Research Article
BibTex RIS Cite

Çilek Çeşitlerinin Dondurulmaya Elverişliliği Üzerine Bir Ön Çalışma

Year 1971, Volume: 4 Issue: 1-2-3-4, 43 - 48, 31.12.1971

Abstract

Altı çilek çeşidinin derin dondurmaya uygunluğu üzerine bir ön çalışma yapılmıştır. Çeşitler, merkezin meyve bölümünde yürütülen bir denemeden seçilmiştir. Şeker ilave edilerek çilekler -30°C'de dondurulup -20°C'de beş ay bekletilmiştir. Altı çeşidin uygunluğunu belirlemek için dört farklı test yapılmıştır. Bunlar: damlama kaybı, meyve suyu lekesi, çekme ve organoleptik testtir. Ön çalışma, derin dondurma için ümit vadeden çeşitlerin Cambridge, Tioga ve Pocahontas olduğunu göstermiştir. Ancak, derin dondurmaya uygunluğu belirlemek için hammadde kalitesi, olgunluk, meyve büyüklüğü ve çeşit özellikleri açısından dikkatli bir inceleme gerekmektedir. Bu faktörlerle ilgili olarak daha ileri çalışmalar yapılacaktır.

References

  • Astrom, S. and Londahl, G., Comparison of Modem Freezing Metmods. Frigoacandia Contracting AB, Sweden.
  • Cruess, V.W., 1958. Commercial Fruit and Vegetable Products. 1958. McGraw-Hill Book Company, Inc. New York.
  • Desroler, W.N., The Technology of Food Preservation 1963. The AVI Publishing Company West Port.
  • Kertesz, I.Z., Söndheimer, E., 1948. To Reduce Color Loss in Strawberry Preserves. Food Industry 20, 100-108, 214.
  • Mackinney, G., Lükten, A., Chichester, C.O., 1955. Strawberry Preserves by a Low Temperature Process. Food Technology 9:324-326.

A Preliminary Study On the Suitability of Strawberry Varieties for Deep Freezing

Year 1971, Volume: 4 Issue: 1-2-3-4, 43 - 48, 31.12.1971

Abstract

A preliminary study was made on the suitability of six strawberry varieties for deep freezing. The varieties were selected from a trial conducted by the fruit section of the center. Sugar was added and the strawberries frozen at -30°C and kept at -20°C for five months. Four different tests were made to determine the suitability of the six varieties. These were: drip loss, juice spot, shrinkage and organoleptic test. The preliminary study showed that promising varieties for deep freezing are Cambridge, Tioga and Pocahontas. However, to determine suitability for deep freezing careful attention is necessary with regard to quality of the raw material, maturity, fruit size and varietal characteristics. Further studies will be made regarding these factors.

References

  • Astrom, S. and Londahl, G., Comparison of Modem Freezing Metmods. Frigoacandia Contracting AB, Sweden.
  • Cruess, V.W., 1958. Commercial Fruit and Vegetable Products. 1958. McGraw-Hill Book Company, Inc. New York.
  • Desroler, W.N., The Technology of Food Preservation 1963. The AVI Publishing Company West Port.
  • Kertesz, I.Z., Söndheimer, E., 1948. To Reduce Color Loss in Strawberry Preserves. Food Industry 20, 100-108, 214.
  • Mackinney, G., Lükten, A., Chichester, C.O., 1955. Strawberry Preserves by a Low Temperature Process. Food Technology 9:324-326.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Arsan Bilişli This is me

Publication Date December 31, 1971
Submission Date January 1, 1971
Acceptance Date January 31, 1971
Published in Issue Year 1971 Volume: 4 Issue: 1-2-3-4

Cite

APA Bilişli, A. (1971). Çilek Çeşitlerinin Dondurulmaya Elverişliliği Üzerine Bir Ön Çalışma. Bahçe, 4(1-2-3-4), 43-48.
AMA Bilişli A. Çilek Çeşitlerinin Dondurulmaya Elverişliliği Üzerine Bir Ön Çalışma. Bahçe. December 1971;4(1-2-3-4):43-48.
Chicago Bilişli, Arsan. “Çilek Çeşitlerinin Dondurulmaya Elverişliliği Üzerine Bir Ön Çalışma”. Bahçe 4, no. 1-2-3-4 (December 1971): 43-48.
EndNote Bilişli A (December 1, 1971) Çilek Çeşitlerinin Dondurulmaya Elverişliliği Üzerine Bir Ön Çalışma. Bahçe 4 1-2-3-4 43–48.
IEEE A. Bilişli, “Çilek Çeşitlerinin Dondurulmaya Elverişliliği Üzerine Bir Ön Çalışma”, Bahçe, vol. 4, no. 1-2, pp. 43–48, 1971.
ISNAD Bilişli, Arsan. “Çilek Çeşitlerinin Dondurulmaya Elverişliliği Üzerine Bir Ön Çalışma”. Bahçe 4/1-2 (December1971), 43-48.
JAMA Bilişli A. Çilek Çeşitlerinin Dondurulmaya Elverişliliği Üzerine Bir Ön Çalışma. Bahçe. 1971;4:43–48.
MLA Bilişli, Arsan. “Çilek Çeşitlerinin Dondurulmaya Elverişliliği Üzerine Bir Ön Çalışma”. Bahçe, vol. 4, no. 1-2-3-4, 1971, pp. 43-48.
Vancouver Bilişli A. Çilek Çeşitlerinin Dondurulmaya Elverişliliği Üzerine Bir Ön Çalışma. Bahçe. 1971;4(1-2-3-4):43-8.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram