1961 yılında meyve ağaçlarının eğitimi üzerine daha kapsamlı sistematik araştırmalar programı kapsamında, şeftali ağacı için sırasıyla Bologna yakınlarında ve Maremma Toscana'da Bologna Üniversitesi Coltivazioni Arboree Enstitüsü ve Pisa Üniversitesi Coltivazioni Arboree Enstitüsü tarafından iki deneme parseli dikilmiştir. Her iki şeftali bahçesinde de aynı fidanlıktan yetiştirilen aynı çeşit (Dixired) açık merkezli ağaçlar için aynı mesafelere (6×6 m) dikilmiş; "palmetta" ağaçları için ise 6×5 m dikilmiş ve aşağıdaki farklı budama sistemleri uygulanmıştır: a) gereksiz sürgünlerin inceltilmesiyle eğitilen açık merkezli ağaçlar (Itutta cima); b) ana dalların uç sürgünlerinin kısaltılmasıyla eğitilen açık merkezli ağaçlar; c) "tutta cima" budama yöntemiyle eğitilen "palmetta" ağaçları; d) Ana dalların apikal sürgünlerinin kısaltılmasıyla eğitilen "palmetta" ağaçları (geleneksel yöntem). Kayıtların istatistiksel analizine olanak sağlamak için her eğitim sistemi birkaç kez tekrarlanmıştır. Budama tekniğinin öznel etkisinden kaçınmak için, bu işlem her iki deneme bahçesinde de aynı işçiler tarafından yapılmıştır. Üç yıllık bir süre boyunca gerçekleştirilen gözlemlerin sonuçları, farklı eğitim ve budama yöntemleri arasında önemli farklılıklar ortaya koymuş ve pratik açıdan önemli bazı sonuçlara ulaşılmıştır.
Within more extensive programme of systematic investigations on the fruit trees training in 1961 two experimental plots have been planted, for the peach tree, near Bologna and in the Maremma toscana respectively by the Istituto id Coltivazioni Arboree-University of Bologna and the Is tituto di Coltivazioni Arboree University of Pisa. In both peach orchards plants of the same variety (Dixired) raised from the same nursery have been planted at the same distances (6×6 m) for the open center trees; 6×5 m for the "palmetta" trees and trained with the following different pruning systems: a) open-center trees, trained by thinning of unnecessary shoots (Itutta cima); b) open-center trees, trained by shortening the apical shoots of the main branches; c) "palmetta" trees, trained with "tutta cima" pruning method; d) "palmetta" trees, trained by shortening the apical shoots of the main branches (traditional method). Each training system has been repeated several times in view to allow the statistical analysis of the records. In order to avoid the subjective influence of the pruning technique, this was always done by the same workers in both the experimental orchards. The results of the observations, carried out during a three years period, have revealed significant differences between the different training and pruning methods, drawing some conclusions of practical interest.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Translators | |
Publication Date | December 31, 1970 |
Submission Date | January 1, 1970 |
Acceptance Date | January 31, 1970 |
Published in Issue | Year 1970 Volume: 3 Issue: 4 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram