Bu çalışmada güz yemişi (Elaeagnus umbellata) ilavesiyle (%20) zenginleştirilmiş ballı dondurmaların bazı fizikokimyasal ve duyusal özellikleri ile antioksidan etkinliği araştırılmıştır. Örneklerde kuru madde, kül, yağ, pH, titrasyon asitliği, antioksidan aktivite tayini ile duyusal analizler yapılmıştır. Bal ve güz yemişi ilavesi pH’ı düşürmüş (5.26) ve titrasyon asitliğini (%0.49) arttırmıştır. Güz yemişi katkısıyla dondurmalarda antioksidan aktivitesinde bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Duyusal olarak yalnızca tat ve lezzet açısından değil, özellikle renk ve görünüş olarak da ballı–güzyemişli dondurma panelistler tarafından beğeni kazanmıştır.
In this study, some physicochemical and sensory properties and also antioxidant capacities of honey ice cream enriched with autumn berry (Elaeagnus umbellata) addition (20%) were investigated. In the ice cream samples, analyzes of dry matter, ash, fat, pH, titratable acidity, antioxidant activity and sensory were performed. The addition of honey and autumn berry decreased the pH (5.26) and increased the titratable acidity (0.49%). An increase in antioxidant activity was observed with the addition of autumn berry. Sensory results indicated that honey ice cream with autumn berry has been appreciated by the panelists in terms of not only taste and flavor but also color and appearance.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 11, 2019 |
Submission Date | September 7, 2019 |
Acceptance Date | November 29, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 48 Issue: (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram