Published in Issue | Year 1971 Volume: 4 Issue: 1-2-3-4 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram