Zeytin yetiştiriciliği, Akdeniz bölgesinin en eski ve önemli tarım ürünlerinden biridir. Yüzyıllardır teknik ve teknolojik açıdan olduğu kadar ekonomik açıdan da durağan bir üretim biçimidir. Dahası, zeytin esas olarak bir sanayi ürünü olarak kabul edilirdi; yani elde edilen yağların dörtte üçü aydınlatma ve sabun yapımında, yalnızca dörtte biri ise beslenme amaçlı kullanılırdı. Yağ pazarındaki evrim ve zeytin yetiştiriciliği yapılan ülkelerin genel sosyal evrimi, üretim bölgelerinde ve dolayısıyla zeytin yetiştiriciliği anlayışlarında derin bir dönüşüme yol açmıştır. Nitekim Fransa'daki zeytin ağaçlarının altıda beşi terk edilmiş, İtalya'daki zeytin ağaçlarının yarısı ise kullanılamaz hale gelmiştir ve aynı durum giderek diğer zeytin yetiştiriciliği yapılan ülkeler için de geçerlidir. Dahası, Akdeniz ülkelerinde artan yağ tüketimi, esasen diğer menşeli yağ ürünlerinin lehine yorumlanmaktadır. Buna rağmen zeytin yetiştiriciliğinin, oldukça gelişmiş bir tarım ekonomisinde varlığını sürdürmesi muhtemeldir. Zeytin ağacı, hem yoğun hem de geleneksel olarak yaygın bir yetiştiriciliğe uygundur. Konserve amaçlı zeytin yetiştiriciliğinde kanıt aranabilir; bu, bazen gerçekçi bir teknik kavramdan ziyade bir bilimkurgu hayalinin ürünü gibi görünen araç ve makinelerle büyüyen bir yağ endüstrisi için şekillenir. Her ne olursa olsun, bir dizi teknik gelişme artık günlük pratikte anında uygulanabilir hale geliyor. Söz konusu farklı noktalar, ilerleyen makalelerde incelenecektir.
Olive growing is one of the most ancient and important agricultural products of the Mediterranean region. This is a growing that for centuries has remained stationary in its technical and technological aspects as well as in its economical one. It was, furthermore, considered mainly as an industry product, i.e. three quarters of oils extracted being used for lighting and soap-making purposes and only one quarter for alimentary purposes. Evolution in the market of fats as well as the general social evolution of the olive growing countries, has led to a deep transformation of the producing regions and consequently of the olive growing concepts. Thus, five sixth of the olive trees in France have already been abandoned, half the olive trees in Italy are condemned, and the same gradually applies to the other olive growing countries. Moreover, the increasing consumption of fats in the Mediterranean countries is registered essentially to the benefit of fat products of other origin. Olive growing nevertheless, is likely to survive in a highly developed agricultural economy. The olive tree in fact is appropriate to an intensive cultivation as well as an extensive traditional one. Proof can ve sought in olive growing for canning purposes, it takes shape for an oil industry growing with means and machines that may sometimes appear more the fruit of a science-fiction dream than of a realistic technical concept. Be as it may, a whole series of technical improvements is henceforth immediately applicable in everyday practice. The different points at issue will be studied in a series of articles to follow.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1968 |
Submission Date | May 1, 1968 |
Acceptance Date | May 31, 1968 |
Published in Issue | Year 1968 Volume: 1 Issue: 2 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram