Conference Paper
BibTex RIS Cite

Bazı Kurt Üzümü Türlerine Ait (Lycium barbarum, Lycium chinense) Genotiplerin Meyvelerinde Makro Mikro Besin Elementlerinin Belirlenmesi

Year 2019, Volume: 48 Issue: (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 51 - 56, 11.12.2019

Abstract

Kurt üzümleri botanik olarak Solanaceae familyasında yer almakta olup, ticari olarak en yaygın türleri Lycium barbarum ve Lycium chinense’tir. Dünyada kurt üzümü meyvelerinin besin değerleri anlaşıldıktan sonra bu türe olan ilgi hızla artış göstermiştir. Kurt üzümü meyveleri insan sağlığı açısından önemli olan Ca, Mg, P, Fe, Zn, Cu, Se, gibi önemli mineral elementleri içermektedir. İçerdiği bu yararlı vitamin ve mineral elementler, fenolik bileşikler, anti–kanserojen, anti–mutajen özelliklere sahip olup, kurt üzümünün taze ve kurutulmuş meyveleri geleneksel Çin halk hekimliğinde 4.000 yıldır tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada amaç, kurutulmuş kurt üzümü genotiplerinin meyvelerinde makro mikro element içeriklerini belirlemektir. Yapılan çalışmada makro elementlerinden N içeriği en yüksek genotip %2.40 ile HZR1, P içeriği en yüksek %0.35 ile M1 ALTUNİ, Ca içeriği en yüksek olan %0.41 ile HZR3, Mg içeriği %0.76 ile M1 ALTUNİ ve HZR1 genotipi olmuştur. Mikro elementlerinden ise en yüksek Fe içerikleri 119.27 mg kgKA⁻¹ ile M1 ALTUNİ, 117.89 mg kgKA⁻¹ ile HZR1, 113.89 mg kgKA⁻¹ile HZR2 genotiplerinde tespit edilmiştir. Zn içerikleri bakımından 37.02 mg kgKA⁻¹ ile HZR1, Cu içerikleri açısından 14.70 mg kgKA⁻¹ ile M1 ALTUNİ genotipleri ön plana çıkmıştır.

References

  • Amagase, H., Nance, D.M., 2008. A Randomized, Double-Blind, Placebo Controlled, Clinical Study of the General Effects of a Standardized Lycium barbarum (Goji) Juice, GoChiTM. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 14(4):403-412.
  • Anonymus, 2019a. http://ccdb.tau.ac.il/ angiosperms/solanaceae/lycium (Erişim Tarihi: 23.02.2019).
  • Gogoasa, I., Alda, L., Rada, M., Negrea, P., Negrea, A., Bordean, D.M., Gergen, I. 2014. Goji berries (Lycium barbarum) as a source of trace elements in human nutrition. Journal of Agro Alimentary Processes and Technologies 20(4):369-372.
  • Anonymous, 2019b. http://mywellness warehouse.com/supplement/neurotransmitter-system/goji-berry (Erişim Tarihi: 23.02.2019).
  • Anonymous, 2019c. www.agoji.com/goji-berries/goji-berriesnutritional-information-health-benefits (Erişim Tarihi: 23.2.2019).
  • Zhang, K.Y.B., Leung, H.W., Yeung, H.W., Wong, R.N.S., 2001. Differentiation of Lycium barbarum from its related Lycium species using random amplified polymorphic DNA. Planta Med. 67:379-381.
  • Felzenszwalb, I., da Costa Marques, M.R., Mazzei, J.L., Aiub, C.A.F., 2013. Toxicological evaluation of Euterpe edulis: a potential super fruit to be considered. Food Chem. Toxicol. 58:536.
  • Vicentini, A., Liberatore, L., Mastrocola, D., 2016. Functional foods: trends and development of the global market. Italian Journal of Food Science 28:338.
  • Niro, S., Fratianni, A., Panfili, G., Falasca, L., Cinquanta, L., Alam, M.R., 2017. Nutritional evaluation of fresh and dried goji berries cultivated in Italy. Italian Journal of Food Science 29(3).
  • Bellaio, G., Carnevale, E., Bona, S., 2016. Preliminary studies on sensory, instrumental and chemical evaluation of dried goji (Lycium barbarum L.) berries. Acta Horticulturae (1120):515-522.
  • Llorent-Martínez, E.J., Fernández-de Córdova, M.L., Ortega-Barrales, P., Ruiz-Medina, A., 2013. Characterization and comparison of the chemical composition of exotic superfoods. Microchem. J. 110:444.
  • Endes, Z., Uslu, N., Özcan, M.M., Er, F., 2015. Physico chemical properties, fatty acid composition and mineral contents of goji berry (Lycium barbarum L.) fruit. J. Agroaliment Processes Technol. 21(1):36.
  • Clausen, M.J.V., Poulsen, H., 2013. Sodium/potassium homeostasis in the Cell. Ch. 3. In: Metallomics and the Cell (Metal Ions in Life Sciences 12), L. Banci (Ed.), p.41. Springer, Dordrecht.
  • Chaturvedi, V.C., Shrivastava, R., Upreti, R.K., 2004. Viral infections and trace elements: A complex interaction. Curr. Sci. 87:1536.
  • Jones Junior, J.B., 1972. Plant tissue analysis for micronutrients. In: Mortvedt, J.J., Giordano, P.M., Lıindsay, W.L. (Ed.). Micronutrients in agriculture, Madison: Soil Science Society of America 319‑346.
  • Jones Junior, J.B., Wolf, B., Mills, H.A., 1991. Plant analysis handbook. Athens: Micro‑Macro 213p.

Determining The Macro Micro Nutrient Elements In The Fruits Of Some Wolfberry (Lycium barbarum, Lycium chinense) Cultivar Genotypes

Year 2019, Volume: 48 Issue: (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 51 - 56, 11.12.2019

Abstract

Wolfberries are botanically from the Solanaceae family and the most commercially common types are Lycium barbarum and Lycium chinense. Once the nutritional value of wolfberry fruits has been recognized, the interest towards this cultivar has risen rapidly. Wolfberry fruits contain important mineral elements such as Ca, Mg, P, Fe, Zn, Cu and Se, which are all highly valuable for human health. These beneficial vitamins, mineral elements and phenolic compounds contained in the fruit have anti–cancerogenic, anti–mutagen properties. The fresh and dried fruits of wolfberry have been used as a medical herb for the past 4.000 years in Chinese community medicine. The purpose of this study is to determine the macro micro element contents of dried wolfberry genotypes. The study has yielded that the genotype with the highest N content, of the macro elements, is HZR by 12.40%, the one with highest P content is M1 ALTUNİ by 0.35%, the one with highest Ca content is HZR3 by 0.41% and the ones with highest Mg content are M1 ALTUNİ and HZR1 genotypes by 0.76%. In terms of micro elements, the highest Fe contents have been observed in M1 ALTUNİ genotype by 119.27 mg kg d.w.⁻¹, HZR1 by 117.89 mg kg d.w.⁻¹ and HZR2 by 113.89 mg kg d.w.⁻¹. With regards to Zn contents, HZR1 was the leading one by 37.02 mg kg d.w.⁻¹ while M1 ALTUNİ genotype had the greatest Cu content by 14.70 mg kg d.w.⁻¹.

References

  • Amagase, H., Nance, D.M., 2008. A Randomized, Double-Blind, Placebo Controlled, Clinical Study of the General Effects of a Standardized Lycium barbarum (Goji) Juice, GoChiTM. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 14(4):403-412.
  • Anonymus, 2019a. http://ccdb.tau.ac.il/ angiosperms/solanaceae/lycium (Erişim Tarihi: 23.02.2019).
  • Gogoasa, I., Alda, L., Rada, M., Negrea, P., Negrea, A., Bordean, D.M., Gergen, I. 2014. Goji berries (Lycium barbarum) as a source of trace elements in human nutrition. Journal of Agro Alimentary Processes and Technologies 20(4):369-372.
  • Anonymous, 2019b. http://mywellness warehouse.com/supplement/neurotransmitter-system/goji-berry (Erişim Tarihi: 23.02.2019).
  • Anonymous, 2019c. www.agoji.com/goji-berries/goji-berriesnutritional-information-health-benefits (Erişim Tarihi: 23.2.2019).
  • Zhang, K.Y.B., Leung, H.W., Yeung, H.W., Wong, R.N.S., 2001. Differentiation of Lycium barbarum from its related Lycium species using random amplified polymorphic DNA. Planta Med. 67:379-381.
  • Felzenszwalb, I., da Costa Marques, M.R., Mazzei, J.L., Aiub, C.A.F., 2013. Toxicological evaluation of Euterpe edulis: a potential super fruit to be considered. Food Chem. Toxicol. 58:536.
  • Vicentini, A., Liberatore, L., Mastrocola, D., 2016. Functional foods: trends and development of the global market. Italian Journal of Food Science 28:338.
  • Niro, S., Fratianni, A., Panfili, G., Falasca, L., Cinquanta, L., Alam, M.R., 2017. Nutritional evaluation of fresh and dried goji berries cultivated in Italy. Italian Journal of Food Science 29(3).
  • Bellaio, G., Carnevale, E., Bona, S., 2016. Preliminary studies on sensory, instrumental and chemical evaluation of dried goji (Lycium barbarum L.) berries. Acta Horticulturae (1120):515-522.
  • Llorent-Martínez, E.J., Fernández-de Córdova, M.L., Ortega-Barrales, P., Ruiz-Medina, A., 2013. Characterization and comparison of the chemical composition of exotic superfoods. Microchem. J. 110:444.
  • Endes, Z., Uslu, N., Özcan, M.M., Er, F., 2015. Physico chemical properties, fatty acid composition and mineral contents of goji berry (Lycium barbarum L.) fruit. J. Agroaliment Processes Technol. 21(1):36.
  • Clausen, M.J.V., Poulsen, H., 2013. Sodium/potassium homeostasis in the Cell. Ch. 3. In: Metallomics and the Cell (Metal Ions in Life Sciences 12), L. Banci (Ed.), p.41. Springer, Dordrecht.
  • Chaturvedi, V.C., Shrivastava, R., Upreti, R.K., 2004. Viral infections and trace elements: A complex interaction. Curr. Sci. 87:1536.
  • Jones Junior, J.B., 1972. Plant tissue analysis for micronutrients. In: Mortvedt, J.J., Giordano, P.M., Lıindsay, W.L. (Ed.). Micronutrients in agriculture, Madison: Soil Science Society of America 319‑346.
  • Jones Junior, J.B., Wolf, B., Mills, H.A., 1991. Plant analysis handbook. Athens: Micro‑Macro 213p.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

İlbilge Oğuz

Boran İkiz

Hayriye Yıldız Daşgan

Halil İbrahim Oğuz

Nesibe Ebru Kafkas

Publication Date December 11, 2019
Submission Date September 7, 2019
Acceptance Date November 29, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 48 Issue: (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu

Cite

APA Oğuz, İ., İkiz, B., Daşgan, H. Y., … Oğuz, H. İ. (2019). Bazı Kurt Üzümü Türlerine Ait (Lycium barbarum, Lycium chinense) Genotiplerin Meyvelerinde Makro Mikro Besin Elementlerinin Belirlenmesi. Bahçe, 48((Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu), 51-56.
AMA Oğuz İ, İkiz B, Daşgan HY, Oğuz Hİ, Kafkas NE. Bazı Kurt Üzümü Türlerine Ait (Lycium barbarum, Lycium chinense) Genotiplerin Meyvelerinde Makro Mikro Besin Elementlerinin Belirlenmesi. Bahçe. December 2019;48((Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu):51-56.
Chicago Oğuz, İlbilge, Boran İkiz, Hayriye Yıldız Daşgan, Halil İbrahim Oğuz, and Nesibe Ebru Kafkas. “Bazı Kurt Üzümü Türlerine Ait (Lycium Barbarum, Lycium Chinense) Genotiplerin Meyvelerinde Makro Mikro Besin Elementlerinin Belirlenmesi”. Bahçe 48, no. (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu (December 2019): 51-56.
EndNote Oğuz İ, İkiz B, Daşgan HY, Oğuz Hİ, Kafkas NE (December 1, 2019) Bazı Kurt Üzümü Türlerine Ait (Lycium barbarum, Lycium chinense) Genotiplerin Meyvelerinde Makro Mikro Besin Elementlerinin Belirlenmesi. Bahçe 48 (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu 51–56.
IEEE İ. Oğuz, B. İkiz, H. Y. Daşgan, H. İ. Oğuz, and N. E. Kafkas, “Bazı Kurt Üzümü Türlerine Ait (Lycium barbarum, Lycium chinense) Genotiplerin Meyvelerinde Makro Mikro Besin Elementlerinin Belirlenmesi”, Bahçe, vol. 48, no. (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, pp. 51–56, 2019.
ISNAD Oğuz, İlbilge et al. “Bazı Kurt Üzümü Türlerine Ait (Lycium Barbarum, Lycium Chinense) Genotiplerin Meyvelerinde Makro Mikro Besin Elementlerinin Belirlenmesi”. Bahçe 48/(Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu (December2019), 51-56.
JAMA Oğuz İ, İkiz B, Daşgan HY, Oğuz Hİ, Kafkas NE. Bazı Kurt Üzümü Türlerine Ait (Lycium barbarum, Lycium chinense) Genotiplerin Meyvelerinde Makro Mikro Besin Elementlerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2019;48:51–56.
MLA Oğuz, İlbilge et al. “Bazı Kurt Üzümü Türlerine Ait (Lycium Barbarum, Lycium Chinense) Genotiplerin Meyvelerinde Makro Mikro Besin Elementlerinin Belirlenmesi”. Bahçe, vol. 48, no. (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 2019, pp. 51-56.
Vancouver Oğuz İ, İkiz B, Daşgan HY, Oğuz Hİ, Kafkas NE. Bazı Kurt Üzümü Türlerine Ait (Lycium barbarum, Lycium chinense) Genotiplerin Meyvelerinde Makro Mikro Besin Elementlerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2019;48((Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu):51-6.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram