Research Article
BibTex RIS Cite

Yerli Soğan Popülasyonlarından Seleksiyon Yoluyla Elde Edilen Beyaz Etli, Sarı Kabuklu, Dayanıklı (İhracata Elverişli) Soğan Çeşitleri

Year 1970, Volume: 3 Issue: 4, 10 - 25, 31.12.1970

Abstract

Türkiye'de Marmara ve Trakya bölgelerinde yetiştirilen soğanlar şekil, kabuk ve et renkleri bakımından karışıktır. Kırmızı kabuklu ve değişken şekillerdeki bu soğanlar Avrupa pazarlarına ihraç edilmeye uygun değildir. Ancak Türkiye üretimi iç tüketimi aşmaktadır. Bu iki bölgenin soğanları genetik olarak farklılık göstermektedir. Yapılan bir ön çalışma sonucunda soğanların %2-4'ünün sarı dış kabuklu, yuvarlak şekilli ve beyaz ete sahip olduğu, bunların Avrupa pazarlarında tercih edilen çeşitler olduğu ortaya çıkmıştır. Uygun çeşitlerin seçilmesi için sekiz yıllık bir çalışma yapılmıştır. Kullanılan yöntemler; Marmara bölgesi, kitle seleksiyonu; Trakya bölgesi, tek bitki seleksiyonudur. Üç çeşit seçilip adlandırılmıştır: Yalova No: 1, Yalova No: 3 ve Yalova No: 12. Her üç çeşit de beyaz etli, sarı kabuklu ve yuvarlak şekillidir. Bu nedenle Avrupa pazarlarına ihraç edilmeye uygundurlar. Kuru madde içerikleri şu şekildedir: Yalova No: %15, Yalova No: 3 %10, Yalova No: 12 %16,5. Yalova No: 1 ve No: 12 soğanları tohumdan, Yalova No: 3 soğanları ise doğrudan tohumdan üretilebilmektedir.

References

  • Kuckuck, H., Kobabe, G.,1962. Handbuch der Pflanzenzüchtung, 6:295-305, Paul Parey, Berlin-Hamburg.
  • Hanow, R., 1950. Zwiebelarten, Allium. Handbuch der Pflanzenztichtung 5, Paul Parey Berlin-Hamburg.
  • Clarke, A.E„ Jones, H.A., Little, T.M., 1944. Inheritance of bulb color in the onion.
  • Riemann, G.H., 1931. Genetic Factors for pigmentation in the onion and their relation to disease resistance.

Three Onion Varieties Selected from Marmara and Thrace Populations

Year 1970, Volume: 3 Issue: 4, 10 - 25, 31.12.1970

Abstract

The onions grown in the Marmara and Thrace regions of Turkey are mixed in respect of shapes and skin and flesh colors. These red skinned onions of variable shapes are unsuitable for export to European markets. However Turkish production exceeds domestic consumption. Onions of these two regions differ genetically. A preliminary study showed that 2-4 percent have yellow outer skins, round shapes and white flesh, which are the types preferred in European markets. A study of eight years duration was made to select suitable varieties. The methods used were; Marmara region, mass selection; Thrace region, single plant selection. Three varieties were selected and designated: Yalova No: 1, Yalova No: 3, and Yalova No: 12. All three varieties have white flesh, yellow skins and are round in shape. Thus they are suitable for export to European markets. Dry matter contents are as follows: Yalova No: 15 percent, Yalova No: 310 percent, Yalova No: 12 16.5 percent. Bulbs of Yalova No. 1 and No. 12 can be produced from sots and bulbs of Yalova No: 3 can be produced from seeds direct.

References

  • Kuckuck, H., Kobabe, G.,1962. Handbuch der Pflanzenzüchtung, 6:295-305, Paul Parey, Berlin-Hamburg.
  • Hanow, R., 1950. Zwiebelarten, Allium. Handbuch der Pflanzenztichtung 5, Paul Parey Berlin-Hamburg.
  • Clarke, A.E„ Jones, H.A., Little, T.M., 1944. Inheritance of bulb color in the onion.
  • Riemann, G.H., 1931. Genetic Factors for pigmentation in the onion and their relation to disease resistance.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Hüseyin Akgün This is me

Publication Date December 31, 1970
Submission Date January 1, 1970
Acceptance Date January 31, 1970
Published in Issue Year 1970 Volume: 3 Issue: 4

Cite

APA Akgün, H. (1970). Yerli Soğan Popülasyonlarından Seleksiyon Yoluyla Elde Edilen Beyaz Etli, Sarı Kabuklu, Dayanıklı (İhracata Elverişli) Soğan Çeşitleri. Bahçe, 3(4), 10-25.
AMA Akgün H. Yerli Soğan Popülasyonlarından Seleksiyon Yoluyla Elde Edilen Beyaz Etli, Sarı Kabuklu, Dayanıklı (İhracata Elverişli) Soğan Çeşitleri. Bahçe. December 1970;3(4):10-25.
Chicago Akgün, Hüseyin. “Yerli Soğan Popülasyonlarından Seleksiyon Yoluyla Elde Edilen Beyaz Etli, Sarı Kabuklu, Dayanıklı (İhracata Elverişli) Soğan Çeşitleri”. Bahçe 3, no. 4 (December 1970): 10-25.
EndNote Akgün H (December 1, 1970) Yerli Soğan Popülasyonlarından Seleksiyon Yoluyla Elde Edilen Beyaz Etli, Sarı Kabuklu, Dayanıklı (İhracata Elverişli) Soğan Çeşitleri. Bahçe 3 4 10–25.
IEEE H. Akgün, “Yerli Soğan Popülasyonlarından Seleksiyon Yoluyla Elde Edilen Beyaz Etli, Sarı Kabuklu, Dayanıklı (İhracata Elverişli) Soğan Çeşitleri”, Bahçe, vol. 3, no. 4, pp. 10–25, 1970.
ISNAD Akgün, Hüseyin. “Yerli Soğan Popülasyonlarından Seleksiyon Yoluyla Elde Edilen Beyaz Etli, Sarı Kabuklu, Dayanıklı (İhracata Elverişli) Soğan Çeşitleri”. Bahçe 3/4 (December1970), 10-25.
JAMA Akgün H. Yerli Soğan Popülasyonlarından Seleksiyon Yoluyla Elde Edilen Beyaz Etli, Sarı Kabuklu, Dayanıklı (İhracata Elverişli) Soğan Çeşitleri. Bahçe. 1970;3:10–25.
MLA Akgün, Hüseyin. “Yerli Soğan Popülasyonlarından Seleksiyon Yoluyla Elde Edilen Beyaz Etli, Sarı Kabuklu, Dayanıklı (İhracata Elverişli) Soğan Çeşitleri”. Bahçe, vol. 3, no. 4, 1970, pp. 10-25.
Vancouver Akgün H. Yerli Soğan Popülasyonlarından Seleksiyon Yoluyla Elde Edilen Beyaz Etli, Sarı Kabuklu, Dayanıklı (İhracata Elverişli) Soğan Çeşitleri. Bahçe. 1970;3(4):10-25.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram