Modifiye Atmosferde Paketlenen Sweet Charlie ve Camarosa Çilek Çeşitlerinin Soğukta Muhafaza ve Raf Ömürlerinin Belirlenmesi
Year 2019,
Volume: 48 Issue: (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 127 - 139, 11.12.2019
Elif Çandır
,
Ahmet Erhan Özdemir
,
Derya Kılıç
,
Kazım Gündüz
Abstract
Denemede materyal olarak Sweet Charlie ve Camarosa çeşitleri kullanılmıştır. Meyveler daha sonra tüketici ambalajı olarak kullanılan 250 g’lık köpük tabaklara yerleştirilmiş ve 12.5, 14 ve 16 µ kalınlığında polivinil klorit (PVC) modifiye atmosferde paketleme (MAP) filmleri ısı ile paketleme makinesi kullanılarak sarılmıştır. Meyveler 0℃ sıcaklık ve %90‒95 ve oransal nem ve 6℃ sıcaklık ve %75‒80 oransal nem koşullarında 15 gün tutulmuştur. Soğukta muhafaza ve raf ömrü koşullarında bekletme sırasında 0, 3, 6, 9, 12 ve 15. günlerde kalite analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, tüm uygulamalarda muhafaza süresi arttıkça ağırlık kayıpları artarken, meyve eti sertliği azalmıştır. MAP uygulamalarında 6℃ sıcaklıkta 15 gün bekletilen her iki çeşidin meyvelerinin tamamı çürümüştür. 0 ve 6℃’de depolama sırasında 16 µ kalınlığındaki PVC MAP filmleriyle sarılan meyvelerde en düşük ağırlık kaybı, en az mantarsal bozulma ve en yüksek meyve eti sertliği saptandığından, her iki çeşit meyveleri için MAP filmi olarak uygun bulunmuştur. 0℃ sıcaklıkta 16 µ kalınlığındaki PVC MAP filmleriyle paketlenen meyveler 15 gün ve 6℃ sıcaklıkta ise sadece 6 gün kalitesinden bir şey kaybetmeden depolanabileceği saptanmıştır.
References
-
Kader, A.A., 1991. Quality and its maintenance in relation to the postharvest physiology of strawberries. In: A. Dale and J.J. Luby (Eds). The Strawberry in the 21. Century. Timber Press, Portland, Or. 145-152.
-
Ertan, Ü., Özelkök, S., Çelikel, F., Kepenek, K., 1987. Üzümsü meyveler araştırma projesi. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova, 56s.
-
Mitchell, F.G., 1992. Postharvest handling systems: small fruits. In: Kader, A.A. (Ed.). Postharvest Technology of Horticultural Crops. 2. Ed. publication 3311, Univ. of California, Division of Agriculture and Natural Resources, Oakland, Calif., pp:223-231.
-
Nunes, Mc. N., Brecht, J.K., Morais, A.M.M.B., Sargent, S.A., 1995. Physical and chemical quality characteristics of strawberries after storage are reduced by a short delay to cooling. Postharvest Biol. Technol. 6:17-28.
-
Mitcham, E.J., Crisosto, C.H., Kader, A.A., 1996. Strawberry. Department of Pomology, University of California, Davis, Ca, 95616 (http://postharvest.ucdavis.edu/commodity_resources/fact_sheets/datastores/fruit_english/?uid=58&ds=798; Erişim Tarihi: Mayıs 2019).
-
Kader, A.A., 1992. Modified atmosphere during transport and storage. In: Kader, A.A. (Ed.). Postharvest Technology of Horticultural Crops. 2. Ed. Publication 3311. Univ. of California, Division of Agriculture and Natural Resources, Oakland, Calif., pp:85-92.
-
Li, C., Kader, A.A., 1989. Residual effects of controlled atmospheres on postharvest physiology and quality of strawberries. J. Amer. Hort. Sci. 114(4):629-634.
-
Ke, D., Goldstein, L., O’Mahony, M., Kader, A.A., 1991. Effects of short-term exposure to low O₂ and high CO₂ atmospheres on quality attributes of strawberries. J. Food Sci. 56(1):50-54.
-
Kader, A.A., 1986. Biochemical and physiological basis for effects of controlled and modified atmosphere on fruits and vegetables. Food Technol. 40(5):99-104.
-
Kader, A.A., 1995. Regulation of fruit physiology by controlled/modified atmospheres. Acta Horticulturae 398:59-79.
-
Cantwell, M., 1992. Postharvest handling systems: minimally processed fruits and vegetables. In: Kader, A.A. (Ed.). Postharvest Technology of Horticultural Crops. 2. Ed. publication 3311. Univ. of California, Division of Agriculture and Natural Resources, Oakland, Calif. pp:277-281.
-
Kader, A.A., Zagory, D., Kerbel, E.L., 1989. Modified atmosphere packaging of fruits and vegetables. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 28(1):1-30.
-
Kader, A.A., Watkins, C.B., 2000. Modified atmosphere packaging-toward 2000 and beyond. Horttechnology 10(3):483-486.
-
Schlimme, D.V., Rooney, M.L., 1994. Packaging of minimally processed fruits and vegetables. In: R.C. Wiley (Ed). Minimally Processed Refrigerated Fruits and Vegetables. Chapman and Hall, New York, pp:135-182.
-
Garcia, J.M., Medina, R.J., Olias, J.M., 1998. Quality of strawberries automatically packed in different plastic films. J. Food Sci. 63(6):1037-1041.
-
Nunes, Mc. N., Brecht, J.K., Morais, A.M.M.B., Sargent, S.A., 1998. Controlling temperature and water loss to maintain ascorbic acid levels in strawberries during postharvest handling. J. Food Sci. 63(6):1033-1036.
-
Türemiş, N., Özgüven, A.I., Paydaş, S., 2000. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çilek yetiştiriciliği. TÜBİTAK TARP Yayınları, TÜBİTAK Matbaası, Ankara, 36s.
-
Özdemir, E., 1999. Çilek yetiştiriciliği. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müd. Yayın Dairesi Başk., Türk Hava Kurumu Basımevi İşletmeciliği, Ankara, 17s.
-
Sadler, G.O., 1994. Titratable acidity. Chapter 6 (Ed: Nielsen Ss. Introduction to the Chemical Analysis of Foods), Jones and Bartlett Publishers, Borton, USA, pp:81-91.
-
Pearson, D., 1976. The chemical analysis of food. Chemical Publishing, New York.
-
Ertürk, E., 2000. Modified atmosphere packaging of fresh-cut sweet potatoes (Ph.D. Dissertation). Louisiana State University Department of Horticulture, Baton Rouge, Louisiana, pp:170.
-
Küçükbasmacı Sabır, F., Genç, F., Çavdarcı, M., 2018. Hasat sonrası UV-C uygulamalarının çilekte muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 28(4):458-465.
-
Bal, E., Çelik, S., 2005. Effect of anatomical structure in fruit of some strawberry cultivars on storage period. Journal of Tekirdağ Agricultural Faculty 2:260-267.
-
Erturk, E., Özdemir, A.E., Dilbaz, R., Çelik, M., 2005. May Glo nektarinlerinin modifiye atmosferde muhafazası. 3. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Hatay, 251-259.
-
Magazin, N., Keserović, Z., Čabilovski, R., Milić, B., Dorić, M., Manojlović, M., 2015. Modified atmosphere packaging of fully ripe strawberries. Acta Hortic. 1071:241-244.
-
Öz, A.T., Kafkas, E., 2015. Muhafaza süresinin ‘Festival’ çilek çeşidi meyvelerinde fiziksel özelliklere ve biyokimyasal bileşimine etkisinin belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 25(2):105-112.
-
Koyuncu, M.A., Dilmaçünal, T., 2010. Determination of vitamin c and organic acid changes in strawberry by HPLC during cold storage. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj 38(3):95-98.
Determination of Cold Storage and Shelf Life of Sweet Charlie and Camarosa Strawberry Varieties in Modified Atmosphere Packaging
Year 2019,
Volume: 48 Issue: (Özel Sayı 1) 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 127 - 139, 11.12.2019
Elif Çandır
,
Ahmet Erhan Özdemir
,
Derya Kılıç
,
Kazım Gündüz
Abstract
Camarosa and Sweet Charlie strawberry varieties were used in this study. Fruits were then placed in 250 g foam plates used as consumer packaging and 12.5, 14 and 16 µ thick polyvinyl chlorite (PVC) modified atmosphere packaging (MAP) films were over wrapped using a heat packaging machine. Fruits were kept at 0℃ temperature and 90‒95% relative humidity and at 6℃ temperature and 75‒80% relative humidity for 15 days. Fruit samples taken at 0, 3, 6, 9, 12 and 15 days during cold storage and shelf life conditions were analyzed. According to the findings, weight loss increased while fruit flesh firmness decreased of all treatments during storage. In MAP applications, the fruits of both cultivars were rotten for 15 days at 6℃. The 16 µ thick PVC MAP film appeared to be a good candidate for MAP material for fruits since this film resulted in the lowest weight loss, least fungal deterioration and firmest fruits and no decay during storage at 0 and 6℃. It was determined that at 0℃, fruits with packaged to 16 µ thick PVC MAP films were stored 15 days and fruits 6℃ were stored only for 6 days without losing anything from the quality.
References
-
Kader, A.A., 1991. Quality and its maintenance in relation to the postharvest physiology of strawberries. In: A. Dale and J.J. Luby (Eds). The Strawberry in the 21. Century. Timber Press, Portland, Or. 145-152.
-
Ertan, Ü., Özelkök, S., Çelikel, F., Kepenek, K., 1987. Üzümsü meyveler araştırma projesi. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova, 56s.
-
Mitchell, F.G., 1992. Postharvest handling systems: small fruits. In: Kader, A.A. (Ed.). Postharvest Technology of Horticultural Crops. 2. Ed. publication 3311, Univ. of California, Division of Agriculture and Natural Resources, Oakland, Calif., pp:223-231.
-
Nunes, Mc. N., Brecht, J.K., Morais, A.M.M.B., Sargent, S.A., 1995. Physical and chemical quality characteristics of strawberries after storage are reduced by a short delay to cooling. Postharvest Biol. Technol. 6:17-28.
-
Mitcham, E.J., Crisosto, C.H., Kader, A.A., 1996. Strawberry. Department of Pomology, University of California, Davis, Ca, 95616 (http://postharvest.ucdavis.edu/commodity_resources/fact_sheets/datastores/fruit_english/?uid=58&ds=798; Erişim Tarihi: Mayıs 2019).
-
Kader, A.A., 1992. Modified atmosphere during transport and storage. In: Kader, A.A. (Ed.). Postharvest Technology of Horticultural Crops. 2. Ed. Publication 3311. Univ. of California, Division of Agriculture and Natural Resources, Oakland, Calif., pp:85-92.
-
Li, C., Kader, A.A., 1989. Residual effects of controlled atmospheres on postharvest physiology and quality of strawberries. J. Amer. Hort. Sci. 114(4):629-634.
-
Ke, D., Goldstein, L., O’Mahony, M., Kader, A.A., 1991. Effects of short-term exposure to low O₂ and high CO₂ atmospheres on quality attributes of strawberries. J. Food Sci. 56(1):50-54.
-
Kader, A.A., 1986. Biochemical and physiological basis for effects of controlled and modified atmosphere on fruits and vegetables. Food Technol. 40(5):99-104.
-
Kader, A.A., 1995. Regulation of fruit physiology by controlled/modified atmospheres. Acta Horticulturae 398:59-79.
-
Cantwell, M., 1992. Postharvest handling systems: minimally processed fruits and vegetables. In: Kader, A.A. (Ed.). Postharvest Technology of Horticultural Crops. 2. Ed. publication 3311. Univ. of California, Division of Agriculture and Natural Resources, Oakland, Calif. pp:277-281.
-
Kader, A.A., Zagory, D., Kerbel, E.L., 1989. Modified atmosphere packaging of fruits and vegetables. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 28(1):1-30.
-
Kader, A.A., Watkins, C.B., 2000. Modified atmosphere packaging-toward 2000 and beyond. Horttechnology 10(3):483-486.
-
Schlimme, D.V., Rooney, M.L., 1994. Packaging of minimally processed fruits and vegetables. In: R.C. Wiley (Ed). Minimally Processed Refrigerated Fruits and Vegetables. Chapman and Hall, New York, pp:135-182.
-
Garcia, J.M., Medina, R.J., Olias, J.M., 1998. Quality of strawberries automatically packed in different plastic films. J. Food Sci. 63(6):1037-1041.
-
Nunes, Mc. N., Brecht, J.K., Morais, A.M.M.B., Sargent, S.A., 1998. Controlling temperature and water loss to maintain ascorbic acid levels in strawberries during postharvest handling. J. Food Sci. 63(6):1033-1036.
-
Türemiş, N., Özgüven, A.I., Paydaş, S., 2000. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çilek yetiştiriciliği. TÜBİTAK TARP Yayınları, TÜBİTAK Matbaası, Ankara, 36s.
-
Özdemir, E., 1999. Çilek yetiştiriciliği. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müd. Yayın Dairesi Başk., Türk Hava Kurumu Basımevi İşletmeciliği, Ankara, 17s.
-
Sadler, G.O., 1994. Titratable acidity. Chapter 6 (Ed: Nielsen Ss. Introduction to the Chemical Analysis of Foods), Jones and Bartlett Publishers, Borton, USA, pp:81-91.
-
Pearson, D., 1976. The chemical analysis of food. Chemical Publishing, New York.
-
Ertürk, E., 2000. Modified atmosphere packaging of fresh-cut sweet potatoes (Ph.D. Dissertation). Louisiana State University Department of Horticulture, Baton Rouge, Louisiana, pp:170.
-
Küçükbasmacı Sabır, F., Genç, F., Çavdarcı, M., 2018. Hasat sonrası UV-C uygulamalarının çilekte muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 28(4):458-465.
-
Bal, E., Çelik, S., 2005. Effect of anatomical structure in fruit of some strawberry cultivars on storage period. Journal of Tekirdağ Agricultural Faculty 2:260-267.
-
Erturk, E., Özdemir, A.E., Dilbaz, R., Çelik, M., 2005. May Glo nektarinlerinin modifiye atmosferde muhafazası. 3. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Hatay, 251-259.
-
Magazin, N., Keserović, Z., Čabilovski, R., Milić, B., Dorić, M., Manojlović, M., 2015. Modified atmosphere packaging of fully ripe strawberries. Acta Hortic. 1071:241-244.
-
Öz, A.T., Kafkas, E., 2015. Muhafaza süresinin ‘Festival’ çilek çeşidi meyvelerinde fiziksel özelliklere ve biyokimyasal bileşimine etkisinin belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 25(2):105-112.
-
Koyuncu, M.A., Dilmaçünal, T., 2010. Determination of vitamin c and organic acid changes in strawberry by HPLC during cold storage. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj 38(3):95-98.